" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Θέμα παράτασης του Μνημονίου ;

 
Δεν τίθεται θέμα παράτασης του Μνημονίου, λήψης νέων μέτρων ή αναδιάρθρωσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε και το ΔΝΤ διαμηνύει η κυβέρνηση στον απόηχο των συζητήσεων για ενδεχόμενο παράτασης της εξόφλησης του. 

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκαν ότι διεξάγεται δημόσια συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικα ενώ από το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν νέο Μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση, όμως, νέου δανεισμού.
Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς ΕΕ και ΔΝΤ από την Ελλάδα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της, ξεκαθάρισε η Κομισιόν δια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν,  Αμαντέου Αλταφάζ.

Αν πίσω από αυτή την παράταση κρύβονται ως προϋπόθεση νέα μέτρα λιτότητας, η ΝΔ λέει κατηγορηματικά ΟΧΙ καθώς θα πρόκειται στην ουσία για  νέο Μνημόνιο από την πίσω πόρτα, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.


Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, για το επόμενο ακόμα χειρότερο μνημόνιο, που η ΝΔ το γνωρίζει και συμφωνεί, προετοιμάζει το έδαφος κατασκευάζοντας δικαιολογίες σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
"Μη φοβόμαστε τις έννοιες. Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλλει σε όλους εκείνους που της τα πήρανε χοντρά και υπερτιμολογημένα, επιμήκυνση των δόσεων"  τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης .

"Όπως στα μουλωχτά μας οδήγησαν στο ΔΝΤ έτσι στα κρυφά μας πάνε στην  επιμήκυνση του μνημονίου και στην επώδυνη αναδιαπραγμάτευση του χρέους  και σε ελεγχόμενη πτώχευση της χώρας" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Την αντίθεσή της στην παράταση της αποπληρωμής του δανείου εξέφρασε εκ νέου η γερμανική κυβέρνηση. «Από τη στιγμή που οι Έλληνες εφαρμόζουν με επιτυχία το πρόγραμμα, δεν υπάρχει λόγος επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 
Πάντως, η σχετική συζήτηση εκτιμάται ότι ήταν βασικός παράγοντας για την αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα, μετά από μήνες, κάτω από τις 700 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, θετικό τεστ για το δανεισμό αποτέλεσε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, από την οποία το δημόσιο άντλησε ένα δισεκατομμύριο 170 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,54% έναντι 4,82%, που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 14ης Σεπτεμβρίου.  


Από : Αθήνα 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου