" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ἡ «Ἐπανάσταση» τῶν Δανειστῶν καί τῶν Συνταγματικῶν τῆς Στοᾶς

Στην Αθήνα του 1843 έκανε κουμάντο η αγγλική πρεσβεία, ο Μαξ (ντε Ροτσιλντ) και η Στοά του Λονδίνου και οι τοκογλύφοι όπως ο Ρουφιανογιάννης (*)
Οι άγγλοι πίστευαν ότι « η Ελλάς θα είναι ή ρωσική ή αγγλική και επειδή δεν πρέπει να είναι ρωσική πρέπει να είναι αγγλική». Ο άγγλος πρέσβης στην Αθήνα ενημέρωνε τον Πάλμερστον ότι ο Οθωνας «δεν είναι με το μέρος μας» και είναι με τους Ρώσους. , «διότι οι περί αυτόν είναι ρωσόφιλοι».

Baron Lionel de Rothschild-1808-1879
Για να επανέλθει η Ελλάς εις την αγγλική τροχιά οι πράκτορες του Λονδίνου εμφάνισαν την «Φιλορθόδοξο Εταιρεία» στο τέλος του 1839,αλλά δεν ήταν αρκετό και έσφιξαν τα λουριά επιβάλλοντας το 1842 δυσβάστακτη φορολογία για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών , των Ρότσιλντ

Ο Όθωνας είχε υποχρεωθεί να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ευρείες περικοπές μισθών. Επίσης, είχε μειώσει την ετήσια βασιλική χορηγία κατά 20% και είχε ανακαλέσει τους έλληνες πρέσβεις στο εξωτερικό. Στην Αθήνα, οι τιμές της γης και των ακινήτων είχαν φτάσει στα ύψη, ενώ κυριαρχούσε η τοκογλυφία. Παρόλα αυτά το 1843 η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το τοκοχρεολύσιο του δανείου του 1833. 

Ύστερα από την κήρυξη της χρεοκοπίας, οι τρεις δυνάμεις που είχαν εγγυηθεί το δάνειο υπογράψανε το Μάη του 1843 στο Λονδίνο ένα πρωτόκολλο,(μνημόνιο),κι αποφασίσανε να επιβάλουν στην κυβέρνηση να κάνει οικονομίες, για να τους πληρώσει και να τους παραχωρήσει τις εισπράξεις του τελωνείου της Σύρας.Ανάμεσα στις περικοπές και η κατάργηση των συντάξεων των αγωνιστών.

Και τότε ξέσπασε η «λαϊκή θύελλα» της Στοάς και της Πρεσβείας. 

Ό πράκτωρ Ρουφιανογιάννης πήρε το λόγο! Ο πράκτωρ φρούραρχος σύμφωνα με το σχέδιο της Κεντρικής Υπηρεσιακής «Cia» έστειλε έναν λόχο να διαλύσει την πολιορκία του οίκου του Μακρυγιάννη και άλλον ένα για να ανοίξει τις φυλακές του Μεντρεσέ, ενώ εκείνος παράλληλα με 2.000 στρατιώτες πήγε στα ανάκτορα. Άλλα αποσπάσματα κατέλαβαν το νομισματοκοπείο, την Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο Ταμείο και τα υπουργεία. 

Το Κίνημα της 3ης Σεπτέμβρη.  Η αγγλική πρεσβεία έδωσε Σύνταγμα στον Λαό. Όπως η Cia αποκατέστησε τη Δημοκρατία.

 

(*)Αποκαλύπτω το Ρουφιάνο και «εθνικό» τοκογλύφο Μακρυγιάννη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου