" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Τό ποινικό μητρῶον τῶν κομμουνιστῶν, ἀτελείωτο...


 ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΞΥΛΟ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Υπήρξαν εποχές που οι κομμουνιστές προσπαθούσαν να απαγορεύσουν με βία και τρομοκρατία ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες, προκειμένου να μην τις παρακολουθήσουν οι πολίτες. 

Αυτό έγινε στην Ελλάδα...

στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ταινία "Ελένη" (φωτό πάνω) που είχε ως θέμα τη δολοφονία από τους κομμουνιστές μιας μάνας με τρία ανήλικα παιδιά την περίοδο του συμμοριτοπολέμου από τον αλήστου μνήμης κομουνιστοσυμμορίτικο στρατό, αυτοαποκαλούμενο ΔΣΕ (Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας) στο ορεινό χωριό Λια της Ηπείρου

Τα επεισόδια προκαλούσαν οι κομμουνιστές έξω από τους κινηματογράφους,  κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπου παιζόταν η ταινία, προκειμένου να αποτρέψουν την παρακολούθησή της από τους πολίτες.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟΥΣ

Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και στην Κατερίνη, αλλά "λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο". 

Την ταινία έφερε ο κινηματογράφος "Ευκαρπίδη" και η πρεμιέρα της θα γινόταν ημέρα Δευτέρα στις 6 η ώρα, Μάη μήνα. 

Μισή ώρα πριν την έναρξη της προβολής της ταινίας συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του κινηματογράφου περίπου 30 κομμουνιστές, κρατώντας στα χέρια προκηρύξεις εναντίον της ταινίας, για να τις μοιράσουν σε όσους θα πήγαιναν να δουν το έργο και μάλιστα με την ανοχή της αστυνομίας, αφού οι αστυνομικοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να έρθουν στο σημείο και να τους ζητήσουν να μην μπλοκάρουν την είσοδο και να μην παρακωλύουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον κινηματογράφο. 

Στον κινηματογράφο προσήλθε τότε μια παρέα περίπου 15 νεαρών ατόμων που πήγαιναν να δουν την ταινία. Οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά στην είσοδο και τους έφραζαν την πρόσβαση. Οι νεαροί τότε επιτέθηκαν στους κομμουνιστές, προκειμένου να απελευθερώσουν την είσοδο και ακολούθησαν άγριες συμπλοκές με μπουνιές και κλωτσιές και οι κομμουνιστές αιφνιδιασμένοι από την σφοδρή επίθεση των νεαρών, πέταξαν τις προκηρύξεις κάτω και απομακρύνθηκαν προς τα γραφεία τους που βρίσκονταν λίγο πιο πέρα, στο ίδιο κτίριο που στεγάζονται τα περίφημα λουκάνικα του Λευτέρη.

Ένας νεαρός πήρε τις πεταγμένες προκηρύξεις και τις έβαλε φωτιά. Στο σημείο των επεισοδίων συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος που ρωτούσε να μάθει τι συνέβη. Τότε εμφανίστηκε και ένας δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας και ένας νεαρός τού εξήγησε τι είχε συμβεί.

Την επόμενη μέρα η εφημερίδα έγραψε με πηχαίους τίτλους για τα επεισόδια, με αποτέλεσμα να το μάθει ο κόσμος και να σχηματίζονται ουρές έξω από τον κινηματογράφο για να δουν την ταινία, η οποία έπαιζε για δύο περίπου εβδομάδες με δύο προβολές την ημέρα.

Το συμβάν με τα επεισόδια έκανε γνωστή την ταινία και η απόπειρα των κομμουνιστών να αποτρέψουν τον κόσμο από να τη δει, έγινε μπούμερανγκ και έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα με επακόλουθο τελικά η προβολή της ταινίας στην Κατερίνη να γνωρίσει τεράστια επιτυχία. 

Παρατηρητής τῆς Τοπικῆς Ἱστορίας ( ἐδῶ) 

Εὐχαριστοῦμε τόν ἀγαπητό ΤΤ600,γιά τό θέμα. 


Να σημειώσουμε πώς τό 1983 πού ἔγραψε τό βιβλιο "Ἐλένη"διακεκριμένος καί πολυβραβευμένος, συγγραφεύς Νίκος Γκατζογιάννης ἔτυχε διεθνοῦς ἀναγνωρίσεως πλήν τῆς Ἑλλάδος. Μάλιστα ὁ Ἀνδρέας τῆς Ἀλλαγῆς ἀπαγόρευσε  νά πραγματοποιηθοῦν στήν Ἑλλάδα γυρίσματα τῆς ὁμώνυμης ταινίας

« ... Η "Ελένη" μεταφράστηκε σε είκοσι έξι γλώσσες, προτάθηκε για καλύτερη βιογραφία από την Εθνική Ένωση Βιβλιοκριτικών και έλαβε το βραβείο Heinemann ως το καλύτερο βιβλίο του 1984, από τη Βασιλική Λογοτεχνική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας, το 1985 μεταφέρθηκε στον κινηματογραφο με πρωταγωνιστές τους Τζον Μάλκοβιτς και Κέιτ Νέλιγκαν.

 Στην πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 20 Μαρτίου 1984, κομμουνιστές και άλλοι αριστεροί συγκεντρώθηκαν έξω από τους κινηματογράφους και προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των θεατών. Μερικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την προβολή μπλοκάροντας τις μηχανές προβολής και ακόμα σκίζοντας τις οθόνες.

Η ταινία χαρακτηρίστηκε από αριστερές παρατάξεις ως «αντικομμουνιστική», «προπαγανδιστική» και «κράχτης της χρεοκοπημένης εθνικοφροσύνης». Ειδικότερα το ΚΚΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους ψηφοφόρους του να εναντιωθούν στην προβολή της «Ελένης»...

( ἀπό τήν βιογραφία τοῦ συγγραφέως Νίκου Γκατζογιάννηἐδῶ)


Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:



  1. Σαν σήμερα το 1935 εκοιμήθη ο Γερμανός Καραβαγγέλης,
    ο ιεράρχης του Μακεδονικού Αγώνα (video)
    http://lefteria.blogspot.com/2024/02/11-1935-video.html
    ΑΙΩΝΊΑ Η ΜΝΉΜΗ Η ΔΌΞΑ ΚΑΊ Η ΤΙΜΉ ΑΥΤΏΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή