" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ


 Την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο και των πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ. 
 Το πόρισμα που θα υπογράψουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο τους Πέτρο Δούκα (υφυπουργός Οικονομικών), Απόστολο Κοντό και Ευάγγελο Μπασιάκο (υπουργοί Γεωργίας), Θόδωρο Ρουσόπουλο (υπουργός Επικρατείας) και Γιώργο Βουλγαράκη (υπουργός Πολιτισμού). 
 
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την παραπομπή των Π. Δούκα, Απ. Κοντού και Ευάγ. Μπασιάκου, οι οποίοι έχουν υπογράψει υπουργικές αποφάσεις ενώ για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη επιφυλάσσονται για την ολομέλεια. 

Ο ΛΑΟΣ προτείνει μη παραπομπή με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι αν δεν υπήρχε παραγραφή θα πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κ.κ. Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα. 

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισαν την υπόθεση "πασοκικό Βατο-γκεϊτ" και έκαναν λόγο για "σκευωρία με κεντρική κατεύθυνση", την οποία και απέδωσαν στον πανικό, όπως είπαν, της κυβέρνησης για το επερχόμενο αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. 

Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται, με μυστική ψηφοφορία των μελών της, να αποφασίσει αν θα παραπεμφθούν οι "βατοπεδινοί" πρώην υπουργοί στο Δικαστικό Συμβούλιο και ο ρόλος του Κοινοβουλίου σταματά εδώ. 
Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι πενταμελές και η σύνθεσή του προκύπτει από κλήρωση, μεταξύ των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Το Συμβούλιο είναι αυτό που θα εξετάσει αν θα παραπεμφθούν ή όχι οι πρώην υπουργοί σε Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου