" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών


Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να εισαχθεί το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιοποίνων πράξεων που τελούνται από υπουργούς.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιοποίνων πράξεων που τελούνται από υπουργούς και για τις οποίες ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα.
Με το νέο νόμο προβλέπεται ακόμη η σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο οποίο θα αναθέτει η Βουλή τη διενέργεια νομικού ελέγχου των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας.
Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα στον ανακριτή, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εφόσον διενεργείται προανάκριση για κακούργημα, να απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου.
Τέλος, επιτρέπεται εφεξής η επιβολή περιοριστικών όρων σε ενεργεία ή μη υπουργό, όπως παροχή εγγύησης, υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή, κ.λ.π.


Από  : ANT1






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου