" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης

Την παραίτησή του υπέβαλε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης.

Από το γραφείο του κ. Παμπούκη εκδόθηκε πριν από λίγο η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
»Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
»Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
»Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
»Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
»Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.
»Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο κ. Παμπούκης είχε ταχθεί υπέρ της επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα, καθώς υπάρχει καχεξία και δυσλειτουργία στον κλάδο.

Λακωνική δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Χάρη Παμπούκη, Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της Κυβέρνησης» περιορίστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
ΝΔ: Ο Πρωθυπουργός επιμένει στο λάθος

Τη θέση ότι ο Πρωθυπουργός «επιμένει στο λάθος» διατύπωσε μετά την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορώντας τον πως «αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας».
«Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης, ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα», πρόσθεσε.
Το πρωί ο κ. Μιχελάκης είχε κάνει λόγο για ενδοκυβερνητικές κόντρες που «"καλά κρατούν" για το πολύπαθο υπουργείο Ναυτιλίας».
«Δυστυχώς, στη "θαλασσοδαρμένη" κυβέρνηση Παπανδρέου, οι συντροφικές διαμάχες τραυματίζουν ακόμη περισσότερο τον έναν από τους δύο πρωταθλητές της οικονομίας μας, τη ναυτιλία», είπε χαρακτηριστικά, πριν από τη γνωστοποίηση της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
ΛΑΟΣ: Εφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής υπουργός

«Έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής Υπουργός. Προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ Παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι περιπέτειες για τη ναυτιλία

«Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο αυτό» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος εκτίμησε πως «οι παλινωδίες και οι ανακολουθίες οξύνονται με την παραίτηση Παμπούκη».
Πρόσθσε πως η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικό / αναπτυξιακό Υπουργείο, όχι βέβαια στρατιωτικοποιημένο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά επέμενε ότι η μετάβαση σε αυτό το Υπουργείο απαιτεί το σεβασμό και την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος Αυτός ο στόχος απαιτεί σχέδιο και συστηματική προσπάθεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια τώρα αναλώνεται στο αν θα περάσει η γραμμή της κ. Κατσέλη, ή του κ. Παπουτσή, ή του κ. Χρυσοχοΐδη, ή του κ. Διαμαντίδη ή τώρα του κ. Παμπούκη. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν στηρίζεται στο λαό και καταρρέει μέσα στον ορυμαγδό και τον ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων» κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου