Πρόδρομος Μποδοσάκης Ἀθανασιάδης : Ἕνα φτωχό 10χρονο ἀγόρι,ἀπό τά βάθη τῆς Μικρᾶς Ἀσίας,πού πῆγε νά βρῇ τήν τύχη του στά Ἄδανα καί μέσα σέ 7 χρόνια ἔγινε «σημαντικός οἰκονομικός παράγων τῆς περιοχῆς» καί στήν συνέχεια κολλητός φίλος τοῦ Ἐλευθερίου Βενιζέλου. Μέ παρακίνηση τοῦ Μπενί Σελόν,ἔρχεται στήν Ἑλλάδα καί πρῶτο του μέλημα νά χτίσῃ ἕνα δημοτικό σχολεῖο στό ...Ἡράκλειο Κρήτης (1919)! Ἔκτοτε μεγαλουργεῖ :
«χημικές βιομηχανίες, υαλουργεία, ναυτιλιακές εργασίες, οινοπνευματώδη, ορυχεία και μεταλλεία, πυρομαχικά, που κάλυπταν το 35% του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας. Σημαντική ήταν η προσφορά του στον πόλεμο του ’40, όταν τα αποθέματα πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ για τα οποία ο ίδιος ο Μποδοσάκης είχε μεριμνήσει ενισχύουν τον ελληνικό αγώνα».
Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ενισχύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκκλησίες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιατρικές έρευνες. Μεταξύ άλλων:
Χορηγεί υποτροφίες σε νέους για σπουδές.
Χρηματοδοτεί την αγορά έκτασης 185 στρεμμάτων στην Κάντζα και την ανέγερση των αναγκαίων κτηριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο και εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1977.
Ιδρύει τη Γηριατρική Κλινική στο Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Αθηνών.
Προσφέρει την κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό για να γίνει, μετά το θάνατό του, κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού (σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).
Κεντρικό όμως στόχο των οραματισμών του Μποδοσάκη αποτελεί η παιδεία. Προβλέπει στον Οργανισμό του Ιδρύματος που δημιούργησε το 1972, ειδικούς θεσμούς που θα βοηθήσουν νέους με υψηλές επιδόσεις και χωρίς οικονομικές δυνατότητες να επιδοθούν στην επιστήμη.
Πέθανε το 1979, αφήνοντας το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεχιστή του οράματος και της πολυσχιδούς του δράσης. (ΕΔΩ)
Τά πιό ἐνδιαφέροντα,ὅμως,περί Μποδοσάκη,διαβᾶστε τα ΕΔΩ,ὅπως δήποτε.
Ἵδρυμα Μποδοσάκη
μήνυμα προέδρου Δημήτρη Βλαστοῦ *
Το 2018 το Ίδρυμα διεκδίκησε και τελικά ανέλαβε, σε συνεργασία με την οργάνωση Solidarity Now, την υλοποίηση του προγράμματος Active citizens fund των EEA Grants (χρηματοδοτική περίοδος 2014 – 2021)
στόχοι του προγράμματος
στην αυξημένη συμμετοχή του πολίτη στις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών,
στην ενίσχυση της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
στην ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων και
στην ενίσχυση των ικανοτήτων και της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών
ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ |
Δυο προγράμματα υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών (90 στο σύνολό τους) σε τεχνολογίες φυσικού αερίου & διαχείρισης ενεργειακών πόρων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.
Ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην τεχνολογία φυσικού αερίου, που υλοποιείται από το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Καβάλας), ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα €330.000.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους Δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Πικερμίου και Ραφήνας, το Ίδρυμα έκανε συστηματική διερεύνηση των αναγκών που ανέκυψαν και σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τη μερική ανακούφιση των πληγέντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφορά επιδομάτων στους πιο ευάλωτους πυρόπληκτους, καθώς και χρηματοδότηση προγράμματος ψυχοκοινωνικής στήριξης των πληγέντων. Την χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού, που θα συνεχισθεί και το 2019, ανέλαβε το Ίδρυμα της Coca Cola. (The Coca-Cola Foundation.)
To Social Dynamo είναι ένας ειδικός φορέας του Ιδρύματος που άρχισε να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2017 σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και στηρίζει οργανωτικά με συνεχή εκπαίδευση Μ.Κ.Ο. και άτυπες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών
Μέχρι το τέλος του 2018 το Social Dynamo προσέφερε επιμόρφωση σε 363 διαφορετικές οργανώσεις και ομάδες μέσω 1809 συμμετοχών.
παρουσιάστηκε ως case study βέλτιστης πρακτικής σε διεθνή έρευνα του NPC (New Philanthropy Capital) και του Lloyds Foundation για θέματα capacity building ( σημ. Πελασγικῆς ἡ σημασία τοῦ capacity building : διαδικασία ἐνδυναμώσεως ἑνός ὀργανισμοῦ μέ σκοπό τήν αὔξηση τῆς ἀποτελεσματικότητός του καί τῆς ἀπηχήσεώς του πρός τόν κόσμο) ,
έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό των ελληνικών ΜΚΟ από τεχνικούς εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με δεδομένο ότι το Social Dynamo βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμανσης, διερευνάται η επέκταση των υπηρεσιών του και σε άλλες πόλεις εκτός Αθηνών.
Ο ιστότοπος blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) είναι ο μοναδικός στη χώρα μας – και ένας από τους λίγους διεθνώς – που προβάλλει αποκλειστικά διαλέξεις. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα (όπως, εξάλλου, κάθε προσφορά του Ιδρύματος), η οποία αποσκοπεί στην διάδοση της γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.
(Σημ. Πελασγική) Ἡ κατηγορία τῆς Ἱστορίας καί οἱ ὁμιλητές,φαίνεται νά ἔχουν πολύ ἐνδιαφέρον ! ! ! Μιά ματιά ἐδῶ θά σᾶς πείσῃ... Κυριαρχοῦν Γαλλία,ἀριστερά,ἀντιστασιακοί τῆς ἑπταετίας,ὀθωμανική περίοδος,ἐννοεῖται «ἐμφύλιος» καί ἄλλα ...ἐνδιαφέροντα πού «προάγουν τήν παιδεία καί τόν πνευματικό προβληματισμό»...
* Δημήτρης Βλαστός Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1962 ως Στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στην Γενεύη. Εν συνεχεία, διετέλεσε Στέλεχος, Διευθυντής και Σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η SHELL, η ΕΤΒΑ και οι εταιρείες του Ομίλου Μποδοσάκη. Επίσης, διετέλεσε Σύμβουλος σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα διαφόρων μεταλλευτικών και βιομηχανικών εταιριών, καθώς και Ειδικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Υπήρξε μέλος Δ.Σ. πολλών Εταιριών και Οργανισμών.Από το 1991 έως το 2007 ήταν Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από το 2007 έως και σήμερα είναι Πρόεδρος του ίδιου Ιδρύματος.
Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.
Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ (ἀπό ἐδῶ)
Καί στήν συμβουλευτική ἐπιτροπή τοῦ egg. Τί εἶναι τό egg ; ΕΔΩ
Διαβᾶστε ἐπίσης :
To Ίδρυμα Μποδοσάκη και ο ΤΑΡ ενώνουν τις δυνάμεις τους γα την υλοποίηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων
Ἡ Πελασγική
Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.
Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ (ἀπό ἐδῶ)
Καί στήν συμβουλευτική ἐπιτροπή τοῦ egg. Τί εἶναι τό egg ; ΕΔΩ
Διαβᾶστε ἐπίσης :
To Ίδρυμα Μποδοσάκη και ο ΤΑΡ ενώνουν τις δυνάμεις τους γα την υλοποίηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου