" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΙΒΕΤΙΑΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΡΡΟΕΣ


Νέα απρόσμενα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως για τον «πατέρα» της θεωρίας της εξέλιξης, με αφορμή το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον ίδιο και το έργο του, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννησή του. Οι δύο τελευταίοι ισχυρισμοί από επιστήμονες-ερευνητές είναι ότι ο Κάρολος Δαρβίνος είχε μια μορφή αυτισμού, το σύνδρομο Άσπεργκερ, καθώς επίσης ότι επηρεάστηκε άμεσα από το θιβετανικό βουδισμό.
Ένας κορυφαίος ψυχίατρος, ο καθηγητής Μάικλ Φιτζέραλντ του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, όπως ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, ισχυρίζεται ότι ο Δαρβίνος πιθανότατα έπασχε από το αυτιστικό σύνδρομο του Άσπεργκερ, μια διαταραχή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία. Στην πάθηση αυτή, ο πάσχων αναπτύσσει πάθος για τις παραμικρές λεπτομέρειες, όπου μπορεί να εστιάσει την προσοχή του με τις ώρες, αλλά και δυσκολίες στις κοινωνικές του σχέσεις, κάτι που ο Δαρβίνος φαίνεται πως όντως εκδήλωνε.
Σύμφωνα με τον Φιτζέραλντ, όπως αναφέρει η Daily Telegraph, τα ίδια γονίδια που παράγουν αυτισμό και το σύνδρομο Άσπεργκερ, είναι υπεύθυνα επίσης για την ανάπτυξη μεγάλης δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας στο άτομο. Η πάθηση αυτή έδωσε στο Δαρβίνο, κατά τον ψυχίατρο, την ικανότητα να υπερ-εστιάζει την προσοχή του, να έχει υπερβολική επιμονή και υπομονή, να παρατηρεί τρομερές λεπτομέρειες που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπερνούν, να εμφανίζει υπερενεργητικότητα και αφοσίωση στο έργο του και, παράλληλα, να διαθέτει ανεξαρτησία πνεύματος, που είναι κρίσιμος παράγων για να προκύψει μια πραγματικά πρωτότυπη έρευνα.
Ο Δαρβίνος ήταν μοναχικό παιδί –όπως τα περισσότερα παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ- και επεξέτεινε μέχρι την ενηλικίωσή του τη συναισθηματική ανωριμότητα και το φόβο να ανοιχτεί, που ένιωθε από παιδί, σύμφωνα με τον Φιτζέραλντ. Απέφευγε τις παρέες, έκανε μακριές μοναχικές βόλτες (κάθε μέρα στην ίδια ακριβώς διαδρομή), έγραφε σχεδόν ψυχαναγκαστικά άπειρα γράμματα σε άλλους και ήταν μανιώδης συλλέκτης.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, ο Δαρβίνος είχε τρομερή ικανότητα παρατηρητικότητας και ανάλυσης αυτών των δειγμάτων που από παιδί με συστηματικό τρόπο μάζευε συνεχώς και μετά ταξινομούσε, ενώ διέθετε ένα φοβερό οπτικό εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου