" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μεθάνιο από την πετρελαιοπηγή της BP, νέα απειλή για τον ωκεανό

Το πετρέλαιο που αναβλύζει από τον πυθμένα στον Κόλπο του Μεξικού είναι γεμάτο αέριο μεθάνιο, δείχνουν νέες εκτιμήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για σχηματισμό μιας γιγάντιας «νεκρής ζώνης» χωρίς οξυγόνο.
Στο μεταξύ, δελφίνια και καρχαρίες συγκεντρώνονται σε ασυνήθιστα ρηχά νερά έξω από τις παραλίες της Φλόριντα προσπαθώντας να αποφύγουν την πετρελαιοκηλίδα. Ψάρια και ασπόνδυλα μαζεύονται έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα, και πουλιά καλυμμένα με πετρέλαιο τρεκλίζουν στους βαλτότοπους της Λουιζιάνα για να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά.
Πολλά ζώα φαίνεται πως κατάφεραν να αποδράσουν από τον τόπο της καταστροφής, όμως το μέλλον τους είναι αβέβαιο: τα ρηχά νερά όπου συγκεντρώνονται δεν προσφέρουν αρκετή τροφή, και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα αρχίσουν αργότερα να πεθαίνουν μαζικά. Η αποσύνθεσή τους από αερόβια μικρόβια θα μπορούσε να εξαντλήσει το οξυγόνο και να απονεκρώσει τα νερά.


Μεθάνιο


Την ίδια επίδραση θα μπορούσε να έχει το μεθάνιο που αναβλύζει σε μεγάλες ποσότητες μαζί με το πετρέλαιο. Μια γιγάντια φυσαλίδα μεθανίου πιστεύεται εξάλλου ότι προκάλεσε τη βύθιση της πλατφόρμας DeepWater Horizon στις 21 Απριλίου.
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Texas A&M διαπιστώνει τώρα ότι το πετρέλαιο περιέχει 40% μεθάνιο, συγκριτικά με 5% στα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκλυση μεθανίου στη σύγχρονη ιστορία» δήλωσε ο Τζον Κέσλερ, επικεφαλής της μελέτης.
Το μεθάνιο είναι ένα αόρατο, άοσμο και εύφλεκτο αέριο που αποτελεί βασικό συστατικό του φυσικού αερίου. Συχνά το πλεονάζον μεθάνιο καίγεται δίπλα στις πετρελαιοπηγές. Το ίδιο κάνει και η BP στο πετρέλαιο που συλλέγει από τον Κόλπο.
Το μεθάνιο και το πετρέλαιο διασπώνται από μικρόβια που ζουν στον ωκεανό και χρησιμοποιούν οξυγόνο για να χωνέψουν τους υδρογονάνθρακες.
Καθώς τα μικρόβια αυτά αυξάνονται λόγω της εισροής πετρελαίου, το διαλυμένο οξυγόνο της θάλασσας θα μπορούσε να εξαντληθεί. Αυτό θα οδηγούσε σε δύο προβλήματα: Η φυσική αποσύνθεση του πετρελαίου θα σταματούσε και θα δημιουργούσε μεγάλες ανοξικές ζώνες.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο απολογισμός των νεκρών ζώων στην περιοχή του Κόλπου φαίνεται μικρός σε σχέση με άλλα ανάλογα συμβάντα: 738 πτηνά, 353 χελώνες και 41 θηλαστικά -αριθμοί που ωχριούν σε σχέση με τα 250.000 πουλιά και τις 2.800 βίδρες που σκοτώθηκαν από την πολύ μικρότερη πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.
Ωστόσο η κατάσταση στον Κόλπο του Μεξικού είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται: Σύμφωνα με την Greenpeace αλλά και την αμερικανική Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής, τα περισσότερα νεκρά ζώα δεν εντοπίζονται επειδή χάνονται στους βαλτότοπους, παρασύρονται στον ωκεανό ή βυθίζονται στον πυθμένα.


Πηγή: http://news.in.gr/science-technology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου