" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΙ… ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΤΑΙ !

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ-ΕΝΤΟΓΑΝ
Γράφει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Την αγιογραφία του πολιτικού… ανεμόμυλου (μιας κι έχει περάσει απ’ όλα τα κόμματα…) Μίκη Θεοδωράκη, προσφέρει σε συνέχειες το «Έθνος» του Big Boss Μπόμπολα. Η αγιογραφία έχει τίτλο «Στους δρόμους του Αρχαγγέλου» (από τον τίτλο καταλαβαίνετε τι γλύψιμο πέφτει εκεί μέσα) και ο πρώτος τόμος δόθηκε χθες, με αναφορά στα παιδικά χρόνια και την πρώτη εξορία του… Αρχαγγέλου.

Εκεί, ο πολυπράγμων Μίκης αναφέρεται λεπτομερώς στην πρώτη εξορία του, στην οποία έγραφε τραγούδια σε… βράχους:

«Η εξορία έγινε τόπος δημιουργίας. Οι αγώνες και τα βάσανα έγιναν τραγούδια. Ο Μίκης διηγείται ανασύροντας μνήμες από μια βραδιά στην Ικαρία: «Το ίδιο βράδυ, πρότεινα στο θάλαμο να γράψουμε όλοι μαζί ένα τραγούδι. Λέω τον πρώτο στίχο, για να κινήσω τη μηχανή: ”Θάλασσες μας ζώνουν”, ”κύματα μας κλειούν”, λέει ένας άλλος.

Ο καθένας έβρισκε κι έναν στίχο και στο τέλος διαλέγαμε τον καλύτερο. ”Σ’ άγριους βράχους πάνω τα νιάτα μας φρουρούν/στείλαν του λαού μας/ τ’ άξια τα παιδιά/ για να τα λυγίσουν σε δεσμά βαριά”. Την άλλη μέρα πήρα τους στίχους και πήγα στο βράχο…».

Ωραία όλα αυτά, αλλά να… κάτι ξέχασε να αφηγηθεί ο Μίκης, «τ’ άξιο παιδί του λαού μας που το ’στειλαν σε άγριους βράχους» και να αναφέρουν οι αγιογράφοι του. Μιας και αυτοί το… ξέχασαν, τους το θυμίζουμε εμείς:

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (δημοσιευθείσα στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», στις 19 Απριλίου 1949:
Ο υπογεγραμμένος Μιχαήλ Θεοδωράκης του Γεωργίου και της Ασπασίας, Στρατιώτης Τάγματος Σκαπανέων ετών 24 φοιτητής, κάτοικος Ν. Σμύρνης, δηλώ ότι αποκηρύσσω τον ξενόδουλον κομμουνισμόν και την εθνοκτόνον ανταρσίαν και ότι ολοψύχως τίθεμαι εις την διάθεσιν της αγωνιζομένης Πατρίδος.

Ο δηλών
Μιχαήλ Γ. Θεοδωράκης
Αθήναι 18-4-49»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου