" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

'''ΒΟΜΒΑ ΚΑΖΑΚΗ : " Ο Γ. Βαρουφάκης υιοθέτησε πλήρως μια από τις πιο αισχρές και ρατσιστικές εκδοχές της προπαγάνδας της Μέρκελ ... εναντίον των Ελλήνων"

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC μόλις χθες, εις εκ των βασικών του νέου οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης υιοθέτησε πλήρως μιά από τις πιο αισχρές και ρατσιστικές εκδοχές της προπαγάνδας της Μέρκελ και των υπολοίπων εναντίον των Ελλήνων. Δηλαδή, τα δάνεια του μηχανισμού ύψους σχεδόν 240 δις ευρώ επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να διασωθεί ο Έλληνας.

Στην ερώτηση «πως να πω στους ψηφοφόρους μας ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για τους Έλληνες;» ο Βαρουφάκης απάντησε ότι θέλει να δηλώσει στους Γερμανούς ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι πληρώσατε αρκετά. Το πρόβλημα είναι ότι πληρώσατε πάρα πολλά. Πληρώσατε 240 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια. Αυτό που δεν αντιληφθήκατε είναι το γεγονός ότι λιγότερα από το 10% αυτών των χρημάτων έφτασαν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα πήγαν στους πιστωτές, σε μια μαύρη τρύπα χρέους που είναι μη βιώσιμο.»

Ο Βαρουφάκης πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στην Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες «ένα σχέδιο για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος που καταβάλει ο μέσος Γερμανός γι' αυτή τη ελληνική πανωλεθρία, που καταβάλει ο μέσος Σλοβάκος, που είναι φτωχότερος από τον μέσο Ελληνα και ο οποίος καλείται να συνεισφέρει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.»

Πρώτο: Ο Βαρουφάκης λέει σκοπίμως ψέμματα. Τα 240 δις ευρώ δεν επιβάρυναν τον Γερμανό, ή τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Το διακρατικό χρέος διαμέσου του μηχανισμού προς την Ελλάδα είναι λίγο παραπάνω από 55 δις ευρώ. Αυτά δανείστηκαν απευθείας τα 16 κράτη της ευρωζώνης για να υποστηρίξουν το πρώτο μνημόνιο. Τα δανείστηκαν και μάλιστα με επιτόκια χαμηλότερα απ' ότι εκείνα με τα οποία δάνεισαν την Ελλάδα.

Δεύτερο: Τα υπόλοιπα σχεδόν 185 δις ευρώ δόθηκαν από τον EFSF, δηλαδή το προσωρινό ευρωπαικό ταμείο του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας, τα οποία δανείστηκε με τη σειρά του από τις αγορές εκδίδοντας δικούς του τίτλους χρέους. Το χρέος αυτό δεν είναι διακρατικό και δεν το επωμίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες κανενός κράτους. Το εγγυόνται απλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Τρίτο: Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε διακρατικό δανεισμό γιατί με βάση τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ (Λισσαβώνα) δεν επιτρεπόταν η ανάμιξη ούτε της ΕΕ, ούτε της ΕΚΤ στη διαχείρηση των υποχρεώσεων ενός κράτους μέλους. Επειδή όμως τον κύριο όγκο των ελληνικών ομολόγων, πάνω από 175 δις ευρώ, τον είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι Γερμανικές, Ολλανδικές και Γαλλικές τράπεζες, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ήθελαν να τις διασώσουν σε βάρος της Ελλάδας. Κι επειδή δεν μπορούσαν επίσημα, γιατί με βάση το κοινοτικό δίκαιο θεωρείται παράνομη κρατική ενίσχυση κι επομένως απαγορεύεται ρητά, τι έκαναν; Φόρτωσαν με την πρώτη δανειακή αποικιακού τύπου σύμβαση, διακρατικά δάνεια την Ελλάδα.

Τέταρτο: Από που κι ως που πληρώνει για τους Έλληνες, ο Γερμανός και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες; Δεν ξέρει ο Βαρουφάκης ότι η Γερμανία έχει δανείσει ως κράτος την Ελλάδα με 15,2 δις ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος "διάσωσης", αλλά έχει κερδίσει τουλάχιστον 75 δις ευρώ μόνο από την διαφορά επιτοκίων του δικού της δανεισμού; Θα είχε μηδενικά σχεδόν επιτόκια δανεισμού η Γερμανία αν η Ελλάδα κι ο Νότος δεν βρισκόταν σ' αυτή την άθλια θέση;

Σύμφωνα π.χ. με το Reuters (2/5/2013), αναφέρονται συνήθως δυο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη ως ακούσια συνέπεια της κρίσης. Η μια μελέτη είναι από τη γερμανική ασφαλιστική Allianz, όπου έχει υπολογιστεί ότι το Βερολίνο έσωσε € 10,2 δισεκατομμύρια κατά την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν από 3,39% σε 1,18% στα τέλη του 2013. Σήμερα είναι ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η Ελλάδα πρώτα και ύστερα οι άλλες χώρες δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς "διάσωσης".

Η άλλη μελέτη είναι του Jens Boysen-Hogrefe από το οικονομικό ινστιτούτο IFW και δείχνει ότι ο Γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός διέσωσε € 8,6 δις μόνο το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και των ευνοϊκών επιπτώσεων λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές εντός ευρωζώνης θεώρησαν ως ασφαλές καταφύγιο τη Γερμανία. Έτσι τεράστιες ροές κεφαλαίου κυρίως από το νότο βρήκαν τον δρόμο για τη Γερμανία. Συνολικά ξεπερνούν τα 326 δις ευρώ από ολόκληρο τον ευρωπαικό νότο τα πρώτα τρία χρόνια των "διασώσεων".

Πέμπτο: Το 10% στο οποίο αναφέρεται ο Βαρουφάκης δεν αφορά στον Έλληνα πολίτη, αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων συστημικών τραπεζών προς το συμφέρον ντόπιων και κυρίως ξένων κερδοσκόπων, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να τζογάρουν με τραπεζικά χαρτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ από τα δάνεια του μηχανισμού δεν πήγε στην ελληνική οικονομία, σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, επενδύσεις. Ούτε μετατράπηκε σε εισόδημα, ή τζίρο για την ελληνική εγχώρια αγορά.

Τα ξέρει όλα αυτά ο Βαρουφάκης; Πώς τολμά να ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιβαρύνονται για τον Έλληνα; Σε τι διαφέρουν αυτές οι δηλώσεις από εκείνες του παλιού φίλου του, Γ. Παπανδρέου, που έλεγε τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα διεφθαρμένη, επειδή εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πολιτών; Επειδή ο Βαρουφάκης δεν αναφέρει ευθέως ως διεφθαρμένο τον Έλληνα; Και μόνο το γεγονός ότι υιοθετεί αυτή τη χυδαία και ρατσιστική προπαγάνδα των Μερκελιστών, αποδεικνύει με ποιανού τα συμφέροντα ταυτίζεται.

Δεν θα ασχοληθούμε με τις μπαρουφολογίες του για το χρέος. Δεν είναι η ώρα. Αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι το εξής: Ποιόν εκπροσωπεί ο Βαρουφάκης απέναντι στους δανειστές; Πάντως όχι τον ελληνικό λαό. Ούτε βέβαια τους Ευρωπαίους πολίτες που χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τα ψέμματά του.

Αν στ' αλήθεια νοιαζόταν για τον Γερμανό, τον Πορτογάλο, τον Σλοβάκο πολίτη, τότε θα αποκάλυπτε την πλεκτάνη, θα έλεγε την αλήθεια για τα τεράστια κέρδη που η τραπεζοκρατία έχει αποκομίσει σε βάρος του ελληνικού λαού και των υπολοίπων της ευρωζώνης. Θα έλεγε στο Σλοβάκο και τον Πορτογάλο - που τους θεωρεί πιο φτωχούς από τον Έλληνα - ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επέβαλαν σε βάρος τους τη διάσωση των τραπεζών, διαμέσου των προγραμμάτων "διάσωσης" της Ελλάδας. Κάτι που είναι παράνομο ακόμη και με το κοινοτικό δίκαιο. Κι επομένως γιατί να μην ενωθούν οι λαοί αυτοί προκειμένου να απαιτήσουν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα για τη διάσωση των τραπεζών;

Αυτά θα έλεγε και θα έκανε ο Βαρουφάκης αν νοιαζόταν για τους Ευρωπαίους πολίτες και μάλιστα τους πιο φτωχούς. Μόνο που ο Βαρουφάκης νοιάζεται μόνο για το πώς ο Έλληνας θα συνεχίσει να πληρώνει τα κερατιάτικα στους τοκογλύφους και δεν θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Να γιατί υιοθετεί την πιο χυδαία και ρατσιστικά προκλητική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου