" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Aνασυντέθηκε σε μεγάλο βαθμό το γονιδίωμα του Νεάντερταλ. Διαφέρει από το ανθρώπινο.




Γερμανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στην Λειψία και ερευνητές της αμερικανικής εταιρίας 454 Life Science, θυγατρικής της εταιρίας Roche, ανακοίνωσαν ότι ανασύνθεσαν πάνω από το 60% του συνολικού γονιδιώματος του ανθρώπου του Νεάντερταλ.
Όπως προκύπτει, με εξαίρεση ένα γονίδιο (το FOXP2,φωτο 1.) σχετικό με το λόγο και τη γλώσσα, ελάχιστα άλλα είναι κοινά με τους ανθρώπους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως εξ αρχής υποπτεύονταν, οι κοντινότεροι συγγενείς του ανθρώπου ελάχιστα συνέβαλαν στα γονίδια του ανθρώπου. «Αν υπήρχε μια συνεισφορά, αυτή ήταν πολύ μικρή, δήλωσε ο Σβάντε Πάαμπο, υπεύθυνος της έρευνας στο γερμανικό ινστιτούτο.
Οι Νεάντερταλ(φωτο 2) ζούσαν στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ασίας μέχρι πριν περίπου 30.000 χρόνια, όταν οι Κρο-Μανιόν, πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων, μετακινήθηκαν στα ίδια μέρη.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια για να αποκτήσουν ένα πλήρη γενετικό «χάρτη» των Νεάντερταλ, ώστε να το συγκρίνουν οριστικά με το γονιδίωμα των ανθρώπων και των χιμπατζήδων. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι αν οι Νεάντερταλ μιλούσαν, αλλά το θεωρούν πολύ πιθανό.
Η ανάλυση περίπου 3 δισεκατομμυρίου «γραμμάτων» του DNA του Νεάντερταλ έγινε με ειδικά προγράμματα στους υπολογιστές, ώστε να απομονωθούν οι όποιες αλλαγές στο αρχαίο DNA οφείλονταν σε χημικές βλάβες με το πέρασμα του χρόνου ή σε «μόλυνση» από σύγχρονο ανθρώπινο DNA. Οι περισσότερες αλληλουχίες του DNA προέρχονταν από κόκαλα Νεάντερταλ, τα οποία βρέθηκαν σε σπήλαιο στην Κροατία.
Ο Πάαμπο απέκλεισε την πιθανότητα να καταστεί εφικτή η κλωνοποίηση ενός Νεάντερταλ, με δεδομένη την πανάρχαιη ηλικία του DNA του. «Ήταν και θα παραμείνει αδύνατο. Ανήκει περισσότερο στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας παρά της επιστήμης», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου