" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ὅταν ὁ Ἀλέξανδρος Βέλιος κατεδίκαζε τήν αὐτοκτονία ὡς λιποψυχία.


Ένα εκπληκτικό ντοκουμέντο, γραμμένο με τα ίδια τα χέρια του Αλέξανδρου Βέλιου, του δημοσιογράφου που αποφάσισε να δώσει πρόωρο τέλος στη ζωή του (μη υποβοηθούμενη ευθανασία χαρακτηρίστηκε η αυτοκτονία του), μην αντέχοντας ως το τέλος τη σκληρή δοκιμασία της επάρατης νόσου, που του έτρωγε τα σωθικά!

Ο Αλέξανδρος Βέλιος πριν από 6 περίπου χρόνια έγραφε κριτική για τον Περικλή Γιαννόπουλο, τον Έλληνα διανοούμενο ο οποίος τίναξε τα μυαλά του στον αέρα το 1910 καβάλα πάνω σε ένα άλογο!

Ο Περικλής Γιαννόπουλος υπήρξε ένας φωτισμένος άνθρωπος ο οποίος αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην ξενομανία που είχε καταλάβει τους Έλληνες της εποχής και κυρίως την ξενοδουλία των πολιτικών/βουλευτών, αγωνιζόμενος να εμφυσήσει στους συμπατριώτες του την πίστη στις αξίες και τη δυναμική του ελληνικού πολιτισμού χάρη στον οποίο μπορούσαν να μεγαλουργήσουν, χωρίς να δανείζονται τίποτε από τους ξένους!  
 
Ο Αλέξανδρος Βέλιος στην κριτική του προς τον Περικλή Γιαννόπουλο υπήρξε ειρωνικός, χλευαστικός θα μπορούσε να πει κανείς. Επικεντρώνουμε όμως την κριτική του δημοσιογράφου σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφασή του διανοητή να αυτοκτονήσει.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε τις τελευταίες φράσεις του Βέλιου: «Ο Περικλής Γιαννόπουλος τι θα ήταν χωρίς την αυτοκτονία του;»

Ο Περικλής Γιαννόπουλος, διανοητής που αυτοκτόνησε το 1910. Ο Αλέξανδρος Βέλιος κατδίκαζε με κριτική του την απονενοημένη πράξη του Γιαννόπουλου, λέγοντας ειρωνικά γι' αυτόν: "...τι θα ήταν χωρίς την αυτοκτονία του;»
Προσέξτε όμως τι άλλο σημαντικό γράφει  σε άλλο σημείο της κριτικής του, ο Αλέξανδρος Βέλιος
«Τον παραλληλίζουν (τον Περικλή Γιαννόπουλο) συχνά ή... σχεδόν τον ταυτίζουν με τον συγκαιρινό και ομοϊδεάτη του Ίωνα Δραγούμη. Αλλά ο Δραγούμης δεν υπήρξε ένας αφ’ υψηλού προφήτης της ελληνικής ιδέας: εθελοντής στον πόλεμο του 1897, Μακεδονομάχος στο πλευρό του Παύλου Μελά, διπλωμάτης με εθνική δράση, πολιτικός και εκδότης, εξορίστηκε για τις πολιτικές του απόψεις-και δολοφονήθηκε γι’ αυτές στο δρόμο, δεν αυτοκτόνησε καβάλα στο άσπρο άλογο. Αγωνίσθηκε με τη συγκυρία, δεν προσέφυγε στους αιώνες». 
 
Τι θέλει να πει ο Αλέξανδρος Βέλιος; Ότι ο Ίωνας Δραγούμης, σε αντίθεση με τον Περικλή Γιαννόπουλο, έδωσε μάχες ζωής έως το τέλος της ζωής του. Ως Μακεδονομάχος, ως διπλωμάτης με εθνική δράση αγωνίστηκε υπέρ βωμών και εστιών, υπέμεινε την εξορία του και δολοφονήθηκε, σε αντίθεση με τον Περικλή Γιαννόπουλο που υπήρξε αφ’ υψηλού κριτής ο οποίος τελικά λιποψύχησε και αυτοκτόνησε «πομπωδώς», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος-κριτικός.

Θέλοντας να τονίσει τη λιποψυχία του Γιαννόπουλου, ο Αλέξανδρος Βέλιος υπογραμμίζει λίγες αράδες πιο κάτω: «Ο Ροΐδης αφορίστηκε, δεν αυτοκτόνησε».

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2016  ο Αλέξανδρος Βέλιος ο οποίος καταδίκαζε με σφοδρότητα  τον Περικλή Γιαννόπουλο για την απόφασή του τελευταίου να αυτοκτονήσει, υπογραμμίζοντας με νόημα «τι θα ήταν χωρίς την αυτοκτονία του;», πήρε την ίδια απόφαση με τον διανοητή της δεκαετίας 1900-1910! Αυτοκτόνησε!

Και κάτι ακόμη: ο εκλιπών Αλέξανδρος Βέλιος σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι. Ο Σοπενχάουερ, ένας από τους σχετικά σύγχρονους φιλοσόφους, αν και πεσιμιστής στις φιλοσοφικές του θεωρήσεις, αν και έλεγε ότι η μάχη του ανθρώπου οδηγεί στο μάταιο, αν και κανείς νόμιζε ότι θα αυτοκτονούσε με όσα πρέσβευε, καταδίκαζε δημόσια την πράξη της αυτοκτονίας, λέγοντας: «Η αυτοκτονία σημαίνει το τέλος της Φιλοσοφίας»! 

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του Αλέξανδρου Βέλιου.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου