" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

        
Σε διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε εκ νέου η Standard & Poor's, αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επίπεδο "BB-", από "ΒΒ+".

Ο οίκος εκτιμά αφενός ότι οι όροι λειτουργίας του Νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι σε βάρος των ιδιωτών πιστωτών άρα δυσχεραίνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές, αφετέρου ότι το περσινό έλλειμμα θα αποδειχθεί υψηλότερο του 9,6% -που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση- και ότι οι δυσκολίες εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού παραμένουν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον οίκο αξιολόγησης, όλα συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, αφού προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης ότι σπέρνουν τον πανικό και επέμεινε στο ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές. "Έχουμε αποδείξει ότι οι προσπάθειές μας για τη μείωση του ελλείμματος είναι στο σωστό δρόμο" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε πως η υποβάθμιση δεν αντανακλά την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα.
Πρόσθεσε, δε, πως "η S&P δεν υποβαθμίζει την Ελλάδα γι' αυτά που κάνει η χώρα. Αυτό που λένε είναι ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αρκετές, ή ότι κινούνται προς λάθος κατεύθυνση".
"Οι αγορές είναι απέναντί μας και ας ευχηθούμε ότι δεν θα είναι απέναντί μας και αυτή τη φορά, διότι θεωρώ ότι λάβαμε πολύ σοβαρές αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις πρέπει να τις ηρεμήσουν. Αυτό, όμως, δείχνει ότι όταν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε, μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις που ηρεμούν τις αγορές και ότι αν βραδυπορούμε στις αποφάσεις, τότε οι αγορές θα μας προσπερνούν" είπε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο οίκος αξιολογεί λανθασμένα τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής και δεν λαμβάνει υπ' όψιν την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
Την ίδια ώρα, πάντως, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι και το έλλειμμα του 2010 θα είναι υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, ενδεχομένως κοντά στο 10,3%, λόγω του ότι δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατόν να ελεγχθούν πλήρως οι δαπάνες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση.

 
Από :  megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου