" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Σρεμπρένιτσα, μία ἀρνητική ἐνθύμησις


Γράφει ἡ Diana Johnstone

 Οι καλές προθέσεις μπορεί να οδηγήσουν στην κόλαση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν οι καλές προθέσεις είναι στην πραγματικότητα κακές προθέσεις που προσποιούνται ότι είναι ενάρετες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψήφισμα που προωθήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Μαΐου και ορίζει την 11η Ιουλίου ως «Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα το 1995». Ο δηλωμένος σκοπός είναι, φυσικά, ανθρώπινος και ευγενής: η προώθηση της «εθνικής συμφιλίωσης» και της «διατήρησης της ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», όταν το πραγματικό αποτέλεσμα, για κάποιον που γνωρίζει καλά την κατάσταση εκεί, μπορεί μόνο να είναι το αντίθετο.

Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τόσο αποτελεσματικά τη συμφιλίωση μεταξύ των Σέρβων και των Μουσουλμάνων κατοίκων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης όσο η υποχρέωση να κηρύξουν ένα μέρος (τους Σερβοβόσνιους) στην τριμερή σφαγή στη δεκαετία του 1990 ένοχο για «γενοκτονία» και τη μουσουλμανική πλευρά ως αγνά θύματα. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες, φυσικά, το βρίσκουν πολύ προς όφελός τους και ενθαρρύνονται έντονα σε αυτόν τον ισχυρισμό από το ΝΑΤΟ, το οποίο τον χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την εκστρατεία του βομβαρδισμού κατά της Σερβίας το 1999 (κατ' αναλογία με τους Σερβοβόσνιους). Οι Σέρβοι της Βοσνίας δεν θα το δεχτούν ποτέ αυτό και είναι πιθανό να κινηθούν για να αποσύρουν το έδαφός τους (Republika Srpska) το κράτος που ενσωματώθηκε στο Ντέιτον το 1995 από τον Αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τη βοήθεια του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι ΗΠΑ επιβράβευσαν τον Μιλόσεβιτς με συνεχείς κυρώσεις, υποστήριξη στους δολοφόνους Αλβανούς αντάρτες στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και, τέλος, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1999 για την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Αν συνέβαινε κάτι στον κόσμο σήμερα που δεν είναι ειρωνικό, θα μπορούσε κανείς να τονίσει την ειρωνεία αυτού του Ψηφίσματος Γενοκτονίας που χρηματοδοτείται στη Γενική Συνέλευση από κράτη του ΝΑΤΟ που όχι μόνο απορρίπτουν τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζουν και εξοπλίζουν Ισραήλ – και πράγματι, ο κύριος χορηγός του ψηφίσματος για την Ημέρα της Σρεμπρένιτσα δεν είναι άλλος από τον σκληρά αφοσιωμένο υποστηρικτή του Ισραήλ, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Γερμανικός Ρεβανσισμός

Ἐρώτημα : Κάνει πολύ καλό σε μια χώρα το να νιώθει ενοχές για δεκαετίες; Εάν η Γερμανία είναι το παράδειγμα, η απάντηση μπορεί να είναι «όχι». Πρός απόδειξιν μετάνοιας για τα ναζιστικά εγκλήματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία έχει καλύψει την απόλυτη αφοσίωση στο ρατσιστικό εβραϊκό κράτος στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας έτσι κάθε ευθύνη για την καταστροφή της Ρωσίας και άλλων σλαβικών χωρών στη λήθη.

Τό μῖσος τους γιά τήν Σερβία, τήν μικρή Ῥωσσία τῶν Βαλκανίων δέν ἔχει τέλος. Συνεχίζουν νά τήν "ξεσκίζουν" ὅπως αὐτή ἡ ὕαινα ἡ Ντόρα μέ τήν πρότασίν της γιά τήν ἀνεξαρτοποίησιν τοῦ Κοσσυφοπεδίου ( καί βεβαίως ἐδῶ κι᾿ ἐδῶ) , τῆς Σερβικῆς ἐπαρχίας. ( gif)

Πίσω στη δεκαετία του 1980, όταν οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας ήλπιζαν να αποπλανήσουν τον Γκορμπατσόφ ώστε να τους αφήσουν να καταλάβουν την Ανατολική Γερμανία (που ονομάζεται «επανένωση»), θυμάμαι τη διακαή δέσμευση Γερμανών συναδέλφων και γνωστών στα αριστερά, μέλη του SPD και των Πρασίνων. να απορρίψει όλες τις «εικόνες του εχθρού» (στερεότυπα) των ιστορικών αντιπάλων. Μετά βίας είχε επιτευχθεί η επανένωση της Γερμανίας το 1991, όταν οι Γερμανοί άρχισαν να αναβιώνουν εχθρικά στερεότυπα για τη Σερβία, τον εχθρό της σε δύο παγκόσμιους πολέμους, για την υποστήριξη της απόσχισης της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία. Έκτοτε, η Γερμανία κατευθύνει το ρεβανσιστικό της δηλητήριο εναντίον της Σερβίας, που θεωρείται η «μικρή Ρωσία» στα Βαλκάνια. Αυτό οδήγησε στην καθολική ρωσοφοβία του σήμερα, την οποία ασκούν κυρίως οι πρώην υποστηρικτές της συμφιλίωσης, το SPD και οι Πράσινοι.

Η τριμερής κατανομή εξουσίας μεταξύ Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών που αποφασίστηκε στο Ντέιτον μοιάζει με τη συμφωνία της Λισαβόνας του 1992 υπό την ευρωπαϊκή χορηγία που αποσκοπούσε στην αποτροπή του εμφυλίου πολέμου. Ακυρώθηκε από τον μουσουλμάνο ηγέτη Izetbegovic με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Οι διαφορές πήραν δραματικές διαστάσεις από όλο τον θάνατο, την καταστροφή και την πικρία που προκάλεσε ένας εμφύλιος πόλεμος που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Η κοινή κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από ένα είδος βασιλικού βέτο από έναν Ευρωπαίο Ύπατο Εκπρόσωπο, επί του παρόντος έναν Γερμανό συντηρητικό πολιτικό, τον Christian Schmidt. Ο πληθυσμός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης βρίσκεται σε δραστική μείωση, με την πλειοψηφία των μορφωμένων νέων να σχεδιάζει να μεταναστεύσει αναζητώντας καλύτερες προοπτικές.

Διαίρει και βασίλευε

Προφανώς, ο χαρακτηρισμός μιας από τις πολλές βάναυσες πράξεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας ως «Σερβική γενοκτονία» είναι ένας τρόπος να παραμείνει η περιοχή διχασμένη και ασταθής επ' αόριστον. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες, τις οποίες το ΝΑΤΟ αναμένεται να διευθετήσει με τον δικό του τρόπο. Εάν η μεγάλη Ρωσία αποδεικνύεται δύσκολο να νικηθεί από την Ουκρανική αντιπροσωπεία , η Δύση μπορεί πάντα να ελπίζει ότι θα ξεφύγει με έναν ακόμη παράνομο βομβαρδισμό της μικρής Σερβίας ή της μικρότερης Republika Srpska.

Η «Ημέρα της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα» ήταν επίσης ένα μήλο της έριδος που έριξε σκόπιμα η Δύση μεταξύ των εκπροσώπων του Νότου στη Γενική Συνέλευση. Η Σερβία, ως η μεγαλύτερη συνιστώσα της Γιουγκοσλαβίας, ηγέτης του Κινήματος των Αδεσμεύτων, είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Τρίτο Κόσμο, ιδίως με τα Αραβικά κράτη. Όταν οι ΗΠΑ υποστήριξαν το μουσουλμανικό εθνικιστικό κόμμα του Izetbegovic τη δεκαετία του 1990, αυτό ήταν μια συνέχεια της πολιτικής Brzezinski υποστήριξης προς τους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία προκειμένου να καταστρέψουν τη Σοβιετική Ένωση και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία.

Τα μεγάλα ισλαμικά κράτη που όπλισαν και υποστήριξαν τους Βόσνιους Μουσουλμάνους στη δεκαετία του 1990 αναμένεται να υποστηρίξουν το ψήφισμα, παρά τις διαφορές τους μεταξύ τους –όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν– ή με τη Δύση. Το ψήφισμα λοιπόν χρησίμευσε για να προκαλέσει διαιρέσεις στον Παγκόσμιο Νότο ( Πελασγι. Τί σημαίνει Παγκόσμιος Νότος τά ἔχομε γράψει, ΕΔΩ) , παρά την τάση του να απορρίπτει τη δυτική ηγεμονία.

Παρόλα αυτά, αυτό το κόλπο ήταν εμφανές σε πολλούς στη Γ.Σ. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ανησυχία του για τα μουσουλμανικά θύματα, αλλά εξέφρασε «έντονες επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία» και απείχε, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο ενός τέτοιου ψηφίσματος σε μια τεταμένη περιοχή. Μεταξύ εκείνων που απείχαν, η Βραζιλία και το Μεξικό διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση να επιβληθεί η ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος που σαφώς δεν αντιπροσώπευε συναίνεση.

Η τελική ψήφος ήταν 84 υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές. ( Πελασγ. Γιά νά ᾿δεῖτε πόσο κακό κάνει ἡ ἀποχή σέ κάθε εἴδους ψηφοφορία ; ) Επιπλέον, πολλά από τα 193 κράτη μέλη δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία, επομένως το ψήφισμα εγκρίθηκε από λιγότερο από το ήμισυ των μελών, με τις συνδυασμένες αρνητικές ψήφους και τις αποχές να υπερτερούν των θετικών ψήφων. Λαμβάνοντας υπόψη την ηθική πίεση του όρου «γενοκτονία» εκτός από τις πιο υλικές μορφές πίεσης που ασκούσαν οι ΗΠΑ στα μικρά κράτη, δεν ήταν μια συντριπτική νίκη. Αλλά υφίσταται, και οι δυτικοί χορηγοί του θα χρησιμοποιούν σίγουρα κάθε 11 Ιουλίου για να υπενθυμίζουν στον κόσμο τη «Σερβική γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα».

Πραγματικές Αβεβαιότητες

Σημείο 2 του ψηφίσματος: «Καταδικάζει ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα ως ιστορικό γεγονός και προτρέπει τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τα καθιερωμένα γεγονότα, μεταξύ άλλων μέσω των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, αναπτύσσοντας κατάλληλα προγράμματα, επίσης σε ανάμνηση, για την πρόληψη της άρνησης και διαστρέβλωση…»

Αυτή η απαίτηση για κατήχηση φαίνεται ακόμη πιο απαραίτητη, καθώς πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα θεωρούν ότι ο όρος «γενοκτονία» έχει εφαρμοστεί στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα για πολιτικούς λόγους χωρίς σταθερή βάση σε τεκμηριωμένα γεγονότα.

Ομολογουμένως, ο ορισμός της γενοκτονίας είναι ανοιχτός σε ερμηνεία. Αλλά η τοποθέτηση αυτής της ετικέτας στις εκτελέσεις αιχμαλώτων, ένα αναμφισβήτητο έγκλημα πολέμου, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά γλίτωσαν, διευρύνει τον ορισμό της γενοκτονίας σε βαθμό που τον καθιστά αυθαίρετα εφαρμόσιμο.

Και αυτό ακριβώς έκανε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Θυμηθείτε ότι το ICTY ( Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) διοικούνταν πλήρως από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και επικέντρωσε την εκδικητική δικαιοσύνη του στους Σέρβους. Πρέπει να θυμηθεί κανείς το πλαίσιο του πολέμου της Βοσνίας, που παρουσιάστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως επίθεση από Σέρβους (συχνά θολώνει τη διάκριση μεταξύ των Σέρβων της Σερβίας και εκείνων της ίδιας της Βοσνίας που πολεμούσαν για τη δική τους γη) στους «Βόσνιους». (Μουσουλμάνοι) των οποίων η κύρια στρατηγική ήταν να παρουσιάζονται ως άοπλα θύματα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η μουσουλμανική πλευρά εξοπλιζόταν παράνομα από το εξωτερικό, κυρίως από πολλά μουσουλμανικά κράτη και από ισλαμιστές τζιχαντιστές που ήρθαν να πολεμήσουν στο πλευρό τους. Διεθνείς στρατιωτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι ορισμένες πολύ δημοσιευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Σεράγεβο (σε αγορές) που αποδίδονται σε Σέρβους ήταν στην πραγματικότητα ψεύτικες μουσουλμανικές σημαίες με στόχο να κερδίσουν τη διεθνή συμπάθεια και υποστήριξη. Ορισμένοι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσα προκλήθηκε εσκεμμένα για αυτόν τον σκοπό

Σε μια συνέντευξη του 1998 στο μουσουλμανικό περιοδικό Dani , ο αρχηγός της αστυνομίας της Σρεμπρένιτσα και αρχηγός του τοπικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Hakija Meholjic, θυμήθηκε μια συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 1993 στο Σεράγεβο όπου ο Izetbegovic είχε ισχυριστεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον ( φωτό του είχε πει ότι το ΝΑΤΟ θα επενέβαινε εάν οι σερβικές δυνάμεις παρελαύνουν στη Σρεμπρένιτσα και έσφαζε 5.000 μουσουλμάνους.

Οι Σερβοβόσνιοι ήταν γνωστό ότι ήταν θυμωμένοι με το μουσουλμανικό απόσπασμα στο Σεράγεβο λόγω των σφαγών που είχε πραγματοποιήσει σε γύρω σερβικά χωριά. Τις δολοφονίες εκδίκησης έπρεπε να φοβούνται. Είναι σημαντικό ότι ο Βόσνιος διοικητής στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς, απουσίαζε όταν ο σερβοβόσνιος στρατός κινήθηκε για να καταλάβει την πόλη στις 11 Ιουλίου, αφήνοντας τους άνδρες του χωρίς διαταγές. Χιλιάδες πανικοβλήθηκαν και διέφυγαν μέσω επικίνδυνων σερβικών γραμμών προς την ασφαλή πόλη Τούζλα. Τον Σεπτέμβριο, ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε πληροφορίες για τον εντοπισμό 3.000 ανδρών από τη Σρεμπρένιτσα που είχαν συλληφθεί από τις σερβικές δυνάμεις καθώς και για 5.000 που είχαν τραπεί σε φυγή. Ποτέ δεν αποδείχθηκε πόσοι από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή έφτασαν ασφαλείς και πόσοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με σερβικές δυνάμεις στο δρόμο. Ωστόσο, μια έκθεση των New York Times συνέταξε αυτές τις δύο αριθμητικές δυνάμεις ως αγνοούμενες και αυτή ήταν η προέλευση του αριθμού των «8.000 ανδρών και αγοριών» που επαναλαμβανόταν συνεχώς από τότε ως ο αριθμός των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

Μετά τον Ιούλιο του 1995, οι έρευνες συνεχίστηκαν για να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα οκτώ χιλιάδες ανακοινωθέντα θύματα. Μια μουσουλμανική επιτροπή που ιδρύθηκε από τον Izetbegovic ενσωματώθηκε στη Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοουμένους που δημιουργήθηκε από τον Πρόεδρο Κλίντον τον Ιούνιο του 1996, με 93% μουσουλμανικό προσωπικό και έναν Αμερικανό διευθυντή. Για χρόνια μετά, η ICMP έψαχνε σε μια ευρεία περιοχή για πτώματα ανδρών που είχαν ταφεί βιαστικά, συλλέγοντας το DNA τους, το οποίο δεν οδήγησε σε ορισμένα στοιχεία για το πώς ή πότε πέθαναν: είτε με εκτέλεση, όπως ισχυρίστηκε, είτε καθώς τράπηκαν σε φυγή μέσω εχθρικών γραμμών.

Αυτή η μεροληπτική επιτροπή, η οποία λειτουργούσε χωρίς ανεξάρτητη εποπτεία, ήταν η μοναδική πηγή των διαφορετικών καταμετρήσεων των οργάνων που υποβλήθηκαν στο ICTY.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι το ICTY ήταν σε επιφυλακή για μια σερβική σφαγή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενοκτονία, και σε μια κρίσιμη δίκη βρήκαν έναν ύπουλο τρόπο να το πράξουν.

Ένας μόνος άμεσος δράστης μιας «γενοκτονίας»

Παραδόξως, μόνο ένας άμεσος δράστης έχει καταδικαστεί για αυτό που ονομάζεται «το χειρότερο έγκλημα από το Ολοκαύτωμα». Ένας παράξενος Βόσνιο-Κροάτης ονόματι Drazen Erdemovic, ο οποίος είχε πολεμήσει σε διάφορες πλευρές του πολέμου, ομολόγησε ότι ανήκε σε μια σερβοβόσνια μονάδα οκτώ ανδρών που πυροβόλησαν μεταξύ 1.000 και 1.200 Βόσνιους μουσουλμάνους στις 16 Ιουλίου 1995 σε ένα αγρόκτημα κοντά στο χωριό Pilica βόρεια. της Σρεμπρένιτσα. Η καταδίκη στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στη μαρτυρία του Erdemovic, ελλείψει ιατροδικαστικής απόδειξης ή δίωξης των επτά συναδέλφων του, τα ονόματα των οποίων ήταν γνωστά.

Για τη συνεργασία του, στην πραγματικότητα του απονεμήθηκε συμφωνία ένστασης.

Με βάση την παραδοχή της ενοχής του, ο Erdemovic καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεισήμισι χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η δικαιοσύνη του ΝΑΤΟ, εκπροσωπούμενη από το ICTY, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να εντοπίσει και να τιμωρήσει άτομα που διέπραξαν πραγματικά το έγκλημα πολέμου της εκτέλεσης αιχμαλώτων. Το όλο θέμα ήταν να ενοχοποιηθούν οι Σέρβοι ηγέτες, όχι μόνο οι ηγέτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα αλλά και της Σερβίας. Ο Erdemovic προσήχθη ως μάρτυρας Εισαγγελίας στη δίκη του ICTY του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του στη Χάγη πριν προλάβει να ολοκληρώσει την υπεράσπισή του. Τα εγκλήματα ατόμων δεν είχαν πολιτικά ενδιαφέροντα. Ο στόχος ήταν να στιγματιστεί η σερβική πλευρά των γιουγκοσλαβικών πολέμων καταδικάζοντας τους ηγέτες τους για «γενοκτονία».

Ο Erdemovic, ο οποίος πέρασε λιγότερο από πέντε χρόνια στη φυλακή αφού ομολόγησε πραγματικές δολοφονίες, χρησιμοποιήθηκε για να καταδικάσει άτομα για «γενοκτονία» που δεν βρίσκονταν κοντά στον τόπο των φερόμενων εγκλημάτων εκείνη την εποχή. Ένας από αυτούς, ο στρατηγός Radislav Krstic, καταδικάστηκε από το ICTY για «γενοκτονία» στις 2 Αυγούστου 2001 και καταδικάστηκε σε 46 χρόνια φυλάκιση. Στις 7 Μαΐου 2010, βρέθηκε κοντά στο θάνατο στο βρετανικό κελί του, ξυλοκοπημένος και με κομμένο το λαιμό του από έναν Αλβανό δολοφόνο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο στρατηγός Krstic βρίσκεται τώρα σε πολωνική φυλακή και εκτίει ποινή φυλάκισης 35 ετών.

Μια μοναδική Γενοκτονία

Δεν αμφισβητείται ότι ο στρατηγός Mladic, ο οποίος διέταξε τη κατάληψη της Σρεμπρένιτσα από τους Σερβοβόσνιους, παρείχε πλήρη προστασία σε γυναίκες και παιδιά, παρείχε μεταφορά με λεωφορείο στην Τούζλα σε μουσουλμάνες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους άνδρες που ήθελαν να μετακινηθούν με ασφάλεια στην Τούζλα. Για όσους ήταν αποφασισμένοι να χαρακτηρίσουν τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ως «γενοκτονία», αυτή ήταν μια πρόκληση. Η πρόκληση αντιμετωπίστηκε με ένα κοινωνιολογικό επιχείρημα. Πήγε ως εξής:

Η μουσουλμανική κοινωνία της Ανατολικής Βοσνίας ήταν μια πατριαρχική κοινωνία στην οποία οι άνδρες στήριζαν τις γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειάς τους. Επομένως, η εξάλειψη των ανδρών ισοδυναμούσε με εξάλειψη της κοινωνίας ως τέτοιας. Έτσι το ICTY επαναπροσδιόρισε τη γενοκτονία για να ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σρεμπρένιτσα. Ήταν η γενοκτονία μιας και μόνο πόλης, που γλιτώνει τις γυναίκες και τα παιδιά (αυτά που στην πραγματικότητα καθορίζουν τη μελλοντική ζωή ή τον θάνατο ενός λαού). Αυτή η μοναδική περίπτωση «γενοκτονίας» επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια χωρίς έρευνα από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, καθιστώντας την «επίσημη».

Και τέτοιο είναι το ιστορικό γεγονός που ο κόσμος καλείται να μνημονεύει κάθε χρόνο, λιγότερο από τα μισά μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτή είναι ουσιαστικά μια πράξη επίδειξης αρετής από τη Δύση, που περιέχει τον ηθικό εκφοβισμό: όσοι δεν πάνε μαζί είναι «αρνητές της γενοκτονίας», ίσως ακόμη και επιδοκιμαστές της γενοκτονίας.

Πάνω απ 'όλα, είναι μια επίδειξη της πολιτικής των δυτικών δυνάμεων του Διαίρει και βασίλευε.

Η ειρηνική αρετή της λήθης

Τον δέκατο έκτο αιώνα, η Γαλλία διαλύθηκε από θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών. Η αιματηρή σύγκρουση τερματίστηκε με την άνοδο στο θρόνο της Γαλλίας από τον προτεστάντη ηγέτη Henri de Navarre, ο οποίος έγινε βασιλιάς ως ο Henri IV το 1594, αποδεχόμενος καθολικές τελετές. Αυτός ήταν ένας ηγέτης που επιθυμούσε βαθιά να φέρει ειρήνη στο πληγωμένο έθνος του. Δεν δημιούργησε ειδικό δικαστήριο για να δικάσει τους δράστες της σφαγής των Ουγενότων του 1572 από τους Καθολικούς την ημέρα του Βαρθολομαίου. Αντίθετα, ως η καλύτερη μέθοδος για τη διασφάλιση της πολυπόθητης ειρήνης, εξέδωσε το Διάταγμα της Νάντης, το οποίο αρχίζει:

1. Πρώτον, ότι η ανάμνηση όλων όσων συνέβησαν μεταξύ της μιας πλευράς και της άλλης από τις αρχές του μήνα Μαρτίου 1585 μέχρι την άνοδό μας στο στέμμα, και κατά τη διάρκεια των άλλων προηγούμενων προβλημάτων και εξαιτίας τους, Θα εξαφανιστούν και θα έσουν στην αδράνεια σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Και δεν επιτρέπεται ούτε είναι αποδεκτό στους γενικούς εισαγγελείς μας, ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ανά πάσα στιγμή, ή για οποιαδήποτε περίσταση, να αναφέρονται σε αυτά ή να ασκούν μήνυση ή δίωξη σε οποιοδήποτε δικαστήριο ή οποιαδήποτε δικαιοδοσία.

2. Απαγορεύουμε σε όλους τους υπηκόους μας, όποιας περιουσίας ή ποιότητας κι αν είναι, να αναθυμούνται και να φέρνουν τη μνήμη αυτών των πραγμάτων, να επιτίθενται, να αγανακτούν, να τραυματίζουν ή να προκαλούν ο ένας τον άλλον με μομφές για ό,τι συνέβη, για οποιαδήποτε αιτία και πρόσχημα μπορεί να υπάρχει :  από την αμφισβήτηση αυτών των πραγμάτων, την σύγκρουση, τη διαμάχη ή την αγανάκτηση ή την προσβολή με λόγια ή πράξεις. αλλά θα συγκρατηθούν και θα ζήσουν ειρηνικά μαζί σαν αδέρφια, φίλοι και κοινοί πολίτες, υπό την ποινή της τιμωρίας ως παραβάτες της ειρήνης και διαταράκτες της δημόσιας ηρεμίας.

Αυτό δεν λειτούργησε για πάντα, καθώς στην πραγματικότητα καμία προσπάθεια για διαρκή ειρήνη δεν έχει λειτουργήσει για πάντα μέχρι τώρα. Αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως μια σοφή πρόθεση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως εναλλακτική λύση στην τρέχουσα υποκριτική επιμονή ορισμένων δυτικών δυνάμεων να συνεχίσουν να γυρίζουν το μαχαίρι σε προηγούμενες πληγές, ενώ αγνοούν τις αγανακτήσεις του σήμερα, που συμβαίνει να είναι συνένοχοι.

Μας λένε συνεχώς ότι πρέπει να θυμόμαστε τα χειρότερα πράγματα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι ως ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τέτοια πράγματα από το να ξανασυμβούν. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ένα τέτοιο δόγμα.

Για τους δυστυχείς πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια απόφαση να παραδεχτούν ότι όταν ωθούνται σε εμφύλιο πόλεμο, σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενοι από εξωτερικές δυνάμεις, οι άνθρωποι από όλες τις πλευρές διαπράττουν φρικτές πράξεις σε έναν κύκλο εκδίκησης που μπορεί να τελειώσει μόνο όταν συμφωνείται να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν.

Ἀπό : unz.com

( Γιά τά βιβλία τῆς άρθρογράφου, συγγραφέως Diana Johnstone  ἐδῶ κι᾿ἐδῶ



Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:

  1. Μονα-ζυγα δικα τους:
    https://dimpenews.com/2024/06/08/18-σφαγειο-nuseirat-στη-γάζα-οι-δαιμονισμενοι
    Μπαινουν "αλεθουν" και αλεστικα δεν δινουν...

    ΛΟΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή