" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ἡ κληρονομιά τοῦ Σολζενίτσιν

Ρώσος εθνικιστής και ένθερμος αντισοβιετικός: Η κληρονομιά του Σολζενίτσιν 50 χρόνια μετά την απέλασή του από την ΕΣΣΔ

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος κοινωνικός και πολιτικός φιλόσοφος της Ρωσσίας του 20ού αιώνα και ποιες ήταν οι βασικές του ιδέες;

Γράφει ὁ  Maxim Semenov

Ανάμεσα στους πολλούς μεγάλους Ρώσους συγγραφείς του 20ού αιώνα, ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένας άνθρωπος, τα έργα του οποίου είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στις κοινωνικές και πολιτικές απόψεις για τη σύγχρονη ζωή στη χώρα. Αυτός ο βραβευμένος με Νόμπελ φιλόσοφος αναφέρεται συχνά από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένας ιδεολόγος που είχε οραματιστεί τη στροφή από τη σοβιετική ιδεολογία (η οποία εξουσίαζε για 70 χρόνια) στην περίοδο της εθνικής αναγέννησης, προέβλεψε επίσης τη σύγκρουση στην Ουκρανία μισό αιώνα πριν συμβεί

Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον μεγάλο συγγραφέα και φιλόσοφο Aleksandr Solzhenitsyn. Στις 12 Φεβρουαρίου –την 50ή επέτειο από τη σύλληψή του και την επακόλουθη απέλασή του από τη Σοβιετική Ένωση– ο RT κάνει ένα αφιέρωμα στη ζωή του εθνικού φιλοσόφου της Ρωσίας

Τα νιάτα του φιλοσόφου

«Η καρδιά, η ψυχή και η σκέψη του ήταν γεμάτες πόνο για την Πατρίδα και αστείρευτη αγάπη για αυτήν. Αυτά τα συναισθήματα ήταν η κινητήρια δύναμη της δημιουργικής του προσπάθειας. Ξεχώρισε ξεκάθαρα την αυθεντική, πραγματική, λαϊκή Ρωσία από το ολοκληρωτικό σύστημα που βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε βάσανα και σκληρές δοκιμασίες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν το 2018

Με λίγα λόγια, ο Πρόεδρος συνόψισε εν περιλήψει τη στάση του απέναντι σε έναν από τους πιό εξέχοντες κοινωνικούς και πολιτικούς στοχαστές της Ρωσίας του 20ού αιώνα, του οποίου η πνευματική κληρονομιά επηρεάζει τη ρωσική πολιτική μέχρι σήμερα

Gulag | 1945-1952
Ο Σολζενίτσιν γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1918, στα τραγικά χρόνια του Ρωσικού Εμφυλίου. Οι γονείς του ήταν χωρικοί από το νότο, οι οποίοι με σκληρή δουλειά και επιμονή είχαν καταφέρει να κερδίσουν μια καλή ζωή πριν από τη σύγκρουση. 

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, το σπίτι της οικογένειάς του καταστράφηκε. Ο μελλοντικός συγγραφέας πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Rostov-on-Don. Η οικογένεια ήταν φτωχή και ο Σολζενίτσιν χλευαζόταν συχνά  από τους συμμαθητές του επειδή φορούσε σταυρό και αρνιόταν να συμμετάσχει στο πρωτοποριακό κίνημα ( ἡ προπαγάνδα τῶν κομμουνιστῶν στά σχολεῖα) . Παρόλα αυτά, ο Σολζενίτσιν σπούδασε καλά, αποφοίτησε από το σχολείο με άριστα και έγινε δεκτός στο Τμήμα Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Ροστόφ.

Αν και διέπρεψε στις σπουδές του, ακόμη και έγινε κάτοχος του βραβείου Στάλιν, η λογοτεχνία σύντομα έγινε η κύρια επιδίωξη του Σολζενίτσιν. Εκείνη την εποχή, έγραφε ήδη διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίοδος ήταν βραχύβια. Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ζωή του συγγραφέα άλλαξε εν μία νυκτί – και το ίδιο άλλαξε και ολόκληρης της χώρας. 

Από την πρώτη γραμμή στα στρατόπεδα εργασίας 

Λόγω προβλημάτων υγείας, ο Σολζενίτσιν δεν κλήθηκε αμέσως στον στρατό. Ωστόσο, το φθινόπωρο του 1941 έγινε δεκτός στις ένοπλες δυνάμεις. Σπούδασε σε σχολή πυροβολικού και προήχθη στον βαθμό του υπολοχαγού. Ο Σολζενίτσιν ασχολήθηκε με τη λεγόμενη «ηχητική αναγνώριση» - με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, εντόπιζε τη θέση του πυροβολικού του εχθρού και βοήθησε τον σοβιετικό στρατό να το καταστρέψει. 

Ένας ήρωας μάχης με πολλαπλές παρασημοφορήσεις, ο Σολζενίτσιν προήλαυσε από το Ορέλ μέχρι την Ανατολική Πρωσία μαζί με τον Κόκκινο Στρατό. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1945, τρεις μήνες πριν από τη νίκη, συνελήφθη ξαφνικά από  τη σοβιετική οργάνωση αντικατασκοπείας SMERSH.

Ο λόγος της σύλληψης ήταν αρκετά κοινός – ο συγγραφέας είχε κάνει επικριτικά σχόλια για τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν. Στα ημερολόγια και τις επιστολές του που απευθυνόταν σε φίλους, ο Σολζενίτσιν αποκαλούσε τον Στάλιν «παχάν» (δηλαδή αρχηγό εγκληματικής συμμορίας, στη ρωσική εγκληματική φρασεολογία), τον κατηγόρησε για διαστρέβλωση του «λενινισμού» και συνέκρινε το καθεστώς του Στάλιν με τη δουλοπαροικία.

Μετά από ανάκριση στη φυλακή Lubyanka για τρεις μήνες, ο Solzhenitsyn κρίθηκε ένοχος για αντεπαναστατικές δραστηριότητες και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια σε στρατόπεδα εργασίας. Μια μικρή τύχη του χαμογέλασε, ωστόσο, και πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της θητείας του δουλεύοντας σε λεγόμενους «sharashkas» - κλειστά ιδρύματα που ανέπτυξαν προηγμένη τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς - όπου εργάζονταν μαθηματικοί, μηχανικοί και άλλοι βασικοί ειδικοί. 

Ωστόσο, το 1950, μετά από μια διένεξη με τη διοίκηση του στρατοπέδου, ο Σολζενίτσιν στάλθηκε στο διαβόητο Γκουλάγκ – ένα στρατόπεδο σκληρής εργασίας στο Ekibastuz, στις ανατολικές στέπες του Καζακστάν. Οι φρικτές συνθήκες στα στρατόπεδα του Στάλιν έκαναν μεγάλη εντύπωση στον Σολζενίτσιν και αυτές οι αναμνήσεις έγιναν η βάση για ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά του έργα - την ιστορία «Μια μέρα στη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς» .

Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν την ημέρα της απελευθέρωσής του το 1953 μετά από 8 χρόνια στο Γκουλάγκ

Από τη φήμη στην εξορία

Το 1953, ο Σολζενίτσιν αφέθηκε ελεύθερος από το στρατόπεδο εργασίας, αλλά η τιμωρία του δεν τελείωσε εκεί. Σε αυτή τη νέα περίοδο της ζωής του, ο συγγραφέας εξορίστηκε σε ένα χωριό του Καζακστάν. Επίσης αυτή την περίοδο, διαγνώστηκε με καρκίνο και έλαβε θεραπεία στην Κεντρική Ασία. Ανάρρωσε και μπόρεσε να επιστρέψει στη Ρωσία μόνο το 1956. Ένα χρόνο αργότερα, το Στρατιωτικό Κολέγιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΣΣΔ αποκατέστησε πλήρως τον συγγραφέα, δηλώνοντας ότι οι ενέργειές του δεν συνιστούσαν έγκλημα.

Τα χρόνια που πέρασε σε στρατόπεδα εργασίας και στην εξορία έκαναν τον Σολζενίτσιν να απογοητευτεί από την κομμουνιστική ιδεολογία και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τις εθνικο-συντηρητικές και χριστιανικές ορθόδοξες αξίες. Η ΕΣΣΔ περνούσε το λεγόμενο «Απόψυξη Χρουστσόφ » – μια περίοδος κατά την οποία χαλαρώθηκαν οι κοινωνικές και πολιτικές καταστολές και πολλοί συγγραφείς που λογοκρίθηκαν προηγουμένως από τη σοβιετική κυβέρνηση είχαν περισσότερη ελευθερία να εργαστούν. Και ο Σολζενίτσιν ανήκε σε αυτήν την κατηγορία. 

Ενώ εργαζόταν ως καθηγητής φυσικής και αστρονομίας σε ένα σχολείο στο Ryazan  – ένα περιφερειακό κέντρο με πληθυσμό 250.000 κατοίκων – ο Σολζενίτσιν έγραφε επίσης εντατικά. Η ιστορία του «Μια μέρα στη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς» εγκωμιάστηκε από εξέχοντες σοβιετικούς συγγραφείς όπως ο Konstantin Simonov, ο Alexander Tvardovsky και ο Korney Chukovsky. Το 1962, ο Χρουστσόφ διέταξε προσωπικά να δημοσιευτεί το έργο. Σύντομα, μεταφράστηκε σε άλλες γλώσσες και ο Σολζενίτσιν έγινε δεκτός στην Ένωση Συγγραφέων της ΕΣΣΔ.

Η ιστορία επαινέθηκε όχι μόνο από σοβιετικούς ηγέτες και διάσημους συγγραφείς. Ο Σολζενίτσιν άρχισε να λαμβάνει αμέτρητες επιστολές από πρώην κρατούμενους των στρατοπέδων του Στάλιν που τον ευχαριστούσαν και μοιράζονταν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Αυτές οι επιστολές χρησίμευσαν τελικά ως βάση για το διάσημο μυθιστόρημά του με θέμα τις καταστολές, «The Gulag Archipelago» . Παράλληλα, ο Σολζενίτσιν ταξίδεψε στην περιοχή Tambov, όπου συνέλεξε πληροφορίες για μια αντισοβιετική εξέγερση αγροτών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Τα υλικά που συγκέντρωσε αποτέλεσαν τη βάση για τον κύκλο μυθιστορήματών του «Ο κόκκινος τροχός» .

Όταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ έγινε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι φιλελεύθερες πρωτοβουλίες του προκατόχου του Χρουστσόφ περιορίστηκαν γρήγορα. Η KGB κατάσχεσε τα αρχεία του Σολζενίτσιν και εκδιώχθηκε από την Ένωση Συγγραφέων. Παρόλα αυτά, τα έργα του διανεμήθηκαν ως «samizdat»   [στη σοβιετική εποχή, αυτοδημοσιευμένα αντίγραφα λογοκριμένης και underground λογοτεχνίας] και εκδόθηκαν στο εξωτερικό. Το 1970, ο Σολζενίτσιν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ «Για την ηθική δύναμη με την οποία ακολούθησε τις αμετάβλητες παραδόσεις της ρωσικής λογοτεχνίας» . Ωστόσο, η σοβιετική ηγεσία έβλεπε σε αυτόν έναν πεισματάρικο ιδεολογικό εχθρό.


Λίγους μήνες πριν απελαθεί από την ΕΣΣΔ, ο Σολζενίτσιν έγραψε μια ανοιχτή «Επιστολή προς τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης» , απευθυνόμενη στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ. Κατηγόρησε τους σοβιετικούς ηγέτες ότι είναι «χωρίς εθνικότητα» και τους κάλεσε να τηρήσουν μια σταθερή εθνική στάση και «να νιώσουν πίσω από την πλάτη τους ολόκληρη την 1100χρονη [ρωσική] ιστορία, και όχι μόνο [τα περασμένα] 55 χρόνια, ή το 5%  όλης της Ιστορίας τους

Ο Σολζενίτσιν κάλεσε την ηγεσία της ΕΣΣΔ να εγκαταλείψει την κομμουνιστική ιδεολογία και να σταματήσει να υποστηρίζει αριστερά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, τα οποία εμπόδισαν την ανάπτυξη στη χώρα: «Δεν πρέπει να μας διέπουν σκέψεις πολιτικού γιγαντισμού, ούτε να ασχολούμαστε με την τύχη άλλων ημισφαιρίων. ... Η χώρα μας πρέπει να καθοδηγείται από προβληματισμούς για την εσωτερική, ηθική, υγιή ανάπτυξη του λαού της. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις γυναίκες από την καταναγκαστική εργασία του να κερδίζουν χρήματα – ειδικά από τον λοστό και το φτυάρι. βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης και της ανατροφής των παιδιών· διατήρηση του εδάφους, τα υδάτινα σώματα, ολόκληρη τη ρωσική φύση και αποκαταστήστε την υγιή ζωή [στις] πόλεις».

Στην επιστολή του, ο Σολζενίτσιν μίλησε επίσης για την ανάγκη να εισαχθούν δημοκρατικές κοινωνικές αρχές, να σταματήσει η ιδεολογική καταπίεση και οι θρησκευτικές διώξεις, να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και να υποστηριχθεί ενεργά η οικονομία. Γενικά, σε αυτό το αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τη σοβιετική ηγεσία, ο συγγραφέας πρότεινε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της χώρας και απέρριψε τα ιδεολογικά θεμέλια του κομμουνισμού.

Οι σοβιετικοί ηγέτες αναμφίβολα το διάβασαν – ο Σολζενίτσιν ήταν εξέχων διανοούμενος και δημόσιο πρόσωπο που δεν μπορούσε να αγνοηθεί – και τον έδιωξαν αμέσως από τη χώρα.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1974, ο Σολζενίτσιν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και «συστηματική διάπραξη πράξεων ασυμβίβαστων με την κατοχή υπηκοότητας της ΕΣΣΔ» . Την επόμενη μέρα, απελάθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν με την οικογένειά του καθώς φτάνει στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τη Μόσχα, Ζυρίχη, Ελβετία, 29 Μαρτίου 1974

Προς την Δύση και η επιστροφή

Ο Σολζενίτσιν περιπλανήθηκε σε πολλές δυτικές χώρες για μερικά χρόνια, μέχρι που τελικά εγκαταστάθηκε στην πολιτεία του Βερμόντ των ΗΠΑ το 1976. Αυτό το απομακρυσμένο μέρος στα σύνορα με τον Καναδά ήταν ιδανικό για την απομονωμένη ζωή του φιλοσόφου. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια ότι στις ΗΠΑ, ο Σολζενίτσιν ζούσε απλώς στην ύπαιθρο και έγραφε για δική του ευχαρίστηση. 

Έχοντας μιλήσει με πολλούς δυτικούς πολιτικούς και ιδεολόγους, σύντομα συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν επρόκειτο να σώσει τη Ρωσία από το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς. Ωστόσο, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να «τελειώσουν τη Ρωσία» – Αμερικανοί πολιτικοί που αποκαλούσαν τους Ρώσους «κατακτητές» , στρατιωτικές αρχές που συζητούσαν για πυρηνικά χτυπήματα και μετανάστες που φοβούνταν την εθνική αναγέννηση της Ρωσίας.

«Τα δόντια των ρωσόφιλων κάνουν ήδη κομμάτια το όνομα της Ρωσίας. Τι θα συμβεί λοιπόν αργότερα, όταν, αδύναμοι και εξασθενισμένοι, θα βγούμε κάτω από τα ερείπια της διαβολικής μπολσεβίκικης αυτοκρατορίας; Δεν θα μας επιτρέψουν ούτε να σηκωθούμε», έγραψε ο Σολζενίτσιν στα απομνημονεύματά του, «Between Two Millstones» . Στη Δύση, προσπάθησε να υπερασπιστεί την ιστορία της Ρωσίας και το μέλλον της, βλέποντας τόσο τη σοβιετική κυβέρνηση όσο και τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ ως απειλή για τη Ρωσία. 

Η διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσίας και του λαού της γίνονται βασικά θέματα στο δημιουργικό έργο του Σολζενίτσιν.


Στα χρόνια της περεστρόικα, οι επίσημες στάσεις απέναντι στον Σολζενίτσιν άρχισαν να αλλάζουν. Αποκαταστάθηκε και δόθηκε πίσω η υπηκοότητά του. Το 1994, ο Σολζενίτσιν επέστρεψε στη Ρωσία. Πέταξε από τις ΗΠΑ στο Magadan και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ρωσία με τρένο, και έγινε, στα τελευταία του χρόνια, ένας πραγματικός ήρωας για τους Ρώσους. 


Ο Σολζενίτσιν πέθανε στη Μόσχα το 2008, σε ηλικία 89 ετών
. Στην κηδεία του παρέστησαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πολλοί αξιωματούχοι και χιλιάδες απλοί άνθρωποι που ήρθαν για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη. 

Ανοικοδόμηση της Ρωσίας και του κόσμου

Οι κοινωνικές και πολιτικές απόψεις του Σολζενίτσιν εκφράζονται σε πολλά βιβλία, διηγήματα και άρθρα του. Αλλά ο τίτλος του ενός,  «Rebuilding Russia» , ίσως εκφράζει καλύτερα ολόκληρη τη φιλοσοφία του Solzhenitsyn από αυτή την άποψη. 

Η επιθυμία του Σολζενίτσιν να «ανοικοδομήσει» τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Γενικά, ήταν ένθερμος υποστηρικτής των παραδοσιακών αξιών, σημείωσε τη σημασία της οικογένειας και ενθάρρυνε την αύξηση του πληθυσμού. Ως πρώην κρατούμενος των στρατοπέδων του Στάλιν, αντιτάχθηκε στις καταστολές και την καταπίεση. Υποστήριξε την ανάπτυξη της χώρας, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελεύθερη εθνική οικονομία. Οι απόψεις του βασίστηκαν στην 1.000χρονη ιστορία του ρωσικού κράτους και στην ιστορική δύναμη του ρωσικού λαού. 

Ο Σολζενίτσιν μιλούσε επίσης τακτικά για τη Δύση και τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Έχοντας ζήσει στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά την εκδίωξή του από την ΕΣΣΔ, ανακάλυψε ότι η Ρωσία δεν θα έβρισκε φίλους εκεί, αλλά μόνο κυνικά προσανατολισμένους ιμπεριαλιστές τυφλωμένους από την αίσθηση της ανωτερότητάς τους. «Αλλά η επίμονη τύφλωση της ανωτερότητας συνεχίζει να πιστεύει ότι όλες οι τεράστιες περιοχές του πλανήτη μας πρέπει να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν στο επίπεδο των σύγχρονων δυτικών συστημάτων, των καλύτερων στη θεωρία και των πιο ελκυστικών στην πράξηΟι χώρες κρίνονται βάσει της αξίας των την πρόοδό τους προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά στην πραγματικότητα μια τέτοια αντίληψη είναι καρπός δυτικής ακατανοησίας της ουσίας άλλων κόσμων, αποτέλεσμα της λανθασμένης μέτρησης όλων με ένα δυτικό μέτρο ».

Μιλώντας στο Valdai Forum το 2022, ο Πρόεδρος Πούτιν παρέθεσε τα λόγια του Σολζενίτσιν ότι η Δύση «τυφλώθηκε» από τη νεοαποικιοκρατία και τη μονοπολικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην ολομέλεια της Λέσχης Συζήτησης Valdai, παρέθεσε την ομιλία του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν στο Χάρβαρντ για την «τύφλωση της ανωτερότητας» της Δύσης, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τό 1978 μέχρι σήμερα... ( ἐδῶ)

Η κριτική του Σολζενίτσιν για την εξωτερική πολιτική της Δύσης έγινε πιο δυνατή με την πάροδο του χρόνου. Το 2006, δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταπατούν πολλές χώρες. «Αυτό συμβαίνει στη Βοσνία εδώ και εννέα χρόνια, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν για πέντε χρόνια και στο Ιράκ για τρία χρόνια μέχρι στιγμής, αλλά η κατάσταση εκεί είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει πολύ». Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και να περικυκλώνουν τη χώρα από τον Νότο.

Ωστόσο, δεν τον απασχολούσε μόνο η εξωτερική πολιτική, αλλά και οι αρνητικές αλλαγές στη δυτική κοινωνία. «Διατηρήσατε τον όρο, αλλά τον αντικαταστήσατε με μια άλλη έννοια: μια μικρή [ιδέα] ελευθερίας, που είναι απλώς μια καρικατούρα της ελευθερίας με την ευρύτερη έννοια. ελευθερία χωρίς ευθύνη ή αίσθηση καθήκοντος», είπε ο Σολζενίτσιν σε μια συνέντευξη με Γάλλους δημοσιογράφους το 1975.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι άνθρωποι συνήθισαν να «έχουν έναν εχθρό» . «Και επί του παρόντος, κάποιοι μπορεί να αισθάνονται μπερδεμένοι. Αλλά η αρχαία σοφία μας λέει ότι ο άνθρωπος είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του, και [ομοίως], η κοινωνία είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού της... Ο Χριστιανισμός μας διδάσκει να πολεμάμε πρώτα απ' όλα το κακό μέσα μας».

Για τον Σολζενίτσιν, το ζήτημα της ηθικής ανάπτυξης ήταν ουσιαστικά αδιαχώριστο από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η συχνή έκκλησή του στην αίσθηση του καθήκοντος και της προσωπικής ευθύνης αναφέρεται σε αιώνιες αξίες που είναι απίστευτα σπάνιες μεταξύ των δυτικών στοχαστών και ηγετών της εποχής μας.

Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι γιοι του Στεπάν και Γερμολάι Σολζενίτσιν [πίσω σειρά, αριστερά προς τα δεξιά] συναντιούνται στο σπίτι του Σολζενίτσιν στο Τρόιτσε-Λύκοβο

Το ζήτημα της Ουκρανίας

Ήταν ο Σολζενίτσιν προφητικός οραματιστής ή απλώς εξαιρετικά ευαίσθητος σε ό,τι συνέβαινε στον κόσμο; Μάλλον το τελευταίο. 23 χρόνια πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η σοβιετική προπαγάνδα ήταν ακόμα διαποτισμένη από ιδέες αδελφοσύνης και φιλίας των λαών, ο Σολζενίτσιν έγραψε για τα επερχόμενα προβλήματα με την Ουκρανία.

«Με την Ουκρανία, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά οδυνηρά» – αυτά τα λόγια από το πέμπτο μέρος του «The Gulag Archipelag» , που γράφτηκε  από τον Solzhenitsyn το 1968.

Στο άρθρο «Ανασυγκρότηση της Ρωσίας» , ο Σολζενίτσιν υποστήριξε την ενότητα των λαών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Κατηγόρησε την παλιά Αυστριακή Αυτοκρατορία ότι ουσιαστικά δημιούργησε ένα ξεχωριστό, αντι-ρωσικό ουκρανικό έθνος

«Για να αποκόψει την Ουκρανία από έναν ζωντανό οργανισμό (συμπεριλαμβανομένων εκείνων των περιοχών που δεν ήταν ποτέ μέρος της παραδοσιακής Ουκρανίας: η «στέπα των άγριων πεδίων» των νομάδων – αυτό που αργότερα έγινε Novorossiya, καθώς και η Κριμαία, το Donbass και εδάφη που εκτείνονται σχεδόν μέχρι την Κασπία Θάλασσα). υπάρχουν ολόκληρες περιοχές όπου κυριαρχούν οι ΡώσοιΜαζί αντέξαμε τα βάσανα της σοβιετικής περιόδου, μαζί έχουμε πέσει σε αυτό το λάκκο, και μαζί, επίσης, θα βρούμε τη διέξοδο μας», έγραψε ο Σολζενίτσιν.

Αργότερα, έθιξε τα προβλήματα στην Ουκρανία που ήταν σχετικά το 1991: 

«Σε διάφορα μέρη, οι άνθρωποι ήδη παραπονιούνται για μαζική βία και απολύονται από τη δουλειά λόγω της εθνικότητάς τους. σύντομα, οι μειονότητες μπορεί να στερηθούν το δικαίωμα να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στη μητρική τους γλώσσα, όπως είχαν κάνει οι κομμουνιστές νωρίτερα. Η κοινή μας πικρή σοβιετική εμπειρία μας έχει πείσει επαρκώς ότι η βία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμία κρατική ιδεολογία».

Παρεμπιπτόντως, ήδη εκείνες τις εποχές, ο συγγραφέας σημείωσε ποιος στάθηκε πίσω από τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως κάθε αντιρωσική πρωτοβουλία στην Ουκρανία. Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να στραφεί η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Κανείς δεν μπορεί παρά να θυμηθεί το «αθάνατο» σχέδιο που προωθήθηκε από τον Πάρβους το 1915: να χρησιμοποιηθεί ο ουκρανικός αυτονομισμός για να επιφέρει την κατάρρευση της Ρωσίας».

Η αντιρωσική πολιτική πορεία της Ουκρανίας και οι σοβαροί κίνδυνοι που θέτουν οι Ουκρανοί ριζοσπάστες ώθησαν τον Σολζενίτσιν να εκφράσει την ακόλουθη «φόρμουλα» σε σχέση με τα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας: «Αγαπώ τον [ουκρανικό] πολιτισμό και εύχομαι ειλικρινά κάθε είδους επιτυχία για την Ουκρανία – αλλά μόνο εντός τα πραγματικά εθνικά της όρια, χωρίς να αρπάξει τις ρωσικές επαρχίες».


Κομμουνιστικοί μύθοι

Η πνευματική κληρονομιά του Σολζενίτσιν είναι απίστευτα πολύτιμη για τη σύγχρονη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Πούτιν τον έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «πραγματικό πατριώτη της Ρωσίας, εθνικιστή με την καλή, πολιτισμένη έννοια της λέξης» . Σημείωσε επίσης ότι ο συγγραφέας δεν επέτρεψε σε κανέναν να μιλήσει υποτιμητικά για τη Ρωσία και αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε ένδειξη ρωσοφοβίας.

Ωστόσο, οι κοινωνικές και πολιτικές απόψεις του Σολζενίτσιν δεν έχουν λάβει άνευ όρων υποστήριξη στη Ρωσία. Η σκληρή κριτική του για τη Σοβιετική Ένωση εξακολουθεί να προκαλεί την οργή των αριστερών ομάδων και μέχρι σήμερα, οι κομμουνιστές τον βλέπουν με άκρως αρνητικό πρίσμα. Παρεμπιπτόντως, οι κομμουνιστές συχνά επικρίνουν τον Σολζενίτσιν για τους μύθους που είχαν εφευρεθεί από το δικό τους κόμμα. 

Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος μύθος για τον Σολζενίτσιν που προωθήθηκε από τους κομμουνιστές είναι η πεποίθηση ότι στην περιβόητη ομιλία του το 1978 στο Χάρβαρντ, ο συγγραφέας κάλεσε τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν πυρηνική επίθεση στην ΕΣΣΔ. Αυτός είναι ένας μάλλον ασταμάτητος μύθος, στον οποίο αναφέρονται περιστασιακά ακόμη και βουλευτές της Κρατικής Δούμας από το Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Στην πραγματικότητα, ο Σολζενίτσιν δεν ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο ούτε στην ομιλία του στο Χάρβαρντ, ούτε πουθενά αλλού. Όπως εξήγησε ο Viktor Moskvin, Διευθυντής του Οίκου Σολζενίτσιν της Ρωσίας στο εξωτερικό, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Λεονίντ Καλάσνικοφ, ο μύθος ότι «ο Σολζενίτσιν ζήτησε τον πυρηνικό βομβαρδισμό της ΕΣΣΔ» προέκυψε από το μυθιστόρημά του « The Gulag Archipelago» απόσπασμα του οποίου παραμορφώθηκε από την κομμουνιστική προπαγάνδα. Ωστόσο, ο μύθος είναι πολύ βολικός για τους κομμουνιστές, επομένως επιμένει. 

Ο Σολζενίτσιν επικρίνεται επίσης κατά καιρούς από εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας. Για παράδειγμα, το 2023, ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της παράταξης της Ενωμένης Ρωσίας Ντμίτρι Βιάτκιν ζήτησε  τον αποκλεισμό των έργων του Σολζενίτσιν από το σχολικό πρόγραμμα, επειδή πίστευε ότι «δεν πέρασαν τη δοκιμασία του χρόνου» και ο συγγραφέας φέρεται ότι «είχε λερώσει τη δική του πατρίδα με λάσπη» .

Η πρόταση δεν υποστηρίχθηκε από τις αρχές και το έργο του Σολζενίτσιν συνεχίζει να κατέχει εξέχουσα θέση στα σχολικά βιβλία της ρωσικής λογοτεχνίας.

Προφήτης στην Πατρίδα του

Ο ίδιος ο Σολζενίτσιν δεν ανησυχούσε ποτέ ιδιαίτερα για τη γνώμη των κριτικών. Το γεγονός ότι η σύγχρονη ρωσική πολιτική έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη φιλοσοφία του είναι, από μόνο του, η μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου του συγγραφέα. 

Η Ρωσία έχει ανακτήσει ιστορικά εδάφη –όπως η Κριμαία και τμήματα της Νοβοροσίγια– που παραχωρήθηκαν από τους Μπολσεβίκους. η κυβέρνηση καταστέλλει αυστηρά κάθε απόπειρα αυτονομισμού. οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του πληθυσμού και επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση και τη βελτίωση της χώρας· και σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες, η Ρωσία έχει κάνει προσπάθειες να γίνει προπύργιο του χριστιανικού συντηρητισμού και των παραδοσιακών αξιών.

Ο Aleksandr Solzhenitsyn δεν ήταν ιδεαλιστής – ως αξιωματικός μάχης, ήρωας πολέμου και επιζών των σταλινικών στρατοπέδων, είναι δύσκολα να τον αποκαλέσουν έτσι. Το σκεπτικό του Σολζενίτσιν ήταν πάντα νηφάλιο και ρεαλιστικό, είχε τέλεια κατανόηση της Ρωσίας και του λαού της. Η Ρωσία οφείλει πολλά στον Σολζενίτσιν και η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.

Ἀπό : swentr.site

1978-ὁμιλία τοῦ Ἀλεξάντρ Σολζενίτσιν,στό Χάρβαρντ

Πιστεύω πώς δέν ὀφείλει μόνον ἡ Ῥωσσία στόν Σολζενίτσιν πολλά ἀπό τήν σημερινή της ὕπαρξιν,ἀλλά καί ὁ ὑπόλοιπος κόσμος,σέ μεγάλο βαθμό ἔχει κερδίσει ἀπό τό ἔργο καί τήν σκέψιν τοῦ μεγαλυτέρου φιλοσόφου τοῦ 20ου αἰ. Ὁ Σολτζενίτσιν ἦταν ἕνα φάρος πνεύματος πού ἔδειχνε τόν δρόμο τῆς πνευματικῆς ἀνυψώσεως στόν Ἄνθρωπο. Συνεπῶς ἡ κληρονομιά του ἔχει πολύ μεγαλύτερη ἔκτασιν ἀπό τό κράτος τῆς 'Ρωσσίας. Εἶναι παγκόσμια καί ἔτσι πρέπει νά εἶναι ὥστε ἡ Ἀνθρωπότης νά ἔχῃ νά σταθῇ κάπου στά δύσκολα χρόνια πού βιώνει.

Ἕνας πολύ μεγάλος ἄνθρωπος πού πέρασε ἀπό τήν ζωή αὐτή. Ἦταν Ῥῶσσος καί αὐτό δέν ἦταν καθόλου τυχαῖον...

τό βίντεο ἀπό ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

23 σχόλια:

  1. Αθανατος.
    Αθανατος πατριωτης.
    Αθανατος. Ηρωας με Ελληνικη πατριωτικη ψυχη.
    Ενας απο εμας. Μαχητης της Αρετης και της Αλήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί,Ἀθάνατος !
      Δέν γνωρίζω πολλούς φιλοσόφους πού ν᾿ἀγαπήθηκαν τόσο πολύ !
      Παγκοσμίως.
      Ἐκτός βεβαίως ἀπό τούς προγόνους μας.

      Καί τώρα πού τό λέω,θυμήθηκα πώς καί κάποιοι ἄλλοι μεγάλοι συγγραφεῖς καί φιλόσοφοι πάλι ῥωσσικῆς καταγωγῆς εἶναι. Λ.χ. ὁ Ντοστογιέφσκυ εἶναι ἕνας γίγαντας τοῦ Πνεύματος,κυριολεκτικῶς !

      « Μαχητης της Αρετης και της Αλήθειας»

      Ἔτσι !

      Μοῦ ἄρεσε πάρα πολύ αὐτό τό θέμα-ἀφιέρωσις στόν τεράστιο Σολζενίτσιν.
      Πόσο τυχεροί εἶναι οἱ Ῥῶσσοι, μέ τέτοια κληρονομιά ! Καί τήν Χριστιανική Πίστιν τους !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ zen !

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,αν ζούσε σήμερα ο Σολζενίτσιν και αποφάσιζε να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ή ακόμη χειρότερα,στις ΗΠΑ,θα τον είχαν πάει μια βόλτα μέχρι το Γκουαντάναμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί ἀλλά ἀπό τήν ἄλλη, τί ἀνάγκη θά εἶχε νά πάῃ σέ ἄλλη χώρα ὅταν θά ἔχαιρε τῶν μεγαλυτέρων τιμῶν στήν Πατρίδα του ὑπό τήν ἡγεσία τοῦ Ποῦτιν ;

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Bill- Kill !

      Διαγραφή
  3. To βιβλίο που συγκλόνισε τον κόσμο είναι '' το αρχιπέλαγος των Γκουλάγκ '' ( στρατόπεδα συγκέντρωσης ) περιγράφει τα βασανιστήρια
    Επίσης το '' μαζί 200 χρόνια'' για το πως κατάκτησαν οι εβραίοι την Ρωσία οπου το 1917...
    Πάντως την αρχή την έκανε ο Μ. Πέτρος ο οποίος εφερε ολη την Ευρώπη στην Ρωσία, μουσική αναγέννηση, μπαρόκ, Γαλλικά ( Τσάροι αυλικοί και σια μιλούσαν γαλλικά ) Τελος εφερε τις Γερμανίδες πριγκίπισσες και μετά μαντέψτε: ηρθαν και οι οι φιλάνθρωποι μασόνοι....τα υπόλοιπα ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Γρηγόριε, μέ λίγα λόγια ἔδωσες τά βασικά,ἱστορικῶς.

      Αὑτός, ὀ πολυμαθής,πολύγλωσσος,ἀνήσυχος καί παθιασμένος μέ τόν Πολιτισμό,Μέγας Πέτρος !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Γρηγόριε !

      Διαγραφή
    2. Νά συμπληρώσω πώς ὁ Μέγας Πέτρος εἶχε πάθος μέ τήν μηχανική,ἄν θυμᾶμαι καλῶς.

      Διαγραφή
    3. Γενικά ειχε πάθος με την γνώση, αυτο του το αναγνωρίζουμε

      Διαγραφή
    4. Καί ὄχι μόνον αὐτό.
      Διότι ἡ γνώσις καί πόσο μᾶλλον ἡ μεγάλη ἀγάπη γι᾿αὐτήν,εἶναι ἕνας ἀνεκτίμητος πλοῦτος γιά τόν ἄνθρωπο πού τόν ἐξευγενίζει, νά τόν βοηθήσῃ στόν προσδιορισμό τῶν Ἀξιῶν, τῶν Ἰδανικῶν καί ἐν τέλει τῆς ἴδιας τῆς Ζωῆς.
      Δέν ἦταν λοιπόν καθόλου τυχαίος ὁ Μέγας Πέτρος.Ἦταν αὐτός πού μεταμόρφωσε τό Ῥωσσικό κράτος σέ Αὐτοκρατορία κι᾿ἐπαξίως κατέχει τόν τίτλον Μέγας.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Γρηγόριε !

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα σας, αγαπητή μας Ευαγγελία κι εκλεκτό κοινό τού εκλεκτού ιστοχώρου της.
    Δέν θά τό'θελα -επουδενί- νά σάς ξενερώσω, πρέπει όμως, κατ' εμέ, "νά πάρετε (ακόμη) μιά γεύση" τής διεστραμμένης, κομμουνισμένης, παρά φύσιν «λογικής»:
    _________________
    (ούτε τό «γκούλαγκ» δέν έχουνε τά κάκκαλα νά γράψουν, τά συφιλιάρικα, τούς τσούζει τό κρανίο, από μέσα μεριά, τίς κατχιούσες)
    ----------------------
    Αλεξάντρ Σολζενίτσιν: Αντισοβιετικό Αρχιπέλαγος

    Μια ματιά στο βίο του πείθει ότι οι βαθιά αντιδραστικές του πεποιθήσεις δε γεννήθηκαν λόγω της δίωξης του από τις σοβιετικές αρχές, ούτε ήταν καν αυτές μόνες τους που προκάλεσαν τη σύλληψη και την καταδίκη του, αλλά η ανοιχτή του πρόθεση να συνωμοτήσει κατά της ΕΣΣΔ. (...)
    https://www.katiousa.gr/logotechnia/aleksantr-solzenitsin-antisovietiko-archipelagos/

    Πελασγική μας, τό "καφέ" σου είναι -κυριολεκτικώς- κρέμ ντέ λά κρέμ ντέ λά κρέμ.....
    (Το 'χουμε ξαναπεί αυτό βέβαια, άς τό επαναλάβω όμως, άν επιτρέπεται, εφχαρισττώ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τί θά ἔλεγαν τά κομμούνια ; Μή τυχόν καί ξεφύγουν ἀπό τήν σταλινική γραμμή πού ἀντιμετώπιζε τούς κατοίκους τῆς Ῥωσσίας ὡς "πράγματα". Καμμία ἀξία δέν εἶχε γι᾿αὐτούς ἡ ἀνθρώπινη ζωή ἄν δέν ἦταν πιστό σκυλί τό ἄτομο. Τί λέω σκυλί ; Τό σκυλί λειτουργεῖ μέ τό ἔνστικτό του ἄρα πολλές φορές δέν συμβαδίζουν οἱ ἐνέργειές του μέ τά θέλω τοῦ ἀφεντικοῦ. Τά κομμούνια θέλουν τούς ὐπηκόους τους πράγματα στήν κυριολεξία. Ἀλλιῶς ξέρουν αὐτοί...

      Καί μέχρι σήμερα ἀπαρεγκλήτως στήν ἴδια γραμμή.
      Σιχάματα ἀπάνθρωποι καί δολοφόνοι ΠΑΝΤΑ.

      Υ.Γ. Εὐχαριστῶ γιά τά καλά σου λόγια.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    2. Μόνον ποινικό μητρῶο...

      https://sxolianews.blogspot.com/2024/02/blog-post_15.html

      Διαγραφή
    3. Καί 'δώ Ευαγγελία, μιά θλιβερή υπενθύμισις τού Μεγέθους τής Προδοσίας:

      Η εθνική ντροπή της παράδοσης Οτσαλάν στους Τούρκους
      (από την κυβέρνηση Σημίτη)
      ------------
      *Σημείωσις τού σχολιαστού: Απ' όλο τό προδοτικό "δημοκραxτικό τόξο", αρέ ούστ!
      --------------
      https://lefteria.blogspot.com/2024/02/blog-post_295.html




      Διαγραφή
    4. Εὐχαριστοῦμε πολύ γιά τήν ὑπενθύμησιν αὐτοῦ τοῦ πάρα πολύ σοβαροῦ ἱστορικοῦ γεγονότος πού ἔγραψε μία μαύρη σελίδα στό βιβλίο τῆς Ἑλληνικῆς Ἱστορίας.

      Υ.Γ. Θυμήθηκα ἕνα θέμα πρό 10ετίας,ὅπου γινόταν λόγος γιά ἀπόρρητα ἔγγραφα τῶν ΗΠΑ ἀπεδείκνυαν πώς ὑπῆρχε προσυμφωνηθεῖ ἀπό Ἑλλάδα καί ΗΠΑ τό πῶς θά γινόταν ἡ παράδοσις τοῦ ἡγέτη τῶν Κούρδων,Ἀμπτουλάχ Ὀτσαλάν.

      ΗΠΑ καί Ἑλλάδα εἶχαν προσυμφωνήσει γιά τήν παράδοση στήν Τουρκία τοῦ Ὀτσαλάν
      https://sxolianews.blogspot.com/2014/02/blog-post_7804.html

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
  5. Αγια και τοσο αυθεντικη η μορφη αυτη των γραμματων της συγχρονης Ρωσιας. Σε ευθεια γραμμη με το τοσο εκθαμβωτικο πολιτισμικο πανθεο των Ρωσων μεγιστανων του πνευματος.Των Τολστοι, Ντοστογιεφσκι, Πουσκιν, Γκογκολ και τοσων αλλων. Εξεφρασε με αξεπεραστο και μοναδικο τροπο την αξιοπρεπεια και το απροσκυνητο της Ρωσικης ψυχης, την αληγορια της στεπας! Ξαναζουμε σημερα απαραλλαχτα τις εποχες του μισους και της παρανοιας που περιεγραψε τοσο πειστικα ο Σολτζενιτζιν στο Αρχιπελαγος Γκουλαγκ. Ξαναζουμε τις εποχες των διωγμων επι Κυριλλου της Αλεξανδρειας, τις εποχες της τρομοκρατιας του Ροβιεσπερου, τις εποχες της Ιερης Εξετασης, και, και, και!!! Και ακομα δεν ειδαμε τιποτα!!Το ανθρωπινο θηριο φαινεται δεν εξημερωνεται με τιποτα τελικα!!! HOMO HOMINIS LUPUS!!! Τελευταιο παραδειγμα και οχι μονον. Το δικαιωμα του προαιρετικου εμβολιασμου και της προαιρετικης φαρμακοληψιας που ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ειναι αιτημα της λογικης, των περισσοτερων Συνταγματων αλλα και της εννοιολογικα φιλελευθερης οπτικης τιθεται ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ!!! Ακομα και αν απτεται της σωματικης ακεραιοτητας που ειναι το προσωπικο ΑΒΑΤΟ του καθε ανθρωπου!!! Ειναι βαρετο τελικα αυτο που γινεται στην ιστορια!!Και επαναλαμβανεται σαν να μη εχει ξανασυμβει ποτε!! Μια απο τα ιδια λοιπον!! Ξανα - μανα εικονομαχοι vs εικονολατρες, ξανα μανα Αριοι vs Εβραιοι, ξανα- μανα Μοναρχοφασιστες και κομμουνιστοσυμμοριτες!!! Υποτιθεται ομως οτι η φιλελευθερη οπτικη των πραγματων, το κρατος δικαιου, η εναλλακτικοτητα των επιλογων και το δημοκρατικο κεκτημενο θα μπορουσε να αναταξει αυτο το ζοφερο πεπρωμενο. Και να φρεναρει λιγο τον κατηφορο!! Δεν το βλεπω ομως!!! HOMO HOMINI LUPUS!!! ΥΓ:Διαβλεπω με χαρα οτι η γραμμη αυτη της πνευματικης παραδοσης συνεχιζεται. Ενας αλλος Αλεξαντερ, ο Ντουγκιν και πολλοι αλλοι σαν αυτον συνεχιζουν και ανανεωνουν με καθε τροπο την σιδηρα αυτη παρακαταθηκη του πνευματος που προσφεραν στην ανθρωποτητα οι Ρωσοι στοχαστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστά ὅσα ἀναφέρεις στό ὑστερόγραφόν σου γιά τόν μεγάλο σύγχρονο φιλόσοφον Ἀλεξάντερ Ντούγκιν. Σύμπτωσις πού καί αὐτός λέγεται Ἀλεξάντερ ; Δέ νομίζω.

      Πάντως ἄν κρίνω ἀπό μεγάλους ἄνδρες τῆς Ῥωσσίας ( συμπεριλαμβανομένων τῶν πολιτικῶν ),τῆς τελευταίας 20ετίας, ἡ πνευματική παράδοσις ἔχει γερές βάσεις. Κι᾿εὐτυχῶς διότι ἀξιοποιεῖται ἀναλόγως ἡ πλουσιωτάτη κληρονομιά τοῦ ῥωσσικοῦ Πολιτισμοῦ.

      Γράφεις :
      Ειναι βαρετο τελικα αυτο που γινεται στην ιστορια!!Και επαναλαμβανεται σαν να μη εχει ξανασυμβει ποτε!! Μια απο τα ιδια λοιπον!! Ξανα - μανα εικονομαχοι vs εικονολατρες, ξανα μανα Αριοι vs Εβραιοι, ξανα- μανα Μοναρχοφασιστες και κομμουνιστοσυμμοριτες!!!

      Ἐδῶ θά διαφωνήσω. Διότι αὐτή ἡ μονότονη ἐπανάληψις δέν εἶναι ἔργο τῶν λαῶν οὔτε καί ὁμάδων ἤ κοινωνικῶν τάξεων. Ὅλο αὐτό τό ἀφήγημα,τό μονότονα ἐπαναλαμβανόμενο ἀφήγημα εἶναι δημιούργημα συγκεκριμένων πού ἔχουν ἀνακαλύψει τόν τρόπο νά ἐξουσιάζουν καί ἐν τέλει νά ἐπιπλέουν σέ ὅλες τίς ἄσχημες περιστάσεις.
      Γνωστοί εἶναι. Γνωστότατοι καί δράστες σχεδόν ἀποκλειστικῶς ὅλων τῶν ἐγκλημάτων πού ἐπηρέασαν κι᾿ἐπηρεάζουν τήν δυστυχή Ἀνθρωπότητα.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Θαλῆ !

      Διαγραφή
    2. Homo homini lupus,
      Homo homini lupus est = Ὁ ἄνθρωπος γιά τόν ἄνθρωπο εἶναι λύκος,
      ἔλεγαν οἱ ἀρχαῖοι ῥωμαῖοι θέλοντας νά δώσουν ἔμφασιν στήν ἀνθρώπινη κακία, μεταφέροντάς την στήν συμπεριφορά τοῦ λύκου ὅταν αὐτή [ἡ κακία] ἐκφραζόταν μέ ἰδιότητες ἁρπακτικές, σληρές κι᾿ἀπάνθρωπες.

      Προσωπικῶς νομίζω πώς ἀδικοῦν τό καημένο τό ζωντανό. Αὐτό λειτουργεῖ ἐξ ἐνστίκτου καί ὄχι μέ νοητική ἐπεξεργασία ὅπως ὁ ἄνθρωπος. Γι᾿αὐτό τέτοιες συμπεριφορές δέν ἔχουν κι᾿οὔτε θά μποροῦσαν νά ἔχουν βάσιν οὔτε σ᾿ἐπίπεδο παρομοιώσεως.

      Ὁ ἄνθρωπος ἄν μεταμορφώνεται σέ θηρίο τό βασικό αἴτιον εἶναι ἡ ἔλλειψις Παιδείας. Ὄχι ἁπλῶς γνώσεων ἀλλά Παιδείας πού εἶναι ἡ ἐφαρμογή τῶν γνώσεων στήν ἡθική ἐπίγνωσιν τοῦ ἀνθρώπου.

      Ἄν μέ ῥωτοῦσαν γιά τό ἐάν ἡ Ἀνθρωπότης ἐπιτύχει νά φθάσῃ σε τέτοια ἐπίπεδα θά ἀπαντοῦσα πώς γιά νά φθάσῃ ἐκεῖ πρέπει νά πάψῃ νά θεωρῇ ὅλους αὐτούς πού μᾶς ἔχουν ἐπιβληθεῖ ὡς φωστῆρες καί εἰδήμονες. Ἄ καί ...περιούσιοι...

      Καλησπέρα !

      Διαγραφή
  6. Η επισκεψις του Πουτιν στο σπιτι του Σολτσενιτσυν ειναι η αποδειξις του μεγαλειου του ανδρος.

    Το Εθνος κλινει το γονυ στους στυλοβατες των πνευματικων αξιων και παραδοσεων του.

    Μια αντιπαραβολη με την βοθρογενη και ανωμαλην Νεα Υορκη ειναι πιστευω αναγκαια. https://twitter.com/TuckerCarlson/status/1757901280830505037?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1757901280830505037%7Ctwgr%5Eb451d5fccc92b6a

    Αυτα προς το παρον και τα συγχαρητηρια μου δια την πολυτιμον αναρτησιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. « Το Εθνος κλινει το γονυ στους στυλοβατες των πνευματικων αξιων και παραδοσεων του.»

      Πάρα πολύ σωστά. Ἐφ᾿ὅσον δέν ἔχει χαθεῖ ἡ ἔννοια Ἔθνος !
      Καί γιά ἐμᾶς ἐδῶ...

      Ὅσο γιά τό Νιού Γιόρκ,ἄστα νά πᾶνε...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ahoy !

      Διαγραφή
    2. Μια διορθωσις παρακαλω.
      Δεν ειν αι Νιου Γιορκ αλλα ....Τζου Γιορκ

      Διαγραφή
    3. Κῦττα νά ᾿δῆς καί ἤθελα νά γράψω στήν παραπάνω ἀπάντησιν πρός τόν Ahoy:

      Ἐκεῖ στό Williamsburg τοῦ Brooklyn, τί λέν γιά ὅλα αὐτά ;

      Ἀλήθεια τί λένε στό Jew York ; Ἐσύ πού ξέρεις πολύ καλλύτερα τό Ἀμέρικα.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    4. Η "Τζου-Γιορκ" οπως το Σικαγο, το Λος-Αντζελες, το Σαν-Φρανσισκο ειναι τεσσερις μεγαλουπολεις απ' ακρου σ' ακρον μολυσμενες, χαριν σε ΑΥΤΟΥΣ τους γνωστους ....."ανθρωπους", ή και Παγκοσμιους Εγκληματιες.

      Καλησπερα

      Διαγραφή
    5. Καί νά φανταστῆ κανείς πώς κάποτε τό "Ἀμερικανικό Ὄνειρο" ἦταν ἕνα μεγάλο ποθούμενο γιά τόσο κόσμο παγκοσμίως !
      Τώρα ἔχουν μολυνθεῖ τά ΠΑΝΤΑ καί δέν ἐννοῶ μόνον στό Ἀμέρικα...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΕΑΦ !

      Διαγραφή