" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μεγαλύτερο το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος 2009 Eurostat: 15,1% αντί 13,8%

Σε νέες περιπέτειες απειλεί να θέσει την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 από την Eurostat. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου διαμορφώθηκε τελικά στο 15,1% του ΑΕΠ, αντί του 13,8%, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 127% του ΑΕΠ από 115,4%.

Η νέα αναθεώρηση, που πλήττει για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, οφείλεται στην ενσωμάτωση ελλειμμάτων και χρεών ζημιογόνων ΔΕΚΟ, καθώς και στην αποκάλυψη πρακτικών απόκρυψης ελλειμμάτων και χρεών μέσω swaps.
Τα βάρη από τις αμαρτίες του παρελθόντος είναι μόνο μία από τις γκρίζες ζώνες του σχεδίου. Υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες για τα έσοδα του 2010 και του 2011, για την οικονομική κατάσταση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ., που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέες προσαρμογές τον Νοέμβριο υπό την εποπτεία της τρόικας.

 Γνώριζε...





Από τον Ιανουάριο του 2009 γνώριζε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως προκύπτει από το βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Πέερ Στάινμπρουκ. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να του είπε ότι μετά τη μεταξύ τους συζήτηση δεν ήταν πια σίγουρος αν επιθυμούσε να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.



Από Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου