" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ Η ..."ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ!!!

Την πόρτα του προέδρου της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε, χτύπησε ο ιός της νέας γρίπης, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεζάρ Βελάσκες.Σύμφωνα με τον Βελάσκες, ο Ουρίμπε υποβάλλεται σε θεραπεία, ενώ συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα προεδρικά του καθήκοντα.Δημοφιλής συντηρητικός πολιτικός και σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη Νότια Αμερική, ο Ουρίμπε συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής μαζί με άλλους περιφερειακούς ηγέτες την Παρασκευή στην Αργεντινή. Άρχισε να αισθάνεται τα συμπτώματα της γρίπης μετά τη συνάντηση.Οι πρόεδροι που συναντήθηκαν με τον Ουρίμπε στη σύνοδο κορυφής στην Αργεντινή ενημερώθηκαν για την ασθένειά του, κατέληξε ο Βελάσκες .
( Απο ΑΠΕ)


σ.σ. Αναρωτιέμαι τώρα εγώ, να ήταν η κατάρα του Τσάβες που εξαπέλυσε εναντίον του Κολομβιανού ηγέτη μετά την συμμαχία με τους αμερικανούς για τις στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία ή μήπως εκεί στην συνάντηση του έστειλαν κανένα "συστημένο" ? !!!

Περαστικά του πάντως όπως και νάχει αν και ο Τσάβες θα ανοίγει σαμπάνιες....

Νέο μαζικό φονικό στις ΗΠΑ

Η αστυνομία διεξάγει από χθες Σάββατο έρευνα μετά την ανακάλυψη επτά νεκρών και δυο τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση σε χώρο στάθμευσης τροχόσπιτων στην Τζόρτζια.Η Κάντις Τεμπλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην κομητεία Γκλιν, είπε ότι ο ιατροδικαστής βρίσκεται στην διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της νέας μαζικής δολοφονίας που καταγράφεται στις ΗΠΑ.Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην κομητεία Γκλιν, Ματ Ντέρινγκ, δήλωσε στην εφημερίδα Brunswick News ότι το μακελειό "δεν έχει προηγούμενο" στην περιοχή.Το πολλαπλό φονικό στο πάρκο Νιου Χόουπ προστίθεται σε μια μακρά σειρά παρόμοιων επεισοδίων στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό: τον Αύγουστο, ένας άνδρας έξαλλος από την "διαρκή απόρριψη" των γυναικών μπήκε σε ένα γυμναστήριο κι άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τρεις γυναίκες πριν αυτοκτονήσει. Νωρίτερα, τον Απρίλιο, είχαν σημειωθεί τουλάχιστον τρία παρόμοια επεισόδια.Την 3η Απριλίου, ένας άνδρας οχυρώθηκε σε κέντρο εξυπηρέτησης μεταναστών στη Νέα Υόρκη και σκότωσε 13 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει. Μερικές ημέρες αργότερα, ένας άνδρας στην Ουάσινγκτον δολοφόνησε τα πέντε του παιδιά, ηλικίας επτά έως 16 ετών, και αυτοκτόνησε, διότι η σύζυγός του είπε ότι τον άφηνε.Την 7η Απριλίου, ένας άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του, την κόρη του κι άλλους δυο ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει στην Αλαμπάμα.


Πηγή : ΑΠΕ

Συγκρούσεις υπερορθόδοξων Εβραίων και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ


Οκτώ Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες υπερορθόδοξους Εβραίους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ να παρατείνει την προφυλάκιση 16 υπερορθόδοξων που συνελήφθησαν το Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ για την έναρξη λειτουργίας χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων την ημέρα του Σαββάτου.
Εκκλήσεις για την κινητοποίηση αυτή που καλούσαν εκατοντάδες διαδηλωτές να κατεβούν στους δρόμους, ακούγονταν από τα μεγάφωνα στις συνοικίες όπου ζουν υπερορθόδοξοι.
Τη νύχτα η δολοφονία με μαχαίρι ενός 50χρονου Εβραίου από έναν 23χρονο Παλαιστίνιο ύστερα από φιλονικία για οικονομικές διαφορές σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στη θρησκευτική συνοικία Γκέουλα της Ιερουσαλήμ, προκάλεσε αναζωπύρωση της βίας. Ο Παλαιστίνιος συνελήφθη αργότερα σε οδόφραγμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στο μεταξύ εκατοντάδες υπερορθόδοξοι περικύκλωσαν το ξενοδοχείο όπου ο 50χρονος Εβραίος δέχτηκε αλλεπάλληλες μαχαιριές εμποδίζοντας την αστυνομία να απομακρύνει το θύμα από το σημείο της δολοφονίας. Οι επικεφαλής της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση βίας καλώντας ενισχύσεις από τους συνοριοφύλακες και αντιτρομοκρατικές μονάδες.
Για πρώτη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της έναρξης λειτουργίας του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων πριν από έξι εβδομάδες, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δεκάδων δακρυγόνων και χειροβομβίδων που προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο αξιωματούχους των υπερορθόδοξων μετέδωσε ότι αρκετές δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιωθεί από νοσοκομειακές πηγές.
Επίσης έξι φορτηγάκια και δύο μοτοσικλέτες της αστυνομίας υπέστησαν ζημιές.
Η λειτουργία κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων την ημέρα του Σαββάτου, ιερή αργία σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκεία, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες.
Οι υπερορθόδοξοι θεωρούν ότι η λειτουργία του πάρκινγκ που αποφασίστηκε από τον Νιρ Μπαρκάτ, λαϊκό Εβραίο, δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, βεβηλώνει την ημέρα του Σαββάτου ενθαρρύνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και το άνοιγμα των εβραϊκών καταστημάτων.
Η δημαρχία εκτιμά αντίθετα ότι η λειτουργία του χώρου στάθμευσης σε ένα σημαντικό τουριστικό και εμπορικό κέντρο, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Οι υπερορθόδοξοι αποτελούν το 1/3 του μισού εκατομμυρίου των Εβραίων κατοίκων της αγίας πόλης, αλλά μόνο ένας ριζοσπαστικός πυρήνας μετέχει στις κινητοποιήσεις.
Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι υπερορθόδοξοι διεξάγουν συχνά εκστρατείες, αλλά χωρίς επιτυχία, για να διατηρήσουν τον ιερό χαρακτήρα, όπως αναφέρουν, της αγίας πόλης. Έτσι προσπάθησαν μάταια να εμποδίσουν τη λειτουργία κινηματογράφων, εστιατορίων το Σάββατο, όπως και την απόφαση για κοινές πισίνες για άνδρες και γυναίκες.
Η εβραϊκή θρησκευτική παράδοση απαγορεύει την ημέρα του Σαββάτου οποιαδήποτε εργασία, χρήση χρήματος, χρήση ενέργειας και συνεπώς την κυκλοφορία με αυτοκίνητο.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για τις αμερικανικές βάσεις σε Κολομβία...

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση της Κολομβίας να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της από τον αμερικανικό στρατό, καθώς η πλειοψηφία των γειτόνων της διαμαρτύρονται για τη διαταραχή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.
Οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μπογκοτά, καθώς θεωρεί το «άνοιγμα» των Κολομβιανών βάσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ ως «κήρυξη πολέμου».
«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μία ρήξη στις σχέσεις μας με την Κολομβία, Νίκολας. Πρόκειται για κάτι το οποίο θα συμβεί» είπε ο Τσάβες στον υπουργό Εξωτερικών του, Νίκολας Μαντούρο, σε μία επίσημη τελετή την Τρίτη.
Ο Τσάβες, γνωστός για τις αντιαμερικανικές του τάσεις, έχει δηλώσει ότι η αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Κολομβία αποτελεί απειλή για το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας.
«Αυτές οι επτά βάσεις των Γιάνκηδων είναι μία απειλή εναντίον της μπολιβαριστικής επανάστασης» έχει πει σχετικά με την «είσοδο» του αμερικανικού στρατού στην Κολομβία, η οποία, όπως έχει ειπωθεί, έχει ως κύριο λόγο την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και της δράσης ανταρτών στη Λατινική Αμερική.
Όσον αφορά έναν άλλο «μεγάλο παίκτη» της ηπείρου, τη Βραζιλία, έχει εκδηλώσει τις ανησυχίες της εν όψει μίας συνάντησης ηγετών χωρών της Λατινικής Αμερικής που θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Αργεντινή (UNASUR - Union of South American Nations). Όπως είπε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Κέλσο Αμορίμ, η Κολομβία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για να «ηρεμήσουν» οι γειτονικές χώρες.
«Φυσικά και η Βραζιλία σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κολομβίας και το δικαίωμά της να υπογράφει διεθνείς συνθήκες που κρίνει ότι συμφέρουν όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή της…αλλά όπως και να έχει, η παρουσία ξένων βάσεων στη Νότια Αμερική εμπεριέχει ευθύνες πολιτικής, ακόμα και ψυχολογικής φύσης, η οποίες θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν» συμπλήρωσε ο Αμορίμ.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα ανάμεσα στους κατοίκους της Νότιας Αμερικής για το κατά πόσον είναι ευπρόσδεκτες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο κολομβιανό έδαφος.
«Αν ο Κολομβιανός πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις του, εγώ λέω ότι επιθυμώ να γίνει ψηφοφορία στη Νότια Αμερική, ώστε οι πολίτες της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Περού, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και γενικά και των 12 χωρών να αποφασίσουν» είπε ο Μοράλες, ο οποίος χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση ως μία πρόκληση με σκοπό την υποκίνηση συγκρούσεων και την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της ενοποίησης της ηπείρου.
Από πλευράς του Εκουαδόρ, η εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι η χρήση των βάσεων της Κολομβίας από τους Αμερικανούς θα αποσταθεροποιήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, απειλώντας την ειρήνη.
Όσον αφορά τις απαντήσεις της Κολομβίας και των ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ ΜακΜάλεν, διπλωμάτης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι κανείς δεν πρότεινε την κατασκευή μίας «πλήρως» αμερικανικής βάσης στο κολομβιανό έδαφος, και ότι στα πλαίσια της συμφωνίας διευκρινίζεται επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κολομβίας όσο και των υπολοίπων χωρών.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας από πλευράς του προέδρου Τσάβες να κάνει λόγο για 'ανέμους πολέμου', επειδή (η κίνησή μας) δεν έχει ειρηνικούς σκοπούς στο ημισφαίριο» είπε σχετικά, ενώ η Κολομβία κατηγόρησε τον Τσάβες για πολιτικές παρεμβατισμού στα εσωτερικά της. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στον Οργανισμό Αμερικανικών Χωρών, μετά από δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας στις οποίες χαρακτήριζε την Κολομβία ως «ναρκο-πολιτεία».



www.kathimerini.grμε πληροφορίες από AP, Reuters, AFP

Νετανιάχου: «ας έρθουν στην Ιερουσαλήμ όσοι αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα»


Αρχιτεκτονικά σχέδια του στρατοπέδου του Άουσβιτς, τα οποία βρέθηκαν πέρυσι στο Βερολίνο, παραδόθηκαν σήμερα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Τα 29 σχέδια του στρατοπέδου θανάτου που κατασκευάστηκε στην υπό ναζιστική κατοχή Πολωνία χρονολογούνται στο 1941 και στο εξής θα εκτίθενται στο Ισραήλ, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Κατά την παραλαβή των σχεδίων, ο ηγέτης του Ισραήλ έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις απειλές που εξαπολύει το Ιράν κατά της χώρας του και του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα «θα μπορούσε να έχει σταματήσει», επισήμανε. «Γνώριζαν, αλλά δεν έκαναν το παραμικρό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», τόνισε. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε κάποιους να ζητούν ατιμωρητί την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Να ποιο είναι το πιο σημαντικό δίδαγμα», πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Ιράν, ο πρόεδρος του οποίου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το εβραϊκό κράτος πρέπει να εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη και έχει χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα «χονδροειδή απάτη». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το κακό να οργανώνει τη μαζική δολοφονία αθώων, αλλά πρέπει να καταπνιγεί κατά την δημιουργία του». «Υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα ουδέποτε υπήρξε...ας έλθουν λοιπόν στην Ιερουσαλήμ και ας κοιτάξουν τα σχέδια αυτής της φάμπρικας του θανάτου», πρόσθεσε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάρα. Όπως είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οικογένεια του πατέρα της έχασε πολλά μέλη από τους Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «τελική λύση»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα είναι ο πρώτος επικεφαλής ισραηλινής κυβέρνησης που θα επισκεφθεί την τοποθεσία Βανζέε, νότια του Βερολίνου, όπου η ηγεσία των ναζί αποφάσισε το 1942 την εφαρμογή της «τελικής λύσης», της εξόντωσης των εβραίων στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ζήτησε να παγώσουν οι εβραϊκισμοί οικισμοί Η Μέρκελ τόνισε ότι το πάγωμα της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη είναι ζωτικής σημασίας για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Αναφέρθηκε επίσης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία [...] και το πάγωμα (της οικοδόμησης) οικισμών είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ηγέτη, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει.
Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε επίσης ότι το Ιράν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, εάν δεν επιδείξει προθυμία να διαπραγματευθεί στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.
«Αν ως το Σεπτέμβριο δεν υπάρξει θετική απάντηση, θα πρέπει να σκεφθούμε την επιβολή περαιτέρω μέτρων», είπε η κυρία Μέρκελ.Κατά την άφιξή του στη Γερμανία ο Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάθε φορά που έρχομαι στη Γερμανία, αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος για τις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, όχι μόνο ως προς το παρόν και το μέλλον, αλλά και ως προς το παρελθόν».
Η Γερμανία διαδραματίζει με επιτυχία εδώ και χρόνια τον ρόλο του διακριτικού μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτισθεί στον Λίβανο ή από παλαιστινιακές οργανώσεις.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Online



Τα σχόλια θα τα αφήσω να τα κάνει ο καθένας μόνος του όπως νομίζει ... σωστότερα...!!!


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ο δημιουργός του «The Wall» επιτίθεται στο ισραηλινό τείχος στη Δ. Όχθη


O εμβληματικός ηγέτης των Πινκ Φλόιντ, και κύριος δημιουργός του ιστορικού τους άλμπουμ «The Wall» (Ο τοίχος), ο μουσικός Ρότζερ Γουότερς διηγείται τα πάθη των Παλαιστινίων από τον «φράκτη ασφαλείας» με το οποίο έχει περιζώσει το Ισραήλ τη Δυτική Όχθη, σε μία μικρού μήκους ταινία, η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Χρηματοδοτημένη από τον ΟΗΕ, η 15λεπτη αυτή ταινία με τίτλο «τειχισμένοι Ορίζοντες» (Walled Horizons) δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που χαρακτήριζε «παράνομο» τον φράκτη και αξίωνε την καταστροφή του.
Η ταινία ξεκινά δείχνοντας τον Γουότερς να περπατά υπό τη σκιά ενός μπετονένιου τείχους σε κάποιο σημείο της Δυτικής Όχθης.
«Ο λόγος ύπαρξης των τοίχων είναι πάντοτε ο φόβος, είτε πρόκειται για τα τείχη που εγείρουμε γύρω από τον εαυτό μας, είτε εκείνα-όπως ακριβώς τούτα εδώ-που κατασκευάζουν οι φοβισμένες κυβερνήσεις», τονίζει ο Γουότερς.
«Είναι πάντοτε έκφραση ενός αβυσσαλέου συναισθήματος ανασφάλειας», τονίζει ο θρυλικός μπασίστας των Πινκ Φλόιντ, δημιουργός των περισσοτέρων από τα τραγούδια στο Τhe Wall.
Η ταινία παρουσιάζει τους υπεύθυνους ασφαλείας του Ισραήλ που εμπλέκονται στην κατασκευή του τείχους, καθώς και εικόνες αρχείου με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας.
Για τους Παλαιστινίους, ο φράκτης αυτός δεν είναι τίποτε λιγότερο από «έναν τοίχο Απαρτχάιντ», που καταπατά σημαντικό τμήμα της Δ.Όχθης, διαιρεί οικογένειες, χωρίζει τους χωρικούς από τα κτήματά τους και τεμαχίζει το δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, όπου η παλαιστινιακή πλευρά θέλει να εγκαταστήσει την πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους της.
Στην ταινία παρουσιάζεται ιδιαίτερα η περίπτωση ενός χωρικού, ο οποίος εξαιτίας του τείχους έχει χάσει πολλά εκτάρια της γης του.
«Η ιδέα να ζει κανείς μέσα σε μία τεράστια φυλακή με τρομοκρατεί», τονίζει ο Γουότερς προτού ρεκάξει μπροστά από το τείχος «We don't need no thought control» (Δεν χρειαζόμαστε να μας ελέγχουν τη σκέψη), τον διάσημο στίχο από το τραγούδι του «Άλλο ένα τούβλο στον τοίχο» (Another brick in the wall).
Στην τελευταία σκηνή της ταινίας παρουσιάζεται ένα πλήθος Παλαιστινίων στοιβαγμένων σε ένα στενό διάδρομο, οροθετημένον από κάγκελα, περιμένοντας στην ουρά για να διασχίσουν ένα ισραηλινό οδόφραγμα.
«Θελήσαμε να υπενθυμίσουμε το μήνυμα του ύπατου δικαστικού σώματος στον κόσμο πως είναι απαράδεκτο να υψώνουμε ένα τείχος στον κήπο του γείτονά μας», τονίζει ο φιλανδός σκηνοθέτης της ταινίας Γιόχαν Έρικσον.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Επιστολές Σιούφα για το όνομα της ΠΓΔΜ


Με επιστολές προς τους ομολόγους του των κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας τους ενημέρωσε για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ.
Στο εν λόγω κείμενο ο κ. Σιούφας τονίζει ότι η Ελλάδα διαχρονικά κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Ελλάδα προσέρχεται, διαχρονικά, στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύοντας καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα, αποδεχόμενη λύση που θα προβλέπει μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα ισχύει έναντι όλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σιούφας απέστειλε και την επιστολή των 200 ακαδημαϊκών από όλον τον κόσμο, που εστάλη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διαλευκανθούν τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα εθνικά θέματα»


Από το βήμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 230 θρακιώτικων ομοσπονδιών και συλλόγων από όλο τον κόσμο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στη Θράκη, η οποία αποδεικνύεται και από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνεια που είχε επισκεφθεί νωρίτερα και έσπευσε με την ευκαιρία να στείλει ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο, όπως είπε, μήνυμα προς τους γείτονες.
«Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς. Υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως πράξαμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε., μέσω των οποίων η χώρα μας απέκτησε και γεωγραφική σύνδεση με την Ένωση. Αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα και με την Αλβανία σ’ ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία» υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής. Και τόνισε ότι οι Έλληνες θέλουν η ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας να είναι γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, ανάπτυξης και προόδου για όλους.
«Στην πορεία αυτή, απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος, όσοι από τους γείτονες μας επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές» πρόσθεσε με νόημα. Και επανέλαβε για μία ακόμη φορά, απευθυνόμενος προς τα Σκόπια, ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται, αλλά και ότι «στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του έκανε και μία αναφορά με νόημα στη μειονοτική πολιτική που ακολουθεί το ελληνικό κράτος.
«Εφαρμόζουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Εφαρμόζουμε πολιτική ανθρωπιάς και δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας. Πολιτική που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ποιότητα της ζωής. Τιμούμε εδώ στη Θράκη με πράξεις και έργα, την ποιότητα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, δίδοντας παράδειγμα προς όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Εικόνες-σοκ με βασανισμούς σκυλιών σε Βρετανικό εκτροφείο


Εικόνες φρίκης με βασανισμό σκυλιών κάνουν για άλλη μία φορά τον γύρο του κόσμου. Το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY News κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες κρατούνται άτυχα ζωάκια σε ένα από τα μεγαλύτερα εκτροφεία της χώρας. Τα σκυλάκια ζουν σε μικρά και σκοτεινά κλουβιά, χωρίς τροφή και καθαριότητα. Τα περισσότερα απο αυτά εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, είτε είναι υπερκινητικά, είτε κάθονται φοβισμένα σε μια γωνία του κλουβιού.
Σύμφωνα με εκπροσώπους ζωοφιλικών οργανώσεων, οι υπεύθυνοι του εκτροφείου ενδιαφέρονται μόνο να κρατάνε αυτά τα σκυλιά ζωντανά, για να γεννάνε κουτάβια. Η συγκεκριμένη φάρμα εφοδιάζει με σκυλιά ένα απο τα μεγαλύτερα Pet-Shop της Βρετανίας. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι αμέσως μετά την αποκάλυψη οι Αρχές έκαναν απλώς συστάσεις και δεν αφαίρεσαν την άδεια του εκτροφείου.
Πηγή: ALPHA

Χίλιες οικογένειες Βρετανών μένουν άστεγες κάθε εβδομάδα


Τα χρέη πνίγουν χιλιάδες Βρετανούς πολίτες, που μοιάζουν ανήμποροι να τα βγάλουν πέρα με τα στεγαστικά τους δάνεια. Σύμφωνα με έρευνα 13.000 οικογένειες έμειναν στον δρόμο τους τελευταίους 3 μήνες, αφού τα σπίτια τους κατασχέθηκαν απ’ τις τράπεζες, ενώ συνολικά 65.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για το έτος 2008-’09. Η απόφαση της κατάσχεσης μάλιστα τοιχοκολλείται, φέρνοντας σε πολύ άβολη θέση τους ιδιοκτήτες.
Στη Μεγάλη Βρετανία εγκρίθηκε πρόσφατα Κρατική βοήθεια, με την οποία επιδοτούνται δανειολήπτες, που έχουν μείνει άνεργοι λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως τα ποσά δεν αρκούν. Έτσι, οι φορείς της Πρόνοιας λαμβάνουν καθημερινά 2.000 τηλεφωνήματα, από πολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και ζητούν βοήθεια. Οι μεγάλες Βρετανικές τράπεζες έχουν ελαττώσει την παροχή δανείων, όμως εκατομμύρια σπίτια έχουν αγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, από ανθρώπους που είναι πλέον άνεργοι περισσότερους από 6 μήνες.


Πηγή: ALPHA

Πετρελαϊκή συμφωνία Κίνας - Εκουαδόρ ύψους 1 δισ. δολ.


Συμφωνία με το Εκουαδόρ για την προμήθεια 69 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια αντί προκαταβολικής πληρωμής ύψους 1 δισ. δολαρίων υπέγραψε η Κίνα.
Η Κίνα προσφέρει επίσης στο Εκουαδόρ δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εκουαδόρεαν όϊλ», το οποίο επικαλείται σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας Φάντερ Φαλκόνι.
Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, το Εκουαδόρ υπέγραψε συμβόλαιο για εξαγωγές 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου το μήνα στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Εκουαδόρ αναζητά εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, μετά την αθέτηση πληρωμών σε κάποια από τα κρατικά ομόλογά του το 2008, εξέλιξη η οποία απέκοψε τη λατινοαμερικανική χώρα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης των Ανδεων (CAF) και το Αποθεματικό Ταμείο Λατινικής Αμερικής (FLAR) έχουν, τους τελευταίους μήνες, χορηγήσει στο Εκουαδόρ συνολικά δάνειο ύψους 900 εκατ. δολαρίων. Η χώρα αναμένει ακόμη δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την Inter-American Development Bank. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα αρνείται τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .


Πηγές: ΑΠΕ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Βασιλάκης Καργόπουλος: Ο "Επίσημος Φωτογράφος της Αυτού Εξοχότητας του Σουλτάνου"


O σημαντικότερος φωτογράφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο "Επίσημος Φωτογράφος της Αυτού Εξοχότητας του Σουλτάνου", ο ξεχασμένος σήμερα απ' όλους Ρωμιός, Βασιλάκης Καργόπουλος, ξεπροβάλλει ανάμεσα από τις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας, χάρη στις επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Τούρκου ερευνητή, Μπαχαττίν Όζτουντζαϊ.
Έπειτα από έρευνα 3,5 ετών στην Τουρκία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ελλάδα, 114 χρόνια μετά το θάνατο του Καργόπουλου, ο Μπαχαττίν Όζτουντζαϊ δημοσίευσε το βιβλίο "Βασιλάκης Καργόπουλος - Ο φωτογράφος της Αυτού Εξοχότητας Σουλτάνου", στο οποίο συμπεριέλαβε τη βιογραφία του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, καθώς και πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Ο Μπαχαττίν Όζτουντζάϊ, ο οποίος είναι μηχανικός, τιμήθηκε το 1993 για την προσφορά του στην ιστορία της φωτογραφίας από τη "Royal Photographic Society" της Μεγάλης Βρετανίας, οριζόμενος αντεπιστέλλον μέλος της.
Άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του
Ο Βασίλειος Καργόπουλος πρέπει να γεννήθηκε το 1826 στην Κωνσταντινούπολη. Η χρονολογία της γέννησής του, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία για τον Καργόπουλο, προκύπτουν από δημοσίευμα της εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης "Νεολόγος" (φύλλο 3ης Απριλίου 1886), στο οποίο αναφέρεται ότι, "τα μεσάνυχτα της προχθές απέθανεν εν τω Πέραν ο γνωστός τω δημοσίω Βασίλειος Καργόπουλος, φωτογράφος της Α.Μ του Σουλτάνου, ος διάφορα είχεν απονείμει αυτώ παράσημα φέρονται τοιαύτα και ξένων ηγεμόνων, ήτοι του βασιλέως της Σουηδίας και Νορβηγίας και του ηγεμόνος του Μαυροβουνίου. Ο θάνατος επήλθεν αιφνιδίως εν ηλικία 59 ετών, απεργασάμενος την ορφάνειαν της οικογενείας του και του φωτογραφείου του, όπερ αναδείξας μέχρι του σημείου να τύχη της τιμής να λάβη τον επίζηλον τίτλον του ανακτορικού καταλείπει νυν εις την διεύθυνσιν του υιού του".
Από τα στοιχεία που παραθέτει ο Όζτουντζαϊ φαίνεται ότι ο Καργόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη της φωτογραφίας, ανοίγοντας, το 1850, ένα στούντιο στο Μπέιογλου, δίπλα στο Προξενείο της Ρωσίας και αργότερα στην Πλατεία Τούνελ.
Το 1879, ο τότε σουλτάνος, Αμπντουλχαμίτ Β', το διόρισε φωτογράφο του Παλατιού. Σήμερα, κανείς - πλην εκείνων που ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας- δεν γνωρίζει το Βασιλάκη Καργόπουλο, ο οποίος υπήρξε ο διασημότερος φωτογράφος της εποχής του και έβαλε την υπογραφή του στις φωτογραφίες-πορτρέτα των μελών της Οθωμανικής Δυναστείας.
Μια φωτογραφία και ο μυστηριώδης θάνατος του Αμπντουλαζίζ
Και ποιους δεν απαθανάτισε ο φακός του Καργόπουλου! Από το σουλτάνο Αμπντουλαζίζ μέχρι τον τελευταίο σουλτάνο Βαχιντετίν, από τα πριγκιπόπουλα και τις πριγκιποπούλες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τους επίσημους ξένους επισκέπτες του σουλτάνου, από τους πρίγκιπες της Ρωσίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τα μέλη της Σουηδικής και Νορβηγικής βασιλικής οικογένειας, από τους μεγάλους βεζίρηδες έως τους γενίτσαρους από τους Πατριάρχες μέχρι τους μεβλεβίδες δερβίσηδες, από τους πλανόδιους πωλητές ζαχαρωτών μέχρι τους αρκουδιάρηδες της Πόλης, από τοπία της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις πανοραμικές εικόνες του Βοσπόρου, όπου τότε δεν υπήρχαν ακόμη κτίρια. Ακόμη και τη μερική έκλειψη ηλίου, το 1880, φωτογράφησε ο Καργόπουλος.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται, σήμερα, η φωτογραφία του σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, την οποία είχε τραβήξει ο Καργόπουλος, λίγες ημέρες πριν από την εκθρόνιση του σουλτάνου και την αυτοκτονία του.
Στη φωτογραφία αυτή, που είχε δημοσιεύσει πριν από τέσσερα χρόνια ο Όζτουντζαϊ στο λεύκωμα "Hatira-i Uhuvvet: Portre Fotograflarinin Cazibesi 1846-1950" (Η γοητεία των φωτογραφικών πορτρέτων 1846-1950), απεικονίζεται ο Αμπντουλαζίζ με τα ρούχα που φορούσε όταν αυτοκτόνησε και πίσω του δύο άτομα από το κατώτερο προσωπικό του παλατιού, σε ανάρμοστη στάση.
Να σημειωθεί ότι τα ματωμένα ρούχα του Αμπντουλαζίζ βρέθηκαν πρόσφατα, στις αποθήκες του Μουσείου του Τόπκαπί, γεννώντας αμφιβολίες για τον τρόπο θανάτου του σουλτάνου, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε, κόβοντας με ψαλίδι τις φλέβες των χεριών του.
Με βάση τη φωτογραφία του Καργόπουλου και τα απομνημονεύματα της μητέρας του Αμπντουλαζίζ, βαλιντέ σουλτάνας Περτεβνιγιάλ, προβάλλεται, σήμερα, ο ισχυρισμός ότι ο σουλτάνος δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε.
Τιμήθηκε με μετάλλια από σουλτάνους και βασιλιάδες
"Ο Βασιλάκης Καργόπουλος, με τα έργα του και την αφοσίωση του στην τέχνη του, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της φωτογραφίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τιμήθηκε με μετάλλια, όχι μόνο από τους Οθωμανούς σουλτάνους, αλλά και από τον πρίγκιπα του Μαυροβουνίου Βούκοβιτς, το βασιλιά της Σουηδίας και της Νορβηγίας Όσκαρ Β', το βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Θ΄(πατέρα του Γεωργίου Α ΄της Ελλάδας). Επίσης, τιμήθηκε με μετάλλια στις εκθέσεις που έκανε στη Νάπολη και τη Φλωρεντία. Βρέθηκε στο αποκορύφωμα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας από το 1850 έως το 1886, οπότε και πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή", επισημαίνει ο Όζτουντζαϊ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το έργο του Καργόπουλου
Ο Όζτουντζάι εξετάζει το έργο του καλλιτέχνη χωρίζοντάς το σε τρεις περιόδους. Στην περίοδο από 1856-1859, ο Καργόπουλος, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας (σ.σ. η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία, που εφευρέθηκε το 1839 από το Γάλλο Λουί Νταγκέρ και ήταν εξέλιξη της ηλιογραφίας), φωτογράφιζε αποκλειστικά πορτρέτα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο του υπασπιστή του σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ και αργότερα Μεγάλου Βεζίρη (πρωθυπουργού) επί βασιλείας του σουλτάνου Αμπτουλχαμίτ του Β΄, Ιμπραχίμ Ετχέμ Πασά .
Στην περίοδο 1860-1879, ο καλλιτέχνης αρχίζει να απομακρύνεται από την τεχνική της νταγκεροτυπίας και να χρησιμοποιεί νέες, πιο πρακτικές τεχνικές, που δίνουν τη δυνατότητα αποτύπωσης φωτογραφίας από τα αρνητικά.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν οι φωτογραφίες εκείνη την εποχή, επισκέπτονται το φωτογραφείο του Καργόπουλου για να φωτογραφηθούν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του στρατού και έτσι ο καλλιτέχνης αποκτά μεγάλη φήμη. Εκείνη την εποχή, ο Καργόπουλος ετοιμάζει και μία σειρά φωτογραφιών με πλανόδιους πωλητές και στολές, καθώς και τοπία, προκειμένου να διατεθούν σε τουρίστες.
Το 1879, ο Βασιλάκης Καργόπουλος διορίζεται από το σουλτάνο Αμπτουλχαμίτ Β΄ ως επίσημος φωτογράφους του Παλατιού και στην τρίτη περίοδο της ζωής του (1879-1886) φτάνει στο αποκορύφωμα της δόξας του, φωτογραφίζοντας τα μέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του στρατού, της διπλωματίας, καθώς και ξένους βασιλείς.
Στις 29 Ιανουαρίου του 1886, μόλις δυο μήνες πριν από τον ξαφνικό θάνατο του Καργόπουλου, σε αναγνώριση της προσφοράς του, ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ τού απονέμει το "Μετάλλιο Καλών Τεχνών". Την επομένη του θανάτου του Καργόπουλου, στις 29 Μαρτίου 1886, ο σουλτάνος εκδίδει διάταγμα, προκειμένου να κηδευτεί ο καλλιτέχνης δημοσία δαπάνη.
Το μυστήριο γύρω από την κηδεία και τον τάφο του
"Το περίεργο είναι ότι, ενώ όλες οι εφημερίδες της εποχής δημοσιεύουν πανομοιότυπα την είδηση του θανάτου του Καργόπουλου, πουθενά δεν αναφέρεται ούτε σε πια εκκλησία θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση ούτε σε πιο νεκροταφείο θα ενταφιαστεί. Το παράδοξο είναι ότι παρά τις έρευνες σε ελληνορθόδοξα και καθολικά αρχεία, εκκλησίες και νεκροταφεία της Πόλης, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο σχετικά με την ταφή" επισημαίνει ο Όζτουντζαϊ.
"Σε τελική ανάλυση, φαίνεται πως ο Βασιλάκης Καργόπουλος, φωτογραφίζοντας το σουλτάνο, βρέθηκε πολύ κοντά και μάλιστα μπήκε στη σφαίρα επιρροής της προσωπικής ζωής του και γι' αυτό επελέγη να κρατηθεί μυστικός το τόπος στον οποίο ενταφιάστηκε", αναφέρει.
Ο γιος τους διορίζεται συνεχιστής του
Δώδεκα ημέρες μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β', θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, διόρισε στη θέση του τον γιο του Κωνσταντίνο Καργόπουλο, ο οποίος όμως μπόρεσε να "επιβιώσει" μόνο δυο χρόνια. Η απειρία του υιού Καργόπουλου και ο έντονος ανταγωνισμός από τους άλλους φωτογράφους έγιναν η αιτία για τον παραγκωνισμό του και για την απομάκρυνσή του από τη θέση του επίσημου φωτογράφου του Παλατιού. Ο Κωνσταντίνος Καργόπουλος συνέχισε το έργο του στο Αϊντίν (Αϊδίνι), όπου έγινε γνωστός ως "ο Ρωμιός φωτογράφος Κωστής".
Τα ίχνη της οικογένειας χάνονται το ΄22
Τα ίχνη της οικογένειας Καργόπουλου χάνονται μετά το 1922. Ο Όζτουντζαϊ αναζήτησε του απογόνους του Καργόπουλου στην Ελλάδα.
"Στις ημέρες μας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν μερικές οικογένειες που φέρουν το επώνυμο Καργόπουλος. Αν και το επώνυμο αυτό είναι σπάνιο, από τις επαφές που είχα με τα μέλη αυτών των οικογενειών, διαπίστωσα πως δεν είχαν απευθείας σχέση με την οικογένεια του φωτογράφου Καργόπουλου, ωστόσο οι ρίζες τους ήταν από την Κωνσταντινούπολη και κάποιοι προέρχονταν από κωμοπόλεις των παραλίων της θάλασσας του Μαρμαρά. Ένα παρακλάδι των Καργοπουλέων, που σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ζούσαν στις αρχές του 1800 στους Επιβάτες της Σιλιβρίας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το άλλο παρακλάδι των Καργοπουλέων, που σήμερα ζει στην Αθήνα, έχει καταγωγή από το Τεκίρνταγ (Ραιδεστό)", διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Όζτουντζαϊ.



Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακό διάκοσμο


Επιβλητικός τόπος η Μάνη, όλοι την ξέρουν για την άγρια ομορφιά του βουνού και τις πεντακάθαρες θάλασσες. Λιγότεροι γνωρίζουν πως οι μεγαλύτερες ομορφιές κρύβονται στα έγκατα της γης: στις σπηλιές τούτης της γης. Η περιοχή του Δυρού είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της λακωνικής γης. Ιδιαίτερα το σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στον κόσμο και όχι άδικα. Η Βλυχάδα ή Γλυφάδα, είναι το ένα από τα τρία σπήλαια που κρύβονται στα σπλάχνα της Λακωνίας. Άρχισε να το εξερευνεί το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου το 1949. Οι σπηλαιολόγοι εκτιμούν ότι η συνολική έκταση του σπηλαίου είναι πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου το κατακλύζουν τα νερά του ποταμού Γλυφάδα, στον οποίον οφείλεται και ο σχηματισμός της σπηλιάς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακές και επιβλητικές κολόνες, στοές και θαλάμους, αιώνες τώρα, σταγόνα τη σταγόνα. Χρώματα που μαγεύουν τον επισκέπτη, διάκοσμος που μήτε ο πιο ευφάνταστος καλλιτέχνης στον κόσμο δεν θα μπορούσε να τον δημιουργήσει. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στο ύψος της θάλασσας, αλλά για να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανοίχτηκε τεχνητή είσοδος. Λίγο πάνω από τα 3.000 χιλιόμετρα του σπηλαίου έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και από αυτά μόνο τα 300 μέτρα είναι χερσαία διαδρομή. Ύστερα από περίπου 40 λεπτά διαδρομής δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε: την σάλα με τον μανδύα του Ποσειδώνα, το Σταυροδρόμι με τις Νηριήδες, το λευκό αρκουδάκι, τη λίμνη των Ωκεανίδων, το πέτρινο δάσος, τον επισκοπικό θρόνο, τον πέτρινο κρίνο, τα ροζ και λευκά διαμερίσματα, το παρεκκλήσι… Όταν ανοίγεται μπροστά μας η θάλασσα των Ναυαγίων νοιώθουμε δέος για την ομορφιά της φύσης… Στον Μεγάλο Ωκεανό, που έχει μήκος 160 μέτρων και ύψος 30, δεν ξέρουμε τι να φωτογραφήσουμε … τα κρόσσια που κρέμονται από την οροφή, ή τα επιβλητικά γαλήνια νερά… Στο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου, που είναι το τελευταίο της διαδρομής, βλέπουμε το μνημείο του Άγνωστου Ναύτη, τα ανάκτορα του Πλούτωνα, το πέτρινο δάσος και τα νούφαρα. Κάτω από την είσοδο της σπηλιάς ανοίγεται ο όρμος του Δυρού, με τα κρυστάλλινα νερά και τις κατάλευκες κροκάλες. Όταν ολοκληρώνουμε τη βόλτα στη Βλυχάδα, μας υποδέχεται μια ριπή θαλασσινού αγέρα από τον όρμο. Γυρνούμε ασυναίσθητα το βλέμμα στο βουνό. Τίποτα δεν μαρτυρά πως στα σπλάχνα του κρύβει τέτοια ομορφιά. Και δεν είναι η μόνη. Τρία σπήλαια συγκροτούν τον δαίδαλο που κρύβει η λακωνική γη. Εκτός από την επισκέψιμη Βλυχάδα, ή Γλυφάδα, υπάρχει η Αλεπότρυπα και το Καταφύγι, που δεν είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Ειδικά για την Αλεπότρυπα είναι έντονο και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτό το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1958 και στις στοές βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που μαρτυρούν πως εκεί διέμεναν άνθρωποι κατά την προϊστορική περίοδο. Έχει συνολικό μήκος στοών 600 μέτρα, από τα οποία τα τελευταία 40 καλύπτονται από μικρή λίμνη, πλάτους 25 μέτρων και βάθους 5 έως 9 μέτρων. Οι έρευνες των αρχαιολόγων έφεραν στο φως λίθινα και οστέινα εργαλεία, όπλα, αγγεία και ανθρώπινους σκελετούς. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βραχογραφίες. Κάποια από τα ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο της Σπάρτης και λίγα στο νεολιθικό Μουσείο του Δυρού. Το τρίτο σπήλαιο, το Καταφύγι, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρμου του Δυρού και είναι διόροφο, με θαυμάσιο διάκοσμο, πολλούς θαλάμους και στοές. Το στολίζουν σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, μικρές λιμνούλες και επίσης παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει τείχος με πολεμίστρες, καθώς στη διάρκεια της τουρκοκρατίας είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από τους ντόπιους.