" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

« Θεοτόκου Πάσχα » στήν Ῥωσσία


 «Θεοτόκου Πάσχα». Κοίμηση της Θεοτόκου

Στις 28 Αυγούστου είναι η μεγάλη δωδέκατη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τέλος της Κοιμήσεως Νηστεία. Αυτή την άκρως επίσημη ημέρα δεν τιμάται η μνήμη των αγίων, αλλά γιορτάζεται η ημέρα μιας ολόκληρης σειράς θαυματουργών εικόνων - εικόνων της Μητέρας του Θεού.

Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου . Μία από τις κύριες Ορθόδοξες γιορτές, στη Ρωσία από την αρχαιότητα ονομαζόταν Θεομητορικό Πάσχα. Την ημέρα αυτή, θυμόμαστε κάθε χρόνο τον ευλογημένο θάνατο της μοναδικής παρθένου που τιμούνταν πάνω από όλες τις ασώματες Ουράνιες δυνάμεις. «Το εντιμότατο χερουβείμ» και «το πιο ένδοξο σεραφείμ». Η Υπεραγία Κυρία, η οποία, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά την ταφή αναλήφθηκε σωματικά στους Ουρανούς.

Στις εικόνες που απεικονίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Χριστός υψώνεται πάντα, κρατώντας στην αγκαλιά του ένα βρεφικό ειδώλιο με σπάργανα, που συμβολίζει την ψυχή της Μητέρας του Θεού. Αυτό το παιδικό ειδώλιο αντιπροσωπεύει την εικόνα μιας πνευματικής «γέννησης στον θάνατο».

Όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μιλάει για το νόημα αυτού του γεγονότος  , «Δεν θα ονομάσω την ιερή Κοίμησή Σου θάνατο, αλλά ανάπαυση ή αναχώρηση ή, ακριβέστερα, εγκατάσταση, εξάλλου, εγκαθίσταται με τον Κύριο. .. Έκανες τον θάνατο φωτεινό, ελευθερώνοντάς τον από την απελπισία και τον γεμίζεις χαρά».

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Κοιμήσεως, οι ιερείς ντύνονται με μπλε άμφια. Αυτό το χρώμα ανήκει στα χρώματα της Μητέρας του Θεού και συμβολίζει την ουράνια αγνότητα και αθωότητα. ( ἐδῶ, φωτό

Όπως σημείωσε ιδιαίτερα ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος σε μια από τις ομιλίες του   :

« Δεν είναι απολύτως τυχαίο ότι στην Εκκλησία μας όλοι οι σημαντικότεροι καθεδρικοί ναοί και μοναστήρια ονομάζονται προς τιμή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και η Λαύρα Κιέβου-Pechersk, και η Λαύρα Pochaev, και ο κύριος ναός της Λαύρας Trinity-Sergius - ο Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, - και ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου,στο κέντρο της Αγίας Ρωσίας, στο Κρεμλίνο, και καθεδρικοί ναοί σε πολλές πόλεις ονομάστηκαν προς τιμήν αυτού του μυστηριώδους και ιερού γεγονότος, που στέκεται, σαν να λέμε, στην άκρη των κόσμων - ορατών και αόρατων. Η Βασίλισσα του Ουρανού, που πέρασε από αυτή τη ζωή σε εκείνη τη ζωή, μας ενισχύει όλους με την ελπίδα: δεν θα εξαφανιστούμε με τον φυσικό θάνατο, θα ζήσουμε...» 

Αυτή η μεγάλη δωδέκατη εορτή ολοκληρώνει όχι μόνο τη Νηστεία της Κοίμησης, αλλά και ολόκληρο το λειτουργικό έτος. Και επομένως, ακριβώς την ημέρα της Κοιμήσεως, όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αναφωνούν με ιδιαίτερη ευλάβεια τα αποστολικά λόγια:  «Υπεραγία Θεοτόκε, βοήθησέ μας!». , ζητώντας στήριξη στη νέα εκκλησιαστική χρονιά.

Ἀπό : tsargrad.tv


Χρόνια Πολλά σέ ὅλους καί ὅλες !  


Ἡ Πελασγική

6 σχόλια:

  1. Δεν δύναται όπως χαρακτηρισθή συμβολισμός
    Τουναντίον όλοι οι συμβολισμοί πηγάζουν έκτοτε και διά παντός από αυτό το γεγονός
    Ποίο;
    Μια άμωμος γυνή τη χαρη του Θεού αμώμως εσυνέλαβε εκυοφόρησεν και ετεξε υιόν Θεού θεάνθρωπον ισοθεον Σωτήρα
    Εδωρισεν Αυτή το μέγιστον δώρον
    Επονεσεν Αυτή έμπροσθεν του Σταυρού τον μέγιστον πονον, μέγιστον διότι ο υιός Αυτής ήτο αθώος ήτο αναμάρτητος και ήτο από ανθρωπίνης απόψεως μόνον δικός Της
    Δεν είχεν Αυτή που να μοιράσει τον πονον Της και τον εγεύθη όλον μόνη
    ΜΈΓΙΣΤΗ ΑΥΤΗΣ Η ΧΑΡΙΣ
    Εγκαρδίως τις ευχές μου προς όλους
    Να είναι αυτή η Κοιμησις η αρχή της Αναστάσεως
    Τα σέβη μου ιστοδεσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εὐτυχῶς πού ὑπάρχεις καί τά γράφεις ὅπως πρέπει.

      Πολύ ὀρθῶς,λοιπόν, τό ἔθεσες. Ἔτσι ! ( Καλά σέ λέει "Νέστωρα" ὁ ΕΑΦ ...)

      Χρόνια Πολλά γιά τήν μεγάλη ἑορτή τοῦ Καλοκαιριοῦ !
      Χρόνια Πολλά σ᾿ὅλους κι᾿ὅλες !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΑΚΜΩΝ !

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα και Χρονια Πολλα σε ολους τους Ορθοδοξους Χριστιανους για την αυριανη Μεγαλη Εορτη της Ορθοδοξιας της 15ης Αυγουστου.
    Την ΛΑΜΠΡΗ του Καλοκαιριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά !
    Κάθε σπίτι ἑλληνικό, χριστιανικό καί ὀρθόδοξον ἔχει κάποιον ἑορτάζοντα. Χρόνια πολλά,λοιπόν σέ ὅλους καί ὅλες !

    "Богородичная Пасха" , ( Θεοτόκου Πάσχα) λέει στά ῥωσσικά τό παραπάνω θέμα. Κι᾿ἐμεῖς ἐδῶ στήν Ἑλλάδα ἔτσι ἔχομε συνηθίσει, παλαιόθεν, νά ὀνομάζουμε τήν μεγάλη αὐτή ἑορτή " Πάσχα τοῦ Καλοκαιριοῦ " .

    Χρόνια Πολλά !

    Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διασκεδαζω με την σκεψη οτι ΟΛΑ τα αθεα κομμουνια (συσσωμης της δημοκρατικης σφεντονας) θα τσιμπησουν την παρατετατμενη αργια (Πεμπτη-Παρασκευη και το υπολοιπο του Σ/Κ φυσικα) και θα ..."γιορτασουν" Την Κοιμηση Της Θεοτοκου στα νησια και στις παραλιες οπως κανουν κανονικα αργια και με τις αλλες Χριστιανικες Εορτες.
    Κατα τ' αλλα δεν χανουν την ευκαιρια να επιτιθενται με μανια και τακτικωτατα στην Ορθοδοξια μεσω των πατσαροφυλλαδων τους και των πορνοκαναλων τους.
    Ανθελληνες βδελυγματα της Οικουμενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί,ἔτσι ἀκριβῶς. Δύο τέτοια ὄντα ( 12θεϊστές ) μπῆκαν στό προφίλ τῆς ἀδελφῆς μου στό φ/β ὅπου εἶχε δημοσιεύσει ἕνα θρησκευτικό θέμα, καί ἄρχισαν νά βγάζουν τήν χολή τους. Μέχρι λόγο καί γιά ἑρπετά ἔκαναν. Ἔδωσαν τό καλλίτερο πάτημα. Τούς περιποιήθηκα τά μάλα.
      ( Ἄν θέλῃς νά γελάσῃς,ἐδῶ : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid037WjBbzZPjVuv87kqwSnPPVVFNyDwRtdPnvUmxfpcZe8s2XLQ1h8yGzZZQQ2juasPl&id=100011942565058 - πάτησε νά διαβάσῃς;καί τα 19 σχόλια- )

      Χρόνια Πολλά σ᾿ὅλους τούς Ἕλληνες, Ὀρθοδόξους Χριστιανούς !
      Χρόνια Πολλά σ᾿ὅλους κι᾿ὅλες τούς ἑορτάζοντες κι᾿ἑορτάζουσες !
      Χρόνια Πολλά ἀγαπητέ ΕΑΦ, νά χαίρεσαι τήν οἰκογένειά σου κι᾿ὅλους ὅσους ἀγαπᾶς !

      Καλημέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή