" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Chemtrails, HAARP και παράγωγα καιρού (βίντεο από: ΕΝ ΟΥΡΑΝΟΙΣ:)


Από: http://www.youtube.com/user/kikkerjen

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ CHEMTRAILS, TO HAARP ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙΡΟΥ -ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ.

ΜΙΛΟΥΝ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
WAYNE HALL - ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ NICOLA ALEKSIC (βλ. και ΕΔΩ) KAI CLAUDIA VON WERLHOF

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΙΔΟΥ! ΚΑΙ ΤΟΝ WAYNE HALL ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΣΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΝΟΥΡΑΝΟΙΣ ΕΔΩ: http://www.enouranois.gr/





Οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται για χρεοκοπίες ευρωπαϊκών οικονομιών

Με την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση να εξακολουθεί να απειλεί τη νομισματική ένωση με ένα σενάριο χρεοκοπιών, οι αμερικανικές τράπεζες στοιχηματίζουν ότι η ασφάλισή τους θα αποδώσει.

Πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Jpmorgan Chase και Goldman Sachs, διατηρούν έκθεση άνω.......
των 80 δισ. δολαρίων (60,98 δισ. ευρώ) σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα, τις χώρες δηλαδή της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης των New York Times. Οι συγκεκριμένες τράπεζες έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση ενός είδους χρηματοπιστωτικής ασφάλισης, των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), προκειμένου να αντισταθμίσουν οποιεσδήποτε ζημίες θα μπορούσαν να προκύψουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των πέντε χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

dailynews24.gr


πηγή 

Από την Τήνο το 1833 ξεκίνησε το κίνημα «Δεν Πληρώνω»!

Δεν τα πάµε καλά µε όλους εκείνους που, διακατεχόµενοι συνήθως από ενοχικά σύνδροµα, παριστάνουν τις αθώες περιστερές και τους ακούµε συνήθως να λένε θυµωµένοι µε τους συν-Έλληνες ότι όσα συµβαίνουν κυρίως τον τελευταίο καιρό στον τόπο είναι απαράδεκτα και πρωτοφανή. Σιγά τώρα µην καθίσουµε να αναλύσουµε σε λίγες γραµµές γιατί ακριβώς συµβαίνει αυτό… Απλώς θα σηµειώσουµε έτσι λιγάκι και εµείς ποµπωδώς ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες» που προκαλούν σε πολλούς ένα τέτοιο σύνδροµο.
Χρήσιµο λοιπόν είναι να καταλάβουµε ότι τις περισσότερες φορές πολλές αντιδράσεις έχουν αίτια βαθύτερα, κυρίως οικονοµικά, και δεν είναι και πρωτοφανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε άλλες χώρες. Όταν δηλαδή οι πολίτες αισθάνονται ότι αδικούνται, ότι στριµώχνονται οικονοµικά, είναι φυσικό να αντιδρούν - και τις περισσότερες φορές καλά κάνουν… Αν δεν αντιδράσουν κυρίως στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου τα οργανωµένα συµφέροντα κυριαρχούν, δεν θα τους ακούσει κανείς και δεν θα επιβιώσουν, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι πάντα θα είναι νικητές…

 Αφορµή λοιπόν για τη σηµερινή µικρή, ελληνική ιστορία είναι το Κίνηµα του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» που ζήσαµε µε ένταση τον προηγούµενο χρόνο µε αφορµή τα άδικα διόδια στις εθνικές οδούς που εισπράττει η συµπαθής τάξη των εργολάβων, που έχει αναλάβει να φτιάξει νέα έργα, τα οποία όµως στην πραγµατικότητα έχουν παγώσει. Και βεβαίως να πούµε έτσι όπως πάµε δεν θεωρούµε απίθανο να αναπτυχθεί ένα παρόµοιο κίνηµα και τώρα, αφού οι φόροι - µε πρώτο και σηµαντικότερο το χαράτσι της ΔΕΗ - µας έχουν όλους ταράξει και σε λίγο οι περισσότερες οικογένειες θα κηρύξουν πτώχευση και αδυναµία πληρωµών…

Οι… πρωτοπόροι
Λοιπόν δεν πρωτοτύπησαν οι σηµερινοί κινηµατίες του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», είτε αυτοί είναι κατά της ΔΕΗ για το χαράτσι των ακινήτων είτε κατά των ληστρικών διοδίων. Υπήρχαν άλλοι που προηγήθηκαν, οι οποίοι πρώτοι αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους σ’ αυτό το κράτος - για αυτό και πάντοτε ο Έλληνας το ’χε απέναντί του - φθάνοντας µάλιστα στο σηµείο να πραγµατοποιήσουν πραγµατική εξέγερση.
Όλα  ξεκίνησαν στα 1833, λίγο πριν ιδρυθεί ο Δήµος Τηνίων όταν κάποιος Γεώργιος Γκιμπόνης τα ’χε πάρει στο κρανίο µε τους φόρους που είχαν ταράξει τον ίδιο και τους συντοπίτες τους και έτσι πήρε φόρα και άρχισε να γυρνάει τα χωριά της Τήνου παροτρύνοντας τους συµπατριώτες του να μην πληρώνουν φόρους που είχαν καθιερωθεί µε βασιλικά διατάγµατα.
Οι Τηνιακοί προσπαθούσαν να επαναλάβουν ό,τι είχαν κάνει και οι ίδιοι και σε άλλα µέρη της Ελλάδας στα χρόνια της επανάστασης, όταν αντέδρασαν και δεν πλήρωσαν φόρους, αφού η τότε κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει τους νόµους της και φυσικά η οικονοµική της κατάσταση ήταν τραγική.
Σιγά σιγά ξεσηκώθηκαν τα χωριά, µε πρώτα την Καρδιανή και τον Πύργο, και ακολούθησαν και πολλά άλλα. Σιγά - σιγά το κίνηµα εξαπλώθηκε και τα αίµατα άναψαν, µε αποτέλεσµα από τους προύχοντες της εποχής να υπάρξει αντίδραση που έφθανε µέχρι και τις απειλές. Έτσι το πράγµα δεν άργησε να ξεφύγει…
Συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200 αγρότες στην πόλη της Τήνου, οπλισµένοι µε ραβδιά και δρεπάνια, και απαιτούσαν να µην πληρώνουν τους φόρους. Η συγκέντρωσή τους στον Ναό της Ευαγγελίστριας έδωσε αφορµή να θεωρηθεί ότι η αντίδραση είχε και την ευλογία της Εκκλησίας.
Οι εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης έκαναν πως δεν καταλάβαιναν ότι ουσιαστικά επρόκειτο περί στάσης πληρωµών και έτσι θεώρησαν ότι επρόκειτο περί ανταρσίας…  και  στάσης απέναντι στο κράτος, και έτσι η κυβέρνηση έσπευσε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να συστήσει Στρατοδικείο για να τιµωρήσει τους πρωταίτιους, οι οποίοι παραπέµφθηκαν σε δίκη.
Δεκαέξι δηµογέροντες από διάφορα χωριά της Τήνου κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από έναν έως έξι µήνες. Η καχυποψία ότι η στάση αυτή ενθαρρύνθηκε και από την Εκκλησία δηµιούργησε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κλίµα για την τοπική Εκκλησία, σε σηµείο που ο επίσκοπος Τήνου κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη µε τελικό προορισµό τη Ρωσία.

Κυβερνητικά λαμόγια
Στην πραγµατικότητα η εξέγερση της Τήνου είχε ως αφορµή τις καταχρήσεις κρατικών υπαλλήλων - τοπικών κατά πάσα πιθανότητα - και οι αντιδράσεις εντάθηκαν όταν παρερµηνεύθηκε διάταγµα του υπουργείου Οικονοµικών για την είσπραξη των προσόδων.
Και µπορεί οι ταραχές στην Τήνο να ήταν µικρές σε έκταση, ωστόσο η κυβέρνηση θορυβήθηκε υπέρµετρα και τούτο γιατί παρόµοιες εκδηλώσεις υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Ανασφαλείς και καχύποπτοι οι τότε κρατούντες, θεώρησαν ότι ετοιµάζεται εξέγερση στο µικρό ελληνικό βασίλειο, και έτσι εξαπολύθηκε ένα ανθρωποκυνηγητό. Έτσι φθάσανε στο σηµείο να αρχίσουν προληπτικές συλλήψεις των κυριοτέρων οπλαρχηγών που ανήκαν στο «ρωσικό» κόµµα, µεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δ. Πλαπούτας!

Η ιστορία αυτή έχει δημοσιοποιηθεί από τον ιστορικό ερευνητή και δημοσιογράφο Λευτέρη Σκιαδά στην εφημερίδα «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ».

www.mikros-romios.gr.

πηγή 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αποκάλυψη.130 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΑΘΙΚΤΑ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΡΥΒΑΝ..ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.;; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.;;



Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην υφήλιο! Παγκόσμια! 
Υπάρχει κάτω από την Αθήνα υπόγειος χώρος αρχαίος που οδηγεί σε άθικτο ναό, τον έχουνε βρει εδώ και 25 χρόνια με 130 αγάλματα άθικτα σε άριστη κατάσταση και πολλά άλλα πράγματα και το κρατάνε μυστικό τόσα χρόνια !!!

Τι κρύβεται εκεί;;
Τι φοβούνται να μην αποκαλυφθεί και το κρύβουν 25 χρόνια;

Υπάρχουν εικασίες ότι υπάρχει και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς. Εκεί υπήρχαν ανάγλυφα παντού στον χώρο γεμάτο σαν αυτά που έχει ο Παρθενώνας γύρω - γύρω. Τα αγάλματα και ο χώρος τουλάχιστον τότε πριν το ξανακλείσουν ήταν άθικτος.

Τα αγάλματα ήταν τελείως άθικτα, χωρίς να λείπουν χέρια μύτες όπως λείπουν σε αυτά τα αγάλματα που έχουμε έξω,τα περισσότερα σπασμένα στο μουσείο της Ακρόπολης και παντού. Χωρίς την παραμικρή γρατζουνιά. Και όλα αυτά μέχρι εκεί που προχώρησαν γιατί δεν το εξερεύνησαν όλο το μέρος.

Ποιοι είναι αυτοί που έχουν σταματήσει τόσα χρόνια το άνοιγμα της στοάς;
Ξυπνήστε Έλληνες. Το έβγαλε στην φόρα ο άνθρωπος που το ανακάλυψε.. αλλιώς ακόμα δεν θα ξέραμε τίποτα.
Το ανακοίνωσε ο άνθρωπος γιατί λέει φτάνει πια, ήρθε ο καιρός να δοξαστεί η Ελλάδα, με τους προδότες τους ανθέλληνες που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια..

Δείτε την προχθεσινή εκπομπή "μυστικά περάσματα" και δεν θα το πιστεύετε.
Πρέπει αμέσως το υπουργείο πολιτισμού να πάρει θέση. Τι έκανε τόσα χρόνια; Ποιός είναι ο σατανικός του ρόλος και ποιοί κρύβονται από πίσω; Σίγουρα ανθέλληνες. Πάει κάπου το μυαλό μου;

Πρέπει να έρθουν αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο και να ανοιχτεί το μέρος!

Ακουστέ το βίντεο από το 58.07 και θα σας πιάσουν τα νευρά σας σίγουρα.



Αναδρομή στο εγκληματικό φαινόμενο της τοκογλυφίας.



Μόνον όσοι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, που επικρατεί στην αγορά, πέφτουν από τα σύννεφα όταν ακούν για κυκλώματα τοκογλυφίας. Μάλιστα σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας διαμορφώνεται τάση πολλαπλασιασμού τους σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας.
Μετά τις τέσσερις συμμορίες, που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει άλλα δύο κυκλώματα τοκογλυφίας. Δραστηριοποιούνται στην Αττική και στον Βόλο.

Όπως διαβάζουμε στο αναλυτικό άρθρο του "Έθνους του Σαββάτου", το οποίο αναδημοσιεούμε ακολούθως, οι ρίζες της τοκογλυφίας χάνονται στην αρχαιότητα. Οι πρώτοι βλαστοί της ξεπρόβαλαν λίγο μετά την εμφάνιση του χρήματος. Τον 7ο π.Χ. αιώνα, στην Αθήνα, η νομοθέτηση της σεισάχθειας από τον Σόλωνα είχε στόχο την απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τα τοκογλυφικά χρέη. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Ιούλιος Καίσαρ στη Ρώμη τον 1ο π.Χ. αιώνα.

 Παρά τους απαγορευτικούς κανόνες, η τοκογλυφία γιγαντώθηκε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ακόμα και μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού χιλιάδες δανειολήπτες, κυρίως αγρότες, σύρονταν στη δουλοπαροικία, επειδή αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Χρειάστηκε να παρέμβει η Α' Οικουμενική Σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325, για να διακόψει την πρακτική της χορήγησης δανείων με δυσβάστακτα επιτόκια.

Με το πέρασμα του χρόνου οι πεποιθήσεις αυτές ατόνησαν. Σήμερα ο έντοκος δανεισμός, ακόμα και η τοκογλυφία, αποτελούν πρακτικές περισσότερο ή λιγότερο συνήθεις στον χριστιανικό και τον ιουδαϊκό κόσμο.
Ο τόκος κατά τον Μεσαίωνα θεωρούνταν από τη Χριστιανική Εκκλησία ως κάτι γενικά ανήθικο, ανεπίτρεπτο, αμαρτωλό. Ο εβραϊκός νόμος επίσης απαγόρευε τη χορήγηση δανείων με τόκο. Ομως με την πάροδο του χρόνου η απαγόρευση αυτή θεωρήθηκε ότι αφορούσε τους ομοεθνείς και ότι δεν απέκλειε τα δάνεια με τόκο προς χριστιανούς.
Αντίθετα, στα ισλαμικά κράτη η τοκοφορία αντίκειται στους νόμους και στη θρησκεία. Οι τράπεζες λειτουργούν με ειδικό καθεστώς. Από αυτόν τον κανόνα τείνει να ξεφύγει σήμερα η Τουρκία λόγω του πληθωρισμού. Τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών εκτινάσσονται στο 12%.
Το λήμμα τοκογλύφος προέρχεται από τις λέξεις τόκος και γλύφος (=χαράσσω, σκαλίζω). Αναφέρεται περιγραφικά στη συνήθεια των τοκογλύφων να χαράσσουν με τη γλυφίδα πάνω στο ξύλινο τραπέζι τους τόκους με τους οποίους επιβάρυναν τους πελάτες τους.

Α' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 
Η πρώτη απαγόρευση, αλλά μόνο για κληρικούς

Η απαγόρευση της τοκογλυφίας από την Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας αφορούσε μόνο τους κληρικούς. Τους επέτρεψε να δανείζουν με επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του 1%. Επόμενες Οικουμενικές Σύνοδοι επέκτειναν την απαγόρευση και στους λαϊκούς.
Ο Θωμάς ο Ακινάτης θεωρούσε ότι οι τόκοι, πέραν του κεφαλαίου, παραβιάζουν την ισορροπία της ανταλλαγής και συνεπώς είναι άδικοι.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με την 3η Σύνοδο του Λατερανού όρισε ότι οι μετερχόμενοι τοκογλυφικές πρακτικές δεν μπορούν να μετέχουν στα Μυστήρια, ούτε να έχουν χριστιανική ταφή. Το 1311 ο Πάπας Κλήμης Ε' ανήγαγε την τοκογλυφία σε αίρεση(τρία χρόνια πριν είχε εξολοθρέψει του Ναΐτες). Ο Πάπας Σίξτος Ε' καταδίκασε την πρακτική της χρέωσης τόκου ως «απεχθή για τον Θεό και τον άνθρωπο, καταδικασμένη από τους ιερούς κανόνες και αντίθετη προς τη χριστιανική φιλανθρωπία».

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ 
Οι Εβραίοι αναλαμβάνουν τα ηνία με την προτροπή των αρχόντων

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ήταν, ως επί το πλείστον, έργο των Εβραίων. Οι τοπικοί άρχοντες, η Εκκλησία και οι συντεχνίες εξοστράκισαν τους Ισραηλίτες από τα περισσότερα επαγγέλματα. Τους έσπρωξαν σε ασχολίες που θεωρούνταν κοινωνικά κατώτερες. Η πιο συνηθισμένη ήταν του σαράφη, που δεν είναι άλλος από τον αργυραμοιβό, τον ενεχυροδανειστή, τον δανειοδότη.
Το 1168 ο Φρειδερίκος Μπαρμαρόσα και ο Ερρίκος Β' συνήψαν συμμαχία για να διοργανώσουν Σταυροφορία εναντίον του Σαλαντίν, που είχε κυριεύσει τα Ιεροσόλυμα. Απαίτησαν από τους Εβραίους της Αγγλίας να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία με ποσό, που ισοδυναμούσε με το 1/4 της αγγλικής οικονομίας. Τέτοιο πλούτο είχαν συσσωρεύσει.

Πιστεύεται ότι ο Ααρών του Λίνκολν ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία του 12ου αιώνα. Ο πλούτος του ενδεχομένως να ξεπερνούσε εκείνον του βασιλιά.
Στη διάρκεια των Σταυροφοριών ξέσπασαν αντισημιτικά πογκρόμ. Το 1290 διώχτηκαν όλοι οι Εβραίοι από τη χώρα. Στους περισσότερους επιτράπηκε να πάρουν μαζί τους μόνον όσα πράγματα μπορούσαν να μεταφέρουν. Από τότε και μέχρι το 1655 δεν υπάρχει καταγραφή Ισραηλιτών στην Αγγλία.

Το 1650 ένας ραβίνος, ηγέτης της ολλανδικής εβραϊκής κοινότητας, προσέγγισε τον Ολιβερ Κρόμγουελ με σκοπό την επανεγκατάσταση των ομοεθνών του στην Αγγλία. Η ηγεσία των Πουριτανών διχάστηκε. Τελικά μέχρι το 1690 περίπου 3.000 Εβραίοι κατοικούσαν πάλι στην Αγγλία.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 
Δανειστήκαμε 2 εκατ. λίρες πήραμε 190.000

Θύματα τοκογλυφικών δανείων έχουν πέσει κράτη ολόκληρα, επαναστατημένοι λαοί και κυβερνήσεις.
Στην Ελλάδα χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα δύο Δάνεια της Ανεξαρτησίας, που η σύναψή τους έγινε στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
 
 Στις 7 Φεβρουαρίου 1825, εποχή που η Επανάσταση βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή, συνομολογήθηκε στο Λονδίνο εθνικό δάνειο ύψους 2.000.000 χρυσών λιρών για τη χρηματοδότηση του Αγώνα. Ομως:
Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής αξίας του για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Αγγλων πιστωτών. Αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες. Ωστόσο η Ελλάδα πλήρωνε τόκους για 2.000.000. Από το 1.100.000 χρυσές λίρες κρατούνται προκαταβολικά: Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες. Μεσιτικά 68.000 λίρες. Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες. Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες. Εξοδα Ελλήνων μεσαζόντων 15.487 λίρες.
«Χάθηκαν»
Από τα εναπομείναντα χρήματα στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Επίσης, 123.000 λίρες έμειναν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοίων, από τα οποία παρελήφθη το ένα. Για τη μισθοδοσία του φιλέλληνα Κόχραν καταβλήθηκαν 37.000 λίρες. Για την αποπληρωμή πολεμοφοδίων πληρώθηκαν 77.200 λίρες και για την εξόφληση άλλων λογαριασμών 47.000 λίρες.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Οι εκφοβισμοί και οι «ποινές»

Η τοκογλυφία στην Ελλάδα από οικονομικού χαρακτήρα αδίκημα έχει περάσει στην κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος.
Η μοναδική πλήρης μελέτη για το φλέγον θέμα στη χώρα μας έχει γίνει από τον νομικό Μαρίνο Σκανδάμη. Ο τίτλος του βιβλίου του είναι :
"Η τοκογλυφία. Διαχρονική - εγκληματολογική προσέγγιση".
Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι ο μέσος όρος του παράνομου επιτοκίου ανέρχεται σε 139% ανά έτος. Υπάρχουν περιπτώσεις που το επιτόκιο υπερέβη και το 500%. Αναφέρει περίπτωση εμπόρου, που έφτασε να χρωστάει σε δανειστές περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές.
Ο ίδιος διηγείται την περιπέτειά του: 

«Κάποια στιγμή η τράπεζα δέσμευσε την περιουσία μου. Κατέφυγα στους τοκογλύφους. Πήρα χρήματα για να μπορέσω να πληρώσω την τράπεζα και να αποδεσμεύσω την περιουσία μου. Επειδή ήμουν καλοπληρωτής, μου έβαζαν τόκο 5% τον μήνα. Ομως αν πήγαινα ένα γραμμάτιο που έληγε σε πέντε μήνες, υπολόγιζαν το 5% επί 5 μήνες και έτσι μου παρακρατούσαν 25%».
Η διαδικασία είσπραξης ακολουθεί διάφορους τρόπους, από τους πιο ήπιους μέχρι τους περισσότερο βίαιους.
Η αρχή γίνεται με φιλική συνεννόηση. Ακολουθούν οι απειλές που, αν δεν έχουν αποτέλεσμα, μετατρέπονται σε σωματικές βλάβες. Ο θάνατος του θύματος αποφεύγεται όχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο επειδή επιφέρει την οριστική απόσβεση του χρέους.
Οι κακοί πελάτες υφίστανται μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη μεταχείριση. Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Στο πρώτο στάδιο οι εισπράκτορες απομονώνουν το θύμα, επί του οποίου βιαιοπραγούν, ενώ του υπενθυμίζουν πόσο αμελές υπήρξε στις καταβολές του και το προτρέπουν να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του αμέσως. Οι σωματικές βλάβες κατευθύνονται κυρίως στα χέρια και τα πόδια (χρήση σιδερογροθιών, κατάγματα, πρόκληση τραυμάτων κ.τ.λ.), χωρίς όμως να αποφεύγονται και τα χτυπήματα στο πρόσωπο ή στην κοιλιακή χώρα».

Περίοδος χάριτος
Ο τοκογλύφος δεν αποκλείεται να δώσει περίοδο χάριτος στο θύμα του. Αυτό συμβαίνει μόνο για καλούς πελάτες, με στόχο να ανακάμψουν οικονομικά και να καταφέρουν στο μέλλον να εξυπηρετήσουν καλύτερα το δάνειο. Η τακτική αυτή ονομάζεται στην αργκό του υποκόσμου Stop the clock (=Σταμάτα το ρολόι) και Sit down (=Κάτσε κάτω).

 Και μια σημαντική λεπτομέρεια για τη συμπεριφορά του τοκογλύφου: «Δεν επιζητά εξαρχής την επαφή με το θύμα, αλλά αυτό επιδιώκει την επαφή μαζί του. Ο τοκογλύφος βρίσκεται σε στάση αναμονής και δεν επικεντρώνει την εγκληματική του στόχευση σε συγκεκριμένο θύμα, ούτε ενεργεί, προτού ενοχληθεί από αυτό».
Ετσι από τα 2.000.000 έφτασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες.



defencenet gr.

Πώς το χάσμα θέσεων βαπτίστηκε "σύγκλιση" - Και στο βάθος ... τα πετρέλαια!



Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές και από τα τρία κόμματα αναφορικά με την τελική κατάληξη της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο, η εικόνα σε ότι αφορά την περίφημη «απόλυτη σύγκλιση» που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, είναι η εξής:

Ο Λ.Παπαδήμος σύμφωνα με όλες τις πηγές ζήτησε γενική εξουσιοδότηση για να μιλήσει εν λευκώ εκ μέρους ολόκληρου του Έθνους (!) στις Βρυξέλλες και να δεσμεύσει ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν την πήρε. Ο Γ.Παπανδρέου, δέχθηκε, αλλά ο Α.Σαμαράς του την αρνήθηκε και συμπαρέσυρε και τον Γ.Καρατζαφέρη.

 Και οι δύο καταληκτικά του είπαν ότι η μόνη εντολή και εξουσιοδότηση που μπορούν να δώσουν είναι η κατ’ αρχήν διαπραγμάτευση.
Και αυτό με την προϋπόθεση ότι «Θα ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Μια σειρά μέτρων -τόνισε ο Α.Σαμαράς -δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».

Την ίδια στάση κράτησε και ο Γ.Καρατζαφέρης και συμφώνησε τελικά και ο Γ.Παπανδρέου.
Παράλληλα απέρριψαν κάθε συζήτηση για κείμενο δεσμεύσεων υπογεγραμμένο από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κοινοβούλιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί. Ο Λ.Παπαδήμος επέμεινε να υπάρξει αυτή η δέσμευση και η συζήτηση έμεινε εκεί, αφού ο διορισμένος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να περάσει την άποψή του.

Δεν συμφώνησε κανείς από τους τρεις για Επιτροπεία. Ο Λ.Παπαδήμος δεν την αρνήθηκε, χωρίς πάντως να πει ρητά ότι συμφωνεί.

Τα μέτρα για τα οποία ο Λ.Παπαδήμος πήρε εντολή να επαναδιαπραγματευτεί παρουσιάζοντας τα ισοδύναμα με αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι:
Η κατάργηση του 13ου 14ου μισθού, η μείωση των επικουρικών και η μείωση του κατώτατου μισθού. Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι αν το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσει και η ΝΔ. 
Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αλλά και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου από τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι εφόσον PSI, δανειακή σύμβαση και νέο οικονομικό πρόγραμμα τίθενται ως ενιαίο πακέτο, τότε η στήριξη στην κυβέρνηση πρέπει να είναι συνολική και όχι a la carte, δηλαδή τάχθηκε υπέρ όλων όσων ζητεί η τρόϊκα και κυρίως επιχειρεί να "εκθέσει" τον Α.Σαμαρά που διαφοροποιήθηκε για πρώτη φορά σε αρκετά σημεία.

Tο μεγάλο παιχνίδι, αντίθετα με ότι προσπαθούν να μας πείσουν, δεν παίζεται ούτε για τον 13ο ή 14ο μισθό, αλλά για την εκχώρηση των εσόδων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κλπ. Εκεί θα παιχθεί το μέλλον της χώρας…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα τεθεί υπό Γερμανική Κατοχή!


Το Βερολίνο επιβεβαιώνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση δημοσιονομικού εντεταλμένου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο.
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στη Deutsche Welle, ότι πράγματι συζητείται αυτό το διάστημα στα πλαίσια του Eurogroup στις Βρυξέλλες η πρόταση να οριστεί από την ΕΕ ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα.
 Προηγουμένως είχαν μεταδώσει το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times, ότι ο «εντεταλμένος» θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις, εφόσον δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην ΕΕ και να δεσμευτεί επίσης νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδα πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της.

Αιτία, η ανεπαρκής πορεία των μεταρρυθμίσεων

Όπως δήλωσαν στην Deutsche Welle γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, αιτία για την πρόταση να εκχωρήσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της είναι τόσο πρόσφατη προφορική ενημέρωση της Τρόικα στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την «ανεπαρκή» πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, όσο και η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν «παράπονα» έναντι της Αθήνας.
Πάντως, η ίδια γερμανική κυβερνητική πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι είναι γερμανικό το σχέδιο για την παραχώρηση του ελέγχου του προϋπολογισμού της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητιούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες» και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ανατριχιαστικά διαπλεκόμενη δομή της "φωλιάς του κτήνους"



«Άφησέ με ελεύθερο να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος ψηφίζει τους νόμους του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο M.A. Rothschild, επιφανές μέλος της ομώνυμης οικογένειας, η οποία ίδρυσε στα τέλη του 18ου αιώνα τα γνωστά τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
 Το περιοδικό «Crash» δημοσιεύει ένα γράφημα του 2009, που αναδημοσιεύουμε από το newsbeast.gr και το οποίο περιγράφει τη διαπλεκόμενη δομή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της περίφημης «φωλιάς του κτήνους», όπως την αποκαλούν.
(Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι υπάρχει σημαντικό αφιέρωμα στο εν λόγω θέμα, το οποίο παραμένει καθώς φαίνεται δραματικά επίκαιρο, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ -Νο 156, Ιανουάριος 2012- με τίτλο "1939-1945 Β' ΠΠ - Ο άγνωστος πόλεμος στην οικονομία και στις μυστικές επιχειρήσεις". Σχετική αναφορά γίνεται στη συνέχεια του παρόντος κειμένου)

Ο Αμερικανοκαναδός οικονομολόγος J.K. Galbraith, γνωστός υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, είχε τονίσει ότι : «Η διαδικασία, με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα, είναι τόσο απλή, που το μυαλό αηδιάζει».
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) είναι ένας διεθνής οργανισμός αποτελούμενος από κεντρικές τράπεζες, που «υποβοηθά τη διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία και δρα ως μια τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες». Δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο καμίας εθνικής κυβέρνησης. Η ΤΔΔ λειτουργεί μέσα από υποεπιτροπές και γραμματείες, αλλά και μέσω του ετήσιου Γενικού Συμβουλίου όλων των μελών της, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Crash».

Επίσης, παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες, μόνο όμως στις κεντρικές τράπεζες ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας και δημιουργήθηκε με τις Συμφωνίες της Χάγης του 1930. Το όνομά της στα αγγλικά είναι Bank for International Settlements (BIS), στα γαλλικά Banque des Reglements Internationaux (BRI), και στα ιταλικά Banca dei Regolamenti Internazionali (BRI). Διαθέτει γραφεία αντιπροσώπων στο Χονγκ Κονγκ και στην πόλη του Μεξικό

 Το 1966 ο Dr. Carroll Quigley, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown και μέντορας του τότε νεαρού Bill Clinton, στο βιβλίο του με τίτλο: «In Tragedy and Hope: A History of the World in Our Time», που μεταφράζεται ελεύθερα «Μεταξύ Τραγωδίας και Ελπίδος: Μια Ιστορία του Κόσμου στον Καιρό μας», αποκάλυψε το ρόλο του στα παρασκήνια της μητέρας όλων των τραπεζών σήμερα, της Bank for International Settlements (BSI).
Οι αποκαλύψεις του είναι πολύ αξιόπιστες, διότι εκεί μέσα γαλουχήθηκε από αυτή την παντοδύναμη κλίκα, των Rothschild και των λοιπών βρικολάκων του αίματος και του ιδρώτα των λαών της Γης. Αυτός στο βιβλίο του τους αποκαλούσε «Οι Διεθνείς Τραπεζίτες» και μας λέει ότι ασπάστηκε τις ιδέες και τα πιστεύω όλων αυτών των εξολοθρευτών της ελπίδας και των ονείρων των κοινών ανθρώπων!
Αυτή η τράπεζα, λοιπόν, είναι ιδιοκτησία Κεντρικών Τραπεζών διαφόρων χωρών, οι οποίες Κεντρικές Τράπεζες με τη σειρά τους είναι ιδιωτικές εταιρείες που ανήκουν σε άλλες τραπεζικές εταιρείες, που ανήκουν κυρίως στους Rothschilds, στους Rockefellers και στο συνάφι τους! Μεγάλη ιστορία με αυτή την τράπεζα BIS μετά το τέλος του πολέμου! Είχε κατηγορηθεί ότι ξέπλενε κλεμμένα, τιμαλφή και χρυσό των Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Κλειδί της επιτυχίας αυτού του τραπεζικού δικτύου, συνεχίζει ο Dr. Quigley, θα είναι ότι οι διεθνείς τραπεζίτες θα εξουσιάζουν και θα χειραγωγούν τις εθνικές οικονομίες των κρατών, αλλά προς τα έξω θα φαίνεται ότι αυτό γίνεται από τους πολιτικούς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ποιος είναι ο άνθρωπος που τροποποιεί τον καιρό της Ελλάδας με αεροψεκασμούς!

 
Τι είναι αυτή η Διεθνής Ένωση Τροποποίησης Καιρού και από που πήραν την άδεια τα μαλακισμένα να τροποποιούν τον καιρό σε πλανητικό επίπεδο χωρίς να μας ρωτήσουν;
Από τον Θεό; Από τη Φύση; Από κάποια άλλη Ανώτερη Δύναμη; Η μήπως από τον ΕΛΓΑ και τον Κώστα Σκανδαλίδη; Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε από κοντά τον κο Γιώργο Φαραζουλή, ο οποίος είναι ο διευθυντής Μελετών και Εφαρμογών του ΕΛΓΑ και ο οποίος τροποποιεί τον καιρό στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος παραδέχεται, και το δηλώνει ακόμη και στη σελίδα του στο Facebook.
Ο κος Γιώργος Φαραζουλής είναι εξέχον μέλος της Weather Modification Association (το όνομά του εδώ 
Ο ΕΛΓΑ για την τροποποίηση του καιρού συνεργάζεται με την εταιρεία 3D s.a. General Aviation Applications.
 
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Λάρισας, διαβάζουμε (ρεπορτάζ του Σωτ. Ζαχαριά) για τα επιτεύγματα του ΕΛΓΑ, δια στόματος Φαραζουλή;
Αντί της παθητικής αντιμετώπισης των συνεπειών ακραίων φαινομένων (μέσω των αποζημιώσεων), ο ΕΛΓΑ μελετά τρόπους αποτροπής ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου (όπως είναι το χαλάζι) αλλά και τροποποίησης του καιρού ώστε να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις.






 
 Την αξιοποίηση των συστημάτων που ήδη εφαρμόζει για την αντιχαλαζική προστασία σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να προκαλούνται τις κρίσιμες περιόδους περισσότερες βροχοπτώσεις εξετάζει ο ΕΛΓΑ. Μελετώντας τη δυνατότητα ενίσχυσης του υδάτινου δυναμικού προβληματικών περιοχών, όπως η Θεσσαλία, με περισσότερα νερά εξ ουρανού.
Ακολουθώντας σχετική εντολή του προέδρου κ. Νίκου Κατσαρού ο διευθυντής μελετών και εφαρμογών του ΕΛΓΑ κ. Γιώργος Φαραζουλής εξέτασε το θέμα παρουσιάζοντας σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. του Οργανισμού, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής ιδιαίτερα από τον Λαρισαίο κ. Απ. Παπαδημητρίου μέλος της διοίκησης.


ΑΛΛΑΓΕΣ
Συγκεκριμένα, ο κ. Φαραζουλής σημειώνει για τις κλιματικές αλλαγές:
«Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον πραγματικότητα για τον πλανήτη μας. Οι επιπτώσεις τους έχουν αρχίσει σε πολλές περιπτώσεις να επηρεάζουν τις οικονομίες, ιδιαίτερα τις αγροτικές, αρκετών κρατών. Οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους απασχολούν τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται. Ορισμένα κράτη επιλέγουν ή δείχνουν αρχικά να επιλέγουν τη λεγόμενη παθητική αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων φαινομένων, η οποία συνίσταται κυρίως σε διάφορες μορφές οικονομικής στήριξης των πληγέντων.
Είναι όμως η λύση αυτή η μόνη ή υπάρχει και ενεργός τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος θα εισάγει την παράμετρο αποτροπή ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου; Ενας συνδυασμός ενεργειών πρόληψης και καταστολής θα πρέπει πλέον να απασχολεί τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές.
Ορισμένα καιρικά φαινόμενα μπορούν να προληφθούν πριν την εμφάνιση τους (π.χ. ξηρασία κ.λπ.).
Δυστυχώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σταδιακά και τη χώρα μας. Για παράδειγμα, οι τελευταίοι χειμώνες διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με όλους τους αντίστοιχους της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας, σε ό,τι αφορά τόσο στη μέση θερμοκρασία (αύξηση) αλλά πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά στο μέσο ύψος βροχής (σαφέστατη μείωση). Οι διαφορές των παραπάνω παραμέτρων από τις μέσες αντίστοιχες κλιματικές τιμές αποδεικνύουν ως ένα βαθμό το ότι και στη χώρα μας οι κλιματικές αλλαγές είναι κατά κάποιο τρόπο πλέον πραγματικότητα.
Για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας η αύξηση θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίστοιχη μέση των τελευταίων είκοσι ετών, είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας, να παρατηρείται μία εξαιρετικά πρόωρη ανθοφορία σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δεδομένου ότι ένας συνήθης εαρινός παγετός εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου, είναι σε θέση να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες αυτές.
Επίσης το φαινόμενο της φετινής ανομβρίας (μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων) έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα σε πολλές γεωργικές περιοχές της χώρας τα οποία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται να ενταθούν. Η ξηρασία παρά το ότι προς το παρόν τουλάχιστον, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις είναι πολύ πιθανό ο ΕΛΓΑ να κληθεί να καταβάλει για άλλες έμμεσες συνέπειές της, εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά ποσά αποζημιώσεων».


ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
«Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ΝΑΙ για αρκετούς φυσικούς κινδύνους, όπως το χαλάζι, η ξηρασία, ο παγετός κ.λπ.», επισημαίνει το στέλεχος του ΕΛΓΑ.
Τον τελευταίο αιώνα, ένα θέμα που απασχόλησε σοβαρά την επιστημονική κοινότητα, ήταν η ανεύρεση μεθόδων και μέσων τροποποίησης των καιρικών συνθηκών.(!)
Η επιστήμη ή καλύτερα η ειδικότητα που ασχολείται με τα παραπάνω, ανήκει στον τομέα της μετεωρολογίας και συγκεκριμένα ονομάζεται τροποποίηση καιρού.
Η τελευταία έχει ακμάσει ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία του 20ού αιώνα.
Υπάρχουν πλέον εντυπωσιακές ενδείξεις ότι η τεχνική σποράς με ιωδιούχο άργυρο καθώς και άλλες αδρανείς ουσίες (αλατούχες υγροσκοπικές, ξηρός πάγος κ.λπ.) είτε με τη βοήθεια εναερίων μέσων (ειδικά τροποποιημένων αεροσκαφών) είτε με τη βοήθεια επίγειων μέσων (γεννητριών εδάφους) στην περιοχή των ανοδικών ρευμάτων της χαλαζοφόρου καταιγίδας, μπορεί να μειώσει, ακόμη και να καταστείλει τον μηχανισμό σχηματισμού χαλαζιού.
Τα ερευνητικά, σε πρώτη φάση και επιχειρησιακά στη συνέχεια προγράμματα που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται είναι:


* Προγράμματα αύξησης βροχής (Rain Enhancement) με σκοπό την αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων συγκεκριμένων περιοχών με εμφανή τα συμπτώματα της πρόσκαιρης ή και της παρατεταμένης ξηρασίας.
* Προγράμματα πρόληψης και καταστολής χαλαζιού (Hail Suppression) με σκοπό τον περιορισμό ή και την εξάλειψη του εν λόγω φυσικού φαινομένου. Η σκοπιμότητα των προγραμμάτων αυτών είναι είτε η προστασία των αγροτικών περιοχών είτε η προστασία των αστικών περιοχών, είτε ο συνδυασμός των προηγούμενων.
* Προγράμματα αύξησης χιονιού (Show Dissipation) με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία αεροδρομίων στα οποία το φαινόμενο της ομίχλης δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα.
Ο ΕΛΓΑ έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικές δραστηριότητες στον τομέα τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής ορισμένων φυσικών καταστροφών. Επιγραμματικά αναφέρονται τα προγράμματα που εφαρμόζονται τόσο για την καταστολή του χαλαζιού όσο και τα αντίστοιχα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό. Κυρίαρχη θέση από τα παραπάνω έχει το πρόγραμμα προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσα, που εφαρμόζεται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καλύπτοντας μία έκταση 5.000.000 στρ.
Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού, μία δραστηριότητα επιστημονικά αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα επίκαιρη στην παρούσα χρονική περίοδο. Το πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Τροποποίησης Καιρού που εδρεύει στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την εμπειρία του ΕΛΓΑ στο συγκεκριμένο τομέα, του ανέθεσε την εκπροσώπησή του τόσο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε χώρες εκτός αυτής. Πρόσφατα (Δεκέμβριος 2006) η Αργεντινή και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Μεντόζα, προσκάλεσε τον ΕΛΓΑ, μέσω της υπουργού Οικονομικών να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της Τροποποίησης Καιρού. Να σημειωθεί ότι στην Αργεντινή την ευθύνη των προγραμμάτων καταστολής χαλαζιού με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών την έχει το υπουργείο Οικονομικών».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Και ο κ. Φαραζουλής πρότεινε:
«Το παραπάνω πρόγραμμα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ έχει πολλές δυνατότητες, αξιοποιώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό (ειδικά τροποποιημένα αεροπλάνα, μετεωρολογικά ραντάρ κ.λπ.). Για παράδειγμα η ίδια μέθοδος με αυτή που ήδη ακολουθείται θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις ίδιες ή διαφορετικές περιοχές, για πρόγραμμα αύξησης βροχής ή χιονιού. Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε πολλά κράτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αφρική κ.λπ.) και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Το επιπλέον κόστος που θα προέκυπτε από μία πιθανή επέκταση του ήδη εφαρμοζόμενου προγράμματος και στον τομέα της αύξησης βροχής (η επέκταση θα είναι χρονική δεδομένη ότι τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται κατά τη χειμερινή περίοδο), μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο συγκρινόμενο με τα πιθανά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει.


Απαιτούμενες ενέργειες:
1. Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ να απευθυνθεί σε φορείς του κράτους που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των τελευταίων να συμμετάσχουν σ΄ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης βροχής ή και χιονιού στη χώρα μας.
2. Ανάθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον ΕΛΓΑ, της μελέτης και μετέπειτα εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας.
3. Η εφαρμογή στη χώρα μας ενός οργανωμένου ερευνητικού - επιχειρησιακού προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι πρώτες επιπτώσεις της ξηρασίας. Οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να είναι σε πρώτη φάση η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καθώς και η αντίστοιχη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κανόνες εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής είναι συγκεκριμένοι και υπαγορεύονται από τα σχετικά εγχειρίδια της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας.
Σημειώνεται ότι το υλικό σποράς που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί θα είναι ο ιωδιούχος άργυρος καθώς και διάφορες άλλες χημικές αλατούχες ενώσεις. Από τα παραπάνω υλικά δεν θα υπάρξει η παραμικρή περιβαλλοντολογική επιβάρυνση δεδομένου ότι έχει προηγηθεί δημοσιευμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το αντίστοιχο πρόγραμμα για το χαλάζι, όπου χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό και μάλιστα σε υπερπολλαπλάσιες ποσότητες, από την οποία καταδεικνύεται ότι δεν έχει προκύψει η παραμικρή περιβαλλοντολογική επίπτωση».
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με βάση τη συγκεκριμένη εισήγηση συντάχθηκε από τον ΕΛΓΑ προσχέδιο εφαρμογής προγράμματος αύξησης βροχής στην Ελλάδα όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας και Δυτικής Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στις Νότιες κλιτείς των ορεινών όγκων Αντιχάσια και Χάσια και στις ανατολικές κλιτείς των ορεινών όγκων της Πίνδου, σε συνολική έκταση 4.500 τ.μ. περίπου.
Αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος θα είναι η σπορά των νεφών για τον εμπλουτισμό των υδάτινων ταμιευτήρων και φραγμάτων των περιοχών αυτών (λίμνη Ταυρωπού κ.λπ.), καθώς και την υδάτινη ενίσχυση των υπολεκανών απορροής του Πηνειού και των παραποτάμων του.
Φορέας υλοποίησης του όλου έργου θα μπορούσαν να είναι ο ΕΛΓΑ (Δ/νση Μελετών και Εφαρμογών Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α., με την επιστημονική εποπτεία του Α.Π.Θ.
Ο ΕΛ.Γ.Α. αξιοποιώντας τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει από την πρώτη φάση της εφαρμογής αυτού του προγράμματος, θα μπορούσε στη συνέχεια να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εφαρμόσει, ένα πολυετές συντονισμένο πρόγραμμα αύξησης των βροχοπτώσεων στον ελλαδικό χώρο, με άμεσο στόχο να καλύψει ανάγκες του υπουργείου Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων φορέων, οι οποίοι θα έχουν προηγουμένως εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από το μετεωρολογικό και πτητικό προσωπικό που διαθέτει ο ΕΛΓΑ, ενώ σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η μίσθωση ειδικών τροποποιημένων αεροσκαφών, μετεωρολογικών radar καιρού, πτητικού προσωπικού κ.λπ. από τον ιδιωτικό τομέα.
Η μεθοδολογία σποράς των νεφών που ο ΕΛ.Γ.Α. θα ακολουθήσει θα στηρίζεται στην εισαγωγή μικρών ποσοτήτων τεχνητών πυρήνων συμπύκνωσης, μέσα σε νέφη που περιέχουν ικανές ποσότητες υπέρψυχρου νερού. Με την εισαγωγή των πυρήνων αυτών επιδιώκεται ο εγκλωβισμός (συγκέντρωση), γύρω από τους πυρήνες συμπύκνωσης των σταγόνων υπέρψυχρου νερού που δεν μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής μεγάλου και άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στο έδαφος.
Αυτό μειώνει τις απώλειες από εξάτμιση, καθώς όλοι οι υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής μεγάλου μεγέθους και άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στο έδαφος. Ως συνέπεια της διαδικασίας αυτής είναι η αύξηση της βροχόπτωσης που θα έδινε ένα νέφος, σε ποσοστά που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), κυμαίνονται από 5-20%.
Η επιλογή του είδους των νεφών, που θεωρούνται καταλληλότερα για σπορά, εξαρτάται από τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών νεφών στην περιοχή εφαρμογής ενός προγράμματος (στρατόμορφα ή σωρειτόμορφα), σε συνδυασμό με το χρόνο εφαρμογής του.
Οι συνήθεις πλέον ενδεδειγμένοι περίοδοι εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής θεωρούνται οι φθινοπωρινοί (1 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου) και η εαρινή περίοδος (1 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου).
Η υπάρχουσα υποδομή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, θα αποτελέσει όχι μόνο τη βάση αλλά και τον καταλύτη στην υλοποίηση αυτού που τόσο σημαντικού για τη χώρα μας προγράμματος.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνιστά μια συμπληρωματική παρέμβαση στο σχεδιασμό της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της διαχείρισης του υδατινού δυναμικού και θα συνδυάζεται με το σύνολο των άλλων δράσεων που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί (φράγματα, αρδευτικά έργα, υδατοδεξαμενές, κ.ά.) ώστε να αντιμετωπισθεί το μείζον αυτό πρόβλημα ελληνικής γεωργίας με ό,τι μέσο διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία».

Σωτ. Ζαχαριάς
άπό
Αναδημοσίευση από :hellasxg.blogspot