" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Συγκρούσεις υπερορθόδοξων Εβραίων και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ


Οκτώ Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες υπερορθόδοξους Εβραίους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ να παρατείνει την προφυλάκιση 16 υπερορθόδοξων που συνελήφθησαν το Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ για την έναρξη λειτουργίας χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων την ημέρα του Σαββάτου.
Εκκλήσεις για την κινητοποίηση αυτή που καλούσαν εκατοντάδες διαδηλωτές να κατεβούν στους δρόμους, ακούγονταν από τα μεγάφωνα στις συνοικίες όπου ζουν υπερορθόδοξοι.
Τη νύχτα η δολοφονία με μαχαίρι ενός 50χρονου Εβραίου από έναν 23χρονο Παλαιστίνιο ύστερα από φιλονικία για οικονομικές διαφορές σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στη θρησκευτική συνοικία Γκέουλα της Ιερουσαλήμ, προκάλεσε αναζωπύρωση της βίας. Ο Παλαιστίνιος συνελήφθη αργότερα σε οδόφραγμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στο μεταξύ εκατοντάδες υπερορθόδοξοι περικύκλωσαν το ξενοδοχείο όπου ο 50χρονος Εβραίος δέχτηκε αλλεπάλληλες μαχαιριές εμποδίζοντας την αστυνομία να απομακρύνει το θύμα από το σημείο της δολοφονίας. Οι επικεφαλής της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση βίας καλώντας ενισχύσεις από τους συνοριοφύλακες και αντιτρομοκρατικές μονάδες.
Για πρώτη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της έναρξης λειτουργίας του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων πριν από έξι εβδομάδες, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δεκάδων δακρυγόνων και χειροβομβίδων που προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο αξιωματούχους των υπερορθόδοξων μετέδωσε ότι αρκετές δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιωθεί από νοσοκομειακές πηγές.
Επίσης έξι φορτηγάκια και δύο μοτοσικλέτες της αστυνομίας υπέστησαν ζημιές.
Η λειτουργία κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων την ημέρα του Σαββάτου, ιερή αργία σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκεία, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες.
Οι υπερορθόδοξοι θεωρούν ότι η λειτουργία του πάρκινγκ που αποφασίστηκε από τον Νιρ Μπαρκάτ, λαϊκό Εβραίο, δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, βεβηλώνει την ημέρα του Σαββάτου ενθαρρύνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και το άνοιγμα των εβραϊκών καταστημάτων.
Η δημαρχία εκτιμά αντίθετα ότι η λειτουργία του χώρου στάθμευσης σε ένα σημαντικό τουριστικό και εμπορικό κέντρο, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Οι υπερορθόδοξοι αποτελούν το 1/3 του μισού εκατομμυρίου των Εβραίων κατοίκων της αγίας πόλης, αλλά μόνο ένας ριζοσπαστικός πυρήνας μετέχει στις κινητοποιήσεις.
Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι υπερορθόδοξοι διεξάγουν συχνά εκστρατείες, αλλά χωρίς επιτυχία, για να διατηρήσουν τον ιερό χαρακτήρα, όπως αναφέρουν, της αγίας πόλης. Έτσι προσπάθησαν μάταια να εμποδίσουν τη λειτουργία κινηματογράφων, εστιατορίων το Σάββατο, όπως και την απόφαση για κοινές πισίνες για άνδρες και γυναίκες.
Η εβραϊκή θρησκευτική παράδοση απαγορεύει την ημέρα του Σαββάτου οποιαδήποτε εργασία, χρήση χρήματος, χρήση ενέργειας και συνεπώς την κυκλοφορία με αυτοκίνητο.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου