" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Χάος στα χρηματιστήρια και το Λονδίνο λόγω μαγνητικών πεδίων;

Η NASA είχε προειδοποιήσει ότι τρεις τεράστιες ηλιακές καταιγίδες θα δονήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης στις αρχές του Αυγούστου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Επιπλέον, το βόρειο σέλας, που προκαλείται από διαταραχές στη γήινη ατμόσφαιρα, έχει γίνει ορατό σε περιοχές, όπως η Αγγλία και το Κολοράντο.
«Το μαγνητικό πεδίο της Γης ακόμη δονείται από τη CME της 5ης Αυγούστου που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες εδώ και πολλά χρόνια» ανέφερε η ιστοσελίδα SpaceWeather.
Μήπως όμως δεν είναι μόνο αυτές οι επιπτώσεις στον πλανήτη μας; Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τέτοιες γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους, να μεταβάλουν τη διάθεσή τους και να τους οδηγήσουν σε «αρνητική» συμπεριφορά, αλλάζοντας τη βιοχημεία τους.

 Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνονται οι αυτοκτονίες και η εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω κατάθλιψης.
Σύμφωνα με μια τέτοια μελέτη του 2003, η Κεντρική Τράπεζα της Ατλάντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι «διαστημικές» καταιγίδες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρηματιστήριο επειδή οι χρηματιστές είναι πιθανότερο να κάνουν «απαισιόδοξες» επιλογές.
«Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γεωμαγνητικής δραστηριότητας έχουν αρνητική, στατιστικά και οικονομικά σημαντική, επίπτωση στις αποδόσεις των μετοχών την αμέσως επόμενη εβδομάδα», αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Με την ίδια λογική θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και οι ταραχές στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις.
Ωστόσο, αν όντως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι οιωνοί δεινών, τότε θα ο κόσμος θα πρέπει να «οπλιστεί» με μεγάλη ψυχραιμία, καθώς ο τρέχων ενδεκαετής ηλιακός κύκλος αναμένεται να κορυφωθεί το 2013.

ΠΗΓΗ :  Newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου