" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Εξ' αφορμής της προηγουμένης είδησης, σχετικά με την France Telecom, θα αναδημοσιεύσω ένα άρθρο της Σοφίας Βλάχου που φιλοξενήθηκε στο ιστολόγιο http://nekthl.blogspot.com/ (Ξάνθη Φιλοσοφείν) και έχει να κάνει με την "νέα" ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου ΔΥΣΘΥΜΙΑ. Είναι πραγματικά πολύ διαφωτιστικό σε σχέση με την σύχρονη ζωή που βιώνουμε και φυσικά οι συμβουλές της αρθρογράφου σημαντικές για το πως μπορούμε να αποφύγουμε (?) μια παρόμοια άσχημη από κάθε άποψη κατάσταση και νοσηρή σε σημείο πραγματικής αυτοκαταστροφής!!!
Η Σοφία Βλάχου διατηρεί το ιστολόγιο http://filosofia-erevna.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html και ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιό της είναι και το http://tobiblion.blogspot.com/.

"ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΔΥΣΘΥΜΙΑ"

Απο την Σοφία Βλάχου


"Μια νέα ασθένεια έχουν εφεύρει οι ψυχολόγοι, ασθένεια της εποχής μας και αυτή. Της έδωσαν και όνομα. Δυσθυμία.
Τα συμπτώματά της είναι, συνεχής κούραση, χαμηλή ενεργητικότητα, κακή διάθεση, στεναχώρια, προβλήματα ύπνου και φαγητού, δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων. Όταν αυτά τα συμπτώματα διαρκούν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες και είτε τα εκφράζει το ίδιο το άτομο είτε τα παρατηρούν οι γύρω του, τότε το όνομα του προβλήματος είναι δυσθυμία.
Σύμφωνα με τους Jenna Griffiths και Arun Ravindran του Royal Ottawa Hospital στο Οντάριο του Καναδά, η ελαφριά χρόνια κατάθλιψη ή δυσθυμία είναι συνηθισμένο πρόβλημα, που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδίως γυναίκες.
Η δυσθυμία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ελαφρότερα από αυτά της κατάθλιψης, αλλά επίμονα, που διαρκούν για χρόνια.Όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα όμως , περιλαμβάνονται και γενικά στην κατάθλιψη. Το πρόβλημα για το οποίο εφευρίσκονται αυτές οι ασθένειες είναι, ότι ο άνθρωπος γενικά έχει χάσει την επαφή με την φύση και κατ’ επέκταση με τον εαυτό του.
Και επειδή οι ασθένειες αυτές ταλανίζουν συνήθως τους ανθρώπους των πόλεων , μπορούμε να καταλάβουμε πώς αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο είδος του πολιτισμού πού αναπτύξαμε. Στην πραγματικότητα είναι αταίριαστος με την ίδια μας την φύση.
Είναι λάθος πορεία. Κάποιοι τον επέβαλαν και εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε από αυτό το είδος και αλλά, και άλλα.Οί ψυχολόγοι λένε πώς τα ανθρώπινα αισθήματα δημιουργούνται σε ένα νευρωνικό κύκλωμα που περιλαμβάνει σημαντικές εγκεφαλικές δομές, όπως ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός. Στην κατάθλιψη, η δυσλειτουργία αυτού του κυκλώματος ευθύνεται για την έλλειψη θετικών σκέψεων και την ανικανότητα αναχαίτισης των αρνητικών.
Συνέπεια αυτών η γενική αρνητική στάση ζωής και όλες οι επακόλουθες ασθένειες πού κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και πού κάθε φορά βαφτίζονται με ένα νέο όνομα , όχι για τίποτα άλλο, αλλά κατανάλωση να γίνετε σε νέα χάπια και δουλειά να έχουν οι γιατροί.Το νευρωνικό αυτό κύκλωμα ιππόκαμπου , αμυγδαλής και μετωπιαίου φλοιού, αποτελούν ένα και μόνο πράγμα σε απλά λόγια. Υποσυνείδητα συναισθήματα.
Συναισθήματα από σκέψεις , από ανεκπλήρωτες επιθυμίες , από φόβους και ανασφάλειες πού έχουν απωθηθεί στην παρεγκεφαλίτιδα.Όλα τα παραπάνω βγαίνουν στο σώμα. Είναι ότι δεν θέλουμε να παραδεχθούμε, ότι δεν συζητάμε με τον εαυτό μας. Διαλύστε ότι πάει να δημιουργήσει υποσυνείδητη υπόσταση μέσα σας.
Να μιλάτε με τον εαυτό σας και να τά λέτε ψυχρά, με το όνομά τους.
Μην αφήνετε τίποτα να σας τρομάζει . Όλα είναι περαστικά στην ζωή.
Ο χρόνος φέρνει και παίρνει.
Να έχετε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό σας.
Η ζωή είναι χαρά.
Μην αφήνετε να σας την κλέβουν τά αρνητικά όντα { οι κατά την χριστιανική πίστη διάβολοι} όπως σκέψεις , λόγια, πράξεις , ιδέες.
Νά σκέπτεσθε πάντα θετικά.
Όλα περνουν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου