" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο Xiaobao !

  «Για το μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα», βραβεύτηκε ο αντιφρονούντας Xiabao.

Όμως ο κινέζος υπουργός εξωτερικών Yang Jiechi βγήκε να δηλώσει πως μια τέτοια βραβευση μπορεί και να βλάψει τις σχέσεις της Κίνας με την Νορβηγία. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά είπε, μια τέτοια βράβευση " αντιβαίνει στις αρχές του Βραβείου". 
Επεξηγώντας πως το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται "στο πρόσωπο που είχε την μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή την μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στην διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών". 
Η κατηγορία για την οποία δικάστηκε με έντεκα (11) χρόνια φυλάκιση ο Liu Xiabao είναι η υποκίνηση για την ανατροπή του καθεστώτος. Ακόμη του έχει επιβληθεί στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο (2) χρόνια.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου