Τοῦ Jose Nino
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Γουατεμάλα.
Τον Φεβρουάριο του 2025, οι αρχές της Γουατεμάλας συνέλαβαν τον Yoel Alter,( φωτό ἀριστερά) ανώτερο ηγέτη της υπερορθόδοξης εβραϊκής λατρείας Lev Tahor , έξω από μια κρατική μονάδα φροντίδας παιδιών στην πόλη της Γουατεμάλας.Ο Alter καταζητείται στη Γουατεμάλα και το Μεξικό σε σχέση με καταγγελίες για εμπορία ανθρώπων. Οργάνωσε πρόσφατα διαδηλώσεις ως άμεση απάντηση στην καταστολή της κυβέρνησης της Γουατεμάλας τον Νοέμβριο που χώρισε 148 παιδιά από τους γονείς τους στο συγκρότημα της αίρεσης κοντά στο Ορατόριο της Γουατεμάλας. Οι διαδηλώσεις προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την επιμέλεια της κυβέρνησης της Γουατεμάλας των ανηλίκων που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών που αποκάλυψαν συστημική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων, του βιασμού παιδιών και του υποσιτισμού.
Το Lev Tahor «Pure Heart» ιδρύθηκε το 1988 στην Ιερουσαλήμ από τον Ραβίνο Shlomo Helbrans. Η ομάδα ακολουθεί μια ακραία ερμηνεία του Ιουδαϊσμού, επιβάλλοντας αυστηρούς διατροφικούς κανόνες, πολύωρες συνεδρίες προσευχής και απαιτώντας από τις γυναίκες και τα κορίτσια να φορούν καλύμματα ολόκληρου του σώματος.
Η εβραϊκή λατρεία εγκαταστάθηκε στη Γουατεμάλα γύρω στο 2013 αφού διέφυγε από έρευνες σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για μια σειρά εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεξ. Ίδρυσαν ένα συγκρότημα κοντά στο Ορατόριο, κοντά στα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ. Η κίνηση ήταν μέρος του σχεδίου τους να αναζητούν καταφύγιο σε χώρες με λιγότερο αυστηρή εποπτεία σε θέματα που αφορούν την εμπορία ανθρώπων.
Οι ευρύτερες εβραϊκές κοινότητες σε αυτές τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αποστασιοποιήθηκαν επιδέξια από το Lev Tahor και υποστήριξαν πρόσφατες έρευνες για την αίρεση, πιθανότατα ως ένας τρόπος να αποσπάσουν την προσοχή από τις μακροχρόνιες διασυνδέσεις των οργανωμένων Εβραίων με την εμπορία ανθρώπων.
Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να έκανε τη Γουατεμάλα ένα σημείο για τα πιο διεφθαρμένα στοιχεία της εβραϊκής κοινωνίας να πραγματοποιήσουν τα αποτρόπαια εγκλήματά τους; Μια πιο προσεκτική ματιά στην πρόσφατη ιστορία της αποκαλύπτει την άνοδο ενός μεγάλου ευαγγελικού κινήματος - αυτό που έχει κάνει τη Γουατεμάλα το πιο σθεναρά φιλοσιωνιστικό κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Αυτή η ανάπτυξη του ευαγγελισμού στη Γουατεμάλα βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από έναν αιώνα. Το 1882, ο Justo Barrios, ένας φιλελεύθερος πρόεδρος με αντικαθολικές απόψεις, κάλεσε έναν Αμερικανό Πρεσβυτεριανό υπουργό στη Γουατεμάλα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του Προτεσταντισμού. Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1890 και στις αρχές του 1900, άρχισαν να καταφθάνουν Προτεστάντες ιεραπόστολοι από οργανώσεις όπως η Αποστολή της Κεντρικής Αμερικής, οι Κουάκεροι, οι Πρωτόγονοι Μεθοδιστές και οι Ναζωραίοι, Πεντηκοστιανοί ιεραπόστολοι που συνδέονται με την United and Free Gospel Society προσχώρησαν μαζί τους το 1916.
Ο Ραβίνος Yechiel Eckstein, ιδρυτής της Διεθνούς Κοινότητας Χριστιανών και Εβραίων (IFCJ), παρατήρησε οξυδερκώς σε μια συνέντευξη στο Christianity Today το 2017 ότι όπου οι παραδόσεις της Πεντηκοστής έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, το ίδιο ισχύει και για τον Χριστιανικό Σιωνισμό. Η έρευνα επιβεβαίωσε την παρατήρηση του Eckstein, η οποία βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης αυτών των παραδόσεων και της υποστήριξης προς το Ισραήλ. «Ακριβώς όπως οι Πεντηκοστιανοί και οι Χαρισματικοί γνώρισαν αξιοσημείωτη επιτυχία διαδίδοντας το κίνημά τους σε όλο τον κόσμο, πληθωρικές εκφράσεις του Χριστιανικού Σιωνισμού πολλαπλασιάστηκαν παράλληλα με αυτά τα προϋπάρχοντα Πεντηκοστιανά δίκτυα», έγραψε ο Joseph Williams, θρησκευτικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Αυτή η τάση προς τις ευαγγελικές ομολογίες ίσχυε στη Γουατεμάλα καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το έθνος της Κεντρικής Αμερικής διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όντας μία από τις πρώτες χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος 181 του ΟΗΕ το 1947. Αυτό το ψήφισμα ζητούσε τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης και τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους. Το 1948, η Γουατεμάλα έγινε μία από τις 21 χώρες στα Ηνωμένα Έθνη που αναγνώρισαν το κράτος του Ισραήλ.
Η υποστήριξη της Γουατεμάλας για τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 έθεσε τα θεμέλια για βαθιά στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών. Ως ένα από τα πρώτα έθνη που αναγνώρισαν το Ισραήλ, η Γουατεμάλα τοποθετήθηκε ως βασικός σύμμαχος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα καθώς η Γουατεμάλα αντιμετώπισε διεθνή απομόνωση για τον ρόλο της στην καταστολή των αυτόχθονων ανταρτών κατά τη διάρκεια ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου από το 1960 έως το 1996 - μια σύγκρουση που στοίχισε πάνω από 200.000 ζωές.
Επί προέδρου της Γουατεμάλας Carlos Arana Osorio (1970–1974), το Ισραήλ άρχισε να παρέχει όπλα και τεχνογνωσία κατά της εξέγερσης, η οποία εντάθηκε αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες περιόρισαν τη στρατιωτική βοήθεια στη Γουατεμάλα το 1977 λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ισραηλινοί σύμβουλοι εισήγαγαν σταδιακά τακτικές με βάση τις κατοχικές στρατηγικές του ίδιου του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Μεταξύ αυτών ήταν οι επιχειρήσεις της καμένης γης που μιμήθηκαν οι δυνάμεις της Γουατεμάλας στις εκστρατείες τους για να καταστρέψουν περισσότερα από 600 χωριά.
Η ισραηλινή επιρροή επεκτάθηκε επίσης στη στρατιωτική υποδομή, με τα στρατεύματα της Γουατεμάλας να υιοθετούν στρατόπεδα, συστήματα επικοινωνίας και όπλα σχεδιασμένα από το Ισραήλ, όπως τα τουφέκια επίθεσης Galil και τα υποπολυβόλα Uzi. Επιπλέον, το πρόγραμμα Nahal του Ισραήλ - συνδυάζοντας στρατιωτική εκπαίδευση με αγροτικούς οικισμούς - χρησίμευσε ως σχέδιο για τη στρατηγική της Γουατεμάλας "Beans and Bullets" , με στόχο την ειρήνευση των αγροτικών πληθυσμών μέσω της παροχής βασικών υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και άλλα οφέλη σε αυτόχθονες κοινότητες που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση, επιβάλλοντας σκληρές τιμωρίες από την κοινότητα.
Η συνεργασία Ισραήλ-Γουατεμάλας συνεχίστηκε υπό το καθεστώς του στρατηγού Efraín Ríos Montt , ο οποίος κυβέρνησε από το 1982 έως το 1983. Εκτός από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυβέρνησή του έλαβε κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μεταγωγικών αεροπλάνων και τεθωρακισμένων οχημάτων Arava, τροφοδοτώντας ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια της Guatemal.
Ενώ το Ισραήλ βοήθησε τη Γουατεμάλα να διεξάγει έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο, πολλοί κάτοικοι της χώρας αναζήτησαν παρηγοριά στη θρησκεία. Οι Ευαγγελικές εκκλησίες παρείχαν μια αίσθηση κοινότητας και ελπίδας μέσα σε εκτεταμένα δεινά. Ο σεισμός της Γουατεμάλας του 1976 , που σκότωσε πάνω από 22.000 ανθρώπους. ήταν μια άλλη βασική στιγμή για τη διάδοση του ευαγγελισμού στη Γουατεμάλα. Κατέστρεψε πολλές κοινότητες και οι ευαγγελικές οργανώσεις, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είδαν αυτό ως ευκαιρία να παράσχουν εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια και να αυξήσουν την επιρροή τους. Αυτές οι ομάδες κάλυψαν τα κενά που άφησε η κυβέρνηση, προσφέροντας τροφή, στέγη και συναισθηματική υποστήριξη. Οι προσπάθειές τους απέκτησαν σημαντικό αριθμό προσηλυτισμένων καθώς παρουσίασαν υλικές και πνευματικές λύσεις σε μια περίοδο κρίσης.
Σε αυτή τη διαδικασία, ο στρατηγός Ríos Montt θα γινόταν ο πρώτος ευαγγελικός χριστιανός πρόεδρος της Γουατεμάλας κατά τη σύντομη θητεία του. Η κυβέρνησή του προώθησε τον ευαγγελισμό ως μέρος της ατζέντας της, συμμαχώντας με τις ευαγγελικές ομάδες και προσωπικότητες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως ο Pat Robertson. Η κυβέρνηση του Ríos Montt υποστήριξε ενεργά τις ευαγγελικές εκκλησίες ενώ περιθωριοποίησε τον Καθολικισμό κατηγορώντας τον ότι συνδέθηκε με τη θεολογία της απελευθέρωσης και τα αριστερά κινήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Αυτή η πολιτική υποστήριξη βοήθησε στη σταθεροποίηση της ευαγγελικής επιρροής στη χώρα.
Αν και η θητεία του Ríos Montt ήταν σύντομη, ο ευαγγελισμός άντεξε ως ισχυρή δύναμη στην πολιτική της Γουατεμάλας, με μεταγενέστερους προέδρους όπως ο Jorge Serrano Elías (1990–1993) και ο Jimmy Morales (2016-2020) να ενστερνίζονται ανοιχτά την πίστη ως καθοριστικό χαρακτηριστικό της δημόσιας τους ταυτότητας. Ο τελευταίος, ο οποίος είναι ευαγγελικός παρουσιαστής με πτυχίο βαπτιστικού σεμιναρίου, με ιδιαίτερο ζήλο για τα φιλοευαγγελικά διαπιστευτήριά του και την αφοσίωσή του στο εβραϊκό κράτος.
Ως ο τρίτος ευαγγελικός πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Morales έδωσε προτεραιότητα στο Ισραήλ από την εκλογή του το 2015. Η πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός της Αμερικής ήταν το ίδιο το Ισραήλ. «Η Γουατεμάλα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Ισραήλ και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σε συνεργασία και χέρι-χέρι», είπε ο Morales στον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Ρουβέν Ρίβλιν στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης που έκανε στο Ισραήλ το 2016.
Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν ένα μεγάλο διπλωματικό ταμπού μεταφέροντας την πρεσβεία τους στο Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ - μια κίνηση που αποκάλυψε επτά δεκαετίες παγκόσμιας συναίνεσης . Το σχέδιο απορρίφθηκε από τα αραβικά κράτη, οδηγώντας στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948 και στη διαίρεση της Ιερουσαλήμ σε Δυτική Ιερουσαλήμ που ελέγχεται από το Ισραήλ και Ανατολική Ιερουσαλήμ που ελέγχεται από την Ιορδανία.
Η κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το καθεστώς της πόλης, με το Ισραήλ να διεκδικεί την κυριαρχία σε ολόκληρο τον δήμο - μια αξίωση που δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τα περισσότερα έθνη. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το 2018, διατήρησε πρεσβείες στο Τελ Αβίβ για να αποφύγει να επηρεάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς.
Ωστόσο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τον Λευκό Οίκο το 2016, η πολιτική τύχη του Ισραήλ πήρε μια τυχαία τροπή. Ως δημόσιο πρόσωπο με βαθιές διασυνδέσεις με τον οργανωμένο Εβραϊσμό που εκτείνονται πολλές δεκαετίες, ο Τραμπ θα μπορούσε να υπολογίζεται για να εκπληρώσει την προσφορά του Ισραήλ. Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ήταν μια από τις πιο αξιοσημείωτες φιλο-ισραηλινές χειρονομίες του Τραμπ.
Ως κράτος υποτελές των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστός φίλος του Ισραήλ, η Γουατεμάλα θα ακολουθούσε σύντομα τον θείο Σαμ στη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ. Ο Morales περιέγραψε την κίνηση ως συνέχεια της φιλοσιωνιστικής κληρονομιάς της Γουατεμάλας, τονίζοντας την «αγάπη, ειρήνη και αδελφότητα» με το Ισραήλ.
Στη Γουατεμάλα, το Ισραήλ έχει έναν αξιόπιστο toady ( γλύφτη). Το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας γιορτάζει τακτικά τις επετείους του Ισραήλ και έχει ιδρύσει μια Κοινοβουλευτική Ένωση Φιλίας Γουατεμάλας-Ισραήλ με περισσότερους από 80 βουλευτές. Η Γουατεμάλα και το Ισραήλ ενίσχυσαν επίσης τους εμπορικούς δεσμούς υπογράφοντας μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τον Μάρτιο του 2024.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανεώνουν την εστίασή τους στη Λατινική Αμερική , η διπλωματική τους στάση είναι ολοένα και πιο πιθανό να εξαρτάται από τη στάση κάθε χώρας έναντι του Ισραήλ — ταξινομώντας αποτελεσματικά συμμάχους και αντιπάλους κατά μήκος αυτού του άξονα. Το να είσαι πολιτεία που διοικείται από και προς όφελος των Εβραίων δημιουργεί μια τόσο περίεργη δυναμική. Για τη ζεστή σχέση της με το Ισραήλ, η Γουατεμάλα φαίνεται να έχει λάβει κάρτα "βγές από την φυλακή". ( μεταφορικἠ έννοια για κάτι που θα βγάλει κάποιον από μια ανεπιθύμητη κατάσταση χωρίς καμία επίπτωση.)
Είναι κοινό μυστικό ότι το Μεξικό έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό παράνομων αλλοδαπών στις Ηνωμένες Πολιτείες με περίπου 5 εκατομμύρια ανά στοιχεία DHS — μια συντηρητική εκτίμηση αν είμαστε ειλικρινείς. Στη δεύτερη θέση, η Γουατεμάλα έχει 750.000 παράνομους αλλοδαπούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, υπάρχουν σχεδόν 2 εκατομμύρια Ισπανοί Γουατεμαλικής καταγωγής που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως οι περισσότερες διασπορές από τον Παγκόσμιο Νότο, η Γουατεμάλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμβάσματα. Τα εμβάσματα στη Γουατεμάλα έφτασαν το ρεκόρ των 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 — που αποτελούν σχεδόν το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών βλάπτει το αξιοσέβαστο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Γουατεμάλα δέχεται ήπια κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με την Κολομβία, της οποίας ο πρόεδρος Gustavo Petro επέκρινε τη συναίνεση της εξωτερικής πολιτικής της DC για τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και υποστηρίζοντας την Κίνα. Πράγματι, η Κολομβία έχει έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό παράνομων αλλοδαπών 240.000, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω από αυτόν της Γουατεμάλας.
Ανεξάρτητα από αυτό, στην αρχή της δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ, η Κολομβία δέχτηκε τεράστιες δασμολογικές απειλές και μια άσχημη γλώσσα από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μάικλ Όρεν, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, επαίνεσε τον Τραμπ για τις δασμολογικές απειλές του κατά της Κολομβίας, λέγοντας : "Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα του Προέδρου Τραμπ να αντιμετωπίσει την ανοιχτά αντιαμερικανική κυβέρνηση της Κολομβίας. Ας είναι αυτό ένα μήνυμα προς τα καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στον κόσμο: Η Αμερική επέστρεψε".
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Oren επαίνεσε προηγουμένως τη Γουατεμάλα για την αναγνώρισή της της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στις 24 Δεκεμβρίου 2017. Αναφώνησε: "Viva Guatemala! Χρειάζεται θάρρος για μια υπερδύναμη να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο λαός του Ισραήλ δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξή σας και τη γενναιότητα σας».
Ένα πράγμα είναι σαφές: Μια αξιόπιστη αντισιωνιστική απειλή δεν θα βγει σύντομα από τη Γουατεμάλα.
Από το 2023, οι ευαγγελικοί Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 44,2 έως 45,6 τοις εκατό του πληθυσμού της Γουατεμάλας, καθιστώντας τον ευαγγελισμό τη μεγαλύτερη θρησκευτική πίστη της χώρας — ξεπερνώντας τον Καθολικισμό, ο οποίος τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 42,4 τοις εκατό. Αυτό σηματοδοτεί μια βαθιά μεταμόρφωση στο θρησκευτικό τοπίο του έθνους, που εν μέρει οδηγείται από τον έντονο προσηλυτισμό και την απήχηση του κινήματος σε περιόδους πολιτικής αναταραχής και φυσικής καταστροφής. Με τη σειρά του, βοήθησε στη δημιουργία ενός διαρκούς φιλοσιωνιστικού αισθήματος στον πληθυσμό της Γουατεμάλας.
Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023, το εβραϊκό κράτος έπρεπε να περπατήσει σε ένα λεπτό σχοινί δημοσίων σχέσεων. Η τιμωρητική εκστρατεία της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης κατά του πληθυσμού της Γάζας, που συχνά μοιάζει με τελετουργική δολοφονία παιδιών σε βιομηχανική κλίμακα που θα έκανε μια εξτρεμιστική χασιδική λατρεία να κοκκινίσει, έχει τρομοκρατήσει μεγάλα τμήματα του πλανήτη.
Ενώ το Ισραήλ απολαμβάνει το ειδικό προνόμιο να υποστηρίζεται από την κατ' εξοχήν υπερδύναμη του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καθεστώς υπερδύναμης καμίας χώρας δεν είναι μόνιμη. Γι' αυτόν τον λόγο, όπως εξέθεσα προηγουμένως, το Ισραήλ έχει φλερτάρει έθνη όπως η Ινδία ως μέρος ενός σχεδίου να έχει εφεδρικές επιλογές σε έναν κόσμο όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως η μονοπολική δύναμη.
Σε ένα τέτοιο πολυπολικό περιβάλλον, το εβραϊκό κράτος θα επιδιώξει να στρατολογήσει κάθε είδους συμμάχους μεγάλους και μικρούς. Η Γουατεμάλα, όσο οπισθοδρομική και γεωπολιτικά άσχετη κι αν είναι, θα είναι ένα από τα λίγα έθνη που θα στηρίξουν το Ισραήλ άνευ όρων, ανεξάρτητα από το σε ποιο νεκροκρέβατο εμπλέκεται το Ισραήλ.
Ωστόσο, με τον Javier Milei ως Πρόεδρο της Αργεντινής, η Γουατεμάλα θα μπορούσε να έχει σκληρό ανταγωνισμό στο να είναι ο πιο πιστός σκλάβος του Ισραήλ στον ισπανόφωνο κόσμο.
Δεν είναι ακριβώς κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι.
Ἀπό : theoccidentalobserver.net
Ἡ Πελασγική
Εν τω μεταξυ οι εβραιοι πορνογραφοι, αλωνιζουν την Κεντρικη και Νοτια Αμερικανικη Ηπειρο, στρατολογοντας (με ψιχουλα) παμφτωχα νεαρα κοριτσια κατω των 20 ετων για να ..."πρωταγωνιστουν" στις πορνοταινιες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜά αὐτή ἡ λατρεία τοῦ ἀφιναισμένου ῥαββίνου ( τόν εἶδες στήν φωτό ; ) ,Lev Tahor, αὐτό ἔκανε ανάμεσα σέ τόσα ἄλλα !
ΔιαγραφήἘν τῷ μεταξύ θυμήθηκα καί ἐκεῖνες τίς αποκαλύψεις μέ τίς στοές στήν συναγωγή τῆς Ν.Υ.
Κι᾿ἐκεῖ τά παιδάκια ποιός ξέρει τί θά ζοῦσαν. Τί τρόμο βίωναν τά φτωχά.
Κατά τ᾿ἄλλα συκοφαντία του αἵματος. Ὄντα...
Καί ναί, αὐτή ἡ Νότιος Ἀμερική, καί ἡ Κεντρική, τί μοῖρα ...!
Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !