" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ: Χωριό των Μάγιας ζητά να φύγουν οι Εβραίοι

Η είδηση είναι από τον Μάιο του 2014

Οι αυτόχθονες κάτοικοι του San Juan La Laguna, μιας μικρής πόλης περίπου 10.000 κατοίκων στην πολιτεία Σολαλά της Γουατεμάλας, ζήτησαν από τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας - που περιλαμβάνει 10 υπερ-ορθόδοξες οικογένειες, οι περισσότερες από τις οποίες έφτασαν μόλις πρόσφατα - να καταγραφούν σε ένα ειδικό μητρώο του Δήμου και να φύγουν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Το μητρώο ιδρύθηκε για να ελέγξει αν οι μετανάστες από την εβραϊκή κοινότητα είναι νόμιμοι στη χώρα και από πού είναι, πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν ζητηθεί από άλλους αλλοδαπούς που τους χορηγήθηκαν προσωρινές βίζες.

«Εμείς, ως τοπική αρχή, δεν έχουμε τίποτα εναντίον της εβραϊκής κοινότητας», είπε ο δήμαρχος της πόλης Rodolfo López στους Times of Israel. "Αλλά κάθε κοινότητα, και κυρίως η δική μας, ως ιθαγενείς Μάγια, έχει πολύ ιδιαίτερα έθιμα και παραδόσεις και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας."

Τα μέλη ανήκουν στην σέχτα ‘Lev Tahor’ και εγκαταστάθηκαν στο χωριό, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον Καναδά, όπου ζούσαν αρχικά, επειδή είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη που αφορούσαν και υποθέσεις απαγωγής και κακοποίησης παιδιών. Μάλιστα η υπόθεσή τους είναι γνωστή στην εβραϊκή κοινότητα της Γουατεμάλας, η οποία δεν δείχνει και ιδιαίτερη διάθεση να τους συμπαρασταθεί.

Η σέχτα ‘Lev Tahor(σημαίνει ‘αγνή καρδιά’) - που ιδρύθηκε από τον Shlomo Erez Helbrans, ο οποίος φυλακίστηκε στις ΗΠΑ για απαγωγή παιδιού, αλλά και στο Ισραήλ και κατέληξε στον Καναδά ως «πρόσφυγας» - επέλεξε να μετοικήσει στο χωριό αυτό της Γουατεμάλα, θεωρώντας ότι εκεί απομονωμένη θα μπορούσε να επιλέξει τον τρόπο ζωής που τα μέλη της επιθυμούσαν.

Ωστόσο, σύντομα κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους ντόπιους (του έθνους των Μάγια) εναντίον τους, αφού κατηγορούνται ότι προσβάλλουν τα έθιμα των Μάγια και προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους ακραία και περιθωριακή αντίληψη περί Ιουδαϊσμού και στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα το συμβούλιο των γερόντων, των ιθαγενών, σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι ενώ «το Σύνταγμα της Γουατεμάλας μας προστατεύει διότι θεωρεί ότι πρέπει να διατηρήσουμε την κουλτούρα μας (σ.σ. των Μάγια)», αυτοί οι Εβραίοι «θέλουν να μας επιβάλουν τη θρησκεία τους».

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν στο δήμο εναντίον των μελών της Lev Tahor, ότι η κοινότητά τους χρησιμοποιεί δημόσιες πηγές νερού για μικβέ (τελετουργικό λουτρό), ασκεί ανθυγιεινές τελετουργίες όπως το kaparot (όπου ένα κοτόπουλο ταλαντεύεται γύρω από το κεφάλι ενός ραβίνου πριν το σφάξει) και κάνει υποτιμητικά σχόλια για απρέπεια προς τους τουρίστες.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο ντόπιος πληθυσμός αντιμετωπίζει με καχυποψία ένα ζευγάρι που ήρθε από τον Καναδά κατηγορούμενο για κακοποίηση παιδιού και μετακόμισε στο San Juan La Laguna με τα έξι παιδιά τους.

"Υπάρχει σχεδόν κάθε θρησκεία εδώ, και δεν έχει υπάρξει ποτέ οποιοδήποτε προβλήματα. Όταν ήρθαν, άρχισε να υπάρχει κακή πρόθεση", είπε ο δήμαρχος για τις εβραϊκές οικογένειες.

Τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας, δήλωσαν ότι δεν κάνουν μπάνιο μπροστά σε άλλους, και ότι είναι ο στόχος λεκτικής και σωματικής βίας.

«Έρχομαι στη θέση τους και ίσως έχουν δίκιο να αισθάνονται φόβο, επειδή πριν ήταν δύο οικογένειες και τώρα υπάρχουν 10. Και μας βλέπουν με τις παραδοσιακές φορεσιές μας, οι οποίες είναι μαύρες, για λόγους αφοσίωσης και ταπεινότητας, στους δρόμους, και ενδέχεται να προκαλούμε φόβο», είπε ο Μισαήλ Σάντος, σε συνέντευξή του με την εφημερίδα Prensa Libre.

Ο Σάντος, πρώην Χριστιανός από τη Γουατεμάλα που ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό, δήλωσε ότι οι κάτοικοι ανέβασαν φωτογραφίες του Χίτλερ και είπαν ότι θα βάλουν τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας σε φούρνους.

«Μας ζήτησαν να φύγουμε από την πόλη, επειδή είπε ότι απαγάγουμε παιδιά και ότι η πόλη θα καταληφθεί από τους Εβραίους», είπε.

Αφότου πέταξαν πέτρες στο σπίτι του και έσπασαν τα παράθυρα και εξερράγη ένα πυροτέχνημα, ο Σάντος ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τους εκπροσώπους της πόλης για να συζητήσουν για το θέμα της ασφάλειας.

«Κατά τη συνάντηση, μια κυρία παρουσίασε 300 υποτιθέμενες υπογραφές, που μας ζητούν να φύγουμε από το χωριό», είπε στην Prensa Libre. Σύμφωνα με το δήμαρχο, στην εβραϊκή κοινότητα ειπώθηκε ότι άλλες υπηρεσίες και όχι ο δήμος, είναι υπεύθυνες να παρέχουν ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου