" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ


Στη μάχη κατά της νέας γρίπης, μπαίνουν οι δήμοι και οι νομαρχίες όπως αποφασίστηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στον Πρωθυπουργό και μετά θα σταλεί στους πολιτικούς ηγέτες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βασικοί άξονες του σχεδίου θα είναι η πρόληψη, η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η εντατική θεραπεία. 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα μας φτάνουν τα 730, με σοβαρότερα τα δύο που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νέα γρίπη παρουσιάζει την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης αυξάνονται από δυο σε έξι, ενώ για να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανανεώνονται οι συμβάσεις σε 250 νοσηλεύτριες. Στο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνονται και οι χώροι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μαζικού εμβολιασμού ή ενημέρωσης των πολιτών.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήδη είναι ανοιχτές. Όπως ξέρετε τις έχουμε ήδη αυξήσει τα τελευταία τρία χρόνια σε πολύ σημαντικό ποσοστό. Και έπεται συνέχεια. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα φορτωθεί το νοσοκομειακό Δίκτυο της χώρας, με δεδομένες τις οδηγίες που έχουμε δώσει. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι γιατροί. Δημιουργήθηκε το δίκτυο των γιατρών και των υγειονομικών παραγόντων, που θα πλαισιώσουν αυτή την συλλογική προσπάθεια, ώστε να αποκεντρώσουμε δράσεις της πολιτείας και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους του πολίτες κυρίως στην φάση του εμβολιασμού», δήλωσε ο Υπουργός.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο Υπουργός δήλωσε ότι εκτός των ευπαθών ομάδων προτεραιότητα έχουν και όσοι εργάζονται σε χώρους μαζικής εργασίας και μαζικής συνάθροισης αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας.
«Από εκεί και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο επιστημονικής και επιχειρησιακής παρακολούθησης της νέας γρίπης είναι αυτό που θα εισηγηθεί και θα συμβουλεύσει την πολιτεία.», τόνισε ο Υπουργός Υγείας

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στο σχέδιο εμβολιασμού περιλαμβάνονται και όλοι οι μετανάστες που ζουν στην πατρίδα μας, είτε είναι νόμιμοι είτε είναι παράνομοι. 

Δημήτρης Δράκος,πρόεδρος ΕΝΑΕ 
Ο Υπουργός Υγείας είχε σήμερα διαδοχικές συσκέψεις με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ. Η τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε έτοιμη και κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

"Στρατευόμαστε λοιπόν για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αναπτύσσουμε την ετοιμότητά μας, καταθέτουμε τοπικά σχέδια δράσης επί τη βάση του κεντρικού σχεδιασμού και των οδηγιών οι οποίες έχουν ήδη δοθεί και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου", δήλωσε ο Δημήτρης Δράκος, Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ήδη υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης της γρίπης τα οποία βελτιώνονται.Ο κ Δρακος, δήλωσε επίσης ότι ζήτησε την ενίσχυση σε πόρους και δυναμικό και ότι θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή η οποία θ ασχοληθεί με τα μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης σε επίπεδο Νομαρχιών.

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι Νομαρχίες είναι έτοιμες, και ήταν έτοιμες από καιρό..», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.


«Όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία είναι αυτονόητο ότι στο βαθμό που ο κάθε δήμος θα μπορέσει θα ανταποκριθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ρωτήθηκε και για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
«Κοιτάξτε εμείς θα ακολουθήσουμε τις γενικές οδηγίες τις οποίες θα διαβάσουμε. Στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Δήμου της Αθήνας, το οποίο δεν είναι απόρρητο, θα σας πληροφορήσω γι΄ αυτά και θα είναι έτοιμο από αυτής της πλευράς που είναι σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη έχει βγάλει το ΚΕΛΠΝΟ π.χ. ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που τα παιδάκια θα επανέλθουν για τις γενικές αυτές προφυλάξεις οι παιδικοί σταθμοί θα είναι έτοιμοι», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ρόλο των Δήμων στην αντιμετώπιση της γρίπης, διότι είναι στο σημείο που συναντιέται ο πολίτης με την οργανωμένη πολιτεία, στον τομέα της ενημέρωσης, της ενεργοποίησης των μηχανισμών της αυτοδιοίκησης, κυρίως όμως των μεγαλύτερων δήμων που διαθέτουν δημοτικά ιατρεία, όπως ένα πολύ αξιόπιστο δίκτυο λειτουργεί στον Δήμο της Αθήνας.

Χρήσιμες χαρακτήρισε τις συναντήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ωστόσο τόνισε όμως ότι θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμες αυτές οι συναντήσεις εάν η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για το πρόβλημα.Περιμένουμε το σχέδιο της κυβέρνησης είπε και πρόσθεσε ότι καλό θα είναι η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τη διαχείριση της κρίσης και όχι με το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό που κάνει είναι να κατασκευάζει εχθρούς.


Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι « η χώρα εμφανίζει ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία»

«Για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα, όπως αυτό της γρίπης, είναι απαραίτητες τουλάχιστον 3 βασικές προϋποθέσεις: ψυχραιμία, καλή οργάνωση και επαρκή υλικά μέσα. Και τα τρία είναι εν ανεπάρκεια στην χώρα μας» , δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης για την γρίπη.


Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, έφθασαν τα 730.Σοβαρότατη χαρακτηρίζεται η κατάσταση των δύο ανδρών που παραμένουν για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μάλιστα η κατάσταση του 33χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται από την προηγούμενη εβδομάδα, κρίνεται πιο βαριάς μορφής.Σταθερή παραμένει η κατάσταση της 16χρονης Αγγλίδας, που νοσηλεύεται στην Εντατική του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου