" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία και στην Αυτοδιοίκηση

Ενιαίες δομές στα υπουργεία, με περιορισμό κατά 30% συνολικά των σημερινών οργανικών μονάδων (Τμήματα, Διευθύνσεις Γενικές Διευθύνσεις) προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον στενό δημόσιο τομέα, ενώ η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις επεκτείνονται και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για το προσωπικό των υπερχρεωμένων δήμων που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
Σε συνέχεια της προαναγγελίας του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα περί μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30% προ ημερών κατά τη ΔΕΘ, ο υφυπουργός κ. Ντ. Ρόβλιας, κατά τη χθεσινή ομιλία του σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο προωθεί «ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού» καθώς και «ενιαίες δομές υπουργείων, ευκολότερα διαχειρίσιμες αλλά και πιο λειτουργικές».
Για παράδειγμα, ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι σε εφαρμογή του Ν. 3943/2011 συστήνεται σε κάθε υπουργείο, Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην οποία υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι το υπουργείο έχει ετοιμάσει σχέδιο-υπόδειγμα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αποστείλει άμεσα σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να επισπεύσει και να διευκολύνει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων τους.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι είναι έτοιμη η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων προϊσταμένων σε καθεμία από τις Γενικές Δ/νσεις, με ανοιχτή διαδικασία και υποψήφιους από άλλα υπουργεία, οι οποίοι διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και οι καταργήσεις των οργανικών μονάδων θα ανοίξουν τον δρόμο των υποχρεωτικών μετατάξεων στον στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έναντι άλλων με πλεονάζοντες υπαλλήλους.

Εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις προανήγγειλε εν τω μεταξύ χθες και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στον real fm 97.8) ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος, οι οποίες αφορούν τους δήμους που βρίσκονται «στο κόκκινο» από πλευράς χρεών και θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προέβλεψε ο «Καλλικράτης».

«Το πρόγραμμα εξυγίανσης», όπως τόνισε, «θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων και αν κάποιοι δεν δεχθούν, θα περάσουν στην εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση». 
Ο υφυπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε μάλιστα τα παραδείγματα δύο υπερχρεωμένων δήμων, των Αχαρνών και του Πειραιά για να σημειώσει πως «αν δεν βρεθούν με 200 και 100 περίπου υπαλλήλους λιγότερους, δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης».

«Οι δήμοι πάντως που», σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, «δεν είναι σε θέση να σηκώσουν κάποια δανειακά βάρη, αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό, είναι 10-15».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου