" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Οἱ ΗΠΑ χτυποῦν στόχους σ᾿ ὅλη τήν Μέση Ἀνατολή

 

Επτά εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που φέρεται να χρησιμοποιούνται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν δέχθηκαν επίθεση​.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε ομάδες πολιτοφυλακών σε όλο το Ιράκ και τη Συρία ως απάντηση σε μια προηγούμενη επίθεση στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και άφησε δεκάδες τραυματίες.

Τι ήταν στο στόχαστρο του Πενταγώνου;

Η επίθεση στράφηκε σε περισσότερους από 85 στόχους, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης και ελέγχου, εγκαταστάσεις πληροφοριών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τις οποίες οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούσαν ομάδες που συνδέονται με τη Δύναμη Κουντς του Ιράν (IRGC), μια ελίτ μυστική μονάδα που ειδικεύεται σε ξένες επιχειρήσεις. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε προηγουμένως τις ομάδες ότι επιτέθηκαν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή.

Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι αυτές οι περιφερειακές ομάδες ενεργούν ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν συνολικά σε επτά εγκαταστάσεις, τρεις εκ των οποίων στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία. Είπε ότι στην επιδρομή συμμετείχαν στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 που εστάλησαν από τις ΗΠΑ, τα οποία εκτόξευσαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας κατά τη διάρκεια περίπου μισής ώρας.

Ο Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι «επιλέχθηκαν για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων» και βασίστηκαν σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συνδέονταν με επιθέσεις εναντίον στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα πλήγματα ήταν επιτυχή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν μόνο η πρώτη από μια σειρά αντιποίνων που ακολούθησε την επίθεση με drone εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία. «Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα», είπε. «Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», αλλά θα ανταποδώσουν οποιονδήποτε μπορεί να επιδιώξει να βλάψει τους Αμερικανούς.

Απηχώντας αυτές τις παρατηρήσεις, ο Kirby είπε ότι αυτή «δεν θα είναι απλώς μια εφάπαξ» επίθεση, αλλά τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί μια σύγκρουση με το Ιράν. Πρόσθεσε ότι οι στόχοι «επιλέχθηκαν για να υποβαθμίσουν και να διαταράξουν τις δυνατότητες του IRGC και των ομάδων που χορηγούν και υποστηρίζουν».

Το Politico ανέφερε, επικαλούμενο δύο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στην Υεμένη για να στοχεύσει τοπικές ομάδες που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι συνδέονται επίσης με το Ιράν.

ΗΠΑ και αντίποινα

Το Πεντάγωνο είπε ότι ομάδες που συνδέονται με το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 160 επιδρομές σε βάσεις και δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ξέσπασαν για άλλη μια φορά μετά το παλαιστινιακό ένοπλο κίνημα Χαμάς, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη. εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ.

Το νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ ήρθε μετά από επίθεση με drone το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Πύργο 22, μια αμερικανική βάση στην Ιορδανία που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 40 άλλους. Την ευθύνη ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα ομπρέλα για σιιτικές πολιτοφυλακές. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τις «ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ».

Αντίκτυπος

Τόσο το Ιράκ όσο και η Συρία έχουν καταδικάσει τις αμερικανικές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Yahya Rasool ( φωτό ἀριστερά) χαρακτήρισε τις επιθέσεις «παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας», προειδοποιώντας ότι «υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και αποτελούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε τρομερές συνέπειες».

Ο συριακός στρατός, όπως επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων SANA, κατήγγειλε την επιδρομή ως «την επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής». Επέμεινε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους μεταξύ αμάχων και στρατιωτών και ήρθε σε μια περιοχή όπου η Δαμασκός πολεμούσε τρομοκράτες του IS (Ισλαμικό Κράτος, πρώην ISIS).

Αυτές οι ενέργειες, προστίθεται στην ανακοίνωση, «δεν έχουν άλλη δικαιολογία παρά μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της ικανότητας του Συριακού Αραβικού Στρατού και των συμμάχων του στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επέπληξε τον Μπάιντεν για την αδύναμη εξωτερική του πολιτική, λέγοντας ότι χρειάστηκε ο Λευκός Οίκος μια ολόκληρη εβδομάδα για να απαντήσει στην επίθεση στην Ιορδανία. Δήλωσε ότι η «δημόσια γραφή και η υπερβολική σηματοδότηση» της κυβέρνησης, αντί για μια «σαφή και δυναμική απάντηση», υπονόμευσαν την ικανότητα της Ουάσιγκτον να απαντήσει στο Ιράν.

Η Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν κατηγόρησε επίσης τον Μπάιντεν ότι ακολουθεί αποτυχημένη εξωτερική πολιτική. Δήλωσε ότι υπό τον σημερινό πρόεδρο, τα στρατεύματα είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τα ευάλωτα σε επιθέσεις, ενώ τα προβλήματα στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των «τρομοκρατών, καρτέλ, εγκληματιών που εισβάλλουν στη χώρα μας», έχουν παραμεληθεί εντελώς.

Ἀπό : swentr.site

Παρακολουθεῖστε τόν κορυφαῖο παγκοσμίως, γεωπολιτικό ἀναλυτή, δημοσιογράφο Πέπε Ἐσκομπάρ, σέ μία ἐκτενή ἀνάλυσιν τῶν γεγονότων πού ἐκτυλίσσονται τόσο στήν Μέση Ἀνατολή ὅσο καί στήν Οὐκρανία. 
Στό βίντεο ὑπάρχει ἐπιλογή γιά ἑλληνικούς ὐποτίτλους. 

"Ὁ πόλεμος στήν Μέση Ἀνατολή, ἡ Ῥωσσία, ἡ Κίνα: τό σενάριο ἑνός Γ΄Π.Π. τοῦ ΝΑΤΟ;"

Εὐχαριστοῦμε ἀγαπητέ Κώστα !  


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Εχω πει και στο παρελθον οτι οι Λαοι και τα Εθνη της Νοτιου Αμερικανικης ηπειρου, παρα την φτωχεια τους και την μιζερια τους, ειναι παρα-παρα πολυ τυχεροι.
    Σκεφθειτε αν η τρομοφωλια των εβραιων που εχουν στησει στην υποδουλη Γη της μαρτυρικης Παλαιστινης την ειχαν στησει ας πουμε μεταξυ Αργεντινης και Χιλης ή Περου και Βολιβιας.
    Οι Παγκοσμιοι Εγκληματιες εβραιοχοιροι, θα εβαζαν τους βρωμοηλιθιους Αμερικανους να βομβαρδιζουν αυτες τις ισπανοφωνες περιοχες και θα ειχαν κατηγοριοποιησει τους Λαους αυτους ως.......τρομοκρατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἑκεῖ τούς ἔχουν κάτω ἀπό ἄλλου εἴδους ὑποδούλωσιν. Μπορεῖ καί χειρότερη. Τά ναρκωτικά, τό ἐμπόριο ἀνθρώπων, ὀργάνων καί μικρῶν παιδιῶν γιά σέξ εἶναι μάστιγες πού πλήττουν αὐτές τίς χῶρες τῆς νοτίου Ἀμερικῆς καί σέ συνάρτησιν μέ τήν "ἐσκεμμένη " φτώχια πού τούς ἔχουν ἐπιβάλλει, ὄχι δέν πρὄκειται ποτέ νά σταματήσῃ, ἀλλά θά χειροτερεύῃ. Ποῦ θά φτάσῃ,μπορεῖ ν᾿ἀναρωτηθῇ κάποιος. Ἴσως τό ζητούμενον δέν εἶναι νά φθάσῃ σέ ἀκραίες καταστάσεις, ἀλλά ἁπλῶς νά ὑφίσταται γιατί ἔτσι ἔξυπηρετεῖ τήν Καμπαλαρία.

      Συνεπῶς, ὅπως μποροῦμε νά ἀντιληφθοῦμε ἔχουν,κατά κάποιο τρόπον, ἐπιλέξει ποιοί λαοί θά κάνουν τό ἕνα ( πολέμους, χαρακτηρισμένοι τρομοκράτες) καί ποιοί θά κάνουν τό ἄλλο ( ναρκωτικά, δουλεμπόριο,σωματεμπορία...). Προφανῶς γνωρίζουν γιά ποιό λόγο κατηγοροποιοῦν τούς λαούς κατά τά συμφέροντά τους.

      Ὅσο γιά τίς ΗΠΑ,δέν εἶναι οἱ ἀμερικανοί. Εἶναι τά ἁρπακτικά, πάντα, πίσω ἀπό κάθε παρόμοια ἐνέργεια. Κι᾿αὐτά,τά ἁρπακτικά εἶναι συγκεκριμένης καταγωγῆς,στήν συντριπτική τους πλειοψηφία.

      Ἔτσι τό θέμα εἶναι νά γλυτώσῃ ἡ Ἀνθρωπότης ἀπό αὐτή τήν τυραννία. Ἄμποτε...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω απολυτα μαζι σου αγαπητη Π.
      Εννοεις οτι η Ριζα του Κακου, αυτους δηλαδη που ο κακος Χιτλερ "εβαζε στους ....φουρνους", απ την μια μερια του κοσμου βομβαρδιζουν και δολοφονουν αθωα παιδακια και νηπια με βομβες φωσφορου και διασπορας, ενω απ την αλλη μερια του κοσμου τους βομβαρδιζουν με πεινα, δυστυχια, ναρκωτικα, εγκλημα και πορνεια ενω ο ....πολιτισμενος κοσμος το βουλωνει γυριζοντας τα ματια του απ' την αλλη μερια.

      Γι αυτο λεω, οτι οποιος πιστευει αυτους τους αθλιους Παγκοσμιους Εγκληματιες με τα κροκοδειλια δακρυα τους, εχω να του πουλησω την γεφυρα Ριο-Αντιριο.
      Πολυ καλα και σιγουρα εσοδα.

      Κτηματομεσιτικο γραφειο "Ο Πετσοκομενος Χαχαμικος"
      Πλατεια Κανιγγος-Αθηναι

      Διαγραφή
    3. Ἀκριβῶς αὐτό ἐννοῶ !

      Καλημέρα ἀγαπητέ μου ΕΑΦ !

      Διαγραφή