" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Kύπρο

Στην Κύπρο αναμενόταν να αφιχθεί χθες τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, για μια ιστορική επίσημη επίσκεψη, την πρώτη Ρώσου Προέδρου στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε χθες «ιστορικό γεγονός» την επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερου συμβολισμού εξέλιξη σε σχέση με το Κυπριακό. Οι κ. Χριστόφιας και Μεντβέντεφ, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχουν σήμερα συνάντηση και συνομιλίες, πρόκειται να υπογράψουν τριετές σχέδιο δράσης, που θα εξειδικεύει τους τομείς πάνω στους οποίους θα βασισθεί η ώθηση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Συνολικά, αναμένεται να υπογραφούν δεκατρείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, καθώς και πρωτόκολλο για την αποφυγή διπλής φορολόγησης. Η Λευκωσία θεωρεί ότι η έλευση Μεντβέντεφ στην Κύπρο αποτελεί το επιστέγασμα της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και των προοπτικών που διαφαίνονται για ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, η οποία στην πράξη έχει αρχίσει να υλοποιείται με τη δυναμική είσοδο ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο.



Ο ρόλος της Ρωσίας σε ψηφίσματα του ΟΗΕ

Σε πολιτικό επίπεδο, στην επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με καίριο ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις, επισήμανε χθες ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ έχει εκφράσει αμέριστη στήριξη στις προτάσεις του κ. Χριστόφια για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Παράλληλα, η Μόσχα έχει ταχθεί εναντίον της διαμόρφωσης τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και βεβιασμένων κινήσεων για λύση.
Η επίσκεψη Μεντβέντεφ είναι η πρώτη μιας σειράς σημαντικών επισκέψεων ξένων ηγετών στη Λευκωσία, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται εκεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Από Καθημερινή gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου