" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ἡ ἀνατροπή τοῦ Imran Khan ἀπό τ᾿ἁρπακτικά τῶν ΗΠΑ

Γράφει ὁ Jeffrey D. Sachs 

 Ένα κύριο όργανο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι η συγκεκαλυμμένη αλλαγή καθεστώτος, που σημαίνει μια μυστική ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να ρίξει την κυβέρνηση μιας άλλης χώρας. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ οδήγησαν στην απομάκρυνση από την εξουσία του πρωθυπουργού του Πακιστάν Imran Khan ( φωτό) τον Απρίλιο του 2022, ακολουθούμενη από τη σύλληψή του με πλαστές κατηγορίες για διαφθορά και κατασκοπεία και την καταδίκη αυτή την εβδομάδα σε 10 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία κατασκοπείας. Ο πολιτικός στόχος είναι να εμποδίσει τον πιο δημοφιλή πολιτικό του Πακιστάν να επιστρέψει στην εξουσία στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου.

Το κλειδί για τις μυστικές επιχειρήσεις φυσικά είναι ότι είναι μυστικές και ως εκ τούτου αμφισβητούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ακόμη και όταν τα στοιχεία έρχονται στο φως μέσω πληροφοριοδοτών ή διαρροών, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει την αυθεντικότητα των αποδεικτικών στοιχείων και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης γενικά αγνοούν την υπόθεση επειδή έρχεται σε αντίθεση με το επίσημο αφήγημα. Επειδή οι συντάκτες σε αυτά τα συστημικά μαγαζιά δεν θέλουν να ασχολούνται με «θεωρίες συνωμοσίας» ή απλώς χαίρονται να είναι τα φερέφωνα της επίσημης εξουσίας, δίνουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ένα πολύ ευρύ πεδίο για πραγματικές συνωμοσίες αλλαγής καθεστώτος.

Η συγκεκαλυμμένη αλλαγή καθεστώτος από τις ΗΠΑ είναι συγκλονιστικά ρουτίνα. Μια έγκυρη μελέτη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Lindsay O'Rourke μετράει 64 μυστικές επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1947 και 1989), και στην πραγματικότητα ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος επειδή επέλεξε να μετρήσει τις επαναλαμβανόμενες απόπειρες εντός μιας χώρας ως ενιαίο εκτεταμένο επεισόδιο. Έκτοτε, οι επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος από τις ΗΠΑ παρέμειναν συχνές, όπως όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε στη CIA ( Επιχείρηση Timber Sycamore ) να ανατρέψει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτή η μυστική επιχείρηση παρέμεινε μυστική μέχρι αρκετά χρόνια μετά την επιχείρηση, και ακόμη και τότε, δεν καλύφθηκε σχεδόν καθόλου από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Όλα αυτά μας φέρνουν στο Πακιστάν, μια άλλη περίπτωση όπου τα στοιχεία δείχνουν έντονα την αλλαγή καθεστώτος κάτω από την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Imran Khan, του χαρισματικού, ταλαντούχου και εξαιρετικά δημοφιλούς ηγέτη στο Πακιστάν, που φημίζεται τόσο για την κορυφαία στον κόσμο μαεστρία του στο κρίκετ όσο και για την κοινή επαφή του με τον κόσμο. Η δημοτικότητά του, η ανεξαρτησία και τα τεράστια ταλέντα του τον καθιστούν πρωταρχικό στόχο των ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν για δημοφιλείς ηγέτες που δεν συμβαδίζουν με την πολιτική των ΗΠΑ.

Η «αμαρτία» του Imran Khan ήταν να είναι πολύ συνεργάσιμος με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ενώ επιδίωκε επίσης κανονικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μεγάλο μάντρα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, και η αρχή ενεργοποίησης της CIA, είναι ότι ένας ξένος ηγέτης είναι «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Οι ηγέτες που προσπαθούν να είναι ουδέτεροι μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων διατρέχουν τρομερό κίνδυνο να χάσουν τις θέσεις τους, ή ακόμα και τη ζωή τους, με υποκίνηση των ΗΠΑ, καθώς οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την ουδετερότητα. Οι ηγέτες που αναζητούν ουδετερότητα που χρονολογούνται από τον Patrice Lumumba (Ζαΐρ), τον Norodom Sihanouk (Καμπότζη), τον Viktor Yanukovych (Ουκρανία) και πολλούς άλλους, ανατράπηκαν με το όχι και τόσο κρυφό χέρι της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan, ο Ρώσος Πούτιν συζήτησαν διμερή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις στη συνάντηση - Αυτή είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη Πακιστανού πρωθυπουργού στη Ρωσία μετά από ένα κενό 23 ετών.

Όπως πολλοί ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο Khan δεν θέλει να διακόψει τις σχέσεις ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με τη Ρωσία λόγω του πολέμου της Ουκρανίας. Κατά καθαρή σύμπτωση προηγούμενου προγραμματισμού, ο Khan έτυχε να βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (24 Φεβρουαρίου 2022) . Από την αρχή, ο Khan υποστήριξε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πειθανάγκασαν τους ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Khan, να ενωθούν ενάντια στον Πούτιν και να υποστηρίξουν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο ο Khan αντιστάθηκε.

Ο Khan πιθανότατα σφράγισε τη μοίρα του στις 6 Μαρτίου όταν πραγματοποίησε μια μεγάλη συγκέντρωση στο βόρειο Πακιστάν . Στη συγκέντρωση επέπληξε τη Δύση, και ειδικά 22 πρεσβευτές της ΕΕ, επειδή τον πίεσαν να καταδικάσει τη Ρωσία σε ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη. Επιδοκίμασε επίσης τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας στο διπλανό Αφγανιστάν ως εντελώς καταστροφικό για το Πακιστάν, χωρίς καμία αναγνώριση, σεβασμό ή εκτίμηση για τα δεινά του Πακιστάν.


Ο Khan είπε στα πλήθη που ζητωκραύγαζαν: «Οι πρεσβευτές της ΕΕ μας έγραψαν μια επιστολή ζητώντας μας να καταδικάσουμε και να καταψηφίσουμε τη Ρωσία… Τι πιστεύετε για εμάς; Είμαστε σκλάβοι σας… πως ό,τι πείτε, θα το κάνουμε;» Πρόσθεσε, «Είμαστε φίλοι με τη Ρωσία, και είμαστε επίσης φίλοι με την Αμερική. Είμαστε φίλοι με την Κίνα και με την Ευρώπη. δεν είμαστε σε κανένα στρατόπεδο. Το Πακιστάν θα παραμείνει ουδέτερο και θα συνεργαστεί με όσους προσπαθούν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Από την σκοπιά των ΗΠΑ, το «ουδέτερο» είναι μια εχθρική λέξη. Η ζοφερή συνέχεια για τον Khan αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2023 από ερευνητές δημοσιογράφους στο The Intercept . Μόλις μία ημέρα μετά τη συγκέντρωση του Khan, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για το Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας Donald Lu συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρεσβευτή του Πακιστάν στις ΗΠΑ, Asad Majeed Khan. Μετά τη συνάντηση, ο Πρέσβης Khan έστειλε ένα μυστικό τηλεγράφημα (ένα «κωδικοποιημένο μήνυμα») πίσω στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο διέρρευσε στη συνέχεια στο The Intercept από έναν Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Το τηλεγράφημα αφηγείται πώς ο Βοηθός Γραμματέας Lu επέπληξε τον Πρωθυπουργό Khan για την ουδέτερη στάση του. Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Lu είπε ότι «οι άνθρωποι εδώ και στην Ευρώπη ανησυχούν αρκετά για το γιατί το Πακιστάν παίρνει μια τόσο επιθετικά ουδέτερη θέση (για την Ουκρανία), αν μια τέτοια θέση είναι ακόμη δυνατή. Δεν μας φαίνεται τόσο ουδέτερη στάση».

Στη συνέχεια, ο Lu μετέφερε την ουσία στον Πρέσβη Khan. «Νομίζω ότι αν πετύχει η ψήφος δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού, όλα θα συγχωρεθούν από την Ουάσιγκτον επειδή η επίσκεψη στη Ρωσία αντιμετωπίζεται ως απόφαση του πρωθυπουργού. Διαφορετικά, πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε».

Πέντε εβδομάδες αργότερα, στις 10 Απριλίου, με την ωμή απειλή των ΗΠΑ να κρέμεται πάνω από τον ισχυρό πακιστανικό στρατό και με τον στρατό να ελέγχει το πακιστανικό κοινοβούλιο, το κοινοβούλιο ανέτρεψε τον Khan υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η νέα κυβέρνηση ήρθε με θρασύτατα κατασκευασμένες κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Khan, για να τον συλλάβει και να αποτρέψει την επιστροφή του στην εξουσία. Στην εντελώς οργουελική στροφή, όταν ο  Khan έκανε γνωστή την ύπαρξη του διπλωματικού τηλεγραφήματος που αποκάλυψε τον ρόλο της Αμερικής στην ανατροπή του, η νέα κυβέρνηση κατηγόρησε τον  Khan για κατασκοπεία. Τώρα έχει καταδικαστεί για αυτές τις κατηγορίες στην παράλογη ποινή των 10 χρόνων, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παραμένει σιωπηλή μπροστά σ᾿αυτό το σκάνδαλο.

Όταν ρωτήθηκε για την καταδίκη του Khan, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε τα εξής : «Είναι θέμα των πακιστανικών δικαστηρίων». Μια τέτοια απάντηση είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η αλλαγή καθεστώτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει τη φυλάκιση του Khan λόγω της δημόσιας αποκάλυψης των αμερικανικών ενεργειών απ᾿αυτόν.

Ως εκ τούτου, το Πακιστάν θα διεξαγάγει εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου με τον πιο δημοφιλή δημοκρατικό ηγέτη του στη φυλακή και με το κόμμα του Khan να είναι αντικείμενο ανηλεών επιθέσεων, πολιτικών δολοφονιών, συσκοτίσεις εκ μέρους των μμε και άλλης βίαιης κατάπνιξης του θέματος. 

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απόλυτα συνένοχη. Τόσο πολύ για τις «δημοκρατικές» αξίες της Αμερικής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πάρει το δρόμο της προς το παρόν—και έχει αποσταθεροποιήσει βαθιά μια χώρα, πυρηνικά οπλισμένη, 240 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόνο η αποφυλάκιση του Khan και η συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα.

ἀπό : unz.com

Οἱ δημοσιεύσεις μας γιά τόν Κάν καί τήν σχεδιασμένη ἀπό τίς ΗΠΑ πτώση του : 

Ὅταν τά "ἁρπακτικά" πιάνουν δουλειά...

Τί ἔχει κατατρομάξει τούς ἐξουσιαστές ;

Τά ἄκρως ἐνδιαφέροντα...  Το Πακιστάν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στους BRICS


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου