" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;


455443-POPOF NOF SOVIET OFFICERS

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Πανηγυρίζουν αυτές τις ημέρες οι κυβερνητικοί κομισάριοι και οι δημοσιογραφικοί παπαγάλοι τους, γιατί η Μόσχα είπε… «ντα» (όπως γράφουν με… καμάρι) στην διάθεση των σοβιετικών κρατικών αρχείων, που αφορούν την περίοδο της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής (για να μην ξεχνιόμαστε…) κατοχής στην Ελλάδα. Το σχετικό αίτημα, είχε κάνει ο… κομαντάντε Ήσυχος (ο μπολσεβίκος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης, που δεν έχει υπηρετήσει την θητεία του στον ελληνικό στρατό…), κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μόσχα.

Όμως, ας μην πανηγυρίζουν τα μπολσεβικοειδή και οι παπαγάλοι τους! Διότι, στα σοβιετικά αρχεία θα υπάρχουν πιθανότατα και οι εκθέσεις των σοβιετικών στρατιωτικών αποστολών στην Ελλάδα (υπό τον συνταγματάρχη Ποπώφ), οι οποίες σίγουρα δεν περιέχουν κολακευτικές αναφορές στους κατσαπλιάδες της δήθεν «εθνικής αντίστασης». Και το λέω αυτό με απόλυτη βεβαιότητα, διότι στην σοβιετική υπερπαραγωγή «Βαρβαρόσα» για τον Β΄ Π.Π., που προβλήθηκε το 1980, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σ’ αυτούς τους αθλίους! 
Και για του λόγου το αληθές, χωρίς άλλα σχόλια, παραθέτω από το πλουσιότατο αρχείο μου, το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» της 15ης Απριλίου 1980, υπογεγραμμένο από τον εκδότη της, καπετάν-Κίτσο Τεγόπουλο, υπό τον ενδεικτικό τίτλο «Πουθενά Ελλάδα;»:

«Τη στιγμή ακριβώς που γιορτάζουμε τα 39 χρόνια της αντίστασης των οχυρών των συνόρων μας στον καταυλισμό της ναζιστικής εισβολής, συνέπεσε και η προβολή στην ελληνική τηλεόραση του επεισοδίου της σειράς «Βαρβαρόσα», του αφιερωμένου στον πόλεμο των Γερμανών κατά της ΕΣΣΔ, και ιδιαίτερα την απελευθέρωση των Βαλκανίων.

Και οι Έλληνες θεατές οι οποίοι, δίχως εξαίρεση, έχουν συναρπαστεί από την έξοχη αυτή αμερικανοσοβιετική συμπαραγωγή, που ξαναφέρνει στη μνήμη τους ηρωισμούς των πατέρων τους, διαπιστώνουν με απέραντη πικρία ότι από την ταινία της απελευθέρωσης των Βαλκανίων λείπουν εντελώς οι αγώνες αυτοί των πατέρων τους.

Ούτε ο πόλεμος του 1940-41, ούτε η εθνική αντίσταση μνημονεύονται στο επεισόδιο της 7ης Απριλίου που είδαμε από την ΕΡΤ. Λες και δεν υπήρξαν οι Γοργοπόταμοι και οι άλλες μεγαλειώδεις εξάρσεις της αντίστασης , το Κούρνοβο, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, οι Καισαριανές και τα θυσιαστήρια της λευτεριάς. Και είδαμε στο φιλμ του «Βαρβαρόσα», το αφιερωμένο στην απελευθέρωση των Βαλκανίων, την εισβολή των Γερμανών μόνο στη Γιουγκοσλαβία στις 6 Απριλίου 1941, ενώ έγινε ταυτόχρονα και στην Ελλάδα.

Είδαμε, λοιπόν, τον πόλεμο της αντίστασης στη Γιουγκοσλαβία, υπό τη γενναία ηγεσία του Τίτο. Είδαμε ακόμα και το αλβανικό και το βουλγαρικό αντάρτικο στα σοβιετικά επίκαιρα, αλλά δεν είδαμε ούτε μια εικόνα, δεν ακούσαμε ούτε καν μια μνεία των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων κατά την κατοχή. Χάθηκαν, λοιπόν, μερικά μέτρα φιλμ τότε για να αφιερωθούν στους αγώνες των Ελλήνων; Και όμως, οι σοβιετικοί είχαν στα ελληνικά βουνά στρατιωτική αποστολή και συνεργεία. Να καταστράφηκε άραγε μέσα σε 39 χρόνια που πέρασαν το αποδεικτικό υλικό της ελληνικής εθνικής αντίστασης;

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τη βδομάδα που πέρασε η παράλειψη συζητήθηκε πολύ και με πικρία ανάμεσα στους βετεράνους της αντίστασης και στους δημοκρατικούς πολίτες. Και το συμπέρασμα ήταν απογοητευτικό. Διώκεται από το κράτος της δεξιάς η εθνική μας αντίσταση, αλλά να λησμονείτε και από τους συμπολεμιστές της  και να μην μνημονεύεται στην ιστορία των λαϊκών αγώνων της Ευρώπης, είναι μια πράξη που γεννά αφάνταστη πικρία και δίνει την εντύπωση ενός διωγμού και από την άλλη ιδεολογική όχθη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου