" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Μάϊος 1956 : Οἱ Ἄγγλοι σκοτώνουν ἐθνικούς ἀγωνιστάς στήν Κύπρο καί ὁ Καραμανλῆς στήν Ἀθῆνα

1Cyprusprotest

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Εχθές, 10 Μαΐου, ήταν η επέτειος του απαγχονισμού των παλικαριών της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Εκείνες τις μέρες, η Αθήνα συνταρασσόταν από εθνικές διαδηλώσεις της νεολαίας –και όχι μόνον- ο δε δοτός πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (ο δήθεν «Εθνάρχης»), έδινε εντολή στην Αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών!

Η πιο ογκώδης συγκέντρωση υπέρ της Απελευθερώσεως και Ενώσεως της Κύπρου με την Μητέρα-Πατρίδα, έγινε την παραμονή της εκτελέσεως των δύο ηρώων, την 9η  Μαΐου 1956, στην Πλατεία Ομονοίας. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η «Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου» (ΠΕΕΚ) και ομιλητής της ήτο ο πρόεδρος της εν λόγω εθνικής οργανώσεως, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δωρόθεος.
 
Με το πέρας της συγκεντρώσεως, αυθορμήτως ο λαός κινήθηκε προς την Βρετανική Πρεσβεία, η οποία ευρίσκετο τότε –όπως και τώρα- στο Κολωνάκι. Στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος, η Αστυνομία σταμάτησε την πορεία, με αποτέλεσμα να αρχίσουν ταραχές, οι οποίες πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο κέντρο των Αθηνών, με τον Καραμανλή να δίδει εντολή  στην Αστυνομία για χτύπημα «στο ψαχνό». Έτσι, στην οδό Δραγατσανίου, τρεις νέοι διαδηλωτές πλήρωσαν με την ζωήν τους το φλογισμένο πάθος τους για την Πατρίδα και την Ένωση. Ήτο, οι Ευάγγελος Γεροντής (28 ετών), Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (21 ετών) και Φραγκίσκος Νικολάου (23 ετών). Σε λίγες μέρες θα ξεψυχήσει στο νοσοκομείο και τέταρτο θύμα των συγκρούσεων, ο αστυφύλαξ Κ. Γιαννακούρης, με διαμπερές τραύμα στον αριστερό πνεύμονα. Ήσαν οι πρώτοι νεκροί σε διαδηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα μετά τα Δεκεμβριανά…

Εκείνη την αποφράδα ημέρα, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πρωτευούσης συνολικά 265 τραυματίες, 165 από σφαίρες και 100 ξυλοκοπηθέντες αγρίως.

Έτσι τηρούσε τας υποσχέσεις του προς αυτούς που εν μία νυκτί, από άσημον υπουργό τον διόρισαν πρωθυπουργό της Ελλάδος, ο εθνικός ολετήρας Καραμανλής!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου