" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ἔρχεται ἡ συντριβή τῆς κυριαρχίας τῆς Pax Americana


Γράφει ὁ Pepe Escobar

 Είναι αδύνατον να υπερεκτιμηθεί η σημασία της συνόδου κορυφής του 2024 του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αυτή την εβδομάδα στην Αστάνα του Καζακστάν. Μπορεί ασφαλώς να ερμηνευθεί ως ο προθάλαμος της κρίσιμης ετήσιας συνόδου κορυφής των BRICS, υπό τη ρωσική προεδρία, τον προσεχή Οκτώβριο στο Καζάν.

Ας ξεκινήσουμε με την τελική δήλωση. Όσο και αν τα μέλη της SCO δηλώνουν ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη ριζικές αλλαγές» στη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία, καθώς «η χρήση μεθόδων ισχύος αυξάνεται, με συστηματική παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου», έχουν δεσμευτεί πλήρως να «αυξήσουν τον ρόλο της SCO στη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής, δίκαιης, πολιτικής και οικονομικής διεθνούς τάξης».

Λοιπόν, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο έντονη αντίθεση με τη μονομερώς επιβεβλημένη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Οι SCO 10 – με νέο μέλος τη Λευκορωσία – τάσσονται ρητά υπέρ μιας «δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα», «να αντιταχθούν σε μονομερείς κυρώσεις». Θέλουν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό ταμείο SCO (το Ιράν, μέσω του ασκούντος καθήκοντα προέδρου Mohammad Mokhber, υποστηρίζει τη δημιουργία μιας κοινής τράπεζας SCO, ακριβώς όπως η NDB στο BRICS).

Επιπλέον, τα μέλη που «είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων επιβάλλουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της». Και το κρίσιμο είναι ότι συμφωνούν ότι «η αλληλεπίδραση εντός του SCO μπορεί να γίνει η βάση για την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία».

Το τελευταίο σημείο είναι στην πραγματικότητα η καρδιά του θέματος. Αυτή είναι η απόδειξη ότι η πρόταση του Πούτιν τον περασμένο μήνα ενώπιον βασικών Ρώσων διπλωματών συζητήθηκε πλήρως στην Αστάνα – μετά τη στρατηγική συμφωνία της Ρωσίας με τη ΛΔΚ που de facto συνδέει την ασφάλεια στην Ασία ως αδιαίρετη με την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που παραμένει –και θα συνεχίσει να παραμένει– ακατανόητο για τη συλλογική Δύση.

Μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας σε όλη την Ευρασία είναι μια αναβάθμιση της ρωσικής αντίληψης της Εταιρικής Σχέσης Ευρύτερης Ευρασίας – που περιλαμβάνει μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς εγγυήσεις και, με τα λόγια του ίδιου του Πούτιν, ανοιχτή σε «όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν», συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ.

Η SCO θα πρέπει να γίνει ένας από τους βασικούς μοχλούς αυτής της νέας ρύθμισης ασφαλείας –σε πλήρη αντίθεση με την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες»– μαζί με τον CSTO, την CIS και την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU).

Ο οδικός χάρτης για το μέλλον περιλαμβάνει φυσικά την κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση και την ανάπτυξη διεθνών διαδρόμων μεταφοράς – από το INSTC (Ρωσία-Ιράν-Ινδία) μέχρι τον « Μεσαίο Διάδρομο » που υποστηρίζεται από την Κίνα.

Αλλά τα δύο κρίσιμα σημεία είναι το στρατιωτικό και το οικονομικό: «Σταδιακή κατάργηση της στρατιωτικής παρουσίας εξωτερικών δυνάμεων» στην Ευρασία. και να καθιερωθούν εναλλακτικές λύσεις στους «ελεγχόμενους από τη Δύση οικονομικούς μηχανισμούς, την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς και τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων πληρωμών».

Μετάφραση: η σχολαστική διαδικασία που διεξήγαγε η Ρωσία για να επιφέρει ένα θανατηφόρο χτύπημα στην Pax Americana είναι ουσιαστικά κοινή σε όλα τα μέλη της SCO .

Καλώς ήρθατε στο SCO+

Ο Πρόεδρος Πούτιν έθεσε τις βασικές αρχές στη συνέχεια όταν επιβεβαίωσε τη « δέσμευση όλων των κρατών μελών να διαμορφώσουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη βασισμένη στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και τη δέσμευση κυρίαρχων κρατών για αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση ».

Πρόσθεσε, «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας στην πολιτική, την οικονομία, την ενέργεια, τη γεωργία, τις υψηλές τεχνολογίες και την καινοτομία αναφέρονται στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της SCO έως το 2035».

Αυτή είναι μια αρκετά κινεζική προσέγγιση στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό: τα πενταετή σχέδια της Κίνας έχουν ήδη χαρτογραφηθεί μέχρι το 2035.

Ο Πρόεδρος Xi διπλασίασε όταν πρόκειται για την κορυφαία στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας: και οι δύο θα πρέπει « να ενισχύσουν τον συνολικό στρατηγικό συντονισμό, να αντιταχθούν στην εξωτερική παρέμβαση και να διατηρήσουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα » στην Ευρασία.

Για άλλη μια φορά, αυτή είναι οι Ρωσία-Κίνα ως ηγέτες της ολοκλήρωσης της Ευρασίας και η ώθηση προς έναν πολυκομβικό κόσμοmulti-nodal world πλάγια γράμματα δικά μου, nodal  με ένα «n»).

Η σύνοδος κορυφής στην Αστάνα έδειξε πώς η SCO ενίσχυσε πραγματικά το παιχνίδι αφού ενσωμάτωσε την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν –και τώρα τη Λευκορωσία– ως νέα μέλη, καθώς και την καθιέρωση βασικών παραγόντων όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν ως εταίροι διαλόγου και στρατηγικό Αφγανιστάν και Μογγολία ως παρατηρητές.

Απέχει πολύ από την αρχική Πέντε της Σαγκάης Ρωσία, Κίνα, συν τρεις «-σταν» ( Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν) της Κεντρικής Ασίας – που ίδρυσαν την οργάνωση το 2001, ουσιαστικά ως φορέα κατά της τρομοκρατίας/διαχωρισμού. Η SCO έχει εξελιχθεί σε σοβαρή γεωοικονομική συνεργασία, συζητώντας λεπτομερώς, για παράδειγμα, θέματα ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η SCO υπερβαίνει πλέον μια οικονομική συμμαχία και συμμαχία ασφάλειας που εστιάζει στην Heartland,( βρίσκουμε ὅλα τά σχετικά μέ τήν Heartland θέματά μας,ΕΔΩ)  καθώς καλύπτει το 80% της ευρασιατικής γης. αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού· έχει μερίδιο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ – και αυξάνεται· και παράγει παγκόσμια εμπορική αξία άνω των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τους αριθμούς της κινεζικής κυβέρνησης. Προσθέστε σε αυτό, τα μέλη της SCO κατέχουν το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 44% του φυσικού αερίου.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που μια βασική εξέλιξη φέτος στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στην Αστάνα ήταν η πρώτη συνάντηση της SCO+, με θέμα « Ενίσχυση του Πολυμερούς Διαλόγου ».

Ένα πραγματικό who’s who" από τους εταίρους της SCO  ήσαν εκεί  , από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev , τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , μέχρι το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου των Εμιράτων, Sheikh Saud bin Saqr Al Qasimi , ο Πρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimuhamedov , ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Γενικός Γραμματέας της SCO Zhang Ming .

Οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με πολλούς από αυτούς τους παράγοντες της SCO+ ήταν αρκετά σημαντικές.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι δεν πήγε στην Αστάνα, στέλνοντας τον Υπουργό Εξωτερικών Jaishankar , ο οποίος διατηρεί υπέροχες σχέσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Ο Μόντι επανεξελέγη για την τρίτη του θητεία τον περασμένο μήνα και εργάζεται εντατικά στο εσωτερικό μέτωπο, με το BJP του να κατέχει τώρα μια πολύ στενότερη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Την επόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Μόσχα και θα συναντήσει τον Πούτιν.

Οι επαγγελματίες εκμεταλλευτές του "Διαίρει και Βασίλευε" καταχράστηκαν την απουσία του Modi στην Αστάνα ως απόδειξη μιας σοβαρής ρήξης Ινδίας-Κίνας.. Ανοησίες. Ο Jaishankar, μετά από μια διμερή συνάντηση με τον Wang Yi, δήλωσε –με πολύ κινεζικό μεταφορικό τρόπο– ότι «τρία αμοιβαία πράγματα –αμοιβαίος σεβασμός, αμοιβαία ευαισθησία και αμοιβαίο ενδιαφέρονθα καθοδηγήσουν τους διμερείς μας δεσμούς ».

Αυτό ισχύει για την ανεπίλυτη ακόμη αντιπαράθεση στα σύνορά τους. στη λεπτή ισορροπία που πρέπει να βρει το Νέο Δελχί για να κατευνάσει τους Αμερικανούς στην εμμονή τους στον Ινδο-Ειρηνικό (κανείς σε όλη την Ασία δεν χρησιμοποιεί τον όρο «Ινδο-Ειρηνικός»· είναι Ασία-Ειρηνικός). και σχετίζεται επίσης με τις ινδικές φιλοδοξίες όταν πρόκειται να είναι ηγέτης του Παγκόσμιου Νότου σε σύγκριση με την Κίνα.


Η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της ως μέρος του Παγκόσμιου Νότου
. Ο Wang Yiwei από το Πανεπιστήμιο Renmin, ο συγγραφέας του αναμφισβήτητα καλύτερου βιβλίου για την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI,
φωτο χάρτης), υποστηρίζει ότι το Πεκίνο χαιρετίζει μια «αίσθηση ταυτότητας» που παρέχεται από το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει τον Παγκόσμιο Νότο και έχει υποχρεωθεί να αντισταθεί στην ηγεμονία της Ουάσιγκτον και τη ρητορική της «αποπαγκοσμιοποίησης».

Η Νέα Πολυκομβική μήτρα

Η Αστάνα αποκάλυψε για άλλη μια φορά πώς οι βασικοί μοχλοί της SCO προχωρούν γρήγορα σε όλα, από την ενεργειακή συνεργασία έως τους διασυνοριακούς διαδρόμους μεταφορών. Ο Πούτιν και ο Σι συζήτησαν την πρόοδο στην κατασκευή του τεράστιου αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 καθώς και την ανάγκη της Κεντρικής Ασίας να έχει την Κίνα ως πάροχο κεφαλαίων και τεχνολογίας για την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν (αμφίδρομο εμπόριο 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεχίζει). Το σημαντικότερο είναι ότι όταν ο Σι συνάντησε τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, υποστήριξε την προσπάθεια της Αστάνα να ενταχθεί στο BRICS+.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Τοκάγιεφ έλεγε: « Η εμβάθυνση της φιλικής και στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα είναι μια ακλόνητη στρατηγική προτεραιότητα για το Καζακστάν ». Και αυτό σημαίνει περισσότερα έργα στο πλαίσιο του BRI.

Το Καζακστάν – το οποίο μοιράζεται σύνορα άνω των 1.700 χιλιομέτρων με το Xinjiang ( αυτόνομη περιοχή της Κίνας)– είναι απολύτως κεντρικό σε όλα αυτά τα μέτωπα: BRI, SCO, EAEU, σύντομα BRICS και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Trans-Caspian International Transport Route.

Αυτός είναι ο διάσημος Μέσος Διάδρομος που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη μέσω του Καζακστάν, της Κασπίας Θάλασσας, της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Ναι, αυτός ο διάδρομος παρακάμπτει τη Ρωσία: ο βασικός λόγος είναι ότι οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι έμποροι φοβούνται τις αμερικανικές δευτερεύουσες κυρώσεις. Το Πεκίνο, ρεαλιστικά, υποστηρίζει την κατασκευή αυτού του διαδρόμου ως έργο BRI από το 2022. Ο Xi και ο Tokayev άνοιξαν στην πραγματικότητα αυτό που μπορεί επίσης να ονομαστεί το China-Europe Trans-Caspian Express μέσω σύνδεσης βίντεο. είδαν τα πρώτα κινέζικα φορτηγά να φτάνουν στο δρόμο προς ένα λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας του Καζακστάν.

Ο Σι και ο Πούτιν συζήτησαν φυσικά τον διάδρομο. Η Ρωσία κατανοεί τους κινεζικούς περιορισμούς. Και τέλος πάντων, το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας χρησιμοποιεί τους δικούς του διαδρόμους, χωρίς κυρώσεις.

Για άλλη μια φορά, οι επαγγελματίες εκμεταλλευτές του "Διαίρει και Βασίλευε" – αγνοώντας τα προφανή, για να μην αναφέρουμε τα πιο λεπτά σημεία της ολοκλήρωσης της Ευρασίας – καταφεύγουν στο ίδιο παλαιό αφήγημα: Ο Παγκόσμιος Νότος ( οἰ δημοσιεύσεις μας γιά τόν Παγκόσμιο Νότο, ΕΔΩείναι διχασμένος, η Κίνα και η Ρωσία δεν συμφωνούν για το ρόλο της SCO, της BRI και της EAEU. Ανοησίες, πάλι.

Όλα τα μέτωπα προχωρούν παράλληλα. Η Τράπεζα Ανάπτυξης SCO προτάθηκε αρχικά από την Κίνα . Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών –που είναι μια οργάνωση-μαμούθ, με 10 υφυπουργούς– δεν ήταν τόσο πρόθυμο, με το σκεπτικό ότι το κινεζικό κεφάλαιο θα πλημμύριζε την Κεντρική Ασία. Τώρα αυτό έχει αλλάξει, καθώς το Ιράν – το οποίο έχει στρατηγικές συνεργασίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα – είναι αρκετά ενθουσιώδες ως πρός το θέμα.

ἀπό ἐδῶ

Ο στρατηγικά σημαντικός σιδηρόδρομος Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν – ένα έργο BRI – αναπτύχθηκε αργά, αλλά τώρα θα είναι σε υπερένταση, με μια αμοιβαία απόφαση Πούτιν-Ξι. Η Μόσχα γνωρίζει ότι το Πεκίνο – φοβούμενο το τσουνάμι των κυρώσεων – δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την Υπερσιβηρική ως την κύρια χερσαία εμπορική οδό προς την Ευρώπη.

Ο νέος σιδηρόδρομος Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν λοιπόν είναι η λύση, μειώνοντας το ταξίδι προς την Ευρώπη κατά 900 χλμ. Ο Πούτιν είπε προσωπικά στον Πρόεδρο της Κιργιζίας Sadyr Japarov ότι δεν υπάρχει ρωσική αντιπολίτευση. Αντίθετα, η Μόσχα υποστηρίζει πλήρως τα διασυνδεδεμένα έργα που δρομολογήθηκαν από τους BRICS ή/και χρηματοδοτούνται από την EAEU.

Είναι συναρπαστικό να παρακολουθείς τη δυναμική Ρωσίας-Κίνας στο παιχνίδι στην καρδιά πολυμερών οργανισμών όπως η SCO. Η Μόσχα βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτη της επερχόμενης πολυπολικής τάξης, ακόμη κι αν δεν θεωρεί τον εαυτό της, τεχνικά, ως μέλος του Παγκόσμιου Νότου (ο Λαβρόφ επιμένει στην « Παγκόσμια Πλειοψηφία »).

Όσον αφορά τον «Στροφή Ανατολικά» της Ρωσίας, στην πραγματικότητα ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010, ακόμη και πριν από το Μαϊντάν στο Κίεβο , όταν η Μόσχα άρχισε να εδραιώνει σοβαρά τις σχέσεις με, καλά, τον Παγκόσμιο Νότο.

Δεν είναι περίεργο που τώρα η Μόσχα βλέπει ξεκάθαρα τη νέα εξελισσόμενη πολυκομβική πραγματικότητα – SCO και SCO+, BRICS 10 και BRICS+, EAEU, ASEAN, INSTC, νέες πλατφόρμες εμπορικών διακανονισμών, τη νέα ευρασιατική αρχιτεκτονική ασφάλειας – ως την καρδιά που χτυπά στο συγκρότημα, μακροπρόθεσμη στρατηγική σχολαστικής συντριβής της κυριαρχίας της Pax Americana.

Ἀπό : unz.com


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας, Ευαγγελία, τί Ομορφιά όμως αφτή η επικεφαλίς,έ;... :
    « Ἔρχεται ἡ συντριβή τῆς κυριαρχίας τῆς Pax Americana »
    °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
    Ειλικρινά σέ μιλάω, νά τό ζούσ'αφτό
    (χωρίς όμως Χριστέμου, ν'ξαναλλάξω μετά πλεβρό μουσκίδι) καίτί στογκόζμο !!! ... θά κεράσω τίς 🍻 ... ΆΝΤΕ ΖΉΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θά τό ζήσεις, θά εἶσαι ξύπνιος καί θ᾿ἀπολαύσουμε ὅλοι μαζύ τίς μπύρες μας κάτω ἀπό τό Κάστρο τοῦ Πλαταμῶνα μέ τό αἰγαιοπελαγίτικο ἀέρι νά μᾶς φέρνει τίς μυρωδιές τῆς θάλασσας.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή