" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Τά πορφυρεῖα πρέπει νά ξεχωρίζουν...Φίδιααα


Στο Αι­γαίο τα εργαστήρια παρασκευής και χρήσης της βαφής (Πορφυρεῖα) ήταν αρκετά. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Αμοργός, η Νίσυρος (που είχε και το αρχαίο όνο­μα Πορφυρίς), η Χίος και τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, η Φώκαια, η Λυδία και η Φρυγία, και στην Πελοπόννησο, τα Κύθηρα, η Λακωνία, η Κόρινθος και η Ερμιόνη. ( Η περίφημη αρχαία πορφύρα της Ερμιόνης και η τεχνολογία της ).

Φοίνικες αρχαίος σημιτικός λαός που έζησε στη βόρεια Χαναάν  ( ...Η περιοχή τους ήταν μικρή και φτωχή, αλλά βρισκόταν σε εξαιρετική θέση και γι'αυτό εξάλλου ήταν πάντα δύσκολο να αποφεύγουν τους πολέμους -η χώρα τους είχε πρόσβαση στην ξυλεία των βουνών, διέθετε καλό κλίμα, είχε το "θησαυρό" των πολύτιμων κοχυλιών για το χρώμα τους και τα υφάσματα που έβαφε αυτό, ήταν πάνω στο πέρασμα των δρόμων από το εσωτερικό της Μέσης Ανατολής, αλλά και στη θάλασσα που οδηγούσε στην Αίγυπτο, σε όλες τις πόλεις της βόρειας Αφρικής, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Κύπρου, της Κρήτης, της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας και μικρότερων κέντρων στη μεσογειακή Ευρώπη...)


Μουσείο μνήμης το σπίτι του Μπελογιάννη

Ο Μπελογιάννης διέταξε την σφαγή του Μελιγαλά...

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο «ΑΓΙΟΣ» ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΑΛΙΝ» 


Τρομοκρατία καί ...ΡΟΖ σπίτια 

 ...τον Μισέλ. Λέω ποιον Μισέλ; Μου λέει τον Μισέλ που έχει το ροζ σπίτι. (Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν)

Η Μάνια της Ελευθεροτυπίας αγόρασε το "κόκκινο" σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου της 17 Νοέμβρη


 Ἡ οἰκία Μαυροκορδάτου - Φίνλεϋ (στήν Αἴγινα),χτίστηκε τό 1826 καί ἐξ'αἰτίας τοῦ χρώματός της,κόκκινο, ὀνομάστηκε "κόκκινο σπίτι" ( Red Castle).

...Στήν Αἴγινα πού 50 χρόνια περίπου,  πρό τῆς Ἐπαναστάσεως, εἶχε ξεκινήσῃ ἡ ἀνοικοδόμησις τῆς πόλεως, στήν παραλία,πάνω στήν καταστραφεῖσα παλαιά χριστιανική ( ἡ ὁποῖα ἦταν χτισμένη κι’ αὐτή πάνω στήν θέσιν τῆς ἀρχαίας) καί στήν περιοχή πού ἦταν ἡ ἑβραϊκή παροικία. Νά σημειώσουμε ἐδῶ πώς τό πρῶτο κτίσμα ἦταν ἕνας πύργος πού ἔκτισε ὁ Σπυρίδων Μάρκελλος ( ἀπό τήν γνωστή Κερκυραϊκή οἰκογένεια) τό 1765. Ρόζ καί αὐτό !  ( Αἴγινα ἡ σφηκοφωληά


Τό ἴδιο καί ἡ Γενουατική ἀρχιτεκτονική τῶν ...ἀρχοντικῶν σπιτιῶν τῆς Χίου. 

φωτό

  Ἡ Χῖος τῆς ...ἀριστοκρατίας καί τῆς ἐξουσίας 

Μέχρι καί στά σύγχρονα χρόνια, τά ἴδια φίδια «σπέρνουν» τ' ἀβγά τους...


Ἑλλάς Αἰώνιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου