Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, οι απολύσεις αυτές γίνονται λόγω της διακοπής ορισμένων δραστηριοτήτων της και της αναδιοργάνωσης άλλων. "Οι ενέργειες αυτές -σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- είναι απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής πορεία της εταιρείας σε μια περίοδο που η παρατεταμένη ύφεση, ο ισχυρός ανταγωνισμός και το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν προκαλέσει δραματική συρρίκνωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας".
Η Cosmote αναφέρει πως θα χορηγήσει στους 120 εργαζομένους που απολύονται, ως αποζημίωση, αποδοχές από ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με την προϋπηρεσία, την ηλικία και την οικογενειακή τους κατάσταση, ενώ παράλληλα οι οικογένειές τους θα καλύπτονται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με ασφάλιση υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Έντονη ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση για την απόφαση αυτή, το πρωί της Δευτέρας, με τον πρόεδρο της ΟΜΕ – ΟΤΕ, Παναγιώτη Κούτρα, να δηλώνει: "Την ώρα που στην Cosmote μια παγκόσμια, πρώτη σε κερδοφορία, εταιρεία προχωρούν σε απολύσεις, τότε κάθε εργαζόμενος έχει κάθε λόγο να φοβάται".
"Παράνομες" και "προκλητικές" χαρακτήρισε η ΓΣΕΕ τις απολύσεις, επισημαίνοντας: "Με την απόφαση αυτή η διοίκηση της Cosmote και ο κ. Τσαμάζ ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και αναλγησίας, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα εταιρία κινητής τηλεφωνίας, με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα και τη χαμηλότερη μισθολογική δαπάνη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι η απόφαση για τις απολύσεις δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, καθώς η Cosmote είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας δεν μετέχει το Δημόσιο, εφόσον λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, και ο ΟΤΕ ανακοίνωνε περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, με την κατάργηση επιδομάτων και άλλων προνομίων, αλλά και αύξηση των ωρών εργασίας με μοντέλο Δημοσίου. Στόχος του Οργανισμού είναι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του οργανισμού κατά 32 εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των μέτρων είναι:
- Η εφαρμογή εργασίας 40 ωρών την εβδομάδα, αντί 37 σήμερα
- Η μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης
- Ο περιορισμός της υπερωριακής απασχόλησης
- Η μείωση του επιδόματος ισολογισμού
- Η καθιέρωση εργασίας σε κυλιόμενες βάρδιες
- Η κατάργηση της μεταφοράς των εργαζομένων με λεωφορεία του Οργανισμού από το σπίτι τους, στο κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.
"Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και προσθέτει: "Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εργατική νομοθεσία προχωρούμε σε αλλαγές και μέτρα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της εταιρείας προκειμένου να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του ΟΤΕ".
Ανάλογα μέτρα περικοπών προωθούνται και σε άλλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πλειοψηφικά ή μειοψηφικά πακέτα μετοχών, σε εφαρμογή της επιστολής που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών πριν από μήνες στις διοικήσεις τους, ζητώντας δραστικές μειώσεις στο λειτουργικό και μισθολογικό κόστος.
Η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και στις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αγροτική τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες ΔΕΚΟ, και στην οποία ζητείται μοντέλο μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, με μειώσεις στις αποδοχές και περικοπές επιδομάτων διαφορετικά το ελληνικό δημόσιο υποστηρίζει ότι, θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών. Δηλαδή θα ζητήσει ως μέτοχος μειώσεις αποδοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΟΠΑΠ σχεδιάζονται μειώσεις κατά μέσο όρο 25% στις αμοιβές των χιλίων εργαζομένων, στη ΔΕΗ κατά 8% στις πρόσθετες απολαβές των 22.000 υπαλλήλων, ενώ την Τρίτη η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα ανακοινώσει στους 2.500 εργαζομένους πακέτο περικοπών.
Από τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, μισθολογικές περικοπές αναμένονται στην ΕΥΔΑΠ και στο ΔΕΣΦΑ, ενώ ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν περικοπεί κατά 10% οι μισθοί των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας.