" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συντριβή στη Σελήνη ενός διαστημόπλοιου!


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα ισχυρό χτύπημα –με επιστημονικό σκοπό– θα καταφέρει σήμερα η NASA στη Σελήνη, με την αποστολή διαστημοπλοίου, που θα συντριβεί στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης για να προκαλέσει γιγάντια στήλη σεληνιακής σκόνης. Το μητρικό διαστημόπλοιο της αποστολής θα εξετάσει τη στιγμή εκείνη τη σκόνη, για να διαπιστώσει εάν αυτή περιέχει ίχνη νερού ή πάγου. Η αποστολή έχει στόχο της να επιβεβαιώσει τη θεωρία, που θέλει τη Σελήνη να διαθέτει υπόγεια αποθέματα νερού.
Το διαστημόπλοιο, που θα συντριβεί στη Σελήνη, εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο, μαζί με όχημα τροχιάς που χαρτογραφεί ήδη την επιφάνεια της Σελήνης. Το LCROSS –ακροστιχίδα που σημαίνει Δορυφόρος Παρατήρησης και Ανάλυσης Σεληνιακών Κρατήρων– βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται συνδεδεμένος πύραυλος βάρος 2,2 τόνων, που το βοήθησε να εκτοξευθεί.
Χθες τη νύχτα, δέκα ώρες πριν από την προγραμματισμένη συντριβή, το LCROSS επρόκειτο να αποκολληθεί από τον προωθητικό του πύραυλο. Σήμερα, στις 13.31 ώρα Ελλάδος, κατά την πρώτη φάση της «σεληνιακής επίθεσης», ο μεγάλος άδειος προωθητικός πύραυλος θα προσκρούσει στην επιφάνεια της Σελήνης, σε κρατήρα της σκοτεινής πλευράς του δορυφόρου μας, εκτινάσσοντας πίδακα σκόνης και βράχων ύψους 10 χιλιομέτρων. Σε μικρή απόσταση από τον θυσιαζόμενο πύραυλο θα ακολουθεί ο δορυφόρος LCROSS, που θα μεταδίδει στη Γη ζωντανές εικόνες της συντριβής και του πίδακα σκόνης, με τη βοήθεια έγχρωμων φωτογραφικών μηχανών. Οι αισθητήρες του δορυφόρου θα εξετάσουν τη σκόνη για να διαπιστώσουν εάν αυτή περιέχει νερό ή πάγο, για τέσσερα λεπτά, προτού το διαστημόπλοιο βουτήξει και αυτό με τη σειρά του στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
«Περιμένουμε το θέαμα να είναι εντυπωσιακό. Η θέα της σεληνιακής επιφάνειας, που πλησιάζει γρήγορα προς το μέρος του πυραύλου, πρέπει να προκαλεί δέος», λέει ο επικεφαλής του προγράμματος LCROSS, Νταν Αντριους. Μία ώρα αργότερα, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν εάν η στήλη σκόνης περιείχε ίχνη νερού. Η αποστολή αποτελεί μέρος φιλόδοξου ευρύτερου σχεδίου της NASA, κόστους 100 δισ. δολαρίων, με στόχο τη μελλοντική πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.
Η συντριβή των δύο διαστημοπλοίων στη σεληνιακή επιφάνεια θα ενθουσιάσει κάθε λάτρη των εκρήξεων στον κινηματογράφο. Τα δύο σκάφη θα προσκρούσουν στη Σελήνη με ταχύτητα 9.000 χλμ. την ώρα, επτά φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Η έκρηξη που θα ακολουθήσει θα έχει την ισχύ 1,5 τόνου τρινιτροτολουόλης, ΤΝΤ, θα εκτοξεύσει 350 τόνους σεληνιακής σκόνης από τον κρατήρα, δημιουργώντας νέο κρατήρα μέσα στον υπάρχοντα, που θα έχει μέγεθος ολυμπιακής πισίνας.
Μη λυπάστε, όμως, τη Σελήνη. Ο δορυφόρος της Γης υφίσταται τέτοιες εκρήξεις τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα από μετεωρίτες. Η διαφορά της σημερινής πρόσκρουσης είναι, όμως, ότι χάρη στη σωστή γωνία και τοποθεσία της, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Ο κρατήρας Καβέος, όπου θα προσκρούσουν τα δύο διαστημόπλοια, θεωρείται ως το πιθανότερο σημείο ύπαρξης νερού σε πάγο. Η συντριβή θα προσφέρει, όμως, και ένα μοναδικό θέαμα για τους χρήστες του Ιντερνετ, καθώς θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της NASA. Την ίδια στιγμή, το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και άλλα μεγάλα τηλεσκόπια στη Γη θα στρέψουν τους φακούς τους στη Σελήνη για να καταγράψουν και αυτά την πρόσκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου