" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Τό Ἰσραήλ ὑπό τό βλέμμα τοῦ "τρίο τῶν BRICS"

Γράφει ὁ Pepe Escobar 

 Η Παγκόσμια Πλειοψηφία γνωρίζει απολύτως ότι οι γενοκτόνοι του Τελ Αβίβ προσπαθούν όσο πιο σκληρά μπορούν να προκαλέσουν έναν πόλεμο- Αποκάλυψη ( φυσικά με την πλήρη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ).

Αντιπαραθέστε αυτή τη μαχητική νοοτροπία με 2.500 χρόνια περσικής διπλωματίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν,  Ali Bagheri Kani, παρατήρησε πρόσφατα πώς η Τεχεράνη προσπαθεί σκληρά να αποτρέψει «το «όνειρο» του ισραηλινού καθεστώτος να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο».

Ποτέ όμως δεν πρέπει να διακόπτουμε τον εχθρό όταν είναι σε απόλυτο πανικό. Ο Sun Tzu θα είχε εγκρίνει αυτό το απόφθεγμα. Το Ιράν σίγουρα δεν θα παρέμβει καθώς οι ΗΠΑ και τα μέλη της G7 αποσύρουν όλα τα μέτρα για να καταλήξουν σε κάποια φαινομενική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για να αποτρέψουν σοβαρά στρατιωτικά αντίποινα από το Ιράν και τον Άξονα της Αντίστασης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αυτή η προειδοποίηση απέδωσε καρπούς: ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο,Ahmed Abdel Hadi, ανέφερε την Τετάρτη, ότι η Χαμάς δεν θα εμφανιστεί στον δοκιμαστικό γύρο διαπραγματεύσεων την Πέμπτη – προχθές. Ο λόγος;

Η ξεκάθαρη κατάσταση είναι γεμάτη εξαπάτηση και αναβλητικότητα από τον Νετανιάχου, παίζοντας με τον χρόνο, ενώ ο Άξονας προετοιμάζει μια απάντηση στη δολοφονία των μαρτύρων [αρχηγός του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ismail] Haniyeh και [Στρατιωτικός Διοικητής της ΧεζμπολάχFuad] Shukr… [Η Χαμάς] δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις που παρέχουν κάλυψη στον Νετανιάχου και την τρομοκρατική κυβέρνησή του.

Έτσι, το παιχνίδι αναμονής, στην πραγματικότητα μία διάλεξη στρατηγικής ασάφειας για να σπάσει τα νεύρα του Ισραήλ, θα συνεχιστεί. Κάτω από όλο το φτηνό δράμα της συλλογικής Δύσης που εκλιπαρεί το Ιράν να μην απαντήσει, υπάρχει ένα κενό. Δεν προσφέρεται τίποτα ως αντάλλαγμα.

Χειρότερα. Οι Ευρωπαίοι υποτελείς της Ουάσιγκτον – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία – εξέδωσαν μια δήλωση απευθείας από το Desperation Row, όπου «καλούν το Ιράν και τους συμμάχους του να απόσχουν από επιθέσεις που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία να συμφωνηθεί μια εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Θα φέρουν την ευθύνη για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο αυτή την ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα. Καμία χώρα ή έθνος δεν πρόκειται να κερδίσει από μια περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

Αναμενόμενο, ούτε μια λέξη για το Ισραήλ. Σε αυτή τη νεο-οργουελική διατύπωση, είναι  λες και ξεκίνησε η καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη από την στιγμή που το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αντεπιτεθεί για τις δολοφονίες των Haniyeh- Shukr στην Τεχεράνη.

Η ιρανική διπλωματία απάντησε γρήγορα στους υποτελείς, τονίζοντας το «αναγνωρισμένο δικαίωμά της» να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και να δημιουργήσει αποτρεπτικό τρόπο εναντίον του Ισραήλ, της πραγματικής πηγής τρομοκρατίας στη Δυτική Ασία. Και το κρίσιμο, τονίζοντας ότι «δεν ζητούν άδεια από κανέναν» για να ασκήσουν αυτό το δικαίωμά τους.

Η ουσία του θέματος ξεφεύγει αναμενόμενα από τη δυτική λογική: αν η Ουάσιγκτον είχε αναγκάσει μια εκεχειρία στη Γάζα πέρυσι, ο κίνδυνος ενός αποκαλυπτικού πολέμου που συγκλονίζει τη Δυτική Ασία θα είχε αποφευχθεί.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την Τετάρτη ένα επιπλέον πακέτο όπλων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Τελ Αβίβ, δείχνοντας ακριβώς πόσο δεσμευμένοι είναι οι Αμερικανοί στην εξασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Η Παλαιστίνη συναντά τους BRICS

Οι ισραηλινές προκλήσεις, ειδικά η δολοφονία του Haniyeh, ήταν μια άμεση προσβολή για τρία κορυφαία μέλη των BRICS: το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.

Έτσι, η απάντηση στο Ισραήλ συνεπάγεται μια συντονισμένη διάρθρωση της τριάδας, που απορρέει από τις αλληλένδετες ολοκληρωμένες στρατηγικές συνεργασίες τους

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δέχτηκε ένα κρίσιμο τηλεφώνημα από τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ali Bagheri Kani, κατά τη διάρκεια του οποίου υποστήριξε κατηγορηματικά όλες τις προσπάθειες της Τεχεράνης να διασφαλίσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Σηματοδοτεί επίσης την υποστήριξη της Κίνας για μια ιρανική αντίδραση στο Ισραήλ. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η δολοφονία του Χανίγιε θεωρήθηκε στο Πεκίνο ως ένα απαράδεκτο χαστούκι στις σημαντικές διπλωματικές προσπάθειές του, που έλαβε χώρα λίγες μόνο ημέρες αφότου ο αρχηγός της Χαμάς, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους πολιτικούς εκπροσώπους, υπέγραψε τη Διακήρυξη του Πεκίνου .


Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε  με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατοικία του στο Νόβο-Ογκάριοβο στη Μόσχα ( φωτό). Αυτό που είπε ο Πούτιν στον Αμπάς είναι πολύτιμο:

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία σήμερα, δυστυχώς, πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, να υπερασπιστεί τον λαό της με τα όπλα στα χέρια της, αλλά αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή [Δυτική Ασία], αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Abbas είναι σαν ένα σπασμένο καλάμι, που απολαμβάνει σπάνια αξιοπιστία στην Παλαιστίνη, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να αποκαλύπτουν ότι το 94 τοις εκατό των Δυτικών Όχθων και το 83 τοις εκατό των κατοίκων της Γάζας ζητούν την παραίτησή του. Εν τω μεταξύ, λιγότερο από το 8 τοις εκατό των Παλαιστινίων κατηγορεί τη Χαμάς ως υπεύθυνη για τη σημερινή, φρικτή κατάστασή τους. Συντριπτική εμπιστοσύνη υπάρχει στον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ .

Η Μόσχα βρίσκεται σε μια πολύπλοκη θέση - προσπαθεί να ενισχύσει μια νέα πολιτική διαδικασία στην Παλαιστίνη με τα εργαλεία της πολιτικής της διπλωματίας, με πολύ πιο ισχυρό τρόπο από ό,τι οι Κινέζοι. Ωστόσο, ο Abbas αντιστέκεται.

Υπάρχουν κάποιες ευοίωνα σημεία. Στη Μόσχα, ο Αμπάς είπε ότι είχαν συζητήσει για τους BRICS: «Καταλήξαμε σε μια προφορική συμφωνία ότι η Παλαιστίνη θα προσκληθεί με τη μορφή "προσέγγισης" » και εξέφρασε την ελπίδα ότι:

Θα μπορούσε να οργανωθεί μια συγκεκριμένη μορφή συνάντησης και να αφιερωθεί αποκλειστικά στην Παλαιστίνη, έτσι ώστε όλες οι χώρες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα… Όλα θα είναι όσο το δυνατόν πιο επίκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες αυτής της ένωσης [BRICS] είναι όλες φιλικές προς την Παλαιστίνη.

Αυτό, από μόνο του, είναι μια σημαντική ρωσική διπλωματική νίκη. Η οπτική της Παλαιστίνης που τοποθετείται μεταξύ των BRICS για σοβαρές συζητήσεις θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη και την παγκόσμια πλειοψηφία.

Πώς να διαβαθμίσετε μια θανατηφόρα αντίδραση

Στην ευρύτερη εικόνα –η απάντηση του Άξονα Αντίστασης στο Ισραήλη Ρωσία εμπλέκεται επίσης βαθιά. Πρόσφατα, μια ροή ρωσικών αεροσκαφών προσγειώθηκε στο Ιράν, μεταφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες επιθετικό και αμυντικό στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Murmansk-BN που αλλάζει παιχνίδι, ικανό να παρεμποδίζει και να μπερδεύει κάθε είδους ραδιοφωνικά σήματα, GPS, επικοινωνίες, δορυφόρους και ηλεκτρονικά συστήματα. σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων.

Αυτός είναι ο απόλυτος εφιάλτης για το Ισραήλ και τους βοηθούς του στο ΝΑΤΟ. Εάν αναπτυχθεί από το Ιράν, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Murmansk-BN μπορεί κυριολεκτικά να τηγανίσει ολόκληρο το ισραηλινό δίκτυο, το οποίο απέχει μόλις 2.000 χιλιόμετρα, στοχεύοντας στρατιωτικές βάσεις και επίσης το ηλεκτρικό δίκτυο.

Εάν η απάντηση του Ιράν σκοπεύει πραγματικά να ξεφύγει από τα charts – δίνοντας στο κατοχικό κράτος ένα επικό, αξέχαστο μάθημα – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό του Murmansk-BN και νέων ιρανικών υπερηχητικών πυραύλων.

Και ίσως κάποιες επιπλέον ρωσικές υπερηχητικές εκπλήξεις. Άλλωστε, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Sergey Shoigu πήγε πρόσφατα στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον Ιρανό Αρχηγό Επιτελείου Στρατηγός Bagheri, ακριβώς για να στρογγυλοποιήσουν τα λεπτότερα σημεία της συνολικής στρατηγικής τους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα.

Ο Στρατηγός Bagheri ήταν αποκαλυπτικότατος όταν είπε: «Θα καλωσορίσουμε την τριμερή συνεργασία του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη-πολιτισμοί ενώνονται στην πράξη για να πολεμήσουν το ήθος του Forever War που είναι ενσωματωμένο στη δυτική «δημοκρατική» πλουτοκρατία.

Όσο η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν την Παλαιστίνη και το Ιράν σε πολλά επίπεδα, είναι αναπόφευκτο το επίκεντρο των Forever Wars να στρέφεται τώρα εναντίον όλων αυτών. Η κλιμάκωση είναι αχαλίνωτη - στην Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, καθώς και τις έγχρωμες επαναστάσεις από το Μπαγκλαντές (επιτυχείς) έως τη Νοτιοανατολική Ασία (ακυρώθηκε).

Αυτό μας φέρνει στο βασικό δράμα στην Τεχεράνη: πώς να διαβαθμίσουμε προσεκτικά μια απάντηση που θα κάνει το Ισραήλ να μετανιώσει, αλλά δεν θα οδηγήσει σε αιμορραγικές πληγές από το Ιράν στη Ρωσία και την Κίνα.

Η γενική σύγκρουση – μεταξύ Ευρασίας και ΝΑΤΟσταν – είναι αναπόφευκτη. Ο ίδιος ο Πούτιν το αποκάλυψε με ξεκάθαρα λόγια, όταν είπε: «Οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι αδύνατες εφόσον πραγματοποιεί χτυπήματα σε άμαχους πληθυσμούς και απειλεί πυρηνικούς σταθμούς».

Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ στη Γάζα. Οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» - ή οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός - είναι αδύνατες ενώ η Γάζα και κυρίαρχα έθνη όπως η Συρία , το Ιράκ και η Υεμένη βομβαρδίζονται κατά βούληση.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το αντιμετωπίσεις: στρατιωτικά, με έξυπνη δύναμη.

Το Ιράν, σε συνεννόηση με τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσία και Κίνα, ίσως προσπαθεί να βρει έναν τρίτο δρόμο. Το Project Israel ουσιαστικά καταστρέφει τήν οικονομία του για να προστατεύσει το κράτος κατοχής από μια θανατηφόρα απάντηση του Ιράν και του Άξονα της Αντίστασης.

Έτσι, η Τεχεράνη μπορεί να ωθήσει τον Sun Tzu στα άκρα –το παιχνίδι αναμονής, οι ψυχολογικές ενέργειες, η αφόρητη στρατηγική ασάφειααναγκάζοντας τους Ισραηλινούς εποίκους να μαγειρεύουν στις υπόγειες αποθήκες τους έως ότου ολοκληρωθεί η συνολική, γενική, συντονισμένη στρατηγική για την παράδοση ενός δολοφονικού χτυπήματος.   

Ἀπό : unz.com


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου