" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Βίκτωρ Ὄρμπαν , ὁ Διαμεσολαβητἠς τῆς Εἰρήνης


Γράφει ὁ Pepe Escobar

Η μεγάλη εικόνα παραμένει: το μέλλον της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» αποφασίζεται στο μαύρο έδαφος της Novorossiya. ( Το Novorossiya είναι ένα ιστορικό όνομα, που χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για μια διοικητική περιοχή που αργότερα θα γινόταν η νότια ηπειρωτική χώρα της Ουκρανίας : η περιοχή αμέσως βόρεια της Μαύρης Θάλασσας και της Κριμαίας . ΕΔΩ  Θά μορούσαμε νά τό προσδιορίσουμε ὡς τά ἐδάφη πού σέ μεγάλο μέρος, ἀπό τόν Φεβρουάριο τοῦ 2022, βρίσκονται στήν ῤωσσική κατοχή. ) 

Ο Βίκτορ Όρμπαν είναι σε ρολό.

Και αυτό έχει δημιουργήσει ταραχώδη κατάσταση.

Όλοι έχουν καταληφθεί από το απίστευτο θέαμα των ντεμοντέ αντιλήψεων μιζεριάζοντας στο δυτικό γεωπολιτικό βάλτο και φθάνοντας στα βάθη της Υστερίας-σταν, μπροστά στη θέα της ειρηνευτικής πορείας του Ούγγρου πρωθυπουργού που κινείται από την Ουκρανία και τη Ρωσία προς την Κίνα.

Και για να γίνει αυτό την παραμονή της 75ης επετείου του πολεμοχαρούς Global Robocop ΝΑΤΟ πρέπει να είναι η απόλυτη προσβολή.

Η 3ωρη συνάντηση Πούτιν-Βίκτορ -Συνάντηση Διαμεσολαβητή στη Μόσχα ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Αυτά είναι αναμφισβήτητα τα τρία κύρια σημεία του Πούτιν:

  1. Το Κίεβο δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός γιατί αυτό θα αφαιρέσει το πρόσχημα για την επέκταση του στρατιωτικού νόμου.
  2. Αν το Κίεβο τερματίσει το στρατιωτικό νόμο, θα χρειαστεί να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές. Οι πιθανότητες νίκης των σημερινών ουκρανικών αρχών είναι σχεδόν μηδενικές.
  3. Δεν πρέπει να υπάρξει εκεχειρία για επιπλέον οπλισμό στο Κίεβο: η Μόσχα θέλει μια ολοκληρωμένη και τελική κατάληξη.

Συγκριτικά, αυτά είναι αναμφισβήτητα τα τρία κύρια σημεία του Orban:

  1. Οι θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη, πρέπει να γίνουν πολλά.
  2. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της (όσο και αν το αρνείται η «ηγεσία» της ΕΕ).
  3. «Άκουσα τι πιστεύει ο Πούτιν για τις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, την κατάπαυση του πυρός και τις διαπραγματεύσεις και το όραμα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο».

Ο Όρμπαν τόνισε επίσης την απόλυτα ασφαλή μυστικότητα πριν τη συνάντηση, καθώς «τα μέσα επικοινωνίας βρίσκονται υπό πλήρη επιτήρηση από τα Big Boys».

Χαρακτήρισε την αναζήτηση λύσης στην Ουκρανία ως «χριστιανικό του καθήκον». Και είπε ότι έκανε τρεις άμεσες ερωτήσεις στον Πούτιν: εάν είναι δυνατές ειρηνευτικές συνομιλίες. εάν είναι ρεαλιστική η κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξη τους [συνομιλιών]· και πώς θα μπορούσε να μοιάζει η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο Πούτιν, είπε ο Όρμπαν, απάντησε και στις τρεις.

Το βασικότερο –όχι για τους πολεμοκάπηλους, αλλά για την Παγκόσμια Πλειοψηφία– ήταν η περιγραφή του Όρμπαν για τον Πούτιν:

«Όλες οι διαπραγματεύσεις μαζί του, είναι πάντα σε καλή διάθεση – αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Δεύτερον, είναι περισσότερο από 100% ορθολογικός. Όταν διαπραγματεύεται, όταν αρχίζει να εξηγεί, όταν κάνει μια προσφορά, λέγοντας ναι ή όχι, είναι σούπερ, σούπερ λογικός. Πώς αλλιώς μπορείτε να το πείτε στα ουγγρικά; Ψύχραιμος, συγκρατημένος, προσεκτικός και ακριβής. Έχει πειθαρχία. Είναι λοιπόν μια πραγματική πρόκληση να διαπραγματευτείς μαζί του και να είσαι προετοιμασμένος να ταιριάξεις με το πνευματικό και πολιτικό του επίπεδο».

Αυτό το νέο σύστημα ασφαλείας της Ευρασίας

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την ιδέα ενός νέου συστήματος ασφαλείας της Ευρασίας που προτάθηκε τον περασμένο μήνα από τον Πούτιν – και ένα βασικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα την περασμένη εβδομάδα.


Ο Πούτιν τόνισε τον κεντρικό ρόλο της SCO στη διαδικασία, δηλώνοντας ότι «λήφθηκε η απόφαση να μετατραπεί η περιφερειακή αντιτρομοκρατική δομή της SCO σε παγκόσμιο κέντρο επιφορτισμένο με την απάντηση σε όλο το φάσμα των απειλών για την ασφάλεια».

Με λίγα λόγια: η SCO θα είναι αναμφισβήτητα ο βασικός κόμβος στη νέα αδιαίρετη ρύθμιση ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρασία. Αυτό είναι τόσο τεράστιο όσο γίνεται.

Όλα ξεκίνησαν με την έννοια της Μεγάλης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης, που προτάθηκε από τον Πούτιν το 2015 και εννοιολογήθηκε από τον Sergey Karaganov το 2018. Ο Πούτιν το πήγε σε άλλο επίπεδο στη συνάντησή του με βασικούς Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούνιο. είναι καιρός να δημιουργηθούν σοβαρές διμερείς και πολυμερείς εγγυήσεις για τη συλλογική ευρασιατική ασφάλεια.

Αυτή θα πρέπει να είναι μια αρχιτεκτονική ασφάλειας, σύμφωνα με τον Πούτιν, ανοιχτή σε «όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν», συμπεριλαμβανομένων των «ευρωπαϊκών χωρών και χωρών του ΝΑΤΟ».

Και θα πρέπει να οδηγήσει στη «σταδιακή κατάργηση» της στρατιωτικής παρουσίας «εξωτερικών δυνάμεων στην Ευρασία», παράλληλα με τη «θέσπιση εναλλακτικών λύσεων στους ελεγχόμενους από τη Δύση οικονομικούς μηχανισμούς, την επέκταση της χρήσης εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς και τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων πληρωμών. ”

Με λίγα λόγια: πλήρης γεωπολιτική και τεχνικο-στρατιωτική ανανέωση, καθώς και γεω-οικονομική (η σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών διεθνών διαδρόμων μεταφορών όπως ο INSTC -Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου) .

Ο Επιτετραμμένος της Ρωσικής Αποστολής στην ΕΕ, Kirill Logvinov, προσπάθησε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους την περασμένη εβδομάδα, υπό τον τίτλο «Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Ευρασιατική Ήπειρο».

Ο Logvinov εξήγησε πώς «η ευρωατλαντική έννοια της ασφάλειας έχει καταρρεύσει. Με βάση την κυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιφερειακής ασφάλειας απέτυχε να εξασφαλίσει την πρακτική εφαρμογή της αρχής της «αδιαίρετης ασφάλειας για όλους».

Ένα μελλοντικό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρασία θα αποτελέσει στη συνέχεια το «θεμέλιο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε έναν πολυπολικό κόσμο που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τον κανόνα του διεθνούς δικαίου».

Και η Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση θα αποτελέσει την οικονομική και κοινωνική βάση αυτού του νέου ευρασιατικού συστήματος ασφάλειας.

Η κόλαση θα παγώσει πριν η ΕΕ/ΝΑΤΟ αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο ήδη αναδυόμενος χώρος αμοιβαίας ασφάλειας εντός του SCO θα πρέπει να κάνει την Ευρασία – μείον τη χερσόνησο της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον – πιο σταθερή από την άποψη της στρατηγικής σταθερότητας της Μεγάλης Δύναμης.

Τελικά, θα εξαρτηθεί από την Ευρώπη – μάλλον την Άπω Δυτική Ευρασία: είτε θα παραμείνετε ταπεινοί υποτελείς υπό τον παρακμάζοντα Ηγεμόνα, είτε θα κοιτάξετε Ανατολικά για ένα κυρίαρχο, δυναμικό μέλλον.

Το ρωσικό σχέδιο εναντίον όλων των άλλων σχεδίων

Υπό αυτή τη Μεγάλη Εικόνα πρέπει να γίνει κατανοητό το ειρηνευτικό σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία – που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου ενώπιον της αφρόκρέμας των Ρώσων διπλωματών. Ο Όρμπαν σίγουρα το κατάλαβε.

Οποιαδήποτε άλλα σχέδια –με εξαίρεση την αναθεωρημένη κινεζική πρόταση, και γι’ αυτό ο Όρμπαν πήγε στο Πεκίνοείναι άσχετα, από την οπτική γωνία της Μόσχας.

Φυσικά η ομάδα Τραμπ έπρεπε να καταλήξει στο δικό της σχέδιο με επίκεντρο το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι ακριβώς ένα δώρο στους ανίδεους Ευρωπαίους.

Υπό τον Τραμπ, ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα αλλάξει: θα γίνει «βοηθητική» δύναμη στην Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον φυσικά θα διατηρήσει τους κόμβους της στην Αυτοκρατορία των Βάσεων –στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία– αλλά οι χερσαίες δυνάμεις, τα τεθωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, η επιμελητεία, τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους, θα πληρωθούν πλήρως από τις ταλαντευόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Υπό τον συντονισμό του συμβούλου εθνικής αμυντικής στρατηγικής του Τραμπ, Elbridge Colby, η νέα κυβέρνηση θα υποσχεθεί να δώσει στον Πούτιν δεσμεύσεις «να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά». Επιπλέον, ο Τραμπ φαίνεται να είναι έτοιμος να «εξετάσει εδαφικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

Το όλο νόημα αυτού του σχεδίου είναι ότι υπό το Trump 2.0 η κύρια «απειλή» για τις ΗΠΑ θα είναι η Κίνα και όχι η Ρωσία.

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, και με το πτώμα στον Λευκό Οίκο έτοιμο να πεταχτείειδικά από ισχυρούς χορηγούς– σε οίκος ευγηρίας, επιτέλους ξημέρωσε ακόμη και στο πλήθος των ζόμπι ότι το όνειρο του η πρόκληση στρατηγικής ήττας στη Ρωσία έχει τελειώσει.

Παρόλα αυτά, οι Δημοκρατικοί στο DC και οι αποδιοργανωμένοι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ επιθυμούν απεγνωσμένα να επιβάλουν ένα κορεατικό σενάριο: μια ψευδή κατάπαυση του πυρός και ένα πάγωμα κατά μήκος των σημερινών μετώπων.

Σε αυτή την περίπτωση, η κόλαση θα παγώσει πριν η Μόσχα αποδεχθεί ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» που διατηρεί την πιθανότητα μιας κάπως ακραίας Ουκρανίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον, συν τη διατήρηση ενός εκ νέου οπλισμένου ουκρανικού στρατού στο δυτικό μέτωπο της Ρωσίας.

Το πάγωμα του πολέμου μεταφράζεται τώρα ως ένας νέος πόλεμος σε δύο ή τρία χρόνια με ένα εξαιρετικά οπλισμένο Κίεβο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί – καθώς η απόλυτη επιταγή της Μόσχας είναι μια ουδέτερη Ουκρανία, πλήρως αποστρατικοποιημένη, συν το τέλος του επίσημου ταραχοποιού της απο-ρωσοποίησης.

Ο Όρμπαν αναμφισβήτητα δεν παίζει το παιχνίδι του ΝΑΤΟ να προσπαθεί να «πείσει» τη Ρωσία –και την Κίνα– σε μια εκεχειρία, με το Πεκίνο να ασκεί πίεση στη Μόσχα. Σε αντίθεση με τους ανίδεους εταίρους του στην ΕΕ, ο Όρμπαν έχει μάθει δύο πράγματα για τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας.

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι αγωνιώδεις, τόσο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων όσο και στο μέτωπο της κρυπτο-διαπραγμάτευσης. Ο πόλεμος πιθανότατα δεν θα τελειώσει το 2024. Και το σενάριο ενός μακροχρόνιου, φρικτού πολυετούς πολέμου μπορεί - και η λέξη που λειτουργεί ως "μπορεί" - να διαλυθεί μόνο με το Trump 2.0: και αυτό, πάνω από τα συλλογικά πτώματα του Deep State.

Η μεγάλη εικόνα παραμένει: το μέλλον της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» αποφασίζεται στο μαύρο έδαφος της Novorossiya. Είναι Μονοπολική Τάξη εναντίον Πολυπολικής- Πολυκομβικής Τάξης.

Ἔτσι, Τζίλλ, ἔτσι ! φωτό

Το NATOstan δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει οποιεσδήπποτε άρες - μάρες  στη Ρωσία. Η προσφορά του Πούτιν ήταν η τελευταία. Δεν θα τήν δεχθεί [το ΝΑΤΟ] ; Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη παράδοση.

Δεν υπάρχουν αυταπάτες στη Μόσχα ότι η συλλογική Δύση μπορεί να δεχθεί την προσφορά του Πούτιν. Ο Sergey Naryshkin, ο επικεφαλής του SVR ( Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού)  ήταν σαφέστατος και απόλυτος : οι συνθήκες θα χειροτερέψουν μόνο. Ο Πούτιν ανακοίνωσε μόλις το «χαμηλότερο επίπεδο» των όρων της Μόσχας.[ πρόταση κατάπαυσης πυρός από Πούτιν

Ο Όρμπαν μπορεί να κατάλαβε ότι σε πραγματικές συνθήκες για μια ειρηνευτική διευθέτηση, οι περιφέρειες DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson θα έρθουν στη Ρωσία κατά μήκος των αρχικών διοικητικών συνόρων τους. Η Ουκρανία θα είναι ουδέτερη, χωρίς πυρηνικά και αδέσμευτη. όλες οι συλλογικές κυρώσεις της Δύσης θα αρθούν και τα δεσμευμένα κεφάλαια της Ρωσίας θα επιστραφούν.

Προτού συμβεί οτιδήποτε από αυτά – τόσο μακρινό πλάνο – η Ρωσία έχει άφθονο χρόνο. Προτεραιότητα τώρα είναι μια επιτυχημένη σύνοδος κορυφής BRICS τον προσεχή Οκτώβριο στο Καζάν. Οι νέοι προεδρικοί βοηθοί Nikolai Patrushev και A. Dyumin, μαζί με τον νέο υπουργό Άμυνας Belousov, βελτιώνουν τη στρατηγική της Μεγάλης Εικόνας.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει πάντα το σόου του ΝΑΤΟ – ως παράπλευρη επίδειξη. Τόσο ειρηνικό, τόσο ευγενικό, τόσο δημοκρατικό. Τέτοιες καλές αξίες. Εντάξου στην διασκέδαση!


Ἀπό : unz.com

Ἄ , ἐκεῖ στήν Οὐάσινγκτον, κατά τήν παράτα τῶν 75 χρόνων τοῦ ΝΑΤΟ, ἔγινε κάτι πολύ διασκεδαστικό, ἀπό μια πλευρά,συμβολικό ἀπό τήν ἄλλη. Καί ἀνάμεσα σ᾿αὐτά προσθέστε καί τό λυπηρόν γιά τόν ἄνθρωπο... Ἡ Καμπαλαρία σέ μεγάλη ταραχή,ἐν τέλει !!! 


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. "....κυριες και κυριοι ο προεδρος της ουκρανιας...Βλαδιμηρος Πουτιν!"
    Εγω θα τολεγα και προφητεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να βγῇ ἀληθινή!
      Ἔτσι γιά να τελειώνουμε μέ κάθε ἀνώμαλο ψηλοτακουνάκια καί τούς συνοδοιπόρους του...

      Καλο ξημέρωμα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή