Ο ιδρυτής του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου (τώρα ονομάζεται National Rally), Jean-Marie Le Pen, πέθανε σε ηλικία 96 ετών σε μια μονάδα φροντίδας «περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του», ανέφερε η οικογένειά του σε δήλωση που επικαλείται τα εθνικά μέσα ενημέρωσης. .
Γεννημένος το 1928 από ψαρά και μοδίστρα, ο Λεπέν εργάστηκε σε πολλά επαγγέλματα σε όλη του τη ζωή, όπως ψαράς, ανθρακωρύχος βαθέων υδάτων και επιθεωρητής διαμερισμάτων. Επίσης, προσφέρθηκε εθελοντικά στο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της Γαλλικής Λεγεώνας Ξένων δύο φορές και συμμετείχε στη σύγκρουση του Σουέζ το 1956 και στον πόλεμο της Αλγερίας του 1957.
Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα τη δεκαετία του 1950 και εξελέγη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση δύο φορές μεταξύ 1956 και 1962 προτού ιδρύσει το δικό του κόμμα, το Εθνικό Μέτωπο, το 1972.
Ο Λεπέν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος στη Γαλλία το 1974, το 1988, το 1995, το 2002 και το 2007 και ήρθε δεύτερος το 2002 με σχεδόν 18% των ψήφων.
Το 1984, ο πολιτικός κέρδισε μια έδρα στο κοινοβούλιο της ΕΕ και επανεκλεγόταν για σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι το 2003. Στη συνέχεια επέστρεψε στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα το 2004 και διατήρησε την έδρα του μέχρι το 2019.
Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Λεπέν προκάλεσε διαμάχες με τις απόψεις του, που συχνά περιγράφονται ως «ακροδεξιές». Ήταν γνωστός για τη σταθερή του αντιμεταναστευτική στάση και για την υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος, καθώς και για το ότι μιλούσε ευνοϊκά για τον Στρατάρχη Philippe Petain – τον επικεφαλής του συνεργατικού καθεστώτος της Γαλλίας Vichy κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο βετεράνος πολιτικός παρέδωσε τα ηνία του κόμματος στην κόρη του, Μαρίν Λεπέν, το 2011 και έγινε επίτιμος πρόεδρός του. Αποβλήθηκε από το κόμμα από την Μαρίν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού είπε ότι οι θάλαμοι αερίων που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν τους Εβραίους στο Ολοκαύτωμα ήταν μόνο μια «λεπτομέρεια της ιστορίας» και προέτρεψε τη Γαλλία να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Ρωσία για να σώσει «τον λευκό κόσμο».
Εκείνη την εποχή, η Μαρίν Λεπέν είπε ότι ο πατέρας της «αυτοκτονούσε πολιτικά» με τα σχόλιά του για Εβραίους, μετανάστες, σεξουαλικές μειονότητες και για άλλα θέματα. Ο Ζαν-Μαρί απάντησε λέγοντας ότι δεν θα ψήφιζε τη δική του κόρη στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Η Μαρίν Λεπέν έχει αποστασιοποιηθεί αυτή και το κόμμα της από τις πιο ακραίες απόψεις του πατέρα της και μετονόμασε το Εθνικό Μέτωπο ως Εθνική Συσπείρωση το 2018. Η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της κατέχουν σήμερα συνολικά 89 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάνοντας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα στο κοινοβούλιο μετά τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Ἀπό : swentr.site
Ἡ Πελασγική
Μεγάλη υποθεση να ειναι καποιος απο ολους εμας Ανθρωπος και Ελευθερος .. όντως Πολιτης της χωρας που τον κρατά στη αγκαλιά της ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χρωματιστες ταμπέλες που μας κολάν στο μετωπο ειναι ΟΛΕΣ εκ του πονηρού.
Σοῦ πέρασε ἀπό τό μυαλό πόσο συμμέτοχοι στήν προσθήκη ὁποιασδήποτε ταμπέλας εἶνια οἱ ἴδιοι οἱ ἄνθρωποι ; Γνωρίζω μιλιούνια ἀπό ᾿δαύτους πού ἀνέμιζαν τίς πράσινες σημαίες στήν πρώτη τοῦ Ἀνδρέα καί στήν δεύτερη πάλι πανηγυρίζοντες κυμάτιζαν τίς κόκκινες σημαῖες κάτι πού σήμαινε τώρα τήν ἔχετε βάψει ὅσοι εἶστε ἀπέναντι ! 1985 θυμᾶσαι ; Πολύ μῖσος !!!
ΔιαγραφήΚαἰ βρέ παιδί μου, τακτοποιήθηκαν ἅπαντες !
Μετά σιγά-σιγά τούς ἴδιους τούς εἴδαμε καί μέ ...γαλάζιες σημαῖες ! Ἀηδία !
Ξέρεις ποιά εἶναι μεγάλη ὑπόθεσις ; Νά ξέρῃς νά ὑπερασπίζεσαι τίς ἰδέες σου, τίς ἀρχές σου, τίς ἀξίες πού πρεσβεύεις μέχρι τέλους καί μέ κάθε κόστος. Αὑτό εἶναι μεγάλη ὑπόθεσις καί ὁ Ζάν ΜΑρί Λε Πέν ἦταν ἕνα τέτοιος ἀξιολογότατος ἄνδρας. Ἀκριβῶς τό ἀντίθετο μέ τόν καρά - ξεφτιλισμένο Μαυρουδῆ Βορίδη, πού ἀπό τόν κουμπάρο του ἀντιπρόεδρο τοῦ κόμματος τοῦ Λέ Πέν, χρησιμοποίησε τήν ὅποια σχέσιν μέ τό κόμμα τοῦ Ζάν Μαρί γιά προσωπικά, πολιτικά ὡφέλη. Ὁ καλικάντζαρος Μάκης.
Καλησπέρα ἀγαπητέ zen !