Και είπε ο «Ανανιστής» Αναστασιάδης στη Χουριέτ:  «Η λύση θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας»

Και στην Κύπρο περιμένουν να βρεθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα τους… Ο «θέλω το σχέδιο Ανάν», Νίκος Αναστασιάδης μάλλον έχει διαφορετική άποψη. 
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η Κύπρος έχει “χίλιους λόγους” να θέλει την Τουρκία κοντά στην Ευρώπη και κανένα λόγο να θέλει την απομόνωσή της.

«Το όραμά μου για το κυπριακό είναι το ίδιο με το όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ»

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γιώργος Κιρμπάκης αναφέρει ότι συνάντησε τον Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο και απηύθυνε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια ερώτηση την οποία είχε απευθύνει και το 2004 στον Τάσσο Παπαδόπουλο : 

«Βάλτε το χέρι στην καρδιά σας. Ένας Τ/κ γιατί να σας εμπιστευτεί;». 

«Αντιστρέφω την ερώτηση. Γιατί να μην με εμπιστευτεί; Προέρχομαι από ένα χωριό που οι Ε/κ και οι Τ/κ ζούσαν μαζί. Η οικογένειά μου είχε αδελφικές σχέσεις με τους Τ/κ τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ. Ως Κύπριος πολίτης, ως Κύπριος πολιτικός, θέλω να επανενωθεί η πατρίδα μου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε: 
«Ο πατέρας μου Χρύσανθος, ήταν αστυνόμος στο χωριό Σιλίκου που ζούσαν Τ/κ. Το 1974 έσωσε τους Τ/κ που απειλούνταν από φανατικούς Ε/κ».

Ο Γιώργος Κιρμπάκης τον ρώτησε για το όραμά του για την Κύπρο.
 «Είναι το ίδιο με το όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το δικό μου όραμα είναι να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου σε μια χώρα που να μπορούν να αξιοποιήσουν την ατομικότητα και τις αρχές τους».
«Η ημέρα που θα κηρυχθεί επισήμως μη λύση θα είναι ημέρα πένθους, θυμού και ντροπής»

«Κι αν δεν υπάρξει λύση;», ρώτησε ο δημοσιογράφος της Χουριέτ.

«Αυτό το σενάριο δεν θέλω καν να το σκεφτώ. Η ημέρα που θα κηρυχθεί επισήμως μη λύση θα είναι ημέρα πένθους, θυμού και ντροπής», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε:
 «Κάθε μέρα που περνάει με άλυτο το Κυπριακό είναι θλιβερή μέρα για τους Κύπριους. Επειδή εδώ και 40 κάτι χρόνια εμείς οι Κύπριοι δεν καταφέραμε να πετύχουμε πολύ απλά πράγματα. Δηλαδή αναφέρομαι στην ενότητα του νησιού και των ανθρώπων, στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος, στην αποδοχή των λαθών μας».

Η λύση θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας

Ο δημοσιογράφος της Χουριέτ ρώτησε την άποψη του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

«Στο παρελθόν είχα 4-5 επαφές με τον Ερντογάν. Έχω μια θετική εντύπωση για τον ίδιο πέραν των πολιτικών διαφορών που μιας χωρίζουν. Αν τον συναντούσα θα του έλεγα ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί για το καλό όλων. Η λύση θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, η οποία έχει στους ώμους της ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό βάρος. Υπάρχει μια ευκαιρία ενώπιόν μας. Το καθήκον μας είναι να την αξιοποιήσουμε», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ είπε τα εξής: 
«Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη δεν μας βολεύει. Είμαστε μια μικρότερη χώρα, έχουμε χίλιους λόγους να θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι κοντά στην Ευρώπη. Αντίθετα, δεν έχουμε ούτε ένα λόγο να θέλουμε την απομόνωση της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της Χουριέτ, η ε/κ πλευρά ζητά την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος για τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα για το εδαφικό και την ασφάλεια.

Η Χουριέτ γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη μη αποδοχή εκ μέρους του ιδίου προηγούμενης συμφωνίας του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για την εκ περιτροπής προεδρία και το περιουσιακό και τη δήλωσή του ότι αν συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο τότε θα υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, απάντησε το εξής: 

«Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν από το 2008 και έπειτα δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, δεν είναι ωφέλιμο και λογικό να αγνοηθούν τα έγγραφα που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη τα τελευταία 40 χρόνια, τα θετικά στοιχεία που συμφώνησαν οι δύο πλευρές, οι απόψεις και οι προτάσεις».

hellasforce.com