" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δ. Χριστόφιας, Ν. Υόρκη: "Η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία. Το μεγάλο στήριγμά μας η Ελλάδα"

«Η ταύτιση των απόψεων (Αθήνας και Λευκωσίας) θεωρείται δεδομένη» και «πρέπει να θεωρείται δεδομένη» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο».
 
 «Παντελώς παράνομη» χαρακτήρισε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τη λεγόμενη «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον κ. Χριστόφια, τονίζοντας επιπλέον ότι με την ενέργεια αυτή η Άγκυρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία», κάλεσε την Άγκυρα «να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου σε συμφωνία» μαζί με τους Ελληνοκυπρίους και υπογράμμισε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ' αυτήν την εκμετάλλευση».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατό θα βρούμε λύση», προσθέτοντας ότι «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι και πριν τη λύση -εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση- εάν θα έχουμε εισοδήματα, θα δούμε με ποιον τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου