" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ἐνῷ ὁ Ζελένσκυ ζητᾷ ὅλο καί περισσότερους στρατιῶτες,οἱ Οὐκρανοί διαμαρτύρονται μέ διαδηλώσεις κι᾿ὁδοφράγματα


Ως δείγμα των όσων έρχονται, έχουν αρχίσει να ξεσπούν διαδηλώσεις κατά της στρατολογίας στην Ουκρανία , και μάλιστα σε περιοχές που θεωρούνται γενικά ως υποστηρικτικές της πολεμικής προσπάθειας του Zelensky κατά της Ρωσίας. Αυτό έρχεται καθώς η κυβέρνηση Ζελένσκι εδώ και αρκετές εβδομάδες σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα μιας μεγάλης κινητοποίησης, καθώς ο στρατός έχει απόλυτη ανάγκη από εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους ικανούς στρατιώτες. 

Επί του παρόντος, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο επιστράτευσης  έρχεται δειλά-δειλά  στο κοινοβούλιο. Επιδιώκει τη μείωση του ορίου ηλικίας στράτευσης από τα 27 στα 25, ενώ παράλληλα αυξάνει τις ποινές για όσους δεν εγγραφούν. Ωστόσο, όπως ανέφερε η   Washington  Post , οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη στρατευμάτων, αφού υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μια κρίσιμη έλλειψη πεζικού, που οδηγεί σε εξάντληση και μειωμένο ηθικό στην πρώτη γραμμή »,  έγραψε η Post  


«Σε συνεντεύξεις στην πρώτη γραμμή, σχεδόν δώδεκα στρατιώτες και διοικητές [είπαν] ότι τα ελλείμματα προσωπικού ήταν το πιο κρίσιμο πρόβλημά τους τώρα, καθώς η Ρωσία έχει ανακτήσει την επιθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και εντείνει τις επιθέσεις της», συνεχίζει η έκθεση.

Ως κάτι σπάνιο, οι New York Times την Κυριακή περιέγραψαν μια διαμαρτυρία που εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο, κυρίως σε μια περιοχή της Ουκρανίας που είναι γνωστό ότι έχει υψηλή υποστήριξη για τον πόλεμο. Η έκθεση αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα :

Ένα πλήθος θυμωμένο με τον Στρατό απέκλεισε έναν δρόμο έξω από ένα χωριό της δυτικής Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα σε μια έντονη αντιπαράθεση με τους οδηγούς και την αστυνομία που απεικονίζει τους πολιτικούς κινδύνους της επέκτασης της επιστράτευσης.

Τα χωριά στα δυτικά ήταν η κύρια πηγή στρατιωτών για τον ουκρανικό στρατό και η υποστήριξη για τον πόλεμο ήταν υψηλότερη στα δυτικά της χώρας από ό,τι συνολικά στην υπόλοιπη Ουκρανία. Αλλά η απώλεια αγαπημένων ανδρών έχει πλήξει πολλές οικογένειες.

Το οδόφραγμα έγινε την Τρίτη στο χωριό Kosmach, στην περιοχή Ivano-Frankivsk, και ξεκίνησε με αβάσιμες φήμες σε τοπικές ομάδες συνομιλίας ότι στρατιώτες έρχονταν να πάρουν τους υπόλοιπους άνδρες του χωριού, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Περίπου εκατό γυναίκες έκλεισαν έναν δρόμο και η διαμαρτυρία έγινε βίαιη όταν μπέρδεψαν μια γυναίκα από ένα γειτονικό χωριό με αξιωματικό στρατολόγησης , είπαν αστυνομικοί.

Η γυναίκα, η Ivanna Vandzhurak, έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι το πλήθος φώναξε ότι ήταν «πληροφοριοδότης» του τοπικού γραφείου στρατολόγησης. Η κατηγορία απηχούσε τη διαδεδομένη ανησυχία στην ουκρανική κοινωνία ότι κατάσκοποι ανάμεσά τους, γνωστοί ως spotters, βοηθούν τη Ρωσία να εντοπίσει στόχους πυραύλων, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η πηγή του άγχους ήταν το σύστημα στρατολόγησης στρατιωτικών.

Το γεγονός ότι 100 γυναίκες ηγήθηκαν διαμαρτυρίας σε μια περιοχή της δυτικής Ουκρανίας, γνωστή για τον έντονο πατριωτισμό της, αποτελεί ένδειξη πιθανών μεγαλύτερων παρόμοιων διαδηλώσεων σε άλλα μέρη της χώρας, καθώς το νομοσχέδιο για την επιστράτευση συνεχίζεται να συζητείται στο κοινοβούλιο.

ἀπό ἐδῶ

Ένας παρατηρητής έχει γράψει γι αυτήν την τεταμένη κατάσταση σε όλη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα :

Οι στρατολόγοι αγωνίζονται εδώ και καιρό σε τρέξιμο, πάλη και γροθιές με πιθανούς στρατεύσιμους, εκμεταλλευόμενοι συχνά την αριθμητική τους υπεροχή. Εξάλλου, για τους απλούς Ουκρανούς, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να τους στείλουν στο μέτωπο, επομένως είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με τους αξιωματικούς στρατολογίας για την ελευθερία και τη ζωή τους μέχρι το τέλος .

Το ζήτημα του πώς να καλέσουμε πιο αποτελεσματικά περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ένα βασικό ζήτημα στη ρήξη μεταξύ του Προέδρου Ζελένσκι και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεών του, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι. Ο Ζελένσκι έκτοτε απέλυσε τον δημοφιλή Στρατηγό Ζαλούζνι και διόρισε τον στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι προκειμένου να ορίσει μια νέα κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, η παρακάτω ευρέως διαδεδομένη φωτογραφία έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο μιας προσεχούς απόπειρας πραξικοπήματος από ακροδεξιά στοιχεία του στρατού, προς υποστήριξη του πλέον παραγκωνισμένου Zaluzhny...

Ο Valery Zaluzhny (αριστερά) με τον Andriy Stempitsky, διοικητή του Νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του. Πίσω τους είναι ένα πορτρέτο του ιστορικού Ουκρανού φασίστα ηγέτη, συνεργάτη τῶν Ναζί  Στέπαν Μπαντέρα 

Οι NY Times παρατηρούν, «Τα σχέδια για την κλήση περισσότερων στρατιωτών για να πολεμήσουν σε ζοφερό πόλεμο χαρακωμάτων ήταν κάτι με το οποίο κανείς στη στρατιωτική ή πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας δεν ήθελε να συνδεθεί ». Στρατιώτες που είχαν κληθεί από την αρχή του πολέμου έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκφράσει την οργή τους για το ότι έκαναν το καθήκον τους, μόνο και μόνο για να αναγκαστούν να παραμείνουν σε μάχη πέρα από την ημερομηνία λήξης της στρατιωτικής τους υπηρεσίας.

Ἀπό : zerohedge.com

Οἱ Οὐκρανοί κρύβονται ἐνῷ τό Ζελένσκυ κηρύσσει νέα Γενική Ἐπιστράτευση


Ὁλοταχῶς πρός ἕνα νέο Γολοντομόρ,βαδίζουν οἱ Οὐκρανοί μέ τίς εὐλογίες τῆς Δύσεως...

Ἐνῷ οὐκρανοί στρατιῶτες σκοτώνονται κατά δεκάδες καθημερινά,ὁ Ζελένσκυ ἕναν καημό ἐχει « νά πέφτει τό χρῆμα», στίς τσέπες του βεβαίως...


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα φιλτάτη Ευαγγελία κι εκλεκτοί συνεπιβάτες ...

    Αλήθεια τώρα... Κανείς παγκόσμιος Παίκτης δέν είχε τήν "ευστοχία", ώστε νά καταλάβει τί συμβαίνει στήν ΟυκρανοΡωσία καί τώρα πιά εξοφθάλμως καί στήν Παλαιστίνη, έν ψυχρώ, εμπρός στά μούτρα αφτουνού καί μπρός σέ όλου τού κόσμου τά μούτρα;;;...
    Όχι τίποτες άλλο, γιά νά μας τό πεί κι εμάς, πού 'χουμε μιά ζωή μεσάνυχτα.

    Τί έγινε ρέ παίχτες;... όλοι μαζί προσκύνημα στό Άουζβιτζ; Σέ "νέβερ αγκαίν";
    Κι όσοι τολμήσανε καί "σάλεψαν", όλοι "πηγαίνουνε κανόσσα";...
    Ρέ κανένας καλός, ρέεε;;;!!!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμᾶσαι τό Ἀδωνάϊ ὁ ὁποῖος μετά τήν ἄφιξίν του καί τό ταπείνωμά ( διάβαζε ἐξευτελισμός) του ἐν Κανόσσᾳ ἦρθε τό προσκύνημά του στόν "ἅγιο τόπο" ;

    https://www.loutraki365.gr/sites/default/files/2020/01/screenshot_1_2.png

    Ἔτσι,ἔτσι ἀκριβῶς καταντοῦν ἅπαντες !

    Νά φτύσουμε τόν κόρφο μας ...!

    Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή