" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η επιμήκυνση του δανείου,το πολυετές μνημόνιο...

Τη δέσμευση ότι η επιμήκυνση του δανείου δεν θα συνοδεύεται από παράταση του Μνημονίου μετά το 2013 ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε για τη συμφωνία για τα αποτελέσματα του Εurogroup. 
 Όπως είπε μετά τον Μάιο του 2013 κι εφ' όσον η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους θα υπάρχει επιτήρηση μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στο πλαίσιο του αυστηρότερου μηχανισμού εποπτείας που τώρα αποφασίζεται. Στόχος, να συνεχιστεί η μείωση του χρέους με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4%, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ήδη η κυβέρνηση. 
  Το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την ελληνική οικονομία συντάσσοντας περιοδικές εκθέσεις όπως πράττει για όλα τα κράτη τα οποία δανείζει.
Όλα αυτά, υπό το σημερινό σχεδιασμό που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή της επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου η οποία όπως εκτίμησε θα βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό χωρίς τη σύναψη πρόσθετου δανείου ή άλλη παρέμβαση στο ύψος του χρέους.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί κατά γράμμα το Μνημόνιο τους επόμενους μήνες έως και ειδικά το πρώτο δίμηνο του 2011, διότι τότε τα κοινοβούλια των κρατών μελών θα ψηφίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου (μαζί με του ιρλανδικού).
Όπως διευκρίνισε πολλοί από τους όρους τελούν υπό διαπραγμάτευση:
1. Δεν έχει αποφασιστεί εάν η παράταση θα αφορά όλο το δάνειο 110 δισ. ευρώ ή μόνο τις δόσεις που απομένουν. Στη δεύτερη περίπτωση σκοπός του υπουργού Οικονομικών είναι η δ' δόση του δανείου, που θα αποταμιευθεί το Μάρτιο του 2011 και ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.
 Σημειώνεται ότι με το καθεστώς επιμήκυνσης οι δόσεις θα αποπληρώνονται έως τα έτη 2021-2024 ανάλογα με το τρίμηνο κατά το οποίο ξεκίνησε η εκταμίευση του ποσού (2010-2013).
2. Δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του επιτοκίου. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να μεταβεί σε καθεστώς σταθερού επιτοκίου υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν 5,5%, ενώ για την Ιρλανδία συμφωνήθηκε επιτόκιο 5,8%. 

Από : enet.gr

Ο δανισμός της Ιρλανδίας

Ο ιρλανδικός Τύπος χαρακτηρίζει υπερβολικά απαιτητικό και επώδυνο το πρόγραμμα παροχής διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την άντληση πόρων από το ταμείο συντάξεων, η οποία ισοδυναμεί με "ξεπούλημα" της χώρας.

"Στον υπόνομο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας", το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. "Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει", γράφει η εφημερίδα.
"Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα", γράφει η Irish Daily Mirror.
Το σχέδιο "μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος", γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα στο δικό της πρόγραμμα διάσωσης (5,2%). 

"Ονειρεύεστε εάν νομίζετε ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατήσουν το βάρος στους ώμους τους , ενώ οι κάτοχοι ομολόγων παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι σκάνδαλο, απόλυτο σκάνδαλο".
"Η Ιρλανδία παράλυτη από τα επιτόκια των 10 δισεκατομμυρίων ετησίως", είναι ο τίτλος της Irish Examiner. "Αντί να σώσει το κράτος, (το διεθνές σχέδιο) μπορεί να το καταστρέψει".
Η Irish Independent χαρακτηρίζει επίσης "απογοητευτικό" το επιτόκιο, αλλά θεωρεί ότι "με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Ιρλανδοί πρέπει να βρουν τον τρόπο για να πληρώσουν και ότι το σχέδιο πρέπει να λειτουργήσει".
"Η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο συντάξεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα", παραδέχεται η Irish Times αλλά το σχέδιο είναι "ουσιαστικής σημασίας". Θα είναι "δύσκολο για πολλούς να το καταπιούν, αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία".


Από : Ημερησία

Αύξηση της ανεργίας το 2011

Δραματική είναι η κατάσταση στο χώρο του εμπορίου και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για το 2011, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
  
Για το 2011 οι εκτιμήσεις θέλουν πάνω από 4 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων.

Περισσότερη ανθεκτικότητα όμως δείχνουν οι μικρότερες επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, και Ατομικές Επιχειρήσεις) καθώς 3 στις 4 θα διατηρήσουν αμετάβλητη την απασχόληση.
Εξάλλου για το 2010 χάθηκαν 27.000 θέσεις εργασίας από το εμπόριο δηλαδή, μία στις τέσσερις του συνόλου των θέσεων εργασίας που κάλυπταν το 2010.
Επίσης, για το 2011  6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από νομική μορφή αναμένουν επιδείνωση κερδοφορίας και μείωση κύκλου εργασιών.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε ότι «δεξαμενή των εμπόρων είναι άδεια όπως και τα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Δεν μπορεί η ανάπτυξη να έρθει με ανεργία και με μείωση εισοδημάτων».
Ο κ. Κορκίδης έβαλε κατά εκείνων που θέλουν επιχειρησιακές συμβάσεις χωρίς περιορισμούς τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές μας. Αν κάποιοι πρόεδροι των Επιμελητηρίων μας θεωρούν φιλεργατικούς εμείς λέμε ότι είμαστε γιατί οι επιχειρήσεις μας αναπτύχθηκαν χάρη στους εργαζόμενους».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κορκίδης τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ενώ ζήτησε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου για την περαίωση.

Από : Ημερησία 

Η Wikileaks αποκαλύπτει : Στην ουσία Κατάσκοποι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ


Διπλωματία ή η τέχνη της κατασκοπείας; Στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το συμπέρασμα των αποκαλύψεων από τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks.
Όπως διαπιστώνεται, σε πολλές περιπτώσεις οι ΗΠΑ απαιτούν από τους διπλωμάτες τους να παίζουν τον ρόλο των κατασκόπων. Ξεχωρίζει η «εντολή κατασκοπείας» για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ και ειδικότερα για τον «τρόπο που εργάζεται και παίρνει αποφάσεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Μάλιστα, απόρρητη οδηγία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2009 η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζητεί τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, κωδικούς πρόσβασης και μυστικούς κώδικες. Στο στόχαστρο, ακριβείς πληροφορίες για τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ, αριθμοί τραπεζικών καρτών, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνων, ακόμα και αριθμοί καρτών αεροπορικών εταιριών για καλούς πελάτες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Όπως γράφουν οι εφημερίδες New York Times και Guardian ανάμεσα στα 250.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, υπάρχουν πολλά με παραλήπτες αμερικανικές πρεσβείες από τις οποίες η Ουάσινγκτον ζητεί να αναλάβουν αποστολές που σε γενικές γραμμές συνδέονται με τη δραστηριότητα της CIA Η εθνική αυτή οδηγία για τη συλλογή πληροφοριών εστάλη σε αμερικανικά πόστα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Βιέννη και τη Ρώμη, καθώς και σε 33 πρεσβείες και προξενεία στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι διαβεβαίωσε πως οι συνάδελφοί του δεν είναι κατάσκοποι. «Αντίθετα με ορισμένες πληροφορίες του WikiLeaks, οι διπλωμάτες μας είναι διπλωμάτες. Δεν είναι βοηθητικό προσωπικό στον τομέα των πληροφοριών», υποστήριξε στο Twitter.

Aνακούφιση στο Ισραήλ
Εν τω μεταξύ ανακούφιση επικρατεί στο Ισραήλ για τις αποκαλύψεις του Wikileaks, μετά τους αρχικούς φόβους ότι το εβραϊκό κράτος θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά τη δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.
«Τα βγάλαμε πέρα πολύ καλά», εκτίμησε Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται ότι όλη η Μέση Ανατολή είναι τρομοκρατημένη από την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν. Οι αραβικές χώρες ωθούν τις ΗΠΑ προς μια στρατιωτική δράση κατά τρόπο πολύ πιο έντονο σε σχέση με τη Ισραήλ».
Σύμφωνα με το Wikileaks οι ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις-παροτρύνσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και τις χώρες του Κόλπου για έναν πιο αποφασιστικό ρόλο απέναντι στο Ιράν, με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίζει ακόμη και τη στρατιωτική επιλογή.
Βάσει των εγγράφων του Wikileaks που δημοσιεύονται στον ισραηλινό Τύπο, το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της οργάνωσης Φατάχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Aμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ενημέρωσε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου το 2009 ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε επαφή με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Εχούντ Μπαράκ εξήγησε (στην αντιπροσωπεία) ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και τη Φάταχ, ερωτώντας τους εάν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ήττα της Χαμάς, λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση.
Σύμφωνα εξάλλου με άλλο έγγραφο που αποκαλύπτει το Wikileaks, τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε πει στο Γάλλο ομόλογό του, Ερβέ Μορέν, ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, χωρίς όμως η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη.
Εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ήταν πως «ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου». 

Προβληματική η πειθώ των Αμερικανών
Σε κάθε περίπτωση, τα έγγραφα που φέρνει στο φως το Wikileaks, δείχνουν τα προβλήματα που είχαν δύο Αμερικανοί πρόεδροι να πείσουν τους συμμάχους τους για αποφασιστική δράση κατά του Ιράν, παρά το γεγονός ότι οι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πεπεισμένες πως το Ιράν έλαβε από τη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη.
Όπως διαπιστώνεται, η κυβέρνηση Μπους δεν μπόρεσε ποτέ να συγκροτήσει την παγκόσμια συμμαχία που θα επέβαλλε πραγματικά οδυνηρά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης. Ενώ η Γαλλία και η Βρετανία στήριζαν την Ουάσινγκτον, χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζονταν απρόθυμες να περιορίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με το Ιράν.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα Wikileaks που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας στο Ιράν και απογοητεύτηκαν από την αντίδραση του Πεκίνου.
Επίσης, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να πείσει τις ξένες τράπεζες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν. Τα έγγραφα δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατάφερναν. Ταυτοχρόνως όμως, καθιστούν σαφές ότι το να παρεμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει την τεχνολογία που χρειαζόταν ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο, με κατασκόπους και ειδικούς να προσπαθούν να εντοπίσουν αποστολές και κρυφούς λογαριασμούς.
Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν ανάγκαζαν την Ουάσινγκτον να κινηθεί γρήγορα. Καθώς αξιολογούσε τη σημασία των πληροφοριών που λάμβανε, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούσε να αποσπάσει την υποστήριξη της Ρωσίας προς τις κυρώσεις. Την ίδια ώρα, εγκατέλειπε τα σχέδια του αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία κάτι που η Μόσχα θεωρούσε ότι στρεφόταν εναντίον της και τα αντικαθιστούσε με εγκαταστάσεις πιο κοντά στο Ιράν. Απ΄ό,τι φαίνεται, η κίνηση αυτή έφερε αποτελέσματα.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμη ένα αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο να προσφέρουν οι Σαουδάραβες στους Κινέζους μια σταθερή παροχή πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των τελευταίων από το Ιράν. Δείχνουν επίσης πώς η άνοδος του Ιράν ένωσε το Ισραήλ και πολλούς παραδοσιακούς άραβες αντιπάλους του, όπως τους Σαουδάραβες. Δημοσίως, τα αραβικά κράτη απέφευγαν τις δηλώσεις για να μην εξοργίσουν την κοινή τους γνώμη και προκαλέσουν αντίποινα από τον ισχυρό γείτονά τους. Ιδιωτικά, ζητούσαν αποφασιστική δράση αρκεί να την αναλάμβανε κάποιος άλλος.
Τα ίδια κράτη δεν ήξεραν επίσης ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το Ιράν: η διπλωματία, η υπόγεια δράση ή η ισχύς. Σε ένα χαρακτηριστικό του τηλεγράφημα, ένας ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ομάν δεν ξέρει τι είναι χειρότερο: «μια επιδρομή εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ή η απραξία και η συμβίωση με ένα πυρηνικό Ιράν».
Διάχυτη πάντως, είναι η πεποίθηση πολλών ηγετών ότι αν δεν πέσει η κυβέρνηση Αχμαντινεζάντ, το Ιράν θα αποκτήσει αργά ή γρήγορα πυρηνική βόμβα, και η κυβέρνηση Ομπάμα μοιάζει να αμφιβάλλει για το κατά πόσον η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να μεταβάλει αυτό το δεδομένο. 

Από : naftemporiki.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Πούτιν- «Ελεύθερη ζώνη εμπορίου» - αλλά με ποιους όρους;

Τη σύσταση μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Ρωσίας από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ» πρότεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία. 

Από χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Γερμανών αναλυτών.Αίσθηση προκάλεσε τόσο το άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung, όσο και η σημερινή του ομιλία στη συνάντηση οικονομικών στελεχών της Γερμανίας, που διοργανώνει η ίδια εφημερίδα στο Βερολίνο (26-27.11.2010).


Το άρθρο του στη χθεσινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για τη σύσταση «ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Ρωσίας» προκάλεσε αντιδράσεις του πολιτικού και οικονομικού κόσμου. Θετικές ήταν οι αντιδράσεις του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δήλωσε πως στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόταση Πούτιν για τη δημιουργία μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Ρωσίας». Υπογράμμισε όμως ότι τα πρώτα παράλληλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύνδεση της Ρωσίας με την ΕΕ, η αμοιβαία κατάργηση της βίζας και η στενή συνεργασία τους στο πεδίο της ασφάλειας.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε στην Süddeutsche Zeitung, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση του Ρώσου προέδρου αποδεικνύει πόσο στενή συνάφεια έχουν οι στρατηγικοί στόχοι των δύο χωρών» και υπογράμμισε ότι «η Γερμανία επιδιώκει την άμεση ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε)».  

Να σημειώσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, πριν από την έναρξη της επίσκεψής του στη Γερμανία, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πρωθυπουργών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και κάλεσε τις χώρες – μέλη του οργανισμού να επεξεργαστούν «οδικό χάρτη» κοινής δράσης για την επόμενη δεκαετία: 
«Έχουμε όλες τις δυνατότητες για μια τέτοια συντονισμένη, συλλογική ανάπτυξη και συγκεκριμένα διαθέτουμε ένα τεράστιο συγκοινωνιακό και διαμετακομιστικό δυναμικό. Πρόκειται κυρίως για τη σύνδεση των διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων από το Βορρά στο Νότο και από την Ασία στην Ευρώπη.»

Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι προτάσεις Πούτιν στο Ντουσανμπέ, στη συνεδρίαση του ΟΣΣ και στη γερμανική εφημερίδα για ‘ελεύθερη ζώνη εμπορίου ΕΕ – Ρωσίας’ ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια δρομολόγησης μιας στενότερης συνεργασίας Ρωσίας και Γερμανίας, αλλά και ΕΕ.
 Σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλώντας στη συνάντηση οικονομικών στελεχών της Γερμανίας, που διοργανώνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, επανήλθε στο θέμα τονίζοντας ότι η Ρωσία υπόσχεται στους εταίρους της να διευρύνει το πεδίο των ξένων επενδύσεων και να διευκολύνει την πρόσβαση ξένου εξειδικευμένου προσωπικού στην ρωσική οικονομία. Επισήμανε επίσης ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι όμιλοι συναντούν συχνά εμπόδια στις επενδύσεις τους στην ΕΕ και πρότεινε "κοινή βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική".
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν όμως ότι η Ρωσία και ειδικά ο Πούτιν έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν πολιτική προστατευτισμού.
Αυτό ακριβώς έκανε τη Γερμανίδα καγκελάριο επιφυλακτική. Έτσι η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε χθες τις προτάσεις Πούτιν, αλλά συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε φειδωλοί ως προς τις προσδοκίες, διότι τα βήματα που έκανε τον τελευταίο καιρό η Ρωσία δεν οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Έλλειψη εμπιστοσύνης, υπογραμμίζουν οι πολιτικοί παρατηρητές και εκτιμούν ότι σήμερα στη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν θα τεθούν επί τάπητος οι συγκεκριμένοι όροι για το πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας, καθώς τα θέματα της ατζέντας των δύο πολιτικών αφορούν οικονομικά και ενεργειακά θέματα.
Ας μην λησμονούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις ΕΕ – Γερμανίας και Ρωσίας είναι η ένταξη της τελευταίας στον ΠΟΕ. Η Ρωσία, η οποία δηλώνει έτοιμη για την ένταξή της στον οργανισμό, δεν φάνηκε μέχρι τώρα διατεθειμένη να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας, κάτι που επιδιώκουν διακαώς Γερμανία και Γαλλία.

Από : Deutsche Welle

WIKILEAKS και ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Σε ενημέρωση των Kυβερνήσεων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ισραήλ προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο πριν από την αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από την Wikileaks. 

Σύμφωνα με μήνυμα που η οργάνωση έστειλε μέσω του Twitter, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, Αμερικανοί διπλωμάτες ενημέρωσαν στελέχη των Κυβερνήσεων των έξι χωρών για τη δημοσιοποίηση. Όπως είπαν πηγές που γνωρίζουν για τα τηλεγραφήματα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχει η Wikileaks, στη δημοσιοποίηση αναμένεται να περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεγραφήματα που μεταδίδουν πληροφορίες για καταγγελίες περί διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, οι καταγγελίες είναι αρκούντως σημαντικές για να προκαλέσουν αμηχανία σε ξένες κυβερνήσεις, ορισμένες από τις οποίες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων.
Η καθημερινή εφημερίδα του Λονδίνου al-Hayat αναφέρει ότι στα υπό δημοσιοποίηση έγγραφα περιλαμβάνονται ορισμένα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την αλ-Κάιντα στο Ιράκ και η εφημερίδα Washington Post γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το PKK, την κουρδική επαναστατική οργάνωση που έχει ξεκινήσει πόλεμο για την απόσχιση από την Τουρκία το 1984.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει, επικαλούμενη ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.
Σύμφωνα πάντοτε με το μήνυμα της Wikileaks, στο Tweeter, η νέα δημοσιοποίηση θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου για τον πόλεμο του Ιράκ που περιλάμβανε 400.000 έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου.
Οι προηγούμενες δημοσιοποιήσεις της WikiLeaks, η οποία ιδρύθηκε από το γεννημένο στην Αυστραλία, χάκερ, Τζούλιαν Ασάντζ, περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες σύμφωνα με την αμερικανική Κυβέρνηση, έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την εθνική ασφάλεια και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον έχει ειδοποιήσει ξένες Κυβερνήσεις σχετικά με την πιθανή δημοσιοποίηση των εγγράφων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην οικονομία έκανε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και τους προέδρους της Λέσχης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων
«Η Ελλάδα περνάει μια κρίση αλλά δεν είναι ελληνική», τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας και υπενθύμισε τις δηλώσεις του Διοικητή της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ, για αύξηση του ποσού που είναι διαθέσιμο στον μηχανισμό, σε περίπτωση που χρειαστεί να ενταχθούν σε αυτόν και άλλες χώρες.   

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι «ποτέ άλλοτε στα τελευταία χρόνια η οικονομία δεν ήταν το άλφα και το ωμέγα της συζήτησης για το μέλλον των κοινωνιών μας» και αναφέρθηκε στον Χέλμουτ Σμιντ, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. 
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στους Ευρωπαίους λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς οι ευρωπαίοι κάναμε το λάθος να μην επαυξήσουμε την πολιτική δύναμη της Ευρώπης για να προστατευτούμε από την επέλαση των οικονομικών κέντρων και των τραπεζών».


Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Την ανάληψη πρωτοβουλίας της χώρας μας για ειλικρινή κουβέντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή, αν υπάρχουν μυστικές συνομιλίες περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, μετά από πρόσφατες συνεντεύξεις Τούρκων Υπουργών. 

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε τη συζήτηση αυτή σε επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας και ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές επαφές για τη διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. 
Απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας στο θέμα της συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στο Αιγαίο και κατέληξε λέγοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει την επικαιροποίηση του νόμου ώστε να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση των ενεργειακών και φυσικών πόρων στο Αιγαίο.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο υπάρχει η απειλή του casus belli, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, και όσο δεν αναγνωρίζεται το οικουμενικό δίκαιο της θάλασσας, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια συνεργασία.


Από : news.ert.gr

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σε διαθεσιμότητα στρατηγοί στην Τουρκία με φόντο το σχέδιο «Βαριοπούλα»

«Σεισμό» προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να θέσει σε διαθεσιμότητα τρεις ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα». 
ο υποστράτηγος Γκιουρμπούζ Καγιά
o αρχιπλοίαρχος Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου
ο υποστράτηγος χωροφυλακής Χαλίλ Χελβατζίογλου
Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας που εκλεγμένη κυβέρνηση θέτει σε διαθεσιμότητα στρατιωτικούς τόσο υψηλής βαθμίδας (δύο υποστράτηγους και έναν αρχιπλοίαρχο).

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για «πραξικόπημα» και «αυταρχικότητα», ενώ από πλευράς τους οι στρατιωτικοί φέρεται να έχουν προσφύγει σε στρατιωτικό δικαστήριο για την ανάκληση της απόφασης, όπως μεταδίδει το BBC.


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε τη Δευτέρα ο υποστράτηγος χωροφυλακής Χαλίλ Χελβατζίογλου με απόφαση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, και ακολούθησαν την Τετάρτη ο υποστράτηγος Γκιουρμπούζ Καγιά και ο αρχιπλοίαρχος Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου με απόφαση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.


Σύσσωμοι είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα», την καταγγελλόμενη συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν τους μήνες που ακολούθησαν μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 2002.


Για την υπόθεση πρόκειται να οδηγηθούν στο εδώλιο το Δεκέμβριο περισσότεροι από 200 ύποπτοι, ανάμεσά τους πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί.


Ο υποστράτηγος Χαλίλ Χελβατζίογλου κατηγορείται συγκεκριμένα ότι είχε φακελώσει μέλη θρησκευτικών ταγμάτων.


Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι έχει συντάξει φακέλους με ισχυρισμούς, όπως το ότι ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της Τουρκίας και ο ιδιοκτήτης του ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogan, Αϊντίν Ντογάν, έχουν χρηματιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Ο Γκαβρέμογλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο αξιωματικός που είχε το συντονισμό για την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα.


Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μέρος της προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών ανωμαλίας ήταν και η πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με τρόπο που αν είναι δυνατόν να προκληθεί θερμό επεισόδιο με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος από ελληνικό κι αν δεν σταθεί δυνατό αυτό, να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από επίσης τουρκικό, αλλά να δοθεί η εντύπωση ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό.



Από : tovima.gr

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Το αγγλικό της Ντόρας!

Απάντηση Α.Σαμαρά στην ανεξαρτητοποίηση του Γ.Κοντογιάννη αλλά και στη διαγραφή του Λ. Αυγενάκη

"Αμεση" ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη αλλά και στη χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη. 

"Ο Γ.Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που κατέβηκαν με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές. 
"Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα, έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική, είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Από :ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Θερμό επεισόδιο Βόρειας - Ν. Κορέας .Σε ύψιστη επιφυλακή ο νοτιοκορεατικός στρατός


 Βολές πυροβολικού αντάλλαξαν χθες η Βόρεια με τη Νότια Κορέα, στο χειρότερο μεταξύ τους συνοριακό επεισόδιο των τελευταίων δεκαετιών, που έληξε με τον θάνατο δύο πεζοναυτών της Νότιας Κορέας και τον τραυματισμό τριών αμάχων στη μικρή νήσο Γιεονπιεόνγκ, σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της κορεατικής χερσονήσου.
Η μάχη, που οδήγησε τον στρατό της Νότιας Κορέας σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, άρχισε μετά την προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ προς τον Νότο για άμεση διακοπή στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή. Η άρνηση της Σεούλ να συμμορφωθεί συνοδεύθηκε από προειδοποιητικά πυρά του νοτιοκορεατικού πυροβολικού στη θάλασσα και μακριά από τις ακτές της Βόρειας Κορέας.
Ο Βορράς απάντησε, όμως, με μπαράζ πυροβολικού εναντίον του νησιού Γιεονπιεόνγκ, που φιλοξενεί νοτιοκορεατική στρατιωτική βάση και λίγο τοπικό πληθυσμό. Το πυροβολικό της Νότιας Κορέας απάντησε με πυκνά πυρά αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου χόβιτζερ των 155 χιλιοστών, αλλά και με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην περιοχή.
Παρότι το επεισόδιο είχε διάρκεια μικρότερη της μιας ώρας, οι απώλειες στον Βορρά ενδέχεται να είναι σημαντικές, σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας. 
Και οι δύο πλευρές προειδοποίησαν αυστηρά η μία την άλλη, σε μια προσπάθεια να προληφθεί κλιμάκωση του περιστατικού. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουν Μπακ, που συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας λίγο μετά την ανταλλαγή πυρών, δήλωσε ότι καμία επίθεση εναντίον αμάχων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. 
«Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι Βορειοκορεάτες να μην μπορέσουν να προκαλέσουν ξανά», είπε ο πρόεδρος Λι στη Σεούλ. 
Από τη μεριά της, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση στην Πιονγιάνγκ απείλησε με νέες επιθέσεις εφόσον οι Νότιοι παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας «κατά 0,001 χιλιοστό». 
Στην επίσημη ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, ο στρατός της Βόρειας Κορέας αναφέρει ότι «απλώς αντέδρασε στη στρατιωτική πρόκληση του καθεστώτος-μαριονέτας της Σεούλ, με άμεσο και ισχυρό πλήγμα».
Στο μεταξύ, στήλες πυκνού μαύρου καπνού κάλυπταν χθες τον ουρανό πάνω από το Γιεονπιεόνγκ, που βρίσκεται μόλις επτά ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Βόρεια Κορέα. 
Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν 28.000 μάχιμα στρατεύματα στη Νότια Κορέα, καταδίκασαν έντονα το περιστατικό, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, να υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των συμμάχων τους, της Δημοκρατίας της Κορέας, και στηρίζουν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή». Λίγο αργότερα χθες, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι σκόπευε να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουν Μπακ.
Από τη μεριά της, η Κίνα, που αποτελεί τον οικονομικό και πολιτικό πάτρωνα του απομονωμένου σταλινικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, αλλά διατηρεί παράλληλα στενές εμπορικές σχέσεις με τη Σεούλ, απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.  
Το θερμό επεισόδιο καταδίκασε σε δηλώσεις του και ο Κορεάτης γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που εξέφρασε την ανησυχία του και κατέδειξε τις ευθύνες της Πιονγιάνγκ για την ένταση στην περιοχή.

Από : kathimerini.gr

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙ,ΛΕΕΙ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τρόϊκα : Περικόψτε δαπάνες - Μειώστε προσωπικό


Το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή της χορήγησης συμπληρωματικού πόσου άνοιξε σήμερα η Τρόικα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είχαν με την ελληνική Κυβέρνηση ενόψει της καταβολής της γ' δόσης του δανείου. Οι κ.κ. Τόμσεν, Ντερούς και Μαζούχ υπογράμμισαν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης εξελίσσεται καλά σε γενικές γραμμές. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται, ωστόσο επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ ,καθώς και στον τομέα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. 
Ειδικά για τους τομείς των ΔΕΚΟ και της Υγείας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι θα περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις της Κυβέρνησης έως το Μάρτιο. 
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με μετατάξεις, εθελούσιες αποχωρήσεις ή εφαρμογή του κανόνα «5 προς 1» στις προσλήψεις, και όχι με απολύσεις. Σημείωσαν εξάλλου ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν ή να κλείσουν δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες που έχουν χάσει τον κοινωνικό τους σκοπό. 

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητες της τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με στόχο την περιστολή της σπατάλης και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται "Καλλικράτης " και στο Δημόσιο με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής προνοιας.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη, από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την Κυβέρνηση.
 Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:
  • Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
  • Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο.
  • Φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.
Το κλιμάκιο της Τρόικας έδωσε περαιτέρω έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτυπώνεται και στο ανακοινωθέν, με τα συμπεράσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην χώρα μας.
«Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.
Παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα. Η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:
  • Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας
  • Άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα
  • Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά».
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και επικεφαλής της αποστολής, Πολ Τόμσεν, στη επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο, για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, θα υπάρχουν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
O κ. Τόμσεν, επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πέρα από το ότι προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, είναι απαραίτητες προκειμένου η προσαρμογή αυτή να είναι βιώσιμη και η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμη βάση.

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν μετά το μεσημέρι προσφυγές επαγγελματικών κι επιστημονικών φορέων καθώς και πολιτών, που ζητούν να ακυρωθεί το Μνημόνιο ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Οι δύο Σύμβουλοι Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου θα εισηγηθούν να απορριφθούν οι προσφυγές και θα τονίσουν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους είναι νόμιμες, συνταγματικές και επιβεβλημένες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραδέχονται την συμμετοχή τους στους "Πυρήνες της φωτιάς"


Στο εφετείο θα διαβιβαστεί η δικογραφία για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα στις πρεσβείες μετά την επιστολή των δύο συλληφθέντων στο διαδίκτυο με την οποία δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς»
Η ομολογία τους δρομολογεί δικαστικές εξελίξεις καθώς συνδέει τους «Πυρήνες της Φωτιάς» με την αποστολή των ύποπτων δεμάτων. Έτσι η υπόθεση θα περάσει από τη δεύτερη ειδική ανακρίτρια στο εφετείο όπου θα συγκληθεί η ολομέλεια Εφετών για να αναθέσει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης στους εφέτες ανακριτές που χειρίζονταν μέχρι πρόσφατα τη δικογραφία για την ίδια οργάνωση, για την οποία έχει ήδη προσδιορισθεί δίκη για τις 17 Ιανουαρίου του 2011.

Οι δύο κατηγορούμενοι Παναγιώτης Αργυρός και Γεράσιμος Τσάκαλος στην επιστολή ηλεκτρονικό δίκτυο ενημέρωσης δηλώνουν «αιχμάλωτοι του επαναστατικού πολέμου, περήφανα μέλη της επαναστατικής οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".  Αναφέρουν επίσης ότι «δεν μετανιώνουμε για τίποτα και στηρίζουμε όλες τις προκηρύξεις και τις ενέργειες της οργάνωσης μας, καθώς και αυτές που θα πραγματοποιηθούν από εδώ και πέρα και οι οποίες μας έκαναν και θα μας κάνουν υπερήφανους».
Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις από κοινού, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή και έκρηξη από κοινού και κατά συρροή. Στην υπάρχουσα δικογραφία οι δύο νεαροί «χρεώνονται» με την αποστολή δύο παγιδευμένων δεμάτων, στην πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα και στην έδρα της Eurojust στην Χάγη και με τα άλλα δύο πακέτα που βρέθηκαν πάνω τους. Το ένα είχε παραλήπτη τον Νικολά Σαρκοζί και το άλλο την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα.
Η διαδικασία για την υπόθεση των παγιδευμένων πακέτων θα γίνει αυτοτελώς, καθώς ήδη για 13 κατηγορούμενους ως μέλη των «Πυρήνων», που συνδέονται με το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι και τρεις βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης, έχει προσδιοριστεί η δίκη για τις 17 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 
Στην υπόθεση της λεγόμενης «γιάφκας Χαλανδρίου» είναι κατηγορούμενος και ο Παναγιώτης Αργυρού ενώ μεταξύ των έξι που καταζητούνται είναι και ο αδελφός του Γεράσιμου Τσάκαλου, Χρήστος. 
Ο ιδιοκτήτης του επίμαχου διαμερίσματος -προσωρινά κρατούμενος που επίσης παραπέμπεται να δικαστεί στις 17 Ιανουαρίου- Χαρίλαος Χατζημιχελάκης με χθεσινή του επιστολή σε διαδικτυακό τόπο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην επιστολή του επίσης χαιρετίζει «τους συντρόφους αντάρτες πόλης» Γεράσιμο Τσάκαλο και Παναγιώτη Αργυρού.

Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Βόρειος και Νότιος Κορέα το πάνε για πόλεμο...


Τεταμένο είναι το κλίμα στην κορεατική χερσόνησο μετά την πρωινή επίθεση της Βόρειας Κορέας η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 16, καθώς και τρεις πολίτες, μετά από τη ρήψη εκατοντάδων οβίδων στο νησί Γεονπγεόνγκ στην Κίτρινη Θάλασσα, σε ένα από τα πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών από τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας και την υπογραφή της σχετικής συνθήκης, το 1953. Αμεση ήταν απάντηση της Σεούλ η οποία ανταπέδωσε τα πυρά και απέστειλε στην περιοχή μαχητικά αεροσκάφη.
Την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση, η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούσε στην περιοχή στρατιωτικά γυμνάσια.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε, δια στόματος του συνταγματάρχη Ντέιβιντ Λέιπαν
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ότι θεωρεί πρόωρη σε αυτό το στάδιο την εξέταση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης.Λι Μιούνγκ-Μπακ χαρακτήρισε «την πρόκληση ισοδύναμη με εισβολή σε έδαφος της Νότιας Κορέας». «Δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα διατηρεί την επιθετική στάση της, θεωρώ ότι ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία θα πρέπει να ενωθούν και να απαντήσουν κατά της (βορειοκορεατικής) πρόκλησης με τη χρήση πολλαπλών πυρών», τόνισε χαρακτηρίζοντας «τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ασυγχώρητες».
Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις αποκαλύψεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η Πιονγγιάνγκ επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς υλικό για την κατασκευή ατομικών βομβών.
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι η χώρα ενδέχεται να προσφύγει πάλι σε τακτική υπολογισμένων προκλήσεων προκειμένου να αποσπάσει διπλωματικές και οικονομικές παραχωρήσεις από την διεθνή κοινότητα.
Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν 28.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα. 
Την επίθεση καταδίκασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναγκάστηκε να ξυπνήσει νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) προκειμένου να ενημερωθεί εκτάκτως, ενώ αργότερα αναμενόταν να έχει συνομιλία με τον νοτιοαμερικανό ομόλογό του Λι Μιουνγκ-Μπακ.
«Η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να προβαίνει σε προκλητικές πράξεις. Η συγκεκριμένη ήταν ιδιαιτέρως απαράδεκτη πράξη», τόνισε από την πλυερά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον. 
Τη βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για «επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και διάλογο».

Ο
Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να «κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη» και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός,
Ναότο Καν, ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση.
«Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία.«Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες», πρόσθεσε.
Η Ρωσία προειδοποίησε κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση.

«Είναι απαραίτητο να τελειώσουν άμεσα όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει κολοσσιαίος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσκεψη στη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ
Κάθριν Αστον καταδίκασε την επίθεση της Βόρειας Κορέας, η οποία βομβάρδισε ένα νοτιοκορεατικό νησί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν 18.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων και καταδικάζω σθεναρά αυτή την επίθεση της Βόρειας Κορέας» ανέφερε η Αστον σε ανακοίνωσή της. «Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο».
Η Γαλλία κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις. Η υπουργός Εξωτερικών
Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε ότι το Παρίσι «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού.

Από : tovima.gr

Ν. Σαρκοζί: «Φίλοι παιδόφιλοι εις το επανιδείν» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους

 
Με τη φράση «εις το επανιδείν φίλοι παιδόφιλοι» ...αποχαιρέτησε ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί τους δημοσιογράφους σε ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.

Ο κ. Νικολά Σαρκοζί εξοργίστηκε όταν ήλθαν στο προσκήνιο οι καταγγελίες για μίζες με φόντο πώληση υποβρυχίων στο Πακιστάν το 1995. Χαρακτήρισε «παρανοϊκές» τις ερωτήσεις για αποκαλούμενο «Karachigate» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι μεταδίδουν τις κατηγορίες δίχως να έχουν αποδείξεις.

Την εποχή εκείνη ο Γάλλος πρόεδρος διατελούσε υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της προεδρικής εκστρατείας του τότε πρωθυπουργού κ. Εντουάρ Μπαλαντίρ. Υπάρχουν υποψίες για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας με μίζες που καταβλήθηκαν για να προχωρήσει η πώληση των υποβρυχίων.

«Είμαστε σε έναν κόσμο παραφρόνων» δήλωσε ο κ. Σαρκοζί απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα στην off the record συνομιλία του με δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής στη Λισαβόνα. «Δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσά σας που πιστεύει ότι οργανώνω μίζες για υποβρύχια στο Πακιστάν, αυτό είναι απίστευτο και βγαίνει στην τηλεόραση» είπε στο δεκάλεπτο ξέσπασμά του.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε ένα δημοσιογράφο και με αδιάφορο ύφος είπε: «Και εσείς, δεν έχω απολύτως τίποτε εναντίον σας. Μάλλον φαίνεται ότι είστε παιδόφιλος. Ποιος μου το είπε; Εγώ έχω αυτή τη βαθιά πεποίθηση. Μπορείτε να δικαιολογηθείτε;».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε τη λέξη αυτή δύο ή τρεις φορές, δείχνοντας την οργή του.

«Φίλοι παιδόφιλοι εις το επανιδείν» είπε τελικά απομακρυνόμενος από τους δημοσιογράφους, τους οποίους θα συναντούσε την επόμενη ημέρα στην συνέντευξη Τύπου.

Η επίμαχη συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Γαλλίας και των δημοσιογράφων αναμεταδίδεται από το βράδυ της Δευτέρας σε αρκετούς δικτυακούς τόπους.

Η συνομιλία καταγράφηκε από το σύστημα ηχογράφησης των πρακτικών της συνόδου, σύμφωνα με το περιοδικό L' Express, το οποίο αναφέρει επίσης ότι οι συνεργάτες του κ. Σαρκοζί επέμειναν να διαγραφούν οι κασέτες διότι η συνάντηση ήταν off the record.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνείται ότι ο κ. Νικολά Σαρκοζί προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο περί «παιδόφιλων» δημοσιογράφων.

Ο Γάλλος Αμυνας κ. Αλέν Ζιπέ δήλωσε την Τρίτη, ερωτηθείς σχετικά από το ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ότι οι δηλώσεις του κ. Νικολά Σαρκοζί οφείλονται στην «πίεση την οποία τους ασκούν τα μέσα ενημέρωσης».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβάλλεται σε τέτοιες πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης που από καιρό σε καιρό ξεσπά. Άνθρωπος είναι» δήλωσε.

Από τότε που εξελέγη στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο κ. Νικολά Σαρκοζί έχει αρκετές φορές προβεί σε προσβολές, ασυνήθιστες για έναν αρχηγό κράτους. Η πιο γνωστή είναι αυτή: «Αντε χάσου κακομοίρη» που είπε σε κάποιον ο οποίος αρνήθηκε να τον χαιρετίσει διά χειραψίας. Ο Σαρκοζί φημίζεται επίσης για καυστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Από : tovima.gr

Αντιμέτωποι με τις ατομικές συμβάσεις πλέον οι Έλληνες εργαζόμενοι

Η νέα «βίβλος» των εργασιακών σχέσεων

Στο έλεος των ατομικών συμβάσεων θα βρεθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά την εφαρμογή των όρων που επιβάλλει το Μνημόνιο Νο 3.

Σύμφωνα με τη νέα «βίβλο» των εργασιακών σχέσεων, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, κάτω από ένα «δίχτυ» μίνιμουμ ασφαλείας, το οποίο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί . Το μεταφρασμένο κείμενο αναφέρει ότι θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, χωρίς αναίτιους ή απεχθείς περιορισμούς.


Οι "ψαλιδισμένοι " μισθοί πάντως των επιχειρησιακών συμβάσεων δε θα "πέφτουν " κάτω από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και τους κοινωνικούς εταίρους, που έσπευσαν να έρθουν σε επαφή με την υπουργό Εργασίας, στην πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν κάτω από 50 άτομα, δεν απαιτείται υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.


Με δεδομένη την απαξίωση των κλαδικών , οι εργαζόμενοι θα καλούνται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μηδενική διαπραγματευτική δυνατότητα ελλείψει σωματείων (σωματεία λειτουργούν στο 30% των ελληνικών επιχειρήσεων).


Η υπουργός Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι "στο σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις που θα προωθηθεί στη Βουλή, θα θεσπιστούν όροι, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές».  «Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» επισήμανε η κα. Κατσέλη, «έγινε μάχη για τις λέξεις και την τελική διατύπωση του κειμένου. Στο αρχικό κείμενο γινόταν αναφορά για απόκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις "χωρίς περιορισμούς", ενώ στο τελικό "χωρίς αναίτιους περιορισμούς"».


Πάντως, η κα. Κατσέλη είπε ότι μελετάται το ενδεχόμενο στο νομοσχέδιο να δοθεί η δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων και σε αποχωρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 άτομα.


Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι «με την κατάργηση της επέκτασης των συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, θα επικρατήσει εργασιακή ζούγκλα στην αγορά», ενω ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασ. Κορκίδης, είπε ότι «η κυβέρνηση κατέγραψε μια επιμέρους νίκη στις συμβάσεις, αλλά έχασε την "επέκταση" των συμβάσεων».
 
 
Από : PROTO THEMΑ

Σε εκλογές η Ιρλανδία, μετά τον προϋπολογισμό


Τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, στις αρχές του νέου έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.
«Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης (της χώρας) στη δύσκολη εποχή που έρχεται».
Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για να παραιτηθεί έχουν ενταθεί, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση που διέρχεται η χώρα και την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ - ΕΕ.
Τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 θα είναι έτοιμα μέχρι τον Φεβρουάριο, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Μπράιαν Κάουεν, δήλωση που αφήνει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι του στην κυβέρνηση.
Ο Κόουεν επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωσή του αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
«Το συμφέρον των ψηφοφόρων και ολόκληρου του λαού μας δεν θα εξυπηρετηθεί από καθυστερήσεις (...) στα στάδια που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μας», υπογράμμισε ο Κόουεν.
«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάγκη να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον ξεπερνά κάθε άλλη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο Κόουεν στη συνέντευξη Τύπου.
Δεν επιταχύνει τη διαδικασία παρουσίασης του προϋπολογισμού
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κάουεν, αρνήθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2011, που έχει προγραμματισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Fine Gael, Έντα Κένι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κάουεν να επιταχύνει τη διαδικασία και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα.
Ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσουν. Ωστόσο από την έγκριση του προϋπολογισμού εξαρτάται και η εξασφάλιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Αντιδράσεις
H Ολίβια Μίτσελ, εκπρόσωπος Τύπου του Φάιν Γκέιλ, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε την απόφαση του Ιρλανδού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί από μία κυβέρνηση στην οποία ο ιρλανδικός λαός δεν έχει «απολύτως καμία εμπιστοσύνη».
Η κυβερνητική συμμαχία του Κόουεν βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης, εν μέσω κλίματος λαϊκής οργής λόγω της υπαγωγής της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ, καθώς οι Πράσινοι, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ζήτησαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχασε επίσης την υποστήριξη δύο ανεξάρτητων βουλευτών, από τους οποίους εξαρτάται για να εξασφαλίζει την έγκριση νομοσχεδίων στην κάτω Βουλή, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με στελέχη του κόμματός του, που ζήτησαν την παραίτησή του.
Πρόταση μομφής κατά Κόουεν
Το ιρλανδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν. «Η βουλή αυτή θα έπρεπε να είχε διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ. Ο Μπράιαν Κόουεν δεν έχει πλέον πλειοψηφία στη βουλή. Θα πρέπει τώρα να θέσει το θέμα και να επιτρέψει μια ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τέσσερις βουλευτές του Σιν Φέιν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σιν Φέιν.
Ο Κόουεν αντιστάθηκε χθες σε αιτήματα για άμεση διεξαγωγή εκλογών και δήλωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές της επόμενης χρονιάς αφού περάσει από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός.
Ευρωπαϊκές πιέσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε σήμερα πιέσεις στην Ιρλανδία να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για να ανοίξει ο δρόμος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας, εν μέσω των ανησυχιών ότι η πολιτική κρίση μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες υιοθέτησής τους.
Σε αντάλλαγμα για το δάνειο των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο λιτότητας αύριο και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2011 στις 7 Δεκεμβρίου.
«Είναι πολύ σημαντικό ο προϋπολογισμός αυτός να περάσει στο κοινοβούλιο. Είναι ένα βασικό στοιχείο στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης» με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν.
Ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η προοπτική της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή των ιρλανδών πολιτικών από την ανάγκη που υπάρχει για δημοσιονομική σταθεροποίηση. «Κάθε μέρα που περνάει έχει αντίκτυπο στην ιρλανδική οικονομία, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτά τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ οικογένεια και ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!! ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!



Μπορεί να ακούγεται Απίθανο ή τρελό,αλλά είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ !!!

Όποιος επιθυμεί ας το ψάξει να δει αν αληθεύει.

Έχουμε ακούσει από πολλούς να λένε ότι: "με τον Ανδρέα φάγαμε ψωμί, ότι έδωσε και έφαγε ο λαός" κτλ.

είναι όμως έτσι; για να δούμε...

Το Πασοκ του Rockefeller


Έχουμε ακούσει από πολλούς να λένε ότι με τον Ανδρέα φάγαμε ψωμί, ότι έδωσε και έφαγε ο λαός κτλ.

είναι όμως έτσι; για να δούμε...

Κατ. αρχήν για να ξέρουμε τι λέμε πρέπει να ασχοληθούμε με το γενεαλογικό του δένδρο:

Ζιγκμουντ Μινέικο, ΠολωνοΕβραίος μηχανικός που κατασκευάζει οπλικά συστήματα και τα δίνει στους Τούρκους για να πολεμήσουν τους Έλληνες που ζητάνε απελευθέρωση (πατήστε ΕΔΩ για το σχετικό άρθρο).
Ο Ζίγκμουντ κάνει μια κόρη, την Σοφία. Η Σοφία Παντρεύεται τον Γεώργιο Παπανδρέου εξ Αχαΐας και κάνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας το 1941 φεύγει Αμερική για σπουδές και νυμφεύεται το 1951 την ΑμερικανοΕβραία Margaret Chant. Πατέρας της Margaret Chant ήταν ο Douglas Chant ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος Ιεχωβάδων Αμερικής. Ο Ανδρέας και η Margaret έκαναν μεταξύ άλλων τον Γιώργο Παπανδρέου σημερινό εκλεγμένο από τον λαό πρωθυπουργό.
Ο Ανδρέας λοιπόν με απόδειξη το παρακάτω έγγραφο χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα των Rockefeller, Chase Manhattan Bank με 100.000.000 Δολάρια το 1974 για την κατασκευή του ΠΑΣΟΚ.
Η Κοινή λογική λέει ότι όταν ένας τραπεζίτης δίνει ένα δολάριο αποσκοπεί σε κέρδος 1000 δολαρίων, έτσι λοιπόν ο Ανδρέας βγήκε πρωθυπουργός, έβαλε λουκέτο στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (izola, pitsos, elinda, κτλ κτλ) μέσο των διπλασιασμών μισθών και εισφορών χωρίς να ελαφρύνει όμως φορολογικά τις εταιρείες για να υπάρξει ισορροπία. Αυτό είχε σαν λογικό αποτέλεσμα η Ελλάδα πλέον να μην παράγει οπότε και να μην εξάγει τίποτα κλείνοντας την κάνουλα των κρατικών εσόδων (η οποία έκτοτε δεν ξανάνοιξε ποτέ). Εκτός αυτών, αύξησε κατά 1000% τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν παράγουν έσοδα για το κράτος όπως οι βιομηχανίες που είχε κλείσει, αύξησε κατ επέκταση την γραφειοκρατία καταστώντας απίθανο να κάνει κάποιος δουλειές στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα λόγω μη εσόδων και πολλών εξόδων να πάει σε ΔΑΝΕΙΣΜΟ. Επόμενο λοιπόν ήταν να δανειστεί από Τράπεζες "οικείες" για να ξεπληρώσει και την υποχρέωση... Η Ελλάδα μετά το 1981 για πρώτη φορά φτάνει στο σημείο να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το γράφημα σε σχετικό άρθρο).
Το χρέος από 8 ΔΙΣ που παρέλαβε από τον άλλον εθνοπατέρα Καραμανλή εκτοξεύεται στα 100+ ΔΙΣ. Αυτό έθεσε την Ελλάδα δέσμια των Τραπεζών (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το σε ποιους ανήκουν, όποιος διαθέτει έστω και 5 δράμια μυαλό ξέρει).
Ο Μηχανισμός "ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ" δεν σημαίνει τίποτε άλλο από πρόσκαιρη και εικονική ευμάρεια αλλά σε βάθος χρόνου μάζεμα αυτών των "δωρισμένων" χρημάτων με τον μηχανισμό που λέγεται "ΦΟΡΟΣ" για να ξεπληρωθούν τα δάνεια. Επειδή όμως οι τόκοι των δανείων είναι όπως είναι φυσικό τεράστιοι και η Ελλάδα πια δεν έχει υγιή έσοδα για να ξεπληρώσει τα δάνεια, η μόνη "λύση" πληρωμής προηγούμενων δανείων είναι επαναδανεισμός, το ΧΡΕΟΣ μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο με λογική συνέπεια το όλο και αυξανόμενο χρέος να μην ξεπληρώνεται ποτέ, αυτό μας παρασέρνει αναπόφευκτα στην συνεχή αύξηση των φόρων. Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε εξωτερικό χρέος 320 ΔΙΣ προ ΔΝΤ, και 320 ΔΙΣ + 120ΔΙΣ + τόκους μετα ΔΝΤ (αν υπάρξει μετά...)
ο όρος "ΦΟΡΟΣ" στην οικονομολογία δεν σημαίνει τίποτε άλλο από αφαίμαξη ρευστού από την αγορά με ότι αυτό το ντόμινο συνεπάγεται.
επίσης ο όρος "ΦΟΡΟΣ" σημαίνει μεγάλα λειτουργικά έξοδα με ότι αυτό το ντόμινο συνεπάγεται (ακρίβεια κτλ).
Εν ολίγοις ο Ανδρέας ως άριστος ψυχολόγος των μαζών δίνει όχι υγιή αλλά δανεικά χρήματα στον λαό, γίνεται ήρωας (δηλαδή ψήφους για μια ζωή), ο λαός αρχίζει να συνηθίζει στα πολλά έξοδα (υπερκαταναλωτική μανία) μετά από ένα χρονικό διάστημα τα χρήματα αυτά μέσω των φόρων επιστρέφονται στην βάση από όπου ξεκίνησαν με την διαφορά ότι έχει μείνει ως κληρονομιά όλης αυτής της ιστορίας το ΧΡΕΟΣ(=το μέσον χειραγώγησης ενός κράτους από τον δανειστή της).
Ως χώρα δηλαδή, κάναμε έναν κύκλο και φτάσαμε πάλι από εκεί που είχαμε ξεκινήσει με την διαφορά ότι τώρα είμαστε δέσμιοι.

Ελπίζω να κατανοήσαμε ότι όταν ο Ανδρέας μοίραζε χρήματα στον λαό δεν μοίραζε υγιή χρήματα από εξωτερικά κρατικά έσοδα, αλλά από εξωτερικό δανεισμό για να ξεπληρώσει υποχρεώσεις και συμφωνίες που είχε κάνει, βάζοντας στον θαμπωμένο λαό μια θηλιά που ονομαζόταν ΧΡΕΟΣ.


Δείτε το παρακάτω έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 υπέγραψε σύμφωνο με τις ΗΠΑ και τον Rockefeller και τις λεπτομέρειες τη συμφωνίας.


"Απόρρητο 7271/NSA/1158-AR/29"


Τι λέει το κείμενο:






1. Απομάκρυνση από τις επιλεγμένες θέσεις θα αποφασίζονται μόνο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. από την Πλευρά του Ανδρέα Παπανδρέου επιτρέπονται μόνο φραστικές παρεκκλίσεις.

2. Προς ικανοποίηση των Ριζοσπαστών (αριστερών) ψηφοφόρων θα επιτραπεί η αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος Και ΗΠΑ

3. Ελαχιστοποίηση της δύναμης του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος. Η μείωση αυτή δεν θα πρέπει να υπερβεί το όριο που συμφωνήθηκε με τους συναδέλφους της KGB.

4. Επιτρέπονται φραστικές "συγκρούσεις" με το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, όχι όμως ανοικτός πόλεμος.

5. Ο σύνδεσμος μεταξύ ΗΠΑ και Ελληνικής κυβέρνησης θα αναλάβει να καθησυχάζει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

6. (Έχει διαγραφεί με μαρκαδόρο)

7. Αν και όταν το επιθυμεί η ομάδα(?) τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται εναποθηκευμένα  στην Ελλάδα θα αντικατασταθούν ή ανταλλαχθούν με νέα.

8. Όταν η CIA και DIA χρειάζονται όπλα για συγκαλυμμένες επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, η κυβέρνηση του Παπανδρέου θα προβαίνει σε πωλήσεις και μεταφορές όπλων με τις τιμές που θα ισχύουν τότε. Θα ειδοποιείται σχετικά από την υπηρεσία Διοικητικής Μέριμνας (των ενόπλων δυνάμεων) των ΗΠΑ

9. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα ανακινήσει το θέμα Κύπρου με αντίδωρο την μη ύπαρξη προβλημάτων με την Τουρκία.

10. Η ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία (το υπόλοιπο σβησμένο με μαρκαδόρο)

11. Το οικονομικό θέμα θα ρυθμιστεί από τον Brian Crosier. Οι εταιρείες που υποστηρίζουν το κίνημα Παπανδρέου στην Ελλάδα, θα καταθέσουν 100.000.000 δολλάρια για την δημιουργία του νέου κόμματος. (έχουν διαγράψει 3 λέξεις) ARAMKO (επίσης διαγραφή 2 λέξεων με μαρκαδόρο) της Wall Street είναι (διαγραφή 1 λέξης). Οι τράπεζες: Chase Manhattan Bank (διαγραφή 4 λέξεων)

Υπογραφή

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
Andreas Papandreou

Υ.Γ. Παρατηρήστε ότι στο έγγραφο αναφέρεται πολλές φορές η έκφραση "η κυβέρνηση του Παπανδρέου", επίσης ότι το έγγραφο είναι του 1974 , δηλαδή 7 χρόνια πριν γίνει ο Παπανδρέου πρωθυπουργός.

αναρωτιέμαι λοιπόν αν τους το είπε κάποιο Μέντιουμ ότι σίγουρα θα γίνει κυβέρνηση ο Παπανδρέου προβλέποντας το "7 χρόνια μετά" ή συμβαίνει κάτι άλλο...

πηγή εγγράφου:
"Απόρρητο 7271/NSA/1158-AR/29"


βιβλίο: " Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται"
συγγραφέας: Κων. Μπαρμπής
εκδόσεις: Νέα Θέσις


το γράφημα του χρέους     
      









Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο μπορεί να είναι το γράφημα του Ελληνικού χρέους μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια;

για να το δούμε:

Το γράφημα δείχνει ότι η κακή Χούντα παραδίδει χρέος 330 εκατ. ο Εθνάρχης μέσα σε 7 χρόνια το φτάνει 8 ΔΙΣ, ο Ανδρέας καταφέρνει για πρώτη φορά η Ελλάδα να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει, αφού έκλεισε τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το χρέος στα 100+ΔΙΣ. Σήμερα οι καλοί Δημοκράτες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έχουν φτάσει το χρέος 320 ΔΙΣ+ ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον σαν να παίζουν τένις με θεατές τα ζώα εμάς.




Από την ιστοσελίδα :
http://www.greeknews.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=56751:2010-02-23-07-06-16&catid=55:ape