" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Τό λυκόφως τῶν δημοκρατικῶν

 


Στα τέλη του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου, οι Δημοκρατικοί ήταν το κόμμα του μέλλοντος. Ήταν το κόμμα του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι ορκίστηκαν πρόεδροι σε ηλικία 46 και 47 ετών, αντίστοιχα.

Γράφει ἡ  Alex Gutentag

Σήμερα, αυτό φαίνεται σα να ήταν πριν πολύ-πολύ καιρό ...

Δείτε τη νέα  δημοσκόπηση του CNN . Τα τρία τέταρτα φοβούνται ότι η ηλικία του Μπάιντεν θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά του να ολοκληρώσει άλλη μια θητεία. Σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι λένε ότι  οποιοσδήποτε  Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία θα ήταν καλύτερη επιλογή από τον Τζο Μπάιντεν το 2024.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, το 47% των ψηφοφόρων θα τον ψήφιζαν και το 46% θα ψήφιζαν τον Μπάιντεν. Ενώ αυτή η διαφορά είναι εντός του περιθωρίου λάθους,  το CNN σημείωσε  ότι δεν είχε ούτε μία δημοσκόπηση το 2020 που να δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται έναντι του Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να υπερασπιστούν το ιστορικό του Μπάιντεν. «Δεν παίρνει τα εύσημα για αυτό που πιστεύω ότι είναι μια αρκετά σημαντική λίστα επιτευγμάτων»,  είπε  ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να πείσουν το κοινό ότι η «Bidenomics» λειτουργεί, το 58% των Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες. Μόνο το 30% των Αμερικανών λέει ότι τα πράγματα πάνε καλά στη χώρα.

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι, στα χαρτιά, ο Μπάιντεν αναζωογόνησε την οικονομία, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι διαφορετική. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά  16,9%  από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 3%, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και το χρέος των πιστωτικών καρτών έχει φτάσει σε  νέα κορύφωση .

Είναι πιθανό ότι η συνεχής ροή χρημάτων προς την Ουκρανία επιδεινώνει τους φόβους των Αμερικανών ότι ο πρόεδρος δεν χειρίζεται σωστά την οικονομία. Με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων να πηγαίνουν στο εξωτερικό,  500.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες  σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και δεν φαίνεται τέλος, στην σύγκρουση, έχει γίνει ένα είδος εφιαλτικού ασταμάτητου πολέμου, που κάποτε οι ψηφοφόροι συνέδεαν με τους Ρεπουμπλικάνους.

Για πολλά χρόνια, οι Δημοκρατικοί επέμεναν ότι ήταν το κόμμα των διπλωματικών λύσεων. Σήμερα, στέλνουν με προθυμἰα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και διεθνώς απαγορευμένα όπλα διασποράς στην Ουκρανία.

Τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν πιθανότατα επηρεάζονται επίσης από το σκάνδαλο που προκαλείται γύρω από τον γιο του. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι οι ενέργειες του προέδρου που σχετίζονται με την έρευνα του Χάντερ Μπάιντεν είναι απαράδεκτες και το  61%  δηλώνει ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος συμμετείχε στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του.

Πράγματι, υπάρχουν  αυξανόμενες αποδείξεις  ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν ποινικοποιεί την πολιτική δραστηριότητα των εχθρών του, ενώ προστατεύει τον γιο του από την πραγματική δίωξη.

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα έδινε τέλος στη « διαίρεση που προκάλεσε η θητεία Τραμπ»  και θα αποκαταστήσει την ενότητα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, ο Μπάιντεν έχει κάνει πολύ επιθετικές και εχθρικές παρατηρήσεις για τους απλούς Αμερικανούς πολίτες.. Παρά τις προσπάθειες των μέσων ενημέρωσης να τον παρουσιάσουν ως μια φιγούρα σοφού παππού , ο Μπάιντεν εμφανίζεται συχνά θυμωμένος και μπερδεμένος, με απρόβλεπτες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν είναι στον κομματικό χώρο του.

Λόγω της ηλικίας του προέδρου και της προφανούς γνωστικής εξασθένησης, δεν είναι σαφές ποιος κυβερνά πραγματικά τη χώρα και πέρνει τις αποφάσεις. Ο Μπάιντεν, ένας διεφθαρμένος και σαστισμένος γέροντας που ελέγχεται από σκιώδεις φιγούρες στα παρασκήνια, συμβολίζει επ᾿ακριβώς  το τι έχει καταντήσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η παλιά ζωντάνια και τα εμπνευσμένα μηνύματα της «ελπίδας» και της «αλλαγής» έχουν τελειώσει, και το μόνο που μένει είναι μια κυνική και απελπισμένη δίψα για εξουσία.

Όπως το ανδρείκελό του ( ο Μπάϊντεν) , το Δημοκρατικό Κόμμα λειτουργεί με μυστικότητα και μετά βίας μπορεί να κρύψει την περιφρόνησή του για μεγάλη μερίδα πολιτών. Έχει γίνει κόμμα λογοκρισίας, πολέμου, ελιτισμού και ανεντιμότητας.

Θα υπάρχει μόνον για τόσο όσο οι Δημοκρατικοί μπορούν να συνεχίσουν να προσποιούνται ότι ο Μπάιντεν είναι ικανός ηγέτης και η τελευταία δημοσκόπηση του CNN έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να δηλώσουν επιτέλους το αυτονόητο. Είπε ο Βαν Τζόουνς  στο CNN, «Πολλοί Δημοκρατικοί κοιτάζουν αυτούς τους αριθμούς και λένε: «Οι ψίθυροι εμφανίζονται επιτέλους σε αυτά τα δεδομένα»… Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν και να πουν οτιδήποτε γι' αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς να γίνει αυτή η συζήτηση τώρα».

Και όμως ο Μπάιντεν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι να τα παρατήσει. Κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες ότι πρόκειται να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Πολλοί πίστευαν ότι θα γινόταν τον Αύγουστο.

Το πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι μπορεί να μην έχουν κανέναν που να μπορεί να τον αντικαταστήσει. Η Καμάλα Χάρις είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλής από τον Μπάιντεν...

Αυτό είναι ίσως το πιο καταδικαστικό για την τρέχουσα κατάσταση των Δημοκρατικών: ο Μπάιντεν μπορεί πραγματικά να είναι ό,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν.

Alex Gutentag

ἀπό:  ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα Ευαγγελία κι αγαπητό σύν-πλήρωμα!
    Άν μού επιτρέπεις, θά μού ταίριαζε καλύτερα αντί τό "Τό λυκόφως τῶν δημοκρατικῶν", δηλαδή προτιμώ ώς πιό εύνουν τό: "Τό λυκόφως τής δημοκρατίας"...
    Δέν ξέρω, έτσι μού 'ρθε αυτό, τήν στιγμή που διάβασα τόν τίτλο.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θά μποροῦσε νά ἔχῃ αὐτό τόν τίτλο ἄν ἦταν ἕνα γενικότερο θέμα. Αὑτό ἑστιάζεται στούς δημοκτατικούς τοῦ Ἀμέρικα ὁπότε...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΤΤ600 !

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,τελικά σου άρεσε η ταινία με τον Ν.Κεητζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κῦττα,τό τέλος μέ ὅλο αὐτό τόν συμβιβασμό τοῦ "ἔτσι εἶναι ἡ ζωή" αὐτοί ἐλέγχουν τά πάντα καί δέν ἀλλάζει αὐτό,δέν μοῦ ἄρεσε. Τώρα θά μοῦ πῆς,νά σοῦ ἔβαζαν χάπυ ἔντ καί οἱ καλοί ερδίζουν ; Ἔ πολύ παραμύθι θά ἦταν ἔτσι ;

      Ἐν πᾶσῃ περιπτώσει αὐτή ἡ τρομερή πραγματικότης,ἀποτυπωμένη καί σέ ταινία σέ στεναχωρεῖ ἀκόμη περισσότερο...

      Ὁ Νίκολας Κέϊτζ οὔτως ἤ ἄλλως εἶναι ἕνας ἡθοποιός πολύ καλός καί ἀξίζουν οἱ ταινίες του,οἱ περισσότερες. Οἱ τελευταῖες εἶναι κάπως ...
      Εὐχαριστῶ πού μέ παρακίνησες νά τήν 'δῶ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Bill- Kill !

      Διαγραφή