" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μπάρακ Ομπάμα : Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτήν την καταιγίδα



Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης πρόκειται να κλείσουν το Σάββατο από το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κυκλώνα Αϊρίν, αφορά το διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι, το ΛαΓκάρντια και αυτό του Νιούαρκ, ανέφερε εκπρόσωπος της αρχής της πολιτικής αεροπορίας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

«Θα είναι κλειστά μόνο για τις αφίξεις πτήσεων», δήλωσε ο Στιβ Κόουλμαν, ο οποίος έκανε λόγο περί "χιλιάδων" πτήσεων που θα επηρεαστούν.

Οι απογειώσεις αεροσκαφών δεν έχουν απαγορευθεί ακόμα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες αναχωρήσεις από τα τρία αεροδρόμια είχαν ήδη ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, λαμβάνοντας μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, έδωσε εντολή χθες να απομακρυνθούν από περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών πάνω από 250.000 κάτοικοι της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Όλες οι συγκοινωνίες θα πάψουν να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Υποχρεωτική απομάκρυνση κατοίκων

Την υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων που μένουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο εν όψει του περάσματος του τυφώνα Αϊρίν διέταξαν χθες οι αρχές στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι η απομάκρυνση αφορά περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

«Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν υποχρεωτική εκκένωση και δεν θα το κάναμε τώρα αν δεν πιστεύαμε ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή» πρόσθεσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κάνοντας ακόμη γνωστό ότι από το Σάββατο το μεσημέρι (τοπική ώρα) όλα τα μέσα μεταφοράς θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες τους κατοίκους της ανατολικής ακτής που αναμένεται να επηρεαστούν από τον Αϊρίν να προετοιμαστούν «τώρα».

Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτιμήση πως ο Aϊρίν θα είναι ένας «ιστορικός» τυφώνας, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος».

«Μην περιμένετε. Μην καθυστερείτε. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτήν την καταιγίδα», ανέφερε, απευθυνόμενους στους Αμερικανούς πολίτες.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα ολοκληρώσει νωρίτερα τις διακοπές του και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον λόγω της κατάστασης με τον τυφώνα.

Πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο του κυκλώνα, από την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα μέχρι το Ακρωτήρι Κοντ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι απομακρύνονται από τις εστίες τους σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο προειδοποίησε νωρίτερα τους πολίτες να αναμένουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πέρασμα του τυφώνα, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα) και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων, Μπιλ Ριντ, δήλωσε ότι οι άνεμοι του Αϊρίν, που θα πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα το απόγευμα, θα κινηθούν στη συνέχεια προς τη Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου