" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συμφωνία $ 3,6 δισ.: Η Pfizer εξαγοράζει την King Pharmaceuticals.



Συμφωνία, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ανακοίνωσε χθες η Pfizer για την εξαγορά της φαρμακευτικής εταιρείας King Pharmaceuticals.
  Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Pfizer -ο μεγαλύτερος όμιλος φαρμάκων στον κόσμο- καταβάλλει 14,25 δολάρια για κάθε μετοχή της King, ποσό που αντιστοιχεί σε 40% premium έναντι της τιμής κλεισίματος στην προχθεσινή συνεδρίαση. 
Μέσω της εξαγοράς, η Pfizer διευρύνει την γκάμα φαρμακευτικών της προϊόντων.
Η King αντιμετώπιζε προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας σε ορισμένα βασικά της φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν λήξει ή αποσυρθεί. Η εξαγορά της King ανακοινώνεται περίπου έναν χρόνο αφότου η Pfizer είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Wyeth έναντι ποσού 68 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία με την Wyeth συνέβαλε στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της Pfizer, αλλά και στην εξοικονόμηση δαπανών, αν και τα στελέχη του φαρμακευτικού ομίλου είχαν καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξουν και άλλες, μικρότερου μεγέθους συμφωνίες εξαγορών, ώστε να εκπληρώσουν τους οικονομικούς στόχους για το 2012.
Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της τάσης των μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων για εξαγορά μικρότερων φαρμακευτικών εταιρειών ή εταιρειών βιοτεχνολογίας, κινήσεις που αποσκοπούν στο να αντισταθμίσουν την εκπνοή δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά και τη βελτίωση των φαρμακευτικών ερευνών.
Η Sanofi-Aventis, ανταγωνίστρια της Pfizer, επιδιώκει την εξαγορά της Genzyme (παρασκευάστρια φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες) μέσω επιθετικής προσφοράς 18,5 δισ. δολαρίων.

Από :  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου