" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

“Ρηματική διακοίνωση” και casus belli από την Τουρκία για Κύπρο και Αιγαίο

“Ρηματική διακοίνωση” και casus belli από την Τουρκία για Κύπρο και Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα σε περίπτωση που προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ, όπως πράττει και στην περίπτωση της Κύπρου στέλνοντας πολεμικά της πλοία να αλωνίζουν στην ΑΟΖ αξιώνοντας τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση τον καλεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τι; Τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο;

«Είπαμε πως αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλουμε τα πλοία μας εκεί. Τα βήματα που έκαναν δεν ωφελούν στην λύση», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο κανάλι 24.

Κι ενώ από τη φράση του αυτή φαίνεται η απειλή να έχει να κάνει με την Κύπρο στην οποία υπάρχει παράνομη παρουσία τουρκικών πλοίων, στη συνέχεια γενίκευσε και έβαλε στο casus belli και την Ελλάδα. Πρόκειται για ανεπίσημη ρηματική διακοίνωση και μήνυμα προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εν' όψει της επίσκεψη τους σε δύο εβδομάδες.

«Οι εν λόγω χώρες λαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες (για ανακήρυξη ΑΟΖ, έρευνες και γεωτρήσεις μέσα σε αυτές) εξαιτίας των συγκυριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος και εμφανώς ενοχλημένος για την τριμερή συνάντηση που έγινε μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπου συζητήθηκε το θέμα της κοινής ΑΟΖ.

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου δεν έχουν καμία εγκυρότητα οι εργασίες γεώτρησης και έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. προσέξτε όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ) και σύμφωνα με την ίδιο το συντομότερο ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές πρέπει να επισκεφθούν την Τουρκία και την Ελλάδα αντίστοιχα και να γίνουν δεχτοί σε επίπεδο υπουργών.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι και το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των πηγών της περιοχής. «Ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι έρευνες πετρελαίου δεν αποτελούν επίδειξη καλής πρόθεσης. Από την μια οι δύο πλευρές αναζητούν διάλογο για την ειρήνη, αλλά αν λέτε ας συνεχιστούν οι γεωτρήσεις τότε πείτε και στους τουρκοκύπριους να κάνουμε μαζί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Αν και αυτό δεν γίνεται ας ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα. Αντί αυτού εσείς δίνετε ως δικαιολογία την αποστολή του Barbaros και αποχωρείται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αυτόν θέλει να δεχθεί, μαζί με τον εμπνευστή των νέο-οθωμανικών σχεδίων της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου η κυβέρνηση στην Αθήνα, στις 4-5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχουν συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Πιστεύουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πώς παραθέτοντας ένα γεύμα στην τουρκική πολιτική ηγεσία με φόντο την Ακρόπολη θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και δεν θα συνεχίσουν τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πλανώνται πλάνην οικτρά.
Ίσα ίσα πετυχαίνουν τον ακριβώς αντίθετο. Η Άγκυρα να αποθρασύνεται και να βάζει όλο και πιο πολλές αξιώσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενδώσει και κάποιες από αυτές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου