" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Τουρκικό υποβρύχιο αρμένιζε δίπλα στα ψαροκάικα! ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Τουρκικό υποβρύχιο αρμένιζε δίπλα στα ψαροκάικα! ΒΙΝΤΕΟ

Σας μεταφέρουμε το ρεπορτάζ του makeleio.gr σχετικά με νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο: 

Ούτε το ΝΑΤΟ δεν σέβεται πλέον η Τουρκία αφού, σύμφωνα με… πληροφορίες, το υπερσύγχρονο υποβρύχιο Burakreis χθες το απόγευμα ενώ συμμετείχε στη Νατοϊκή Άσκηση ”Γαλάζια φάλαινα”, φόρεσε τον μανδύα της Εθνικής άσκησης με την ονομασία ”Μεντιτεράνεαν” και έκανε βόλτες ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο μπαινοβγαίνοντας στα οικόπεδα 3 και 13 της Κυπριακής ΑΟΖ και πλέοντας σε ανάδυση πέρασε ανάμεσα από Κυπριακά ψαροκάικα και ξένα πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive, η συγκεκριμένη Τουρκική κίνηση παρά το γεγονός ότι το υποβρύχιο από τη στιγμή που φόρεσε το μανδύα της Εθνικής άσκησης δεν είχε καμία υποχρέωση να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για πιθανή έκδοση Subnote, φέρεται να ενόχλησε την Βορειοατλαντική συμμαχία. Η κίνηση του υποβρυχίου, δε συνιστά οποιαδήποτε παραβίαση καθώς πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή πλεύσης σε ανάδυση σταθερής πορείας και ταχύτητας σε ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η κίνηση του υποβρυχίου λογίζεται ως διέλευση πλοίου σε διεθνή ύδατα.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κληθείς να σχολιάσει γενικά τις τουρκικές προκλήσεις, αφού ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, η Κύπρος δεν είναι διατεθειμένη και δεν θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της δημιουργίας έντασης. Εμείς με κάθε σοβαρότητα παρακολουθούμε τις Τουρκικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις ακολουθήσουμε», είπε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Οι Τουρκικές προκλήσεις δεν είναι θέμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας είναι θέμα της ΕΕ δήλωσε αποκλειστικά στο Σίγμα ο Ιταλός Πρέσβης. «Πρέπει να φτάσετε σε μια συμφωνία. Πρέπει να βρείτε μια λύση εσείς και η Τουρκία. Η θέση της Ιταλίας έχει ήδη δηλωθεί. Δεν τίθεται θέμα θέσης Ιταλίας ή Γαλλίας αλλά θέση της ΕΕ. Η ΕΕ υποστηρίζει την Κύπρο επομένως και εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Κύπρο σε διπλωματικό επίπεδο», είπε ο Ιταλός Πρέσβης.

Την ίδια ώρα, νέες οδηγίες πήρε το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο από την πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" η οποία πάντα προβάλλει τις θέσεις του στρατού, η Άγκυρα ζητεί να παρακολουθούνται στενά όλες οι κινήσεις στην περιοχή γύρω από την Κύπρο, αλλά η εντολή για χτύπημα ή όχι θ’ ανήκει αποκλειστικά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να μην επιτραπεί σε διάφορα πολεμικά πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του Μπαρμπαρός.

Την ίδια ώρα, η Τουρκική φρεγάτα Gelibolu Καλλίπολη στα Ελληνικά ακολουθεί σταθερά από απόσταση έξι ναυτικών μιλίων τις κινήσεις του Μπαρμπαρός στις παράνομες εργασίες του στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου