" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΙ Ο ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ,ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ !

Αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο Αντωνόπουλο, που επικρότησε τον πολιτικό όρκο Τσίπρα και ζήτησε και την κατάργηση του Όρκου γενικώς ! ! !


Κατά της θρησκευτικής ορκωμοσίας τάχθηκε ο μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, ο οποίος σε δηλώσεις του την Τετάρτη είπε πως «πολύ καλά έκανε ο Πρωθυπουργός και δεν ορκίστηκε». Ο κ. Νεκτάριος είπε ότι το να ορκιζόμαστε είναι «απαράδεκτο», σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι κατά της θρησκευτικής ορκωμοσίας όχι μόνο στην Βουλή, όχι μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στα δικαστήρια. «Είναι απαράδεκτο να ορκιζόμαστε στο Ευαγγέλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αργολίδας και τόνισε πως πολύ καλά έκανε ο κ. πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε, ενώ ευχήθηκε «να έρθει η ώρα να σταματήσει ο όρκος». «Ας βρεθεί κάτι άλλο», υπογράμμισε
 
Όρκος Μανιατών 17 Μαρτίου 1821
synd_simaies_2

Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. 
Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ». 

Εκεί κήρυξαν το πόλεμο στη Τούρκικη αυτοκρατορία, γι' αυτό η σημαία τους έγραφε «ΝΙΚΗ Η΄ ΘΑΝΑΤΟΣ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», επειδή η Μάνη δεν σκλαβώθηκε ΠΟΤΕ από τους Οθωμανούς. Επανάσταση έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες που διεκδικούσαν την Ελευθερία τους.
Τον παρακάτω όρκο απήγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες :

«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.

Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου